Vakantie op de Azoren, Portugal: 15 tips!
De Azoren is een vulkanische eilandengroep in het midden van de Atlantische Oceaan – zo’n 1500 kilometer van moederland Portugal. Een geïsoleerde archipel van negen idyllische eilanden die allemaal op hun eigen manier een onvergetelijke vakantie te bieden hebben. De Azoren is de Portugese versie van het paradijs. Alles zag er weelderig en groen uit, met kratermeren, vulkanen, warmwaterbronnen en charmante kleine Portugese dorpjes die verspreid liggen over verbazingwekkende landschappen.
Groene hellingen dalen af naar de blauwe oceaan, omringd door zwarte zandstranden en vulkanische rotsen. Kraters van uitgedoofde vulkanen zijn veranderd in glinsterende meren, gehuld in varens en tropisch gebladerte. Ga naar een van de uitkijkpunten – de miradouros – voor geweldige uitzichten die je likes op Instagram ongetwijfeld een boost zullen geven. Maak een boottocht in de omliggende wateren voor het spotten van walvissen voor wie de Azoren een vaste tussenstop is. En ontspan tijdens je vakantie in een van de thermale baden. Dan merk je hoe makkelijk en eenvoudig het leven hier is 🙂
De Azoren bestaan uit drie eilandengroepen. De oostelijke eilanden zijn São Miguel en Santa Maria. In het midden liggen Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico en Faial. In het westen liggen de meest afgelegen eilanden: Flores en Corvo. São Miguel is het grootste eiland, waar de meeste mensen vakantie vieren en waar ook veel hoogtepunten van de Azoren te vinden zijn. Hier kun je vanuit Nederland rechtstreeks naartoe vliegen. Maar de Azoren is ook perfect om te gaan eilandhoppen, op zoek naar buitenaardse landschappen. Wil je zelf de betoverende magie ervaren van de archipel? Hier vind je 15 tips voor een vakantie op de Azoren!
Plan hier je vakantie naar de Azoren
Fly drives op de Azoren ► Check de aanbiedingen bij TUI, Voja Travel en &Olives Travel
Huur een auto op de Azoren ► Check de tarieven bij Sunny Cars, TUI Cars en EasyTerra
Hotel of vakantiehuis op de Azoren ► Bekijk het aanbod bij Booking.com en Eliza was here
Bezienswaardigheden en wat te doen op de Azoren
Lagoa das Sete Cidades
Als je langer droomt van een vakantie op de Azoren, heb je waarschijnlijk al foto’s voorbij zien komen van Lagoa das Sete Cidades. Dit tweelingmeer is een van de zeven natuurwonderen van Portugal en een geweldige introductie tot de adembenemende natuur van de archipel. De meren liggen in het westen van het eiland São Miguel in de krater van een slapende vulkaan. Het ene kratermeer is groen, en het andere meer is blauw, dus het is niet verwonderlijk dat Lagoa das Sete Cidades behoort tot de meest gefotografeerde bezienswaardigheden op de Azoren.
Voor een schilderachtig uitzicht over de meren is er geen gebrek aan uitkijkpunten. Voor het beste uitzicht ga je naar het uitkijkpunt Vista do Rei aan de zuidkant van de meren. Dan zie je dat dit natuurwonder de vorm heeft van een ‘acht’. Vooral op zonnige dagen zie je het kleurverschil goed. Halverwege ligt het dorp Sete Cidades, aan de brug die de meren in tweeën deelt. Vanaf Vista do Rei kun je een slingerend pad nemen voor een wandeling naar het dorp, langs de oevers van het meer en de beboste hellingen. Ook Cerrado das Freiras en Boca do Inferno bieden mooie uitkijkpunten.
► Boek hier een tour naar Lagoa das Sete Cidades op de Azoren
Furnas-vallei
De Furnas-vallei (Caldeira das Furnas) op het eiland São Miguel is de vulkanische hotspot van de Azoren. Het is een enorme slapende krater vol geothermische activiteit, met warmwaterbronnen, stomende geisers en borrelende modderpoelen. Lokale chef-koks gebruiken dit rokende gebied om te koken. Tussen modderpoelen en stomende gaten zijn kuilen waar ze potten met eten in zetten. Na 6 uur is het volledig gaar.
Cozido das Furnas is een beroemd gerecht dat op deze manier wordt bereid. Het is een traditionele Portugese stoofpot met groenten en allerlei soorten vlees (kip, varken en rund). Je deze lokale specialiteit proberen in een van de restaurants in deze streek, zoals in het elegante en goed aangeprezen Terra Nostra Garden Hotel. Wil je actief bezig zijn, dan kun je in ongeveer 2 uur een wandeling maken rondom het Furnas-meer (Lagoa das Furnas). Geniet van wilde bloemen en zie de kleur van het meer veranderen.
Voor een stukje ontspanning tijdens je vakantie neem je een dip een van de thermale baden in de Furnas-vallei. Een van de bekendste is Parque Terra Nostra (www.parqueterranostra.com), een groot bad met vulkanisch (gelig) warm bronwater met een constante temperatuur van 40°C. Deze spa is al in 1780 aangelegd door de Amerikaanse consul die verliefd werd op Furnas. Bijzonder is de ligging in een 18e-eeuwse botanische tuin met talloze exotische planten. Een andere spa is Poça da Dona Beija (www.pocadonabeija.com), met kleinere baden in een meer intieme setting.
Lagoa do Fogo
Lagoa do Fogo is een oogverblindend kratermeer in het midden van het eiland São Miguel. Het meer met het heldere turquoise water is omgeven door weelderige groene heuvels en ligt enigszins geïsoleerd in een beschermd natuurgebied. Letterlijk betekent Lagoa do Fogo het ‘Meer van Vuur’, ontstaan door de instorting van een vulkaan 5000 jaar geleden.
Er zijn verschillende uitkijkpunten om Instagrammable foto’s te maken van het meer, zoals bij Miradouro do Pico da Barrosa (te bereiken via een weg met haarspeldbochten). Een parkeerplaats is er niet, dus parkeer je auto aan de rand van de weg. Hopen dat het helder is, want het meer is vaak in mist of wolken gehuld. In zo’n 30 minuten kun je hiken naar de oevers van het meer. Zwemmen is echter verboden om de kwetsbare natuur niet aan te tasten.
Theeplantages van de Azoren
Ben je een liefhebber van thee, dan staat je op de Azoren iets unieks te wachten, Aan de noordkant van het eiland São Miguel vind je namelijk de enige twee theeplantages van Europa. In 1878 arriveerden twee Chinezen op het eiland die de inwoners leerden hoe je theeplanten moet verbouwen. Sindsdien wordt er biologische groene en zwarte thee op de Azoren geproduceerd, al is het natuurlijk veel kleinschaliger dan bijvoorbeeld in India of Sri Lanka.
Je kunt de theeplantages bezoeken voor een gratis rondleiding over de goed verzorgde theeplantages, die aflopen naar de kust. Je leert meer over het oogsten van theebladeren en het maken van thee in een fabriek. Uiteraard staat je ook een theeproeverij te wachten. Gorreana (www.gorreana.pt) is de bekendste theeplantage op de Azoren, en ook de oudste van Europa die in 1883 door een familie is opgericht. Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer. Vlakbij ligt Porto Formoso (www.chaportoformoso.com), een theeplantage die rond dezelfde tijd werd aangelegd.
Ponta do Pico
Voor een actieve vakantie op de Azoren kun je een klim maken naar de Ponta do Pico, de hoogste berg van Portugal. Deze slapende vulkaan van 2351 meter hoog ligt in het midden van het eiland Pico en van overal te zien. Ook vanaf naburige eilanden kun je berg zien in de verte. Voor de klim naar de top moet je ongeveer 3 uur uittrekken, de afdaling neemt zo’n 4 uur in beslag.
Het is geen gemakkelijke weg naar de top, met oneffen en rotsachtige paden. Soms is het behoorlijk steil en moet je over grote rotsblokken klauteren. Op een heldere dag heb je vanaf de top een fantastisch uitzicht over het eiland Pico en de omringende eilanden Graciosa, Faial, Terceira en São Jorge.
Je kunt de trektocht maken op eigen gelegenheid: de hele route is gemarkeerd met houten palen die om de 50 meter de hoogte aangeven. De weersomstandigheden kunnen snel omslaan, dus het kan verstandig zijn om met een gids op pad te gaan. Je kunt de berg ook ‘s nachts beklimmen om op tijd te zijn voor de zonsopkomst of bovenop kamperen. Bij een bezoekerscentrum moet je inschrijfgeld betalen en je registreren voor het beklimmen van de Ponta do Pico. Als je zelf gaat, krijg je een GPS-tracker mee zodat ze je kunnen volgen.
Algar do Carvão
Heb je weleens onder in een vulkaan gelopen? Het kan op de Azoren! Reis daarvoor af naar Algar do Carvão op het eiland Terceira. Via twee oude lavabuizen en trappen met 338 treden kun je afdalen naar een vulkanische grot op 90 meter diepte. Dat was vroeger de magmakamer van een vulkaan die al meer dan 2000 jaar geleden is uitgedoofd. Van onderaf kijk je in de krater, waarvan de binnenkant inmiddels is begroeid met groen mos, varens en planten.
In de grot is een meertje met kristalhelder water en een zwavelgeur en aan het plafond hangen opmerkelijke stalactieten die tot de grootste ter wereld behoren. Misschien is het handig een regenjas mee te nemen, want de vochtigheid is hoog met 90 procent en het druppelt voortdurend. Zorg ervoor dat je ook wat warms aantrekt, want het is slechts 14°C daar beneden. Website: www.montanheiros.com
Angra do Heroísmo
Angra do Heroísmo is een beeldschoon havenstadje aan de zuidkant van het eiland Terceira met smalle straatjes, mozaïeken trottoirs en kleurrijke gevels met traditionele rode daken. Dit is de voormalige hoofdstad van de Azoren met een lange maritieme geschiedenis. Van de 15e tot en halverwege de 19e eeuw was Angra do Heroísmo een verplichte tussenstop voor schepen uit Europa en Afrika die richting Amerika zeilden. De komst van het stoomschip maakte bevoorrading in de haven overbodig. Door de traditionele inheemse architectuur staat het stadje sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Verken het levendige stadje met een wandeling door de historische straten, langs pastelkleurige kerken en huizen in alle kleuren van de regenboog. Het voelt een beetje alsof je in een koloniaal stadje in Cuba bent. Tot de bezienswaardigheden behoren de 16e-eeuwse kathedraal (Sé Catedral), het fort en het Palácio dos Capitães Generais. Dit was vroeger het paleis van de hoogste kapitein op de Azoren en de residentie als koningen het eiland bezochten.
Spot walvissen en dolfijnen
De Azoren is een van de beste plekken ter wereld om walvissen en dolfijnen te spotten. In de Atlantische Oceaan rond de archipel zwemmen meer dan 20 soorten soorten, die hier hun jongen baren of door de wateren trekken tijdens hun jaarlijkse migraties. Elk seizoen brengt ook andere soorten naar de Azoren. Het begin van de lente is de beste tijd voor het zien van Noordse vinvissen en blauwe vinvissen, de grootste walvis ter wereld. De zomer is een goede tijd om grienden en baardwalvissen te zien. Gewone dolfijnen en potvissen kom je altijd wel tegen.
Je hebt 95 procent kans om dolfijnen te zien en 75 procent kans om walvissen te spotten. Het zou zonde zijn als je deze kans liet schieten tijdens je vakantie op de Azoren. Op elk eiland zijn tour operators die walvissafari’s aanbieden. Zo’n tour duurt een paar uur en er is een excursie in de ochtend en de middag. Bij slecht weer wordt de trip geannuleerd, dus wacht niet tot de laatste dag. De zee kan ook ruw zijn. Als je last hebt van reisziekte, is het beter vooraf een pilletje te nemen. De prijs van een walvissafari begint rond de € 50 tot € 60.
► Boek hier een tour voor het spotten van walvissen op de Azoren
Stranden van de Azoren
De Azoren is geen typische strandbestemming, want brede witte stranden met een turquoise zee vind je hier niet. Toch heeft de archipel een paar aantrekkelijke stranden met zwart of grijs zand, die zo gekleurd zijn door de vulkanische oorsprong van de eilanden. De stranden zijn schoon en de temperatuur van het zeewater is in de zomer zo’n 24 tot 25 ℃ – perfect voor een verfrissende duik! Hou er rekening mee dat het zwarte zand slecht zonlicht weerkaatst. Draag teenslippers om (te) hete voeten te voorkomen.
Zo kun je een middagje relaxen op Praia dos Mosteiros, een donker strand vlakbij Sete Cidades op het eiland São Miguel. Het zwarte zand is omringd door steile kliffen en uitkijkend op de Atlantische Oceaan zie je vulkanische rotsformaties die uit de zee steken.
Ook aan de noordkant van het eiland ligt Praia de Santa Bárbara, een van de grootste stranden van de Azoren met een lengte van één kilometer (zie foto hierboven). Je kunt hier ook bodyboarden en surfen op de golven. Er zijn surfscholen waar je lessen kunt nemen. Het strand van Santa Bárbara ligt vlakbij Ribeira Grande.
► Boek hier een overnachting in het Santa Bárbara Eco-Beach Resort
Capelinhos-vulkaan
Een desolaat maanlandschap ervaar je bij de vulkaan Capelinhos, op het westelijke deel van het eiland Faial. Deze vulkaan barstte uit in 1957 en 1958, waardoor huizen werden verwoest en 1800 mensen moesten verhuizen (velen emigreerden naar de Verenigde Staten). De laatste vulkaanuitbarsting op de Azoren zorgde er wel voor dat het eiland veel groter werd. Er kwam een heel nieuw stuk land bij.
Rondrijdend op de zwarte vulkanische woestenij lijkt het op een buitenaards landschap. Het staat in schril contrast met het weelderige groen op de rest van Failal. Een luguber overblijfsel is de verwoeste vuurtoren. Die stond vroeger aan de kust, en nu tegen een berg aan. Hierbij is een bezoekerscentrum met een klein museum waar je een film kunt zien over de uitbarsting. Website: www.parquesnaturais.azores.gov.pt
► Boek hier een tour langs de hoogtepunten van Faial
Praktische tips voor een vakantie op de Azoren
Overnachten op de Azoren
Op alle eilanden van de Azoren is accommodatie beschikbaar waar je kunt overnachten. Dat varieert van hotels, resorts en guesthouses tot appartementen en vakantievilla’s. Ook kun je verblijven in landelijk gelegen herenhuizen of boerderijen (casa’s en quinta’s) op het platteland. In opkomst zijn boetiekhotels en luxe eco-resorts. Voor backpackers en kampeerders hebben de Azoren enkele hostels en campings. Vooral voor de vakantieperiodes is het raadzaam accommodatie tijdig te reserveren. Alles is dan snel volgeboekt.
► Reserveer hier een hotel of vakantiehuis op de Azoren, tegen de laagste prijzen
Verreweg de meeste keuze heb je op São Miguel, het grootste eiland van de archipel. Voor een kortere vakantie op de Azoren is het handig hier je accommodatie te boeken. De meeste internationale vluchten gaan naar São Miguel en je hebt hier de meeste bezienswaardigheden en attracties. Het eiland is niet heel groot – als je op één plek in het midden verblijft, kun je van daaruit alles zien.
Ook op de eilanden Terceira, Pico en Faial vind je redelijk wat aanbod aan hotels, guesthouses en vakantiehuizen. Op de andere (kleinere) eilanden van de Azoren is accommodatie wat schaarser, al is er altijd wel een slaapplek te vinden.
Santa Bárbara Eco-Beach Resort
Een aanrader op São Miguel is het Santa Bárbara Eco-Beach Resort in Ribeira Grande, aan de noordkant van het eiland op loopafstand van het strand. Na de opening in 2015 was dit het eerste eco-hotel van de Azoren. Je kunt verblijven in strak vormgegeven studio’s of villa’s die gemaakt zijn van duurzame materialen als hout, bamboe, kurk en lokale stenen. De villa’s hebben een kitchenette en één of twee slaapkamers. Vanuit het schitterende zwembad heb je uitzicht op de Atlantische Oceaan. ► Boek een overnachting in het Santa Bárbara Eco-Beach Resort vanaf € 180
Reizen naar de Azoren
De Azoren liggen in het midden van de Atlantische Oceaan, 2 uur vliegen van Portugal en minder dan 6 uur vliegen vanuit de Verenigde Staten. Er zijn negen luchtvaartmaatschappijen die vluchten aanbieden naar de Azoren. Vanuit Nederland kun je de eilandengroep makkelijk bereiken met rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam Schiphol.
Transavia en TUIfly vliegen ongeveer één keer per week naar Ponta Delgada, de grootste stad op het eiland São Miguel en de onofficiële hoofdstad van de archipel. Het is een vlucht van 4½ uur. In Ponta Delgada bevindt zich de belangrijkste internationale luchthaven van de Azoren. Ook kun je de eilanden bereiken met een overstap in Lissabon. Vanuit de Portugese hoofdstad zijn tien vluchten per dag naar Ponta Delgada, van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Het is een vlucht van 2½ uur. Met een overstap ben je langer onderweg, maar vliegtickets kunnen goedkoper zijn.
Vliegticket Transavia vanaf € 79 (enkele reis) ► Boek hier een vliegticket met Transavia naar Ponta Delgada
Alle internationale vluchten komen aan op Ponta Delgada – João Paulo II Airport (PDL), vernoemd naar Paus Johannes Paulus II. Het vliegveld ligt 3 kilometer ten westen van het centrum van Ponta Delgada. Voor het vervoer naar het centrum van de stad kun je voor € 4,50 de Aerobus nemen. Voor de aankomsthal is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen (www.taxispdl.com) naar Ponta Delgada of een andere plek op het eiland São Miguel. Website van de luchthaven: www.aeroportopontadelgada.pt
Vervoer op de Azoren
Als je langere tijd op één eiland vakantie viert, is het raadzaam een auto te huren. Het openbaar vervoer is niet het sterkste punt van de Azoren. Op de grotere eilanden rijden wel bussen, maar alleen tussen de belangrijkste plaatsen en op een beperkt aantal tijden. Voor het verkennen van het natuurschoon, zoals de kratermeren, is een huurauto het handigste. Je bent veel flexibeler om alle bezienswaardigheden te ontdekken en je komt nog eens buiten de gebaande paden.
Bovendien is autorijden op de Azoren relatief ontspannen. Drukke snelwegen zijn er niet en er is in het algemeen weinig verkeer op de weg. Daarentegen heb je wel te maken met bochtige wegen en kunnen smalle onverharde wegen leiden tot krassen op je huurauto. Het beste is om een all-risk verzekering af te sluiten als je een auto gaat huren, zonder eigen risico.
