6x op vakantie in de natuur in België

Een vakantie in België kun je doorbrengen in prachtige natuur. Bij onze zuiderburen vind je veel verschillende natuurgebieden, reservaten en nationale parken waar je kunt wandelen, fietsen, kanovaren, klimmen en andere outdoor activiteiten kunt ondernemen. De Ardennen is natuurlijk de bekendste regio om vakantie te vieren in de buitenlucht, maar ook elders in België kom je verrassend mooie natuurgebieden tegen.

In Wallonië kun je in bossen en heidevelden frisse lucht opsnuiven en in de kuststreek kun je uitwaaien in polders en duinen. Een groot voordeel is dat de parken en reservaten goede voorzieningen hebben, zoals parkeerplaatsen, restaurants en plekken om te overnachten. Ideaal dus voor een weekendje weg naar de natuur in België. Om je alvast wat inspiratie te geven, hebben we hier 6 plekken in België op een rij gezet waar je terecht kunt voor een heerlijke vakantie in de natuur.

Hoge Kempen

De Hoge Kempen is het enige officiële nationale park van België, dat pas in 2006 is opgericht. Het uitgestrekte gebied van 5700 hectare in Vlaanderen was ooit het domein van steenkoolmijnen, maar nu mag de natuur haar vrije gang gaan. Ondanks de naam is het vooral een vlak land met dennenbossen, meren en heidevelden die vooral in augustus en september prachtig paars kleuren. Onder meer de Mechelse Heide maakt deel uit van het park. Vanaf de toppen van de weinige heuvels heb je een prachtig panoramisch uitzicht. Er leven valken, buizerds, libellen, vlinders en ongevaarlijke gladde slangen. Het park heeft meer dan 200 kilometer aan wandelpaden, maar je kunt er ook fietsen en paardrijden. Vlakbij de Hoge Kempen zijn vele hotels, campings en bungalows te vinden voor je vakantie.

Nationaal Park Hoge Kempen. Foto © Flickr.com/Erwin Christis.

Viroin-Hermeton

Met natuurpark Viroin-Hermeton heeft België zijn eigen versie van de Grand Canyon, maar dan een maatje kleiner. In dit reservaat in het zuiden van Wallonië vind je namelijk vele kloven (‘canyons’), waarvan sommige 100 meter lang en 20 meter diep zijn. Deze kloven worden in België fondry’s genoemd. De natuurlijke kuilen in de kalkstenen bodem zijn ontstaan door een miljoenen jaren durend spel van water en wind, dat heeft gezorgd voor gigantisch afgeronde rotsen. Genoeg mogelijkheden dus om in Viroin-Hermeton Instagram-waardige foto’s te maken. In de lente vind je er overigens duizenden bloeiende kogelbloemen en orchideeën. Het gebied bevindt zich tegen de Franse grens en biedt voldoende mogelijkheden voor een vakantie in de natuur. In de buurt van het park kun je zelfs voor glamping terecht.

Hoge Venen

De Hoge Venen is het ‘meest afgelegen’ natuurgebied van België, gelegen in de oostelijke Ardennen tegen de Duitse Eifel aan. Het bestaat uit zacht glooiende veengebieden, bossen en heidevelden. In het gebied zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waarbij je voor een deel op ‘plankenpaden’ loopt. Het park springt er vooral uit vanwege de vele wilde dieren die hier rondstruinen. Met een beetje mazzel kom je herten en wilde zwijnen tegen, maar met héél veel geluk vang je misschien ook een glimp op van de lynx. Sinds het nieuwe millennium is het schuwe dier voor het eerst in drie eeuwen weer waargenomen. De Hoge Venen is het oudste natuurreservaat van Wallonië, dat opgericht is in 1957.

Het Zwin

Dichtbij huis net over de grens van Vlaanderen vind je Het Zwin, dat ook wel bekendstaat als ‘de internationale luchthaven voor vogels’. Het Zwin Natuur Park ligt rond een oude zeearm van de Noordzee en is het territorium van duizenden vogels, waaronder aalscholvers, ooievaars, wulpen en torenvalken. Ze zijn op weg naar Afrika (of komen er van terug) en landen hier om te broeden, te overwinteren of om voedsel te zoeken. Ook grote legioenen duinkonijnen voelen zich thuis in het gebied. Er is genoeg te doen tijdens een vakantie in de buurt van Het Zwin. Je kunt er naar vogels turen, je kunt een huttenparcours volgen of je kunt er wandelen. Vergeet niet laarzen of waterdichte schoenen mee te nemen…

Zoniënwoud

Vlak onder de hoofdstad Brussel vind je het Zoniënwoud, met meer dan 4421 hectare het grootste bos van België. Het is een indrukwekkend stuk natuur met vele beuken, waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn. Het Zoniënwoud wordt daarom wel ‘de beukenkathedraal’ genoemd. Ook vind je vele eikenbomen in het bos. De beuken en eiken zorgen al vanaf de ijzertijd voor een uitgestrekte natuurlijke grens tussen Noord-Brabant en Noord-Frankrijk. Tijdens oorlogen konden soldaten hier schuilen en adellijke en koninklijke lieden trokken het bos in om te jagen. Je kunt er eindeloos wandelen en wilde dieren spotten, waaronder reeën, wilde zwijnen en vossen. Het oerbos ligt slechts 10 kilometer ten zuiden van de Grote Markt in Brussel, dus je bent er zo.

Het Zoniënwoud. Foto © Flickr.com/Frans de Wit.

Valleien van de Burdinale en de Mehaigne

Twee rivieren, de Burdinale en de Mehaigne, hebben de naam gegeven aan dit natuurpark in het hart van de Haspengouw-regio in Wallonië. De rivieren slingeren dwars door de valleien in dit gebied, wat een prachtig landschap oplevert van groene heuvels, weilanden en moerassen. Wat het natuurpark echter nog meer bijzonder maakt, zijn de 22 authentieke dorpsgemeenschappen die over de valleien liggen verspreid. Het gebied is bezaaid met pittoreske boerderijen, watermolens en kastelen. Je kunt er wandelen, fietsen en lokale streekgerechten proeven. Hier combineer je natuur met cultuur en gastronomie! De Valleien van de Burdinale en de Mehaigne bieden de perfecte uitvalsbasis voor een vakantie als je houdt van landelijke charme, cultureel erfgoed en een grote natuurlijke schoonheid.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in de natuur in België, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *