Vakantie in Alexandrië, Egypte: 10 tips!
Alexandrië is de één na grootste stad van Egypte, een legendarische plek die reizigers al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt. Hier vier je vakantie in een krioelende metropool met versleten koloniale gebouwen, weelderige paleizen en overblijfselen uit de Romeinse tijd. Een zeebriesje is nooit ver weg in Alexandrië, dat ooit bekendstond als de ‘Parel van de Middellandse Zee’.
Alex, zoals de inwoners hun kuststad liefkozend noemen, heeft haar roem te danken aan Alexander de Grote. De beruchte Griekse veroveraar stichtte de stad in 331 voor Christus en maakte er een machtig kennisbolwerk van. Alexandrië had de grootste bibliotheek in de oudheid en schepen uit de hele Middellandse Zee legden aan in de haven die werd beschermd door de Vuurtoren van Pharos, een van de klassieke wereldwonderen. Later heerste de laatste Egyptische koningin Cleopatra over de stad, voordat de Romeinen het voor het zeggen kregen.
Bijna duizend jaar was Alexandrië de hoofdstad van Egypte, totdat de stad in de vergetelheid raakte. Maar vanaf het einde van de 19e eeuw beleefde Alexandrië een heropleving als toevluchtoord voor Europese bohemiens. Kunstenaars, schrijvers en dichters kwamen hier vakantie vieren, vertoevend in patisserieën, restaurants en grand hotels. Na de revolutie in 1952 kwam er een einde aan de kosmopolitische mix van Egyptenaren, Grieken, Fransen, Britten en joden.
► Reserveer hier online een hotel of appartement in Alexandrië
Alexandrië is nu in alles een Egyptische stad met miljoenen inwoners, chaotisch verkeer en extreme armoede. Het is echter ook een stad met studenten, heerlijke zeevruchten en een charmante vervlogen schoonheid. Bezoek deze stad niet voor grootste schatten van de farao’s, maar wel om inspiratie op te doen. Hier vind je 10 tips voor een vakantie in Alexandrië!
Bibliotheek van Alexandrië
De Bibliotheek van Alexandrië (Bibliotheca Alexandrina) is een moderne versie van de grootste bibliotheek uit de antieke wereld. Bij de stichting van de stad in de 4e eeuw voor Christus bevatte deze klassieke bibliotheek meer kennis en boeken dan waar ook. Het was een belangrijk centrum van wetenschap, literatuur en filosofie waar meer dan 700.000 papyrusrollen, geschriften en manuscripten werden bewaard. Geleerden konden hier alle onderwerpen vinden waar ooit over was geschreven. Door verschillende branden en verwoestingen is deze unieke collectie verloren gegaan – onder meer door Julius Caesar en menigten woedende christenen en moslims.
In 2002 opende de Bibliotheca Alexandrina als nieuw centrum voor studie, onderzoek en wetenschap. Wederom is er een bijzondere verzameling opgebouwd met onder meer miljoenen boeken met informatie over de Alexandrijnse, Egyptische, Klassieke en middeleeuwse beschavingen. Het gebouw zelf van 13 verdiepingen is ook opvallend. De bibliotheek lijkt op een gigantische schuin gelegen zonneschijf die uitkijkt over het water.
Je kunt de bibliotheek bewonderen tijdens een rondleiding en krijgt dan meteen alles te horen over de eeuwenoude geschiedenis van het boekenwalhalla. Met een toegangsticket kun je ook bezoek brengen aan de tentoonstellingen, de musea en het planetarium. Boekenwurm of niet, dit is zeker een van de hoogtepunten tijdens je vakantie in Alexandrië. Adres: Al Azaritah WA Ash Shatebi, Bab Sharqi, Alexandrië, Egypte. Website: www.bibalex.org
► Boek hier een tour naar de bibliotheek, het amfitheater en de Montaza-tuinen
Slenteren over de Corniche
De eerste dag in Alexandrië kan rauw op je dak vallen: het is een overweldigend drukke en dichtbevolkte stad met meer dan 5 miljoen inwoners. Je kunt je een beetje oriënteren aan het begin van je vakantie met een wandeling over de beroemde Corniche. Dit is een 16 kilometer lange promenade én een van de drukste verkeersaders langs de kust van de Middellandse Zee. Aan de ene kant kun je de geur van de zee opsnuiven en genieten van het uitzicht en het rustgevende geluid van de golven.
Aan de andere kant zie je de architectuur uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw die Alexandrië ooit een decadente en kosmopolitische uitstraling gaven. Helaas zijn veel van die gebouwen tegenwoordig (zwaar) vervallen. Strijk neer in een van de cafés of restaurants voor ontbijt of lunch met zeezicht, of stil je honger met popcorn of gegrilde maïs bij een van de straatverkopers. Voor een verkoelende duik in de zee is het niet de beste plek.
Citadel van Qaitbay
Helemaal aan het westelijke einde van de Corniche vind je de Citadel van Qaitbay, een van de bekendste bezienswaardigheden van Alexandrië. Dit stevige fort is in 1477 gebouwd door sultan Qaitbay om de stad te beschermen tegen aanvallen van kruisvaarders en andere indringers. Het verrees op de plek waar eerst de machtige Pharos-vuurtoren stond, een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Tijdens een aardbeving in 1303 werd die oude vuurtoren met de grond gelijk gemaakt.
De citadel hield tot begin 20e eeuw de wacht over Alexandrië, maar is nu opengesteld voor publiek. Je kunt er dwalen door de kamers tussen de dikke muren of naar de top van de 30 meter hoge vierkante toren voor een geweldig uitzicht over de skyline van Alexandrië. Adres: As Sayalah Sharq, Qesm Al Gomrok, Alexandrië, Egypte.
Montazapaleis
Wil je een vleugje Egyptische royalty opsnuiven? Breng een bezoek aan het Montazapaleis aan de oostkant van de Corniche. Van 1892 tot 1952 verbleven de koningen van Egypte hier om te jagen en de zomers door te brengen. Het paleis is ontworpen in een mix van Florentijnse en Ottomaanse architectuur, met sierlijke torens en warme gele en rode kleuren. Vooral indrukwekkend zijn de enorme paleistuinen waar je kunt wandelen tussen bloeiende bloemen, palmbomen en perfect onderhouden gazons. De koninklijke tuinen zijn een oase van rust als je even aan het drukke Alexandrië wilt ontsnappen. Het paleis is nu een museum over de Egyptische vorsten. Adres: Al Mandarah Bahri, Montaza 2, Alexandrië, Egypte.
Catacomben van Kom el-Shoqafa
De Catacomben van Kom el-Shoqafa behoren tot de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Alexandrië. Het is de grootste Romeinse begraafplaats van Egypte die van de 2e tot de 4e eeuw in gebruik was. De catacomben werden bij toeval ontdekt toen een ezel in september 1900 door een gat in de grond zakte en 12 meter naar beneden viel.
Via een wenteltrap kun je afdalen naar het labyrint van ondergrondse grafkamers voor het bewonderen van religieuze inscripties, houtsnijwerk, sarcofagen en relikwieën. Je ziet goed hoe Romeinse stijlen vermengd zijn met Egyptische en Griekse invloeden. Als eerste kom je in de Rotunda, een ronde kamer met een waterput en zes pilaren die een koepel ondersteunen. Adres: El-Nasareya Street, Karmouz, Alexandrië, Egypte.
Zuil van Pompeius
Vlakbij de catacomben vind je de Zuil van Pompeius (Pompey’s Pillar), het enige Romeinse monument in Alexandrië dat nog volledig intact is gebleven. De eenzame 27 meter hoge zuil staat eenzaam tussen twee sfinxen op de schaarse ruïnes van de Tempel van Serapis, ooit een bijgebouw van de bibliotheek om manuscripten op te slaan. De zuil van rood graniet werd in 298 gebouwd ter ere van de Romeinse keizer Diocletianus, en heeft dus niets te maken met de militaire leider Pompeius die leefde in de eerste eeuw voor Christus.
Na de bouw was het een van de hoogste pilaren ter wereld. Nu is het een van de meest gefotografeerde monumenten van Alexandrië. Onder de zuil kun je via enkele trappen naar beneden klauteren voor het verkennen van een paar smalle schachten onder de tempel. Het archeologische complex is geopend van 09.00 tot 16.30 uur en de toegang is 80 pond. Adres: Al Karah WA at Toubageyah WA Kafr Al Ghates, Karmouz, Alexandrië, Egypte.
Nationaal Museum van Alexandrië
Geschiedenisliefhebbers kunnen een bezoek aan het Nationaal Museum van Alexandrië op hun lijstje zetten. Zo’n 1800 kunstvoorwerpen vertellen de hele geschiedenis van de havenstad, van de tijd van de farao’s, de Romeinen en de Grieken tot de koptische en islamitische periodes. In een nagebootste grafkamer in de kelder zie je enkele mummies. Ook heeft het museum een collectie juwelen, zilver, glaswerk en porselein uit de 19e eeuw. Het hoogtepunt is een sculptuur van Alexander de Grote – althans, dat denkt men. Het museum is in 2003 geopend in een wit Italiaans herenhuis uit 1926. Eerst zat hier het consulaat van de Verenigde Staten. Adres: 131 El-Shaheed Galal El-Desouky, Bab Sharqi WA Wabour Al Meyah, Bab Sharqi, Alexandrië, Egypte.
Souks van Alexandrië
Dwaal door de bruisende souks van Alexandrië om je onder te dompelen in het lokale leven. Het is een wirwar van smalle overdekte straatjes en steegjes waar handelaren van alles en nog wat verkopen, van verse vis en specerijen tot kleding en huishoudelijke artikelen. Inwoners van Alexandrië komen hier om inkopen te doen, maar het is ook een plek om een souvenir van je vakantie op de kop te tikken. Met zilveren snuisterijen, waterpijpen en gekleurd geblazen glas is er altijd wel iets te vinden. Afdingen is een must en wees ook op voorbereid op opdringerigheid van de kooplui. Je vindt de souks aan het westelijke uiteinde van het El-Tahrir Square, niet ver van de waterkant.
Koninklijk Juwelenmuseum
Een verborgen juweeltje in het hart van Alexandrië – letterlijk – is het Koninklijk Juwelenmuseum (Royal Jewellery Museum). Hier zie je de omvangrijke collectie sieraden van de Muhammad Ali-dynastie, de koninklijke familie die van 1805 tot 1952 over Egypte regeerde. Net als Europese vorsten hielden ze er een weelderige levensstijl op na, waarbij ze talrijke juwelen van topontwerpers vergaarden.
Dit museum beheert nu ruim 11.000 objecten die de familie heeft achtergelaten, waaronder een gouden schaakbord, een gouden verrekijker met diamanten, robijnen, smaragden en gouden bekers die zijn ingelegd met edelstenen. Het museum bevindt zich in het voormalige paleis van prinses Fatima al-Zahra’, waar ze tot 1964 mocht wonen. Website: www.egymonuments.gov.eg
Abu Abbas al-Mursi-moskee
De Abu Abbas al-Mursi-moskee is de grootste moskee van Alexandrië én een van de mooiste in heel Egypte. De crèmekleurige moskee met vier koepels en de 73 meter hoge minaret pronkt aan de westkant van de Corniche, tegenover de Middellandse Zee. In 1775 begon de bouw van deze moskee, boven op het graf van een Abu Abbas al-Mursi, Hij was een moslimgeleerde uit Andalusië die Spanje in 1242 verruilde voor Alexandrië. Door de jaren heen is de moskee verschillende keren gerenoveerd en verfraaid. Als niet-moslim mag je de moskee bezoeken en je vergapen aan de prachtige marmeren vloer, de granieten zuilen en de sierlijke islamitische kalligrafie. Kleed je wel conservatief en vermijd de gebedstijden.
Praktische tips voor een vakantie in Alexandrië
Overnachten in Alexandrië
Als belangrijkste havenstad van Egypte is er een ruime keuze aan accommodatie in Alexandrië. Het aanbod varieert van moderne 5-sterrenhotels tot goedkope familiehotels en guesthouses. De stad heeft ook enkele historische hotels met een roemruchte geschiedenis, uit de tijd dat royalty en jetset vakantie vierden in Alexandrië. De meer luxe hotels liggen vooral aan de kust ten noordoosten van het centrum. In het centrum (Downtown) vind je de historische hotels en budgethotels. Probeer een hotel te kiezen op loopafstand van de Corniche, dichtbij bezienswaardigheden. Of nog beter: reserveer een kamer met uitzicht op de Middellandse Zee.
► Reserveer hier een hotel of appartement in Alexandrië, tegen de laagste prijzen
Steigenberger Cecil Hotel Alexandria
Een legendarische om te verblijven is Steigenberger Cecil Hotel Alexandria, centraal gelegen aan de waterkant. Dit hotel is geopend in 1929 door een Joods-Egyptische familie en was de plek waar rijken en beroemdheden rondhingen tijdens de hoogtijdagen van Alexandrië. Tot de vooraanstaande gasten behoren Winston Churchill, Josephine Baker en de Amerikaanse maffiabaas Al Capone. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt als hoofdkwartier van de Britse inlichtingendienst. Het 4-sterrenhotel staat nog steeds goed aangeschreven. De kamers zijn koninklijk luxueus, met Franse bedden, kroonluchters en vloerbedekking. ► Boek een overnachting in Cecil Hotel Alexandria vanaf € 107
Four Seasons Hotel Alexandria
Voor modern comfort boek je een kamer in Four Seasons Hotel Alexandria, ook gunstig gelegen aan de Corniche. Dit is een van de meest luxueuze hotels van de stad met een buitenzwembad, een binnenzwembad voor koudere dagen, negen restaurants en bars en een spa- en fitnesscentrum van twee verdiepingen. Als je wilt zwemmen in de Middellandse Zee, heeft het hotel een eigen privéstrand. Alle kamers hebben een balkon en de beste hebben uitzicht op zee. Zoals je van een 5-sterrenhotel mag verwachten, kun je ook rekenen op een uitstekende ontvangst en service. ► Boek een overnachting in Four Seasons Hotel Alexandria vanaf € 269
Eten en drinken in Alexandrië
Alexandrië begint steeds meer naam te maken in Egypte als culinaire hotspot. Er zijn talloze goede restaurants en ook het streetfood is het proberen waard. Als mediterrane kuststad aan de Middellandse Zee vormen vis en zeevruchten uiteraard een belangrijk onderdeel van het menu. Maar de stad heeft ook een aantal lokale delicatessen die geliefd zijn onder haar inwoners.
Een typisch lokaal gerecht is een broodje met lever (Alexandrian liver of kebda ekandarany), al is de leversandwich niet voor elke westerse toerist het hoogtepunt van zijn vakantie is in Alexandrië. De runderlever wordt bereid met pittige kruiden en geserveerd met vele bijgerechten, waardoor je iets minder proeft van de smaak van lever. Kaasliefhebbers kunnen hun smaakpapillen oppeppen met een Alexandrijnse fondue (Alexandrian fondue). Het is een verrassend geurig mengsel van zeven verschillende soorten kazen, dat je eet met vlees of zeevruchten. Restaurant Alban Swissra aan 82 Port Said Street staat bekend om de uitstekende kaasfondue.
Voor falafel moet je naar Mohamed Ahmed Restaurant, dat al bestaat sinds 1957. De Britse krant The Guardian heeft het in 2015 uitgeroepen tot beste falafelrestaurant ter wereld. Het bevindt zich in Shakour Street, bij Saad Zagloul Street, een van de bekendste straten in het centrum van Alexandrië. Sinds 1929 kun je voor ouderwetse koffie met taart terecht bij Brazilian Coffee Stores (www.bcs1929.com), met inmiddels meerdere vestigingen in de stad.
Reizen naar Alexandrië
Alexandrië ligt aan de noordkust van Egypte, ongeveer 220 kilometer ten noorden van de hoofdstad Caïro. De stad heeft een eigen internationale luchthaven, Borg El Arab Airport (HBE), 40 kilometer ten zuidwesten van het centrum. Er zijn vooral vluchten vanuit het Midden-Oosten en andere steden in Egypte naar Alexandrië. Het is handiger om naar Caïro te vliegen en vandaar verder te reizen naar de havenstad. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je met EgyptAir rechtstreeks naar Caïro vliegen, maar je kunt de stad ook makkelijk bereiken met een overstap.
► Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Caïro in Egypte
Vanaf Caïro kun je de trein of de bus nemen naar Alexandrië. De trein van Egyptian National Railways (enr.gov.eg) doet er bijna 5 uur over. Het treinstation is in het centrum van Alexandrië. Je reist sneller met de bus, met een reistijd van circa 3 tot 4 uur. Het centrale busstation ligt ten zuiden van het centrum, dus je moet waarschijnlijk dan nog een taxi nemen om bij je hotel te komen.
Er zijn meerdere busmaatschappijen die de hele dag door tussen Caïro en Alexandrië rijden, waaronder Blue Bus, Go Bus, West Delta Company en Super Jet. Moderne bussen en een goede reputatie heeft Blue Bus (www.bluebus.com.eg), waarbij je ook online tickets kunt bestellen. Elk halfuur of heel uur vertrekt er wel een bus vanuit Caïro. De gemiddelde prijs van een ticket ligt zo rond de $ 5. Je kunt trouwens ook makkelijk een dagtrip boeken naar Alexandrië vanuit Caïro.
► Boek hier een tour langs de hoogtepunten van Alexandrië
Voor meer informatie over een vakantie in Alexandrië kun je kijken op de officiële website van de stad: www.alexandria.gov.eg
Meer handige tips voor een vakantie in Alexandrië
Voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Alexandrië, Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier.
Foto's © krechet/Shutterstock.com; javarman/Shutterstock.com; CPQ/Shutterstock.com; V_E/Shutterstock.com; zulfachri zulkifli/Shutterstock.com; Jayspy/Shutterstock.com; Justina Atlasito/Shutterstock.com; Mohamed Rageh/Shutterstock.com; Evannovostro/Shutterstock.com; Dina Saeed/Shutterstock.com; Certe/Shutterstock.com; Booking.com.