► Check hier de tarieven van een huurauto op de Azoren bij Sunny Cars
Voor eilandhoppen op de Azoren kun je het vliegtuig of de boot nemen. SATA Azores Airlines (www.azoresairlines.pt) is de enige luchtvaartmaatschappij die vluchten tussen de eilanden uitvoert. Hoewel er geen concurrentie is, zijn de prijzen van vliegtickets redelijk. Atlântico Line (www.atlanticoline.pt) is de rederij die veerdiensten aanbiedt tussen de eilanden. Wees voorbereid op annuleringen bij snel veranderende weersomstandigheden. Er vaart géén veerboot van het vasteland van Portugal naar de Azoren.
Eten en drinken op de Azoren
Door de afgelegen en geïsoleerde ligging hebben de Azoren een hele eigen keuken ontwikkeld. Op de eilanden kun je gerechten en delicatessen proeven die bijna nergens anders te krijgen zijn, soms zelfs niet op het vasteland van Portugal. De lokale keuken bestaat vooral uit vis en schelpdieren, tropisch fruit, rundvlees en kazen.
Kaas is waarschijnlijk het bekendste lokale product op de Azoren. Elk eiland produceert verschillende eigen kazen en ze zijn allemaal even lekker. De moeite waard is om São Jorge-kaas te proberen van het gelijknamige eiland. Het is de grootste kaas van Portugal met een sterke en pittige smaak.
Het rundvlees op de Azoren is afkomstig van koeien die op de eilanden zijn grootgebracht, waarbij ze mogen grazen op wilde grassen, kruiden, stro en hooi. Dat geeft het vlees een enorme sappige smaak. Rundvlees zit onder meer in Cozido das Furnas, een traditionele Portugese stoofpot met groenten en allerlei soorten vlees dat gegaard wordt in de vulkanische bodem van de Furnas-vallei (zie het stukje hierboven).
Qua dranken kun je op de Azoren lokaal gemaakte wijn krijgen. De meeste wijngaarden liggen op het eiland Pico. Hier worden verfrissende en heldere witte wijnen gemaakt van Arinto dos Açores, het belangrijkste druivenras op de archipel. Pico is al een wijngebied sinds de 15e eeuw, waardoor het ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Kijk voor tours en proeverijen op: www.picowines.com
Beste reistijd voor de Azoren
De beste reistijd voor een vakantie op de Azoren zijn de maanden juni tot en met september. Dan zijn de temperaturen het hoogst, er zijn minder bewolkte dagen en de kans op regen is klein. De temperatuur van het zeewater ligt tussen de 20 tot 25 ℃, als je graag wil zwemmen. De maanden juli en augustus gelden als het hoogseizoen. Je betaalt dan het meest voor je accommodatie en je bent zeker niet de enige toerist.
De maanden oktober tot en met maart geldt als het regenseizoen op de Azoren. De temperatuur overdag is nog redelijk aangenaam met zo’n 17 tot 20 ℃ door het milde Atlantische klimaat. Grijze bewolking en veel regen maakt een vakantie echter minder leuk. Ook in de zomer kan het weer onvoorspelbaar zijn. Goed idee is om een regenjas, een paraplu en waterdichte schoenen mee te nemen, ongeacht het seizoen dat je naar de Azoren gaat.
Voor meer informatie over een vakantie op de Azoren kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitazores.com
Handige tips voor een vakantie op de Azoren
Voor het laatst bijgewerkt op 14 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op de Azoren, kun je dat laten weten via het contactformulier.
Foto's © DaLiu/Shutterstock.com; romeovip_md/Shutterstock.com; Mikadun/Shutterstock.com; Benjamin van der Spek/Shutterstock.com; stefanophotographer/Shutterstock.com; Paulo Miguel Costa/Shutterstock.com; wildestanimal/Shutterstock.com; Roman Sulla/Shutterstock.com; Lukasz Janyst/Shutterstock.com; DeltaOFF/Shutterstock.com; Jeroen Mikkers/Shutterstock.com; Booking.com.