De 9 voordelen van een harde koffer

Het kopen van een koffer is een lastige klus: er zijn zoveel soorten, kleuren en merken om uit te kiezen. Een van de eerste vragen is altijd: wordt het een harde of een zachte koffer? Lange tijd geleden waren álle koffers gewoon hard, maar inmiddels lopen veel reizigers met een zachte koffer rond. Die kun je flexibeler inpakken en is minder zwaar, zo is de gedachte.

De harde koffer is echter bezig met een comeback. De koffer ontdoet zich van zijn ‘logge’ imago en blijkt toch onder veel reizigers populair te zijn. Dat begrijpen wij, want er zijn namelijk heel wat redenen om juist voor een hard en robuust exemplaar te kiezen. Twijfel je nog tussen een harde en zachte koffer voor je volgende reis? Hier zetten we de 9 voordelen van een harde koffer voor je op een rij.

#1 Een harde koffer biedt bescherming

Een van de grootste voordelen van een harde koffer is de bescherming van je bagage. Vooral bij het maken van vliegreizen is dat een grote pre. Heb je weleens gezien hoe de bagagemedewerkers op een luchthaven met koffers smijten? Een koffer moet tegen een stootje kunnen als je gaat vliegen. Zo kun je met een gerust hart een fles olijfolie of een Afrikaans beeldje als souvenir kopen en voor de terugreis in je bagage stoppen. Ook bij lange busreizen biedt een harde koffer bescherming. Je geeft je koffer af bij het instappen en je hebt namelijk geen idee wat er allemaal mee gebeurt onderweg.

#2 Een harde koffer is niet zwaar

Een van de meest hardnekkige vooroordelen over een harde koffer is het gewicht. Een harde koffer zou enorm zwaar zijn, waardoor je er flink mee loopt te puffen en zweten op reis. De tijden zijn echter veranderd. De beste harde koffers zijn tegenwoordig niet veel zwaarder meer dan zachte koffers. Harde koffers worden gemaakt van hightech plastics als ABS en polycarbonaat, die lichtgewicht en duurzaam zijn. Er zijn zelfs al grote harde koffers die minder dan 3 kilo wegen.

#3 Een harde koffer is duurzaam

Een harde koffer gaat minder snel kapot en is dus een stuk duurzamer dan een zachte koffer – zeker met de huidige klimaatverandering altijd een belangrijk argument bij de aanschaf van nieuwe reisartikelen. Zelfs bij intensief gebruik en frequente reizen moet je een harde koffer zo’n jaar of tien kunnen gebruiken. Fabrikanten van harde koffers bieden dan ook vaak een garantie van enkele jaren. Het meest duurzaam is een koffer van aluminium, al is deze wel zwaarder dan een exemplaar dat gemaakt is van hard plastic.

#4 Een harde koffer is weerbestendig

Zit je lekker relaxt in het vliegtuig om te wachten tot je gaat opstijgen, valt opeens de regen met bakken uit de lucht. Buiten staat nog het bagagekarretje, met jouw koffer bovenop. Met een zachte koffer is er een grote kans dat je deze straks doorweekt aantreft op de bagageband. Een harde koffer is bestand tegen flinke regenval, hagelbuien, sneeuwstormen en extreme hitte.

#5 Een harde koffer blijft schoon

Ook is een harde koffer heel gemakkelijk schoon te houden. Iedereen die weleens een beker koffie heeft laten vallen boven een zachte koffer, weet wat de gevolgen zijn. De zachte buitenkant zuigt een grote hoeveelheid drab op en je koffer heeft nog wekenlang een muffe geur. Bij een harde koffer kun je er op morsen wat je wilt. Met een nat doekje erover heen is-ie in een mum van tijd weer schoon.

#6 Een harde koffer is veiliger

Met een harde koffer heb je minder zorgen over roof van je bagage. Een zachte koffer is op reis uiterst kwetsbaar voor diefstal. Met een scherp mes heb je de zachte buitenkant zo opengesneden. Zelfs op vliegvelden loop je risico, vooral in armere landen waar ook de medewerkers van een luchthaven niet allemaal te vertrouwen zijn. Een harde koffer is veel veiliger. Dieven kunnen niet bij de inhoud en deze koffers hebben geïntegreerde sloten die moeilijker open te maken zijn.

#7 Een harde koffer is beter hanteerbaar

Dit klinkt misschien als een raar argument, want je zou denken dat zachte koffers beter hanteerbaar zijn omdat ze minder wegen. Toch is het omgekeerde het geval, tenzij je zo iemand bent die zijn koffer liever optilt dan rijdt. De meeste harde koffers hebben vier wieltjes (in plaats van twee), waardoor je ze makkelijker kunt manoeuvreren. Dat is handig op drukke vliegvelden en treinstations – vooral als je snel een volgende vlucht of trein moet halen. Door de vier wieltjes heeft je koffer een betere balans en zal die niet snel omvallen. Je kunt de harde koffer 360° alle kanten op bewegen en je kunt ‘m ook vooruit duwen in plaats van achter je aan slepen.

#8 Een harde koffer kun je best inpakken

Een nadeel van een harde koffer is het gebrek aan flexibiliteit, zeggen de ‘tegenstanders’ weleens. Je kan dan bijvoorbeeld niet meer die extra kledingstukken erbij proppen. Dat valt echter reuze mee. Een harde koffer is misschien wel veel makkelijker om in te pakken. Opengeklapt heb je twee helften die precies even groot zijn, dat sowieso zorgt voor een betere balans. Door het harde plastic omhulsel heb je de maximale ruimte tot je beschikking voor het inpakken van je bagage – er wordt geen ruimte ingenomen door de vouwen die door de stof en de voering ontstaan. En dankzij de uitvinding van de vacuümzak win je een hoop extra ruimte in je koffer.

#9 Een harde koffer ziet er professioneler uit

Tot slot wil je natuurlijk ook goed voor de dag komen op reis. Laten we eerlijk zijn: je ziet er veel professioneler uit met een harde koffer. Zeker voor een zakenreis kun je niet zonder een degelijk en stijlvol exemplaar, die kracht en doortastendheid uitstraalt. Er zijn harde koffers te koop met fraaie designs, maar steeds vaker kun je ook een koffer bestellen met een eigen ontwerp. Zo is je koffer ook nog eens makkelijk te herkennen op de bagageband. Kies een harde koffer die past bij je stijl en je persoonlijkheid, en je kunt met een goed gemoed op reis!

Voor het laatst bijgewerkt op 29 januari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de voordelen van een harde koffer, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/monticello; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *