Vakantie in Sicilië, Italië: 10 tips!
Een vakantie in Sicilië beleef je op het grootste eiland in de Middellandse Zee, een zwoele plek met zoete desserts, historische steden en de hoogste vulkaan van Europa. Sicilië ligt aan de voet van de Italiaanse laars, als een ‘voetbal’ die geschopt dreigt te worden door het grote Italië. Er zit slechts een paar kilometer water tussen Sicilië en het Italiaanse vasteland, maar het eiland heeft zijn eigen persoonlijkheid altijd behouden.
Door de eeuwen heen vormde Sicilië een smeltkroes van mediterrane cultuur, waar het ene na het andere volk kwam binnenvallen. De Grieken en Romeinen bouwden er villa’s en amfitheaters, de Normandiërs hebben er schitterende kathedralen achtergelaten en de Arabieren verfraaiden Sicilië met paleizen. Ook de Fransen en Spanjaarden lieten er hun sporen na. Sicilië heeft dan ook alles wat je voor een vakantie kunt wensen. Er zijn alleen al zeven Unesco-werelderfgoederen, maar ook de Siciliaanse keuken is om te smullen. Van couscous tot pasta’s: bijna nergens anders komen zoveel soorten smaken bij elkaar.
► Bekijk de vakantiehuizen in Sicilië bij Eliza Was Here
Slenter door de smalle geplaveide straatjes van middeleeuwse dorpen, luier een dagje op het strand of maak een tour naar de Etna: in Sicilië is ongelooflijk veel te doen en te zien. Verken het glooiende binnenland met de olijfbomen, wijngaarden en doornige cactusplanten, of trek je terug op een van de eilanden met hun borrelende vulkanen. En door het milde klimaat kun je er een groot deel van het jaar vakantie vieren
Wie in Sicilië verwacht een mini-versie van Italië aan te treffen, komt bedrogen uit. Het is eerder andersom: zonder een bezoek aan Sicilië heb je Italië niet gezien. Sicilië is een rauwer deel van Italië, minder flamboyant, een tikkeltje ondeugend en vol trots op zijn eigen cultuur. Sicilië is als een guitig opaatje die zijn hand ophoudt om je te verwelkomen. Wil je een bezoek brengen aan dit driehoekige eiland? Hier vind je 10 tips voor een vakantie in Sicilië!
Etna vulkaan
Met stip op nummer één staat natuurlijk de Etna, de bekendste vulkaan van Europa en een van de grootste ter wereld. Het is een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een vakantie in Sicilië! De Etna is nog altijd actief en de hoogte varieert dan ook, afhankelijk van het aantal erupties. De hoogte van de vulkaan is weleens vastgesteld op 3263 meter, maar ook weleens op 3340 meter.
De laatste rampzalige uitbarsting dateert van 1669, toen de nabijgelegen stad Catania voor een deel in de as werd gelegd. Maar ook in recente jaren zijn er weleens slachtoffers gevallen toen de Etna begon te grommen en toeristen te dicht bij de krater stonden.
De vulkaan is een grote trekpleister voor mensen die de gesmolten lava en vuurrode vonken van dichtbij willen bekijken. Op een heldere dag kun je vanaf de vulkaan zo ongeveer de helft van Sicilië zien liggen. Er rijdt een trein (Ferrovia Circumetna) vanuit Catania rond de Etna. Onderweg kun je uitstappen en naar de lavastromen of de krater wandelen. Informatie over de trein vind je op www.circumetnea.it
► Bekijk hier de beste dagtrips en tours naar de Etna vulkaan
Taormina
Taormina is een beeldschoon stadje aan de oostkust van Sicilië. Taormina ligt op een 250 meter hoge klif waar je zowel uitzicht hebt op de zee als op de Etna. Je kunt er dwalen door een doolhof van kronkelende steegjes en trappen of flaneren over de hoofdstraat Corso Umberto, die een reeks pleinen en terrassen aan elkaar rijgt. Bezoek de overblijfselen van het oude Griekse theater of neem de kabelbaan naar Isola Bella, het beroemdste strand van Taormina. Als je hier bent, weet je waarom dit stadje ook wel ‘de parel van Sicilië’ wordt genoemd. Hou er wel rekening mee dat het in de vakanties altijd erg druk is met toeristen!
Vallei van de Tempels
Trek tijdens je vakantie zeker een halve dag uit voor de Vallei van de Tempels, de grootste archeologische vindplaats van Sicilië. In deze vallei naast de stad Agrigento aan de zuidkust van Sicilië vind je enkele van de best bewaarde Griekse tempels ter wereld. Gelegen op een heuvelrug tussen olijfbomen staan de overblijfselen van liefst acht tempels, gebouwd tussen de 5e en 6e eeuw voor Christus.
Het hoogtepunt is de Tempel van Concordia, die nog grotendeels overeind staat. Het staat bekend als de grootste overgebleven Dorische tempel ter wereld, samen met het Parthenon in Athene. In de 6e eeuw is de tempel omgebouwd tot christelijke basiliek, waardoor het verval wat werd tegengehouden. Op het ruïnecomplex kun je ook graftombes, mozaïeken en aquaducten bewonderen. De hele Vallei van de Tempels staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Website: www.lavalledeitempli.it
Palermo
In de hoofdstad Palermo is zoveel te doen en te zien, dat je hier makkelijk een aparte vakantie aan kunt wijden. Het is een eeuwenoude stad vol kerken, paleizen en monumenten, met een geschiedenis die 2700 jaar teruggaat. De stad is gesticht door de Feniciërs, maar later hebben ook andere volkeren hier hun sporen achtergelaten. Palermo wordt ook wel de meest Arabische stad van Europa genoemd, omdat Sicilië in de 9e en 10e eeuw een emiraat was van Arabische sjeiks. Met prachtige tuinen en architectuur was het destijds ‘de stad van de geneugten’.
Palermo is nog altijd het kloppende hart van Sicilië, met vele bars, restaurants, musea, straatmarkten en theaters. Elegant en fascinerend, maar ook druk en chaotisch. Kom je hier in de warme maanden tijdens de siësta, dan lijkt de stad wel uitgestorven. Een aanrader is Teatro Massimo, het grootste theater van Italië. Het staat bekend om de uitzonderlijke akoestiek en figureerde in The Godfather: Part III. Een andere bezienswaardigheid is de Kathedraal van Palermo, gebouwd door de Normandiërs in 1184. Kunstliefhebbers zullen dol zijn op het Normandisch Paleis en de Palatijnse Kapel, met schitterende mozaïeken en een Arabisch druipsteenplafond. ► Lees hier onze tips wat te doen in Palermo
Cefalù
Zin in een vakantie aan het strand? Strijk neer in Cefalù, een pittoresk vissersdorp met kleurrijke boten aan de noordkust van Sicilië. Cefalù is een populaire badplaats onder locals en toeristen, gelegen aan de voet van een rots (La Rocca) die de vorm heeft van een hoofddeksel. Ook zonder zwemkleding is het plaatsje echter een bezoek waard, vanwege het charmante middeleeuwse centrum met de smalle straatjes vol winkels en restaurants. Zoek de schaduw op in de imposante Kathedraal van Cefalù, die gebouwd is door een Normandische koning om stormen op zee te overleven. Of beklim de 284 meter hoge rots die over het stadje uitkijkt.
Kathedraal van Monreale
Niet ver van Palermo ligt de Kathedraal van Monreale, een van de populairste bezienswaardigheden van Sicilië. De kathedraal is gebouwd in 1172 en geldt als het beste voorbeeld van Normandische architectuur ter wereld. De buitenkant is niet zo heel indrukwekkend, maar het interieur is daarentegen oogverblindend mooi.
Hier knipper je met je ogen bij het aanschouwen van duizenden vierkante meters mozaïeken, waarvoor 2200 kilo puur goud is gebruikt! Naast de kathedraal staat een klooster met 228 zuilen rondom een rustige tuin en binnenplaats. Ook deze bezienswaardigheid is Unesco-werelderfgoed.
Eolische eilanden
Een hoogtepunt voor veel vakantiegangers zijn de Eolische Eilanden, leuk om een weekend (of langer) door te brengen. Het is een archipel van zeven vulkanische eilanden in de Tyrrheense Zee, voor de noordelijke kust van Sicilië. Stromboli is waarschijnlijk het eiland dat het meest tot de verbeelding spreekt. Het is de thuisbasis van de meest actieve vulkaan van Europa, waar vrijwel continu rookpluimen uit de krater omhoog dwarrelen.
Lipari is het grootste en meest toeristische eiland met vele hotels en restaurants, dat je prima als uitvalsbasis kunt gebruiken om de andere eilanden te verkennen. Het eiland Vulcano staat bekend om de modderbaden en het buitenaardse vulkanische landschap. Salina is minder toeristisch en heeft een aantal prachtige wandelpaden. Je kunt de Eolische Eilanden bereiken met een draagvleugelboot vanuit Milazzo, Palermo of Messina.
Villa Romana del Casale
Een must see tijdens je vakantie op Sicilië is Villa Romana del Casale, een van de best bewaarde villa’s uit het Romeinse Rijk. Deze villa was in de 4e eeuw het woonhuis van een rijke Romeinse familie. Verbluffend mooi zijn de mozaïekvloeren die zijn blootgelegd, met taferelen van het dagelijks leven en mythologische afbeeldingen. Beroemd is het mozaïek van de Olympische Spelen, met een afbeelding van vrouwen die een bikini dragen! In totaal zijn 50 kamers opgegraven met 3500 vierkante meter aan mozaïeken vloeren. Dit Unesco-werelderfgoed ligt in het zuiden van Sicilië, nabij de plaats Piazza Armerina. Website: www.villaromanadelcasale.it
Erice
Met zijn ligging op een 750 meter hoge rotsachtige klif wedijvert Erice met Taormina als het mooiste stadje van Sicilië. Alleen al vanwege het schitterende uitzicht is Erice een bezoek waard, met de kust, de baaien en de Egadische eilanden in de verte. Het symbool van het dorp is het Kasteel van Venus (Castello di Venere), waar je een prachtig uitzicht hebt over de kustplaats Trapani.
Ontdek de charme van de kleine middeleeuwse straatjes en de talloze kerken (er zouden ooit meer dan 100 kerken in het dorp hebben gestaan). Je kunt Erice bereiken met een kabelbaan vanuit Trapani, of moeilijk doen en met je auto via een kronkelende weg naar het stadje rijden (succes met parkeren!).
Natuurreservaat Zingaro
Op het meest noordwestelijke punt van Sicilië ligt Natuurreservaat Zingaro (Riserva naturale dello Zingaro), dé plek als je zin hebt in een actieve vakantie op het eiland. Het reservaat is opgericht in 1981 en sindsdien onaangetast, waardoor de natuur haar gang kon gaan. Het natuurgebied heeft vele mooie baaien, steile kliffen, kleine stranden en talloze wandelpaden waar je een spectaculair uitzicht hebt over de zee. Er is een overvloed aan flora en fauna, waaronder roofvogels als buizerds en torenvalken die hier broeden en jagen. Tijdens of na een wandeling kun je zwemmen en snorkelen in een van de baaien. Website: www.riservanaturalezingaro.com
Praktische tips voor een vakantie in Sicilië
Overnachten in Sicilië
Er is ruimschoots accommodatie voorhanden op Sicilië, op het hele eiland. Je kunt terecht in hotels, resorts en pensions, variërend van een oud palazzo tot een huiselijk familiehotel. Vooral in kleinere dorpen en op het platteland kun je overnachten in schattige bed & breakfasts en landelijk gelegen boerderijen (bekend onder de noemer agriturismo). Ook is er een groot aanbod van villa’s, appartementen en vakantiehuizen. Privékamers (camere of affittacamere) zijn te huur in badplaatsen en op de Eolische en Egadische eilanden. Er zijn zo’n 90 campings in Sicilië, maar het aantal hostels voor backpackers is beperkt.
► Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Sicilië, tegen de laagste prijzen
Sicilië lijkt een behapbaar eiland, maar is veel groter dan je denkt. Je vergist je al snel in de rij-afstanden. Let bij het kiezen van je accommodatie op de bezienswaardigheden die je wil bezoeken tijdens je vakantie. Als je aan de westkant van Sicilië verblijft, ben je niet zomaar in het oosten (vooral niet als je een groot deel over kronkelende tweebaanswegen moet afleggen). Voor landelijk gelegen accommodatie is een huurauto een must.
Voor een overnachting betaal je het meest in het hoogseizoen, in de maanden juli en augustus. Daarbuiten dalen de prijzen aanzienlijk. In juni en september is het heel aangenaam weer in Sicilië, terwijl je voor je accommodatie goedkoper uit bent. Hotels in de steden geven weleens kortingen in de zomermaanden, omdat iedereen dan naar de kust trekt. Overnachten in Sicilië is in het algemeen goedkoper dan in de rest van Italië. Voor zo’n € 60 per nacht heb je een eenvoudige tweepersoonskamer.
