Amsterdam, 4 oktober 2018 – Is vliegen nog leuk? Je vraagt het je bijna af, als je de cijfers ziet over de (rampzalige) zomer van 2018. Liefst 501.150 passagiers hadden in het derde kwartaal last van lange vertragingen en vliegtuigen die aan de grond bleven staan. Er waren liefst 2207 vluchten van en naar Nederland geannuleerd en 1134 vluchten hadden een vertraging van méér dan 3 uur.
Dat blijkt althans uit onderzoek van EUclaim, een bedrijf dat vliegtuigpassagiers bijstaat met het indienen van claims na een vertraagde vlucht. De half miljoen passagiers waren onder meer de dupe van slecht weer (mist en regen) en ‘operationale problemen’ bij luchtvaartmaatschappijen. Vooral buitenlandse vliegtuigmaatschappijen maakten er een potje van.
Volgens EUclaim hebben de Spaanse lowbudgetmaatschappij Vueling en haar Marokkaanse collega Royal Air Maroc veel lange vertragingen op hun conto staan. De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, op Transavia na, presteerden juist beter ten opzichte van 2017.
Daarbovenop kwamen de stakingen, die vooral bij Ryanair de kop op staken. Personeel van de Ierse prijsvechter legde in het derde kwartaal vijf dagen het werk weer, dat alleen al resulteerde in 775 geannuleerde vluchten en 139.500 gedupeerde passagiers in Nederland, Duitsland en België. Alsof dat niet genoeg was, kampte Schiphol ook nog eens met storingen. Onder meer de computers van de verkeerstorens en de bagagesystemen liepen vast.
In het derde kwartaal hadden 327.750 Nederlandse passagiers recht op een vergoeding van bijna € 115 miljoen voor lang vertraagde en geannuleerde vluchten. Vorig jaar hadden 274.050 passagiers in deze periode recht op een vergoeding. Je kunt trouwens niet altijd een claim indienen, als er bijvoorbeeld sprake is van slecht weer (dat is overmacht). Hier lees je wanneer je recht hebt op een vergoeding bij een vertraagde vlucht.