8 bijzondere nationale dranken
Het proeven van de lokale keuken is een van de beste manieren om een land te kennen. Dat geldt niet alleen voor de lokale gerechten, maar natuurlijk ook voor de dranken. Zo’n beetje elk land in de wereld heeft een eigen nationale drank die soms al eeuwenlang in ketels en vaten wordt gebrouwen of gedestilleerd. En dat is meestal een drank met een bijzondere geschiedenis en smaak.
Het is altijd leuk om zo’n nationale drank uit te proberen tijdens je vakantie. Niet alleen voor de drinkbeleving, maar ook voor het contact met de locals. Na een avondje met het nationale genotsmiddel in een plaatselijk café heb je er snel een paar vrienden bij. Dus voor je volgende vakantie: 8 bijzondere nationale dranken op een rij!
Spanje: Sherry
Sherry is misschien wel een van de oudste nationale dranken ter wereld. Al in de tijd van de Feniciërs en Romeinen werd er in Spanje sherry gemaakt. Sinds die tijd is Spanje de bakermat van de sherry gebleven, een versterkte wijn die gemaakt is van witte druiven. Jerez de la Frontera is de beste plek in Spanje om sherry te proeven, want hier is de nationale drank ooit ontstaan. Je vindt hier wijngaarden als Tio Pepe Fino, Osborne en Pedro Domecq waar al generaties lang sherry volgens traditioneel familierecept wordt gemaakt. Na het proeven van een tientallen jaren oude sherry krijg je misschien meer waardering voor het aperitief dat je oma altijd dronk 😉
Tanzania: Konyagi
Ga je naar Tanzania reizen? Dan moet je zeker de Konyagi uitproberen. Het is een glasheldere likeur die gemaakt is van suikerriet en melasse, een stroop van suikerbieten die ook voor rum wordt gebruikt. Puur proef je de smaak van kruiden, citrusvruchten en tropisch fruit, maar je kunt de drank ook goed mixen voor cocktails of mengen met Cola of Fanta. Konyagi is in Tanzania heel goedkoop, voor een paar dollar heb je al een hele fles. Er is trouwens ook een grote kans dat je de avond dan beëindigt met een dans met een traditioneel geklede Masaai-strijder.
Tsjechië: Becherovka
Becherovka is de beroemdste sterke drank van Tsjechië. Het is een Tsjechisch kruidendrankje dat de spijsvertering zou bevorderen. Sommigen vinden het heerlijk, anderen vinden het ronduit vies. De likeur werd in 1794 in Karlsbad uitgevonden door zakenman Josef Becher. Na zijn dood nam zijn zoon Jan Becher het over en zette het in 1807 in de markt als een drankje dat helpt tegen maagproblemen. Inmiddels is het kruidenbitter een populair drankje onder Tsjechen, die het graag met tonic mengen. In Karlsbad is trouwens een museum waar je meer kunt ontdekken over deze nationale drank.
Argentinië: Fernet
De oorsprong ligt eigenlijk in Italië, maar in Argentinië hebben ze Fernet helemaal omarmd en min of meer tot nationale drank verklaard. De Argentijnen zijn verantwoordelijk voor driekwart van de wereldwijde Fernet-consumptie. Het is een likeur die gemaakt is van kruiden en specerijen en berucht is vanwege de enorme bittere smaak. Sommige mensen vergelijken het zelfs met een hoestdrank die je verplicht van de dokter moet drinken. Vroeger werd het zelfs alleen in apotheken verkocht. Nu is Fernet voor de Argentijnen hun lievelingsdrankje. Ga je naar Argentinië reizen? Proef het eerst even puur, maar meng het daarna met een flinke hoeveelheid Coca-Cola.
Indonesië: Saguer
Tijdens een vakantie in Indonesië grijpen veel toeristen naar Bintang-bier, maar in Sulawesi zou je Saguer eens moeten proberen. Als je er tenminste aan kunt komen! Saguer is gemaakt van suiker van de sagopalm en is een drankje dat ooit met veel geheimzinnigheid werd omgeven. Volgens lokale legenden werd de drank namelijk bedacht door de goden. Tot in de 18e eeuw zagen Indonesiërs de drank dan ook als heilig en werd het niet verhandeld op de markten. Nu drinken de locals het vooral tijdens een ceremonie als ze een nieuw huis betrekken. Het drinken van de drank zou ze bescherming en geluk bieden, en dat is iets dat je altijd wel kunt gebruiken tijdens je vakantie!
Mexico: Mezcal
Mexico heeft meerdere nationale dranken, maar mezcal willen we er hier even uitlichten. Hier wordt het vooral in cocktails gebruikt, maar in Mexico zelf moet je het natuurlijk puur drinken. Mezcal lijkt een beetje op tequila en is waarschijnlijk de oudste drank van Noord-Amerika. De drank wordt gemaakt van de agave-plant en valt op door zijn intense, rokerige smaak. Vanouds maakten de Mexicanen de drank thuis, maar tegenwoordig zijn er (gelukkig) heel wat mezcal-distilleerderijen. Vooral in de regio Oaxaca is de drank populair. Je kunt er rondleidingen krijgen, maar onvergetelijk is het om mezcal samen met de Mexicanen achterover te slaan tijdens een van de vele religieuze vieringen. Schrik niet van het wormpje dat achterblijft in de fles.
Zuid-Afrika: Amarula
In Zuid-Afrika is het geen straf om Amarula langs je tong te laten glijden. Dit is namelijk een nationale drank die écht lekker is! Tijdens internationale competities is Amarula dan ook beloond met de gouden medaille. Het is een licht-alcoholische likeur die gemaakt is van suiker, room en de vrucht van de marulaboom. Olifanten eten graag marulavruchten, dus dit dier is het symbool geworden van Amarula. Toevallig is de drank ontstaan in een dorpje naast het Kruger National Park, waar zowel olifanten als marulabomen te vinden zijn.
Thailand: Sato
Vier je vakantie in het noordoosten van Thailand? Nodig dan een paar vrienden uit en waag je aan een glas Sato. Dit is een soort wijn die al duizenden jaren door telers in de regio van kleefrijst wordt gemaakt. De Thaise rijstwijn wordt gemaakt in kleine bruine kruiken of aardewerken potten. Je kunt Sato steeds vaker kopen in winkels, waar de drank in koelkasten wordt verkocht (naast het bier). Drinken doe je echter op kamertemperatuur en op de traditionele Thaise manier. Je serveert het in een grote kom, waarin iedereen zijn glas of kopje kan dompelen.
Voor het laatst bijgewerkt op 26 november 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bijzondere nationale dranken, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wereldreizigersclub.