Wat te doen in Kosovo: 10 tips!

Kosovo is een van de minst bekende en bezochte landen op de Balkan, en veel mensen weten niet eens waar het precies ligt. Ook denken velen bij Kosovo nog aan het conflict met Servië en de burgeroorlog van 1998-1999. Maar de tijden veranderen en het stof is neergedaald – gelukkig. Het land, dat pas in 2008 onafhankelijk werd, wordt steeds meer ontdekt door nieuwsgierige reizigers. Kosovo heeft dan ook genoeg te bieden voor een rondreis of vakantie.

Je vindt er eeuwenoude moskeeën, kloosters en forten, maar ook monumenten van na de onafhankelijkheid. Kosovo heeft ongerepte natuurlijke juwelen, van nationale parken tot een van de diepste kloven van Europa. In combinatie met de vriendelijke mensen vormt dit de perfecte omstandigheden voor een onvergetelijke reis. Wil je een bezoek brengen aan het jongste land van Europa? Hier vind je 10 tips wat te doen in Kosovo!

Prizren

Prizren is de culturele hoofdstad van Kosovo en staat wel bekend als de mooiste stad van het land. Er is geen betere plek om te bezoeken in Kosovo als je houdt van oude moskeeën, Ottomaanse huizen en smalle geplaveide straatjes. De tweede stad van Kosovo ligt in het zuiden aan de voet van het Shar-gebergte en heeft een geschiedenis die vele eeuwen teruggaat. De pittoreske stad is gesticht in de 11e eeuw en was in handen van Byzantijnen, Serviërs en Ottomanen.

Een van de beste bezienswaardigheden is het Fort van Prizren, gelegen op een heuvel, waar je in 30 minuten naartoe kunt wandelen. Dit middeleeuwse fort diende ooit als hoofdstad van het Servische rijk. Boven heb je een prachtig uitzicht op de rode pannendaken, minaretten, bruggen en de rivier de Bistrica die door de stad stroomt. In de stad zelf is Shadervan de beroemdste wijk, met veel restaurants, boetieks, moskeeën en cafés. Hier vind je ook de Sinan Pasha-moskee uit 1615, een van de meest karakteristieke monumenten van Prizren.

Newborn Monument, Pristina

Pristina is de jongste hoofdstad van Europa – sinds 17 februari 2008 om precies te zijn. Toen verklaarde Kosovo zich onafhankelijk van Servië, ook al zijn er nog steeds een paar landen die Kosovo niet erkennen. Als je wat wilt doen in Pristina, is het leuk om een kijkje te nemen bij het Newborn Monument. Dit monument is in het centrum neergezet vlak na de onafhankelijkheidsverklaring en verandert elk jaar op 17 februari van uiterlijk. Het wordt geschilderd in een thema dat in dat ene jaar belangrijk is voor Kosovo.

Op korte loopafstand van het monument kun je vervolgens wandelen naar de Bill Clinton Boulevard (Bill Clinton Bulvarı). Verscholen tussen flatgebouwen zie je hier een enorm 3 meter hoog standbeeld van een zwaaiende Bill Clinton. De voormalige Amerikaanse president heeft het eerbetoon te danken aan zijn steun voor Kosovo tijdens de oorlog met Servië in 1999. Hij wist de NAVO zo ver te krijgen om het land te verdedigen. Het standbeeld werd onthuld in 2009, uiteraard in aanwezigheid van Clinton himself. Let op de gigantische handen van de oud-president.

Rugova Canyon

Als je wat actiefs wilt doen, moet je zeker een bezoekje overwegen aan de Rugova Canyon (Gryka e Rugovës). Met zijn lengte van 25 kilometer en diepte van 1000 meter is het een van de meest indrukwekkende kloven in Europa. In de loop der eeuwen heeft de rivier Peć Bistrica zich op adembenemende wijze door de bergen geworsteld. Je kunt een wandeling maken langs de kloof en door de omliggende bergen. Ook speleologie is hier populair, waarvoor je grotten kunt verkennen met prachtige ondergrondse kristallen, stalagmieten en stalactieten. De Rugova Canyon ligt vlakbij de stad Peja in het westen van Kosovo, niet ver van de grens van Montenegro.

Nationaal Park Bjeshkët e Nemuna

Het bergachtige westen van Kosovo is sinds 2012 het domein van Nationaal Park Bjeshkët e Nemuna. Dit is een prachtig natuurgebied met bergen, heldere blauwe meren, dichte bossen, groene valleien en meer dan 1000 plantensoorten. Ook leven er heel wat wilde dieren in dit gebied, waaronder lynxen, bruine beren, reeën, grijze wolven en wilde katten. Er zijn zo’n 150 verschillende soorten vogels gespot. Je kunt er wandelen, mountainbiken of de Gjeravica beklimmen, die met zijn hoogte van 2656 de hoogste berg is van het park. In het gebied vind je verschillende dorpjes waar je kennismaakt met de traditionele Kosovaarse manier van leven. Het nationaal park ligt ongeveer 47 kilometer ten westen van Peja, de derde grootste stad van Kosovo.

Patriarchaatsklooster Peć

Bij de ingang van de Rugova Canyon ligt het Patriarchaatsklooster Peć, dat sinds 2006 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het Servisch-orthodoxe klooster werd gebouwd in de 13e eeuw en valt op door zijn kleurrijke rode gevels. Er zijn vier kerken in het klooster, die zo tegen elkaar zijn gebouwd dat het net lijkt alsof ze één geheel vormen. Ook bevindt zich in het kloostercomplex een mausoleum voor Servische aartsbisschoppen en patriarchen. De sarcofagen zijn door hun sierlijke sculpturen echte kunstwerken. Albanese extremisten hebben in het verleden regelmatig religieuze Servische bouwwerken vernield, dus ook dit klooster wordt bewaakt door de politie van Kosovo. Je hebt een paspoort nodig om binnen te komen.

Nationale Bibliotheek, Pristina

Wie graag bizarre attracties van zijn lijstje wil afstrepen, moet in Pristina een bezoekje brengen aan de Nationale Bibliotheek. Hier kom je vooral voor de buitenkant, want de bibliotheek geldt als een van de ‘lelijkste gebouwen ter wereld’. De Kroatische architect Andrija Mutnjakovic ontwierp het gebouw in 1982. Het wordt verondersteld een mix van Byzantijnse en islamitische bouwstijlen te vertegenwoordigen, met 99 witte koepeltjes. De metalen roosters zouden bedoeld zijn om de boeken te beschermen. Velen vinden het een gedrocht, terwijl anderen toch wel gecharmeerd raken van de architectuur. Vergeet ook de binnenkant niet, met de geometrische vormen en het sociaal-realisme.

Visoki Dečani-klooster, Dečan

Het Visoki Dečani-klooster is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Kosovo, dat sinds 2006 op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt. Het Servisch-orthodoxe klooster is in 1335 gebouwd door de Servische koning St. Stefan van Dečani, die hier ook begraven ligt. Onderdeel van het klooster is een unieke kerk gebouwd in een mix van Romaanse, Gotische en Byzantijnse stijlen, die tevens tot de grootste middeleeuwse kerken op de Balkan behoort. Binnenin bevat de kerk meer dan 1000 originele fresco’s die bewaard zijn gebleven. Het klooster ligt in een prachtige omgeving, omringd door pijnbomen en kastanjebomen, op 2 kilometer van de stad Dečan. Door mogelijke aanvallen van etnische Albanezen wordt het klooster 24 uur per dag bewaakt en moet je bij de ingang je paspoort afgeven. Website: www.decani.org

Bear Sanctuary, Mramor

Tot en met 2010 hadden vele restaurants in Kosovo de afschuwelijke gewoonte om levende beren bij de ingang tentoon te stellen om klanten te lokken. De bruine beren zaten opgesloten in krappe kooitjes. In 2010 kwam hier gelukkig een verbod op en zijn veel van deze ‘restaurant-beren’ opgevangen in de Bear Sanctuary. In dit reservaat leven nu zo’n 20 beren. Het is niet helemaal de vrije natuur, maar honderd keer beter dan de kooien waarin ze gevangen zaten. Ze worden verzorgd door de stichting Four Paws, die zich in talloze landen inzet voor de bruine beer. De Bear Sanctuary ligt in het dorp Mramor, ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad Pristina, en kun je ook bezoeken. Website: www.four-paws.org

Marmeren Grot, Gadime e Poshtme

De Marmeren Grot (Mermerna Pećina) is een waar meesterwerk van de natuur, die haar naam eer aan doet. Het is een spectaculaire ondergrondse wereld van marmeren kalksteen met adembenemende stalactieten en stalagmieten. Op het laagste niveau liggen 25 meren, waarvan sommige tot 10 meter diep zijn. De 1260 meter lange grot werd pas in 1966 ontdekt en een groot deel is nog onontgonnen. Een deel is open voor toeristen. De temperatuur varieert tussen 8 en 13 °C, dus warme kleding is aan te raden. De Marmeren Grot ligt in de plaats Gadime e Poshtme, 20 kilometer ten zuiden van Pristina.

Keizerlijke moskee, Pristina

In de hoofdstad Pristina is de Keizerlijke Moskee de grootste en de mooiste. De Ottomaanse moskee is gebouwd in 1461 en staat ook bekend als de Sultan Mehmet Fatih Moskee, vernoemd naar de Ottomaanse sultan die de opdracht gaf voor de bouw. Tijdens het Oostenrijks-Hongaarse tijdperk vanaf de 17e eeuw was de moskee tijdelijk in gebruik als katholieke kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het gebedshuis zwaar beschadigd en door een aardbeving in 1955 stortte de minaret in, maar na de oorlog is de moskee gerestaureerd en in volle glorie hersteld. Binnen kun je het prachtige interieur bewonderen, met de geschilderde plafonds. Adres: Ibrahim Lutfiu, Pristina, Kosovo.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Kosovo, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/lubos.houska; Pixabay; Wikipedia; Flickr.com/Adam Jones.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *