Iedereen is klaar met de achterhaalde reisadviezen

Reisadviezen achterhaaldAmsterdam, 23 januari 2022 – Reisorganisaties, reizigers en ook wij zijn inmiddels helemaal klaar met de achterhaalde reisadviezen van de Nederlandse overheid. Vrijwel alle landen buiten de Europese Unie hebben al bijna twee jaar het reisadvies oranje. Volgens zo’n advies kun je er dus niet naartoe op vakantie. Maar die reisadviezen weerspiegelen allang niet meer de realiteit.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn veel landen een ‘hoogrisicogebied’ of ‘zeerhoogrisicogebied’ door het grote aantal coronabesmettingen. Dat is juist het absurde, want in de meeste van die landen zijn er minder besmettingen dan in Nederland. Je mag dus niet op vakantie naar een land vanwege het risico om besmet te raken met het verdoemde coronavirus. Terwijl dat risico juist vele malen groter is als je gewoon in Nederland blijft.

Minder risico in Canada of Zuid-Afrika

Zo waren de afgelopen twee weken relatief veel meer mensen in Nederland besmet dan in Canada of de Verenigde Staten, zo blijkt uit de wereldwijde (betrouwbare) coronastatistieken. Beide landen zijn onlangs echter bestempeld als ‘zeerhoogrisicogebied’ en hebben dus kleurcode oranje. Dat betekent dat je na terugkeer van vakantie thuis verplicht 10 dagen in quarantaine moet (en een PCR-test moet halen voor de terugreis). Dat moedigt niet aan om een reis te boeken.

Update 2 februari 2022:
Je hoeft niet in quarantaine als je minstens 7 dagen voor terugkeer naar Nederland een boosterprik hebt gekregen.

Er zijn nog onnoemelijk veel landen waarvoor hetzelfde geldt, van Costa Rica en Turkije tot Nepal en Zuid-Afrika. In Nederland waren afgelopen week zelfs 13 keer méér besmettingen dan in Zuid-Afrika, in absolute aantallen! Nog steeds staat Zuid-Afrika echter op oranje vanwege het ‘hoge risico’ van coronabesmettingen. In al die landen mag je gewoon vakantie vieren, met een vaccinatiebewijs of PCR-test.

Reisadviezen gedateerd Zuid-Afrika

Daarentegen is het heel merkwaardig dat EU-landen op geel staan die wél veel meer besmettingen hebben per miljoen inwoners. Zo rijst het aantal coronabesmettingen de pan uit in landen als Denemarken en Frankrijk. Je mag dus gewoon op vakantie naar die landen zonder testen of quarantaine, terwijl juist daar een veel groter risico is op een besmetting dan in Nederland. Elke realiteitszin is ver te zoeken bij de ambtenaren die de reisadviezen samenstellen.

Geduld is op bij reisorganisaties

Het geduld is volledig op bij de ANVR, de overkoepelende branchevereniging van reisorganisaties. ,,Tijdens de laatste persconferentie meldden Rutte en Kuipers dat mensen die een booster hebben gehad of zijn hersteld van corona niet meer in quarantaine hoeven, zelfs niet als ze contact hebben gehad met een besmet persoon”, aldus voorzitter Frank Oostdam.

Reisadviezen gedateerd

,,Maar diezelfde overheid zegt op zijn website dat reizigers die terugkeren uit een zeer hoog risicogebied, óók volledig gevaccineerd of hersteld én een negatieve PCR-test hebben, dat zij bij terugkeer wél 10 dagen in quarantaine moeten. Hoe inconsequent wil je zijn?” Het begrip van reisorganisaties is ,,inmiddels ver te zoeken” omdat zij nu al twee jaar praktisch geen reizen kunnen aanbieden naar bestemmingen buiten de EU.

Update 7 februari 2022:
Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft doorgaan met de onzinnige reisadviezen. Vanwege oplopende besmettingen zijn 12 landen tot ‘zeerhoogrisicogebied’ verklaard: Albanië, Bolivia, Bosnië, Costa Rica, Guyana, Libanon, Noord-Macedonië, Panama, Servië, Suriname, Tunesië en Turkije.

Terwijl in al deze landen véél minder besmettingen zijn dan in Nederland (check www.worldometers.info). Zo had Albanië 2298 besmettingen per 1 miljoen inwoners in de week tot 7 februari. In Nederland waren dat 33.252 besmettingen, meer dan 14 keer zoveel! De ANVR is ‘verbijsterd en furieus’.

Alternatief voor de reisadviezen

Een aantal gefrustreerde reisorganisaties heeft zelfs al een alternatief bedacht, met het platform Reisadvies.nu. Deze adviezen zijn gebaseerd op de gezondheidscijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en geven de daadwerkelijke situatie weer. Het platform heeft forse kritiek geuit op Buitenlandse Zaken vanwege het onderscheid dat ze maakt tussen EU en de overige landen. ,,Het wordt tijd dat overheden zich herbezinnen op de inreisbeperkingen. We vragen ons af wanneer het RIVM eens naar de beschikbare data gaat kijken.”

Reisadviezen oud

Ondanks alle kritiek gebeurt er niets. Afgelopen herfst zouden de reisadviezen al worden aangepast naar de reële situatie. Inmiddels zijn we maanden verder en staat bijna de hele wereld buiten de EU nog steeds op oranje. Bijna dagelijks komt er een nieuwe melding van Buitenlandse Zaken dat het reisadvies voor wéér een land is verscherpt, vanwege de omikronvariant die door de wereld raast. Iedereen vraagt zich af hoe lang die gedateerde reisadviezen nog standhouden.

Foto's © Twinsterphoto/Shutterstock.com; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!