Reizen naar Sicilië
Sicilië is goed te bereiken voor een vakantie, want vanuit Nederland gaan rechtstreekse vluchten naar Catania aan de oostkust en naar de hoofdstad Palermo in het westen van het eiland. Met de veerboot kun je Sicilië bereiken vanuit enkele kustplaatsen in Italië, waaronder Napels. De kortste ferry is van Villa San Giovanni op het Italiaanse vasteland naar Messina (20 tot 30 minuten). Je kunt de trein nemen vanuit Rome of Milaan naar Messina, waarbij de trein aan boord van de veerboot wordt gereden. Je kunt in de trein blijven zitten, maar ook uitstappen en wat frisse lucht opsnuiven.
Vliegen naar Catania
Je kunt naar de oostelijke stad Catania vliegen met Transavia, KLM en easyJet. Het is een vlucht van een kleine 3 uur. Budgetmaatschappij Ryanair vliegt rechtstreeks van Eindhoven naar Catania.
Vliegticket Transavia vanaf € 54 ► Boek hier een vliegticket met Transavia naar Catania
Alle internationale vluchten komen aan op Aeroporto di Catania-Fontanarossa (CTA), de drukste en grootste luchthaven van Sicilië. Het vliegveld ligt ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Catania. Er zijn drie passagiersterminals: A, B en C. De kleinere terminal C is geopend in 2018 en exclusief bedoeld voor vluchten van easyJet. Met de shuttlebus van Alibus (www.amt.ct.it) rij je in 20 minuten naar het centrum van Catania. Op de luchthaven zijn ook kantoren van autoverhuurbedrijven waar je een auto kunt huren.
Vliegen naar Palermo
EasyJet verzorgt rechtstreekse vluchten van Amsterdam Schiphol naar de Siciliaanse hoofdstad Palermo, een vlucht van bijna 3 uur. Transavia vliegt in het zomerseizoen rechtstreeks van Rotterdam/Den Haag naar Palermo. Vanuit Brussel kun je met TUIfly en Brussels Airlines naar Palermo vliegen.
Internationale vluchten komen aan op Aeroporto di Palermo Falcone Borsellino (PMO), de tweede grootste luchthaven van Sicilië. Het stond vroeger bekend als Punta Raisa. Het vliegveld ligt aan de kust, 35 kilometer ten westen van Palermo. Er is één passagiersterminal. Voor het vervoer van de luchthaven naar het centrum van Palermo kun je de bus of de trein (Trinacria Express) nemen. De rit naar het centraal station van Palermo duurt zo’n 50 minuten. Ook zijn er kantoren van autoverhuurbedrijven waar je een auto kunt huren.
Eten en drinken in Sicilië
De Siciliaanse keuken is een sensatie van smaken en aroma’s, met dank aan alle volkeren die de afgelopen 2000 jaar hebben huisgehouden op het eiland. Hierdoor zie je in gerechten niet alleen de Italiaanse invloeden terug, maar ook die van de Grieken, Arabieren, Spanjaarden en Fransen. Veel gerechten hebben een oorsprong die al lang teruggaat in de tijd. Zo is Sicilië de eerste plek in Europa waar pasta werd gemaakt, in de 12e eeuw. Dat was nog voordat de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo de ‘spaghetti’ ontdekte tijdens tripje naar China. Tijdens een vakantie in Sicilië maak je een reis door een culinaire cultuur die al meer dan 1000 jaar bestaat.
Sicilië is onder meer bekend vanwege de heerlijke zoetigheden, zoals de cassata siciliana (al 1200 jaar geleden bedacht in Palermo!). Dit is een rond biscuitgebak met rum en ricotta en bedekt met marsepein en gekonfijte vruchten. Ook de cannoli moet je zeker een keer proberen, als je tenminste een zoetekauw bent. Dit is een krokant buisvormig koekje gevuld met ricotta en een beetje chocolade. Lekker voor bij de koffie!
Voor meer informatie over een vakantie in Sicilië kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitsicily.info
Meer handige tips voor een vakantie in Sicilië
Voor het laatst bijgewerkt op 12 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Sicilië, Italië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Pixabay.