Wat te doen in Ieper, België: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Ieper wat te doenIeper is een bijzondere bestemming in België met een aangrijpend verleden. In deze stad in West-Vlaanderen, niet ver van de Franse grens, heeft een enorm slagveld plaatsgevonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Naar schatting 300.000 soldaten zijn er omgekomen. Hun ontluisterende verhalen leven voort op tal van herdenkingsplekken in en om de stad, in oorlogsmusea, militaire begraafplaatsen, loopgraven en op de Flanders Fields waar het strijdtoneel heeft plaatsgevonden.

Hoewel de Eerste Wereldoorlog een centrale plek inneemt, heeft Ieper ook een hele andere, luchtigere kant. Het is een aantrekkelijke stad met prachtige middeleeuwse architectuur, de Grote Markt met zijn monumentale Lakenhallen, 17e-eeuwse stadswallen en bastions, adellijke herenhuizen en natuurlijk vele bars en restaurants waar je je te doet aan Belgisch bier en de traditionele Vlaamse keuken. Wil je een bezoek brengen aan deze indrukwekkende plek? Hier vind je 10 tips wat te doen in Ieper!

Zoek je accommodatie voor je trip naar Ieper?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Ieper

Huiver in het Flanders Fields Museum

In het Flanders Fields Museum in de Lakenhallen zie je alle aspecten van wat er zich hier heeft afgespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van beelden, geluiden en geuren word je meegezogen in de gruwelijke oorlog. Luister naar de persoonlijke verhalen van de soldaten, naar de omstandigheden waarin zij toen leefden. Ze zijn een voor een hartverscheurend. In het museum zijn tal van wapens te zien zoals granaten, vlammenwerpers, bajonetten en machinegeweren die duizenden soldaten neermaaiden terwijl zij oprukten naar vijandelijke loopgraven.

Flanders Fields Museum in Ieper

Het is niet alleen maar geweld in het museum, er wordt ook verteld hoe artsen en verplegers hun werk deden om het leven van de soldaten te redden. Het wordt gepresenteerd met onder meer oude medische instrumenten en originele psychiatrische documenten. Je zult een bezoek aan dit museum niet snel vergeten. Het museum is het hele jaar door geopend. Adres: Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper, België. Website: www.inflandersfields.be

Luister naar de Last Post bij de Menenpoort

De Menenpoort is een indrukwekkend gedenkteken waarin de namen van alle soldaten uit het Gemenebest staan gegraveerd die als vermist werden opgegeven. Dit symbool van de Eerste Wereldoorlog is een kolossale triomfboog, gebouwd door de Britten in 1927, die toegang geeft tot de stad aan de oostelijke kant.

Ieper stadspoort

Iedere avond om klokslag 20.00 uur wordt hier de Last Post geblazen. De Last Post is een plechtige ceremonie waarin klaroenblazers een eerbetoon brengen aan de gesneuvelde soldaten. Deze wereldwijd bekende Last Post werd in het leger oorspronkelijk gespeeld aan het einde van de dag. Mis dit niet, het is een echt kippenvelmoment. Adres: Menenstraat, 8900 Ieper, België.

Bewonder de schoonheid van de Grote Markt

Zoals vele Belgische steden heeft ook Ieper zijn Grote Markt. Je kunt wel zeggen, een van de mooiste van België! Het centrale plein is omringd door spectaculaire gebouwen, met als grote blikvanger de Lakenhallen. Dit imposante gebouw is in 14e-eeuwse glorie hersteld en herbergt het Flanders Fields en het Yper Museum (www.ypermuseum.be).

Ieper Lakenhallen

Zoals de naam al zegt, was het gebouw ooit een overdekte hal waar lakens werden verkocht. Je kunt de 70 meter hoge klokkentoren beklimmen die op de lijst van de Unesco staat. Verder op de Grote Markt vind je het Gerechtshof, vroeger een psychiatrische instelling, de Kasselrij, de 13e-eeuwse Vleeshal en de 17e-eeuwse gebouwen De Anker en De Trompet. In het historische Klein Stadhuis kun je een heerlijk biermenu bestellen. Het leeft hier dag en nacht door de vele brasserieën en cafés en iedere zaterdag is er markt.

Wandelen of fietsen over de Western Frontway

De Western Frontway is een wandel- en fietsroute langs de gevechtslinie van de Eerste Wereldoorlog. De 1000 kilometer Via Sacra (‘heilige weg’) loopt van het Belgische Nieuwpoort tot aan de grens van Frankrijk en Zwitserland. Het idee van deze epische wandelroute kwam van een jonge Britse soldaat die, een aantal maanden voordat hij sneuvelde bij de Slag bij Loos, zijn droom over deze route voorlegde aan zijn schoolrector. Vanuit Ieper kun je een stuk van de Western Frontway doen, zowel richting Diksmuide en Nieuwpoort als richting Armentiers net over de Franse grens. De routekaarten zijn te downloaden op: www.thewesternfrontway.com

Ieper fietsen

Memorial Museum Passchendaele 1917

In Zonnebeke, op een kwartier rijden van Ieper, laat het Memorial Museum Passchendaele zien wat er allemaal gebeurde bij de Slag bij Passendale. Het was een van de dodelijkste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog. Bij de Dugout Experience ervaar je hoe soldaten zich voelden om ondergronds te leven in erbarmelijke omstandigheden. Pas op, niet doen als je last hebt van claustrofobie!

Ieper begraafplaats

Het museum herdenkt de gruwelen van de oorlog aan de hand van beelden, objecten, brieven en documenten. Aan het einde van het bezoek ga je de Duitse en Britse loopgraven in, weliswaar een reconstructie van hoe het er toen uitzag, maar je voelt direct hoe het was om hier ‘gevangen’ te zijn. Vanuit het museum loop je in 3 kilometer naar de Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth begraafplaats ter wereld. Adres: Berten Pilstraat 5a, 8980 Zonnebeke, België. Website: www.passchendaele.be

Bezoek de loopgraven

In de Eerste Wereldoorlog werden er langs de frontlinies in een boog rond Ieper vele loopgraven gemaakt. Deze boog, de Ypres Salient, ligt zo’n 4 kilometer van het centrum. Na de oorlog zijn de meeste loopgraven verdwenen omdat ze plaats moesten maken voor landbouwgrond, de mensen moesten tenslotte hun gewone leven weer oppakken.

Ieper loopgraven

Er zijn een aantal loopgraven bewaard gebleven en gerestaureerd. Een bezoek aan deze bunkers en de loopgraven van de Duitsers en die van de Engelse en Belgische troepen, geeft je een goed beeld van wat er toen heeft plaatsgevonden. Website:
www.flandersfields.be

Bellewaerde Avonturenpark

Het is tijd voor wat fun met het gezin 🙂 Van een adrenalinekick in de waterachtbaan, splashen op de Bengal Rapid River, de strijd aangaan in de Dawson Duel, tot koude rillingen bij de Stunt & Dive Show. Je houdt het niet droog in Bellewaerde Avonturenpark. Het avontuur gaat verder bij de exotische dieren. Je ziet de grappige lemuren en de griezelige roofvogels van heel dichtbij en je kunt bijna de giraffen aaien. Doe de tramsafari om het tijger- en leeuwengebied in te gaan. De hele kleintjes leven zich uit in het Kidspark. Adres: Meenseweg 497, 8902 Ieper, België. Website: www.bellewaerde.be

Ieper Bellewaerde

Merghelynck Museum

In dit mooie herenhuis van de adellijke familie Merghelynck stap je even uit de sfeer van de oorlog. Je betreedt een ander tijdperk, dat van de 18e eeuw. De familie leer je kennen al lopend door de prachtig gedecoreerde salons, eetkamer en privé-vertrekken met nog originele Franse meubels, zilveren voorwerpen en schilderijen uit die tijd. Via een geheime deur kom je in het boudoir.

Het Merghelynck Museum bevat ook een unieke verzameling van Chinees en Japans porselein. Wat leuk is om mee te maken is om met het gezin of met een groep vrienden een ‘opleiding’ te doen om lakei of dienstmeid te worden. Een ervaren lakei begeleidt je hierin. Adres: Merghelynckstraat 2, 8900 Ieper, België. Website: www.merghelynckmuseum.be

Sint-Maartens Kathedraal

Als je het Flanders Fields Museum hebt bezocht, breng dan een bezoek aan de Sint-Maartens Kathedraal dat daar net naast ligt. Je gelooft bijna niet dat deze mooie kathedraal helemaal is platgebombardeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog is het steen voor steen weer opgebouwd in gotische stijl.

Ieper kathedraal

Het resultaat is indrukwekkend en het getuigt van de enorme veerkracht van het Belgische volk na alles wat er is gebeurd. De kathedraal is niet alleen grandioos van buiten, binnen heb je zeer fraai houtsnijwerk en gebrandschilderde ramen, en de preekstoel en het roosvenster zijn prachtig. Bij de kerk ligt het kerkhof en zie je een gedenkteken voor de Ierse soldaten die hier sneuvelden. Adres: Vandenpeereboomplein, 8900 Ieper, België.

Met de kids op speurtocht door Ieper

Wil je wat doen met de kinderen in Ieper? Bij het VVV-kantoor kun je boekjes kopen voor een klein prijsje met diverse themaspeurtochten en activiteiten voor groot en klein, in de stad en in de bossen. Zo ga je op ontdekking naar de geheime plekjes van de stad, los je mysteries op met Basiel de Boswachter, ga je op vleermuizensafari in de natuur van Palingbeek of knoop je de strijd aan met je kinderen tijdens de Boslympische Spelen. Adres: VVV, Lakenhallen, Grote Markt 34, Ieper. Meer info: www.toerismeieper.be/zoektochten

Ieper speurtocht

Wat te doen in Ieper: praktische tips

Overnachten in Ieper

In het centrum van de stad heb je een aantal romantische en stijlvolle accommodaties in historische panden, zoals het Main Street Hotel met sfeervolle kamers, de kamers in landelijke stijl van Bed & Breakfast La Porte Cochère in een elegant herenhuis of een knus appartement voor zes personen in het Huis Vandermersch, boven het gezellige koffietentje ‘t Binnenhuys.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Ieper?
Reserveer hier een hotel of appartement in Ieper, tegen de laagste prijzen

Iets buiten Ieper slaap je in het Hotel Kasteelhof ’t Hooghe in een prachtig klassiek landhuis. Het restaurant biedt heerlijke Belgische specialiteiten en in de bar geniet je van lokale biertjes.

Ieper hotel

Wil je kamperen? In Ieper kun je alleen je tent opslaan op Camping Jeugdstadion, een kleine camping in het groen op steenworp afstand van het centrum. Ben je met de camper, dan heb je keuze uit vijf plekken waar je kunt staan.

Reizen naar Ieper

Met een overstap in Antwerpen zit je voor € 63 met de trein vanaf Amsterdam Centraal in een kleine 4½ uur in Ieper. In 10 minuten loop je van het station naar de Grote Markt. ► Boek hier een treinticket met NS International naar Ieper

Met de auto of de camper doe je er vanuit Amsterdam 3½ uur over. Een reisje naar Ieper is ook goed te combineren met een bezoek aan Gent, Brugge, Oostende en Kortrijk. In Ieper zelf kom je overal met de centrumbus en via het VVV kun je tours boeken met een gids langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Eten en drinken in Ieper

Een begrip in Ieper is Bakkerij Henk in de Sint-Jacobsstraat. Hun broodpudding is niet te versmaden. Andere leuke plekjes om wat taartjes te eten zijn het Koffiehuis Mimi’s (www.koffiehuis-mimis.be), een ouderwets gezellig tentje aan de Boterstraat en ’t Binnenhuys (www.binnenhuys1772.be) in de Stuersstraat, waar je op de binnenplaats in alle rust je ontbijtje nuttigt.

In diezelfde Stuersstraat vind je de beste Vlaamse keuken in Restaurant De Ruyffelaer (www.deruyffelaer.be). In oud-Vlaamse sferen eet je gerechten die op grootmoeders wijze zijn bereid, zoals varkenswangetjes met biersaus, konijn in spek of een groentestoof.

Voor speciaal Belgisch bier moet je in de Kazematten Brouwerij (www.kazematten.be) zijn, in een 18e-eeuws pand waar vroeger munitie werd opgeslagen. De brouwerij is alleen zaterdag geopend van 15.00 tot 17.00 uur. Voor € 10 kun je een rondleiding doen met bierproeverij. En vergeet niet voor thuis wat typisch Belgische chocola mee te nemen!

Voor meer informatie over wat te doen in Ieper kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.toerismeieper.be

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 mei 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Ieper, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © chrisdorney/Shutterstock.com; OCollins/Shutterstock.com; VisitFlanders/Toerisme Ieper/Westtoer; Pixabay; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *