Booking Duitsland

Tips voor autorijden in Duitsland

Als je vakantie viert in Duitsland, is de kans groot dat je er ook gaat autorijden. Het land is zó dichtbij, dat je er al snel over een van de Autobahnen scheurt. Vanuit Amsterdam ben je al na twee uur rijden vlak voorbij Arnhem de Duitse grens overgestoken. Dit ritje over de snelweg is slechts 120 kilometer. Ook moet je Duitsland doorkruisen als je op weg bent naar een van de wintersportgebieden, de landen in Oost-Europa of het warme Italië.

Bijna overal steek je haast ongemerkt de grens over. Alleen grenspalen of borden met de tekst ‘Wilkommen in Deutschland’ geven aan dat je in het buurland bent. Maar er zijn wel zaken waar je rekening mee met houden als je in Duitsland gaat autorijden. De verkeersregels zijn anders en je moet rekening houden met het gedrag van Duitse automobilisten. Ook heb je steeds vaker te maken met milieuzones, waarvoor een milieusticker Duitsland nodig is. In dit artikel lees je handige tips als je gaat autorijden in Duitsland.

Wegen in Duitsland

Autorijden in Duitsland is in het algemeen plezierig en comfortabel. Het land kent een enorm uitgebreid netwerk van geasfalteerde wegen dat al aan het begin van de vorige eeuw is aangelegd. De wegen zijn van uitstekende kwaliteit en worden goed onderhouden. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, als je bedenkt dat Duitsland de bakermat is van de automobielindustrie. Karl Benz was in 1886 de uitvinder van de eerste moderne auto, de ‘Benz-Patent Motorwagen’. Tijdens het autorijden in Duitsland kun je genieten van het wisselende landschap. Je passeert heuvelachtige valleien met rivieren, pittoreske dorpjes of enorme rokende fabrieken.

Duitsland heeft bijna 10.000 kilometer aan snelwegen, die Autobahnen of Bundesautobahnen worden genoemd. De snelwegen hebben allemaal een verschillend nummer en worden aangeduid met de letter ‘A’. Daarnaast heb je hoofdwegen die de plaatsen met elkaar verbinden. Die beginnen met de letter ‘L’ (voor Landesstraβe), gevolgd door het nummer van de weg. Alleen in de deelstaten Saksen en Beieren worden deze Straatsstraβe genoemd. De wegen beginnen dan met de letters ‘S’ of ‘St’.

Verkeersregels in Duitsland

Voor autorijden in Duitsland heb je een geldig Nederlands rijbewijs nodig en moet je minimaal 18 jaar zijn. Met je eigen auto dien je ook je identiteitsbewijs of paspoort, je kentekenbewijs en de groene kaart mee te nemen.

Alle inzittenden zijn verplicht een veiligheidsgordel te dragen, ook de passagiers achterin de auto. Alleen taxichauffeurs en bezorgers zijn hiervan uitgezonderd. Voor kinderen onder de 12 jaar en kleiner dan 1,50 meter is een autostoeltje verplicht. Je mag alleen handsfree telefoneren. Ook als je stilstaat voor het stoplicht, mag je je smartphone niet met je handen bedienen.

Maximumsnelheid in Duitsland

Duitsland heeft wereldwijde faam opgebouwd met de maximumsnelheid op de snelwegen: die is er namelijk niet. Op de meeste delen van de Autobahnen mag je zo hard rijden als je wilt. Als Nederlandse automobilist is dat in het begin even wennen. Je bent de grens overgestoken en je wordt direct ingehaald door een blinkende Porsche of Mercedes die met 220 kilometer per uur voorbij suist. Als je zelf niet zo’n snelheidsduivel bent, kan dat soms angstige momenten opleveren. Je rijdt bijvoorbeeld zelf 140 kilometer per uur en je bent een vrachtwagen aan het inhalen, en meteen zit er een racemonster je op de hielen.

Let er op dat op sommige delen van een snelweg wel een maximumsnelheid geldt van bijvoorbeeld 80 of 130 kilometer per uur. Dan gaat het bijvoorbeeld om snelwegen in de buurt van steden of bij tunnels en bruggen. Er wordt geflitst, dus je kunt je dan ook beter aan de maximale snelheid houden (Duitse automobilisten doen dat eveneens en laten dan opeens hun gas los). Het officiële advies van de Duitse autoriteiten is om op de snelwegen een maximumsnelheid aan te houden van 130 kilometer per uur.

Op hoofdwegen geldt in het algemeen een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom geldt een maximale snelheid van 50 kilometer per uur.

Meenemen in de auto

Als je gaat autorijden in Duitsland moet je een aantal zaken verplicht in de auto hebben liggen. Je dient in ieder geval mee te nemen:

  • Een reflecterend veiligheidshesje. Deze moet je dragen als je bij pech of een ongeval langs de weg komt te staan. Zorg dat je ook voor de andere inzittenden veiligheidshesjes bij je hebt. Het is geen pretje als je langs de snelweg stil komt te staan met het snelle langsrazende verkeer. Dan kun je beter allemaal uitstappen en achter de vangrail gaan staan, zo ver mogelijk van de snelweg vandaan (wachtend op de hulpdiensten).
  • Gevarendriehoek
  • Verbanddoos

Het is verder aan te raden een brandblusser en een setje reservelampen in de auto te hebben liggen, al is dit niet verplicht.

Milieuzones in Duitsland

Duitsland steekt veel energie in een beter klimaat, dus in steeds meer steden van Duitsland heb je te maken met een milieuzone (Umweltzone). Je kunt alleen met de auto in de binnenstad rijden als je een milieusticker hebt (Umweltplakette). Dit is verplicht voor elke automobilist, dus ook voor toeristen die op vakantie zijn in Duitsland. Een milieuzone vind je al in meer dan 50 Duitse steden, waaronder Aken, Berlijn, Düsseldorf, Keulen, München en Stuttgart.

De milieusticker moet je duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je voertuig plakken als je een zone in rijdt. Het type milieusticker is afhankelijk van je auto en de mate van vervuiling. Voor de minst vervuilende auto’s is een groene sticker voldoende. Daarmee krijg je toegang tot alle Duitse steden met een milieuzone. De milieusticker is onbeperkt geldig, in combinatie met je kenteken. Als je van auto verandert, moet je een nieuwe sticker aanvragen. Het is verstandig een milieusticker te regelen voordat je gaat autorijden in Duitsland. Je kunt het vignet makkelijk online bestellen via duitsemilieusticker.nl

Tol in Duitsland

Het is nog niet zover, maar het zit er onvermijdelijk aan te komen dat je een keer tol moet betalen voor het gebruik van de Duitse snelwegen. De Duitse regering besloot al in 2013 tot een tolheffing, maar dat stuitte op veel weerstand in buurlanden als Nederland en Oostenrijk. Waarschijnlijk wordt de tolheffing in 2020 of 2021 geïntroduceerd. Vrachtwagens vanaf 7,5 ton moeten al tol betalen (de zogeheten LKW-Maut) voor het gebruik van de Autobahnen in Duitsland.

Voor automobilisten zijn er echter wel twee tunnels in het noorden van Duitsland waar je tol voor moet betalen: de Herrentunnel in Lübeck en de Warnowtunnel bij Rostock.

Voor het laatst bijgewerkt op 6 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/val_th; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *