Wat te doen en te zien in Caïro (Egypte): 10 tips!
Caïro is de grootste stad van de Arabische wereld, een chaotische plek met meer dan 20 miljoen inwoners en het kloppende hart van Egypte. Met het lawaai, de drukte, de vervuiling en het gekmakende verkeer is het misschien geen plek om lang te blijven. Veel bezoekers vinden de koortsachtige energie van Caïro overweldigend, en willen het liefst meteen doorreizen naar de badplaatsen aan de Rode Zee.
De ‘stad van de duizend minaretten’ biedt echter een schat aan bezienswaardigheden en ervaringen die je nergens anders tegenkomt. Je reist terug in een geschiedenis die vele eeuwen omspant. Net ten zuidwesten van Caïro liggen de beroemde piramides, een van de zeven wereldwonderen. In de stad zelf vind je oude monumenten, glinsterende moskeeën, spannende archeologische vindplaatsen en markten vol kleuren en geuren. En dan is er nog het moderne Caïro, met wolkenkrabbers, uitstekende restaurants en stijlvolle clubs.
Geen vakantie naar Egypte is compleet zonder een trip naar Umm ad-Dunya, de ‘moeder van de wereld’, zoals de inwoners Caïro noemen. Met een beetje humor, een flinke dosis geduld en af en toe een kopje muntthee in een van de koffiehuizen ben je er klaar voor om het échte Egypte te ontdekken. Hier vind je 10 tips wat te zien en te doen is in Caïro!
► Een visum Egypte kun je online aanvragen
Piramides van Giza
De Piramides van Giza, gelegen in de zuidwestelijke voorsteden van Caïro, zijn de onbetwiste topattractie in Egypte. De indrukwekkende piramides zijn als enige overgebleven van de zeven klassieke wereldwonderen en behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken in de mensheid. Het gaat om drie grote piramides en een aantal kleintjes, die tijdens drie generaties werden gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christus.
De grootste is de piramide van Cheops, met een ontzagwekkende hoogte van 139 meter en een gewicht van 6,25 miljoen ton. Het is ook de grootste van alle 90 piramides die in Egypte zijn gebouwd. De nabijgelegen piramide van Chefren lijkt hoger, maar dat komt omdat deze op een grotere heuvel is gebouwd. Wandel om de piramides heen tijdens lunchtijd, wanneer alle met bussen aangeleverde groepen toeristen in het restaurant zitten (en het te warm vinden). Haal het uit je hoofd om op de piramides te klimmen, want dat is strikt verboden! ► Boek hier een tour van Caïro naar de Piramides van Giza
Egyptisch Museum
Het Egyptisch Museum is na de piramides de beste bezienswaardigheid van Caïro. Het is een schatkamer van de farao’s met minstens 120.000 objecten uit de Egyptische oudheid. Op de begane grond van het roze herenhuis vind je een uitgebreide verzameling papyrus en munten die de oude Egyptenaren gebruikten. Op de eerste verdieping zijn er artefacten uit de laatste twee dynastieën van het oude Egypte en ook veel artefacten uit de Vallei der Koningen te zien.
Hoogtepunten zijn de juwelen uit het graf van Toetanchamon en de fascinerende Royal Mummy Room met 27 koninklijke mummies uit de tijd van de farao’s. Eigenlijk zie je in elke hoek van het museum wel een prachtig kunstwerk of beeldhouwwerken dat in ander museum al snel tot de hoogtepunten zou behoren. Het Egyptisch Museum bestaat al sinds 1858 en bevindt zich vlakbij het Tahrirplein in het centrum van Cairo.
Al-Azhar moskee
De Al-Azhar moskee is een van de mooiste religieuze bouwwerken in Caïro. De moskee is voltooid in 972 na Christus en is daarmee een van de oudste nog bestaande moskeeën in de hoofdstad van Egypte. Het is ook een van de oudste universiteiten ter wereld, al in 988 kreeg het die status. Tegenwoordig is de Al-Azhar universiteit nog steeds een van de belangrijkste theologische centra in de islamitische wereld. De architectuur van de moskee bestaat uit verschillende bouwstijlen, beïnvloed door de talloze dynastieën die de scepter zwaaiden in de regio.
De afgelopen duizend jaar is de moskee ook flink uitgebreid. Er zijn vijf minaretten, waarvan de oudste dateert uit de 14e eeuw. De prachtige witte marmeren binnenplaats behoort tot de oorspronkelijke inrichting. Daarnaast is er een gebedsruimte van 3000 vierkante meter en zijn er twee madrassa’s (religieuze scholen). Na het achterlaten van je schoenen bij de entree kun je de binnenplaats betreden. De Al-Azhar moskee ligt in het hart van de islamitische wijk in Caïro en is gemakkelijk te bereiken per voet of met de taxi.
Khan Al-Khalili Bazaar
Caïro is een paradijs voor shoppers waar honderden verschillende souks en bazaars te ontdekken zijn. De beroemdste hiervan is Khan Al-Khalili, een uitgestrekte markt met een doolhof aan smalle straatjes in het hart van islamitisch Caïro. Al in de 14e eeuw probeerden de eerste marktkooplieden hun goederen hier aan de man te brengen. Je kunt hier terecht voor uiteenlopende handelswaar, van toeristische souvenirs en speelgoed kamelen tot zilveren sieraden en exotische specerijen.
Het wordt allemaal verkocht te midden van een kakofonie van verkopers die luidkeels reclame maken voor hun producten en mopperen over buitenlandse toeristen die niets willen kopen. Afdingen is een must, de prijs die handelaren vragen is steevast veel te hoog. Voor een pauze kun je een kopje traditionele thee drinken of aan een shisha-pijp lurken in een van de vele cafés van de markt. De Khan Al-Khalili Bazaar is geopend van de vroege ochtend tot zonsondergang. Op vrijdagochtend en zondag is de markt gesloten.
Koptisch Caïro
Koptisch Caïro is het oudste deel van de stad, dat vermoedelijk dateert uit de 6e eeuw voor Christus. Tijdens de Romeinse bezetting van Egypte liet keizer Trajanus hier een fort bouwen dat bekendstond als ‘Babylon’. Sommige muren en Romeinse torens van deze vesting staan er nog steeds. Het kleine afgesloten gebied met de bochtige steegjes is het hart van de koptische christelijke gemeenschap in Egypte. Op een oppervlakte van slechts één vierkante kilometer verrezen de afgelopen eeuwen 20 kerken, waarvan er nu nog vijf overeind staan.
De ‘Hangende Kerk’ is de beroemdste. Deze kerk is gebouwd in de 7e eeuw en daarmee een van de oudste christelijke kerken van Egypte. Ook vind je er de oudste moskee en de oudste synagoge van Egypte. Hier vind je dus drie grote religies die vreedzaam naast elkaar bestaan op een klein gebied: hoe hoopvol is dat! Ook kun je een bezoek brengen aan het Koptisch Museum, met een van de mooiste verzamelingen koptische kunst in het land. Koptisch Caïro is een fascinerende en rustige plek om rond te dwalen en even te ontsnappen aan het hectische stadscentrum.
Al-Azhar Park
Het Al-Azhar Park ligt in het historische deel van Caïro en is een mooie groene open ruimte in het midden van deze bruisende stad. Het park is een geweldige plek om te picknicken of een paar mooie foto’s te maken van Caïro. Het is vooral een heerlijke plek voor een avondwandeling vanwege het prachtige uitzicht over de stad bij zonsondergang. Er zijn ook een paar restaurants en er wordt gewerkt aan de bouw van het Historisch Museum van Cairo.
Het Al-Azhar Park is pas geopend in 2005 en tot stand gekomen met een donatie van $30 van Aga Khan IV, een verre nazaat van de dynastie die Caïro heeft gesticht in het jaar 969. Het heuvelachtige gebied fungeerde zo’n 500 jaar als vuilnisbelt. In totaal waren 80.000 vrachtladingen nodig om al het afval op te ruimen. Dit is het enige echte grote park in Caïro, dat de overbevolkte hoofdstad hard nodig had. Het Al-Azhar Park fungeert nu als ‘de groene longen’ van de stad.
Saladin Citadel
De op een heuvel gelegen Citadel was 700 jaar lang de residentie van de heersers en sultans van Egypte, tot in de 19e eeuw aan toe. Het middeleeuwse fort is rond 1176 gebouwd door Salah ad-Din om Caïro tegen de christelijke kruisvaarders te beschermen. Op het fort vind je een verzameling paleizen, moskeeën en paleizen, maar je hebt er ook een fantastisch uitzicht over de stad. Als je gelukt hebt op een heldere dag, kun je in de verte zelfs de piramides zien liggen.
Het bekendste monument van de Citadel is de Mohammed Ali Moskee, die tussen 1830 en 1848 is gebouwd. De witte stenen moskee torent met zijn enorme koepel en slanke minaretten hoog boven de stad uit. De Blauwe Moskee in Istanbul diende als voorbeeld voor de bouw. Er zijn nog twee andere moskeeën binnen de Citadel: de 13e-eeuwse moskee van al-Nasir Muhammad en de 16e-eeuwse moskee van Suleyman Pasha.
Museum van Islamitische Kunst
Dit museum bezit een van de grootste verzamelingen islamitische kunst ter wereld, van de 7e tot de 19e eeuw. De collectie bestaat uit liefst 100.000 voorwerpen, waaronder sculpturen, mozaïek, objecten van ivoor, keramiek, glas en porselein, tapijten, wapens en rijk geïllustreerde korans. Bijzonder is een tombe uit 652 na Christus, twaalf jaar nadat de moslims de macht hadden overgenomen in Egypte. Dit is het oudste islamitische voorwerp in het land. Veel kunstwerken zijn afkomstig uit moskeeën en mausoleums uit heel Egypte, maar ook hebben veel particulieren donaties gedaan.
Het Museum van Islamitische Kunst is in 2010 heropend nadat het zeven jaar dicht was voor een grote opknapbeurt. In januari 2014 raakte het museum echter weer zwaar beschadigd door een autobom die voor de deur explodeerde. Na een nieuwe restauratie ging het museum in februari 2017 weer open. Adres: Cairo Governorate 11638, Egypte. Website: www.miaegypt.org
Bab Zuweila
Voor een fraai uitzicht over islamitisch Caïro kun je naar de top van Bab Zuweila, een van de drie overgebleven stadspoorten van de oude stad. De poort is gebouwd rond 1092, maar zo’n 400 jaar later kwamen er nog twee minaretten bij door de bouw van de naastgelegen Al-Muayyad Moskee. Daarmee werd het een van de meest iconische bouwwerken van Caïro. De stadspoort is vernoemd naar ‘Bab’, dat deur betekent, en ‘Zuwayla’, de naam van een groep Berberse strijders die de poort moesten bewaken. Vroeger vonden er publieke executies plaats voor Bab Zuweila, waarbij de afgehakte hoofden aan de poort werden gehangen. Adres: Al Motaz Ldin Allah, El-Darb El-Ahmar, Cairo Governorate, Egypte.
Tahrirplein
Het Tahrirplein (Midan Tahrir) is het bekendste plein van Caïro, dat in januari 2011 dagenlang het nieuws beheerste toen de Egyptische Revolutie er plaatsvond. Dagenlange vreedzame protesten leidden tot het aftreden van de Egyptische president Hosni Moebarak. Ook eerder in de geschiedenis was het plein regelmatig het toneel van demonstraties, zoals in 1946 tegen de Britse koloniale heersers. Rondom het Tahrirplein bevinden zich talloze belangrijke instituten, zoals het Egyptisch Museum, het regeringsgebouw van de Nationaal-Democratische Partij en de Amerikaanse Universiteit van Caïro. Een van de grootste gebouwen aan het Tahrirplein is het vroegere Nile Hilton Hotel, dat in 1959 werd geopend. Het luxe 5-sterrenhotel ging dicht in 2009 en heropende in 2015 als het Nile Ritz-Carlton Hotel.
Wat te doen in Caïro: handige tips
Voor het laatst bijgewerkt op 8 oktober 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Caïro, Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/Dan; Flickr.com/Carolyn Riccardelli.