Amsterdam, 8 mei 2022 – Laten we niet merken dat Schiphol binnenkort op een lijstje terechtkomt van ‘beste luchthavens in Europa’. Vliegen vanaf Schiphol is in 2022 een kwelling, zo ondervonden we op een zaterdag in de meivakantie. Het voelt alsof je in een rij staat waar nooit een einde aan komt.
Natuurlijk, een oorlog is erger, maar alles bij elkaar 4 uur in de rij staan voor een vlucht naar Athene is een enorm frustrerend begin van je vakantie. Schiphol doet denken aan een luchthaven in een derdewereldland. En dan moet de – veel drukkere – zomervakantie nog beginnen. Zucht… Wil je weten wat je mogelijk te wachten staat? Of heb je het zelf de ergernis ervaren? Lees hier ons relaas, plus enkele tips voor Schiphol én reizigers 🙂
Inchecken: 1 uur en 45 minuten
9.15 uur. We komen aan op Schiphol voor een vlucht met Aegean Airlines naar Athene, die om 12.05 uur vertrekt. Volgens de app van Schiphol gaat de incheckbalie om 09.35 uur open. We zijn dus lekker op tijd, zou je denken. De app meldt dat het inchecken gebeurt bij balie 1 in vertrekhal 1. Daar zet de taxi ons af.
9.25 uur. Eindelijk kunnen we naar binnen aan het einde van vertrekhal 3. Alle toegangsdeuren van vertrekhal 1 en vertrekhal 2 zijn afgesloten. Ook bijna alle deuren van vertrekhal 3 zijn dicht. Er is slechts één deur open van de hele vertrekhal, aan het einde van vertrekhal 3. Om binnen te kunnen komen, moeten we eerst buiten in de rij staan.
➤ Tip voor Schiphol: doe alle deuren open van alle vertrekhallen.
➤ Tip voor reizigers: neem de trein. Dan ben je al binnen en hoef je niet buiten in de rij te staan.
9.35 uur. Van het uiteinde van vertrekhal 3 lopen we weer helemaal naar het begin van vertrekhal 1, naar balie 1. Daar is het één grote chaos. Er zijn vluchten van drie verschillende luchtvaartmaatschappijen, en voor balie 1 staat een kluwen passagiers die willen inchecken voor een van de drie vluchten.
Er is geen systeem met hekjes of linten met wachtrijen, dus het is volstrekt onduidelijk waar je moet aansluiten. We vragen het aan een medewerkster van Schiphol, maar die heeft geen idee. Achter de drie balies van Aegean Airlines (één voor business class, twee voor economy class) zit overigens niemand. We gaan ergens tussen staan en wachten af.
➤ Tip voor Schiphol: maak een geordend systeem met hekjes of linten voor de wachtrijen, net als op buitenlandse luchthavens.
➤ Tip voor reizigers: ga naar het toilet, koop een flesje water en neem een hete koffie voordat je gaat inchecken.
9.50 uur: De balies van Aegean Airlines zijn nog altijd onbemand. Een medewerker van Schiphol gaat op een stoel staan en roept iets, maar wij kunnen het niet verstaan. Volgens een medepassagier is geroepen dat de baliemedewerkers eraan komen.
➤ Tip voor Schiphol: geef een medewerker een megafoon of microfoon om iets om te roepen.
10.10 uur: twee baliemedewerkers van Aegean Airlines zijn gearriveerd en starten het systeem op. Dat duurt zeker 10 minuten, waarbij ze onderling veel met elkaar overleggen. De derde balie blijft leeg. Daarna kan het inchecken beginnen. Dat gebeurt uiterst langzaam. We staan redelijk vooraan, maar door het samenvoegen (of door elkaar lopen) van talloze verschillende ‘rijen’ schuiven andere passagiers sneller op.
➤ Tip voor Schiphol: zorg dat alle balies bemand zijn, dus huur extra personeel in voor drukke vakantieperiodes. Zorg dat de systemen sneller opstarten.
11.00 uur: we zijn ingecheckt voor onze vlucht naar Athene. We hadden natuurlijk thuis al online ingecheckt, maar we moesten onze koffers afgeven. Schiphol geeft als tip in hun app om thuis alvast in te checken, maar de tijdwinst is nul als je met bagage reist.
In de rij voor security: 2 uur en 10 minuten
11.05 uur: we zijn binnen aangesloten in een rij voor de security richting pier B. Dat blijkt de verkeerde rij te zijn, maar de baliemedewerkster van Aegean Airlines had ons hierheen verwezen. Na wat rondvragen blijkt dat we moeten aansluiten in een veel langere rij, binnen bij de toegangsdeuren van de terminal.
➤ Tip voor Schiphol: geef medewerkers juiste informatie, zodat zij passagiers goed kunnen inlichten.
11.10 uur: we staan in de rij voor de security, voor een vlucht die over 50 minuten vertrekt. We weten dan nog niet precies wat ons te wachten staat, maar de rij blijkt eindeloos lang te zijn. Eerst kronkelt de rij binnen in vertrekhal 1. Daarna sta je buiten in een kronkelende rij. Het is best koud, met onze luchtige kleding voor Griekenland. Daarna gaat de rij weer naar binnen, in een ander deel van vertrekhal 1.
Uiteindelijk moet de hele meute passagiers door één set van toegangspoortjes de roltrap op, richting de security die zich boven bevindt.
12.20 uur. We staan al 1½ uur in de rij voor security als we boven komen. Daar staat een bordje met ‘verwachte wachttijd 40 minuten’. We hebben een uitgedroogde mond en ontzettende dorst, we moeten naar het toilet, en we hebben zin in koffie. Ondertussen wordt er op Schiphol de hele tijd omgeroepen ‘apologies for the inconvenience‘.
Op onze smartphone krijgen we via de Schiphol-app continu de melding dat de ‘gate is closing‘ voor onze vlucht. Dat werkt lekker voor onze gemoedsrust… NOS Teletekst meldt dat de wachtrijen op Schiphol wel meevallen, ‘aldus een woordvoerder van Schiphol’.
➤ Tip voor Schiphol: stop met dat stomme bandje en deel flesjes water uit aan wachtende passagiers.
➤ Tip voor reizigers: neem voldoende water en een noodrantsoen eten mee als je in de rij gaat staan voor de security.
13.05 uur. Eindelijk zijn we aan de beurt voor de security. Die nemen als vanouds lekker de tijd, want de veiligheidscontrole moet natuurlijk grondig gebeuren. Bovendien is het veiligheidspersoneel onderbemand, overwerkt en chagrijnig. Dat ze dan uitgedroogde, uitgehongerde, vermoeide, gefrustreerde en gestreste passagiers langs zien komen, kunnen ze er eigenlijk niet bij hebben.
De handbagage van onze 12-jarige zoon wordt eruit gepikt, want er blijkt een Nintendo Switch-controller in te zitten. We moeten echter wachten tot eerst de handbagage van twee andere passagiers is gecontroleerd, waar een pot pindakaas in blijkt te zitten. Dit alles duurt ook weer 10 minuten.
➤ Tip voor Schiphol: geef medewerkers van de security een training hoe ze empathisch kunnen omgaan met gestreste passagiers die net urenlang in de rij hebben gestaan. En zorg voor meer personeel!
Wachten in het vliegtuig: bijna 2 uur
13.20 uur: we rennen van de security naar het uiteinde van pier B, naar gate 31. Onderweg kopen we nog snel twee flesjes water. Hijgend komen we aan bij de gate, waar we gelukkig nog kunnen instappen voor onze vlucht naar Athene. Het vliegtuig zit al best vol. Hoe kan dat? Dat moeten overstappende passagiers zijn, zo concluderen we. Snel opstijgen en wachten op koffie!
➤ Tip voor Schiphol: geef de via de app aan als de vlucht is vertraagd, zodat je niet zo hoeft te stressen.
➤ Tip voor reizigers: schakel de meldingen voorlopig uit van de Schiphol-app.
14.00 uur: het toestel van Aegean Airlines staat nog altijd op de grond. De piloot roept om dat we nog wachten op enkele passagiers die ‘vastzitten in de security’. Ons water is allang op, maar gelukkig deelt de bemanning een flesje water uit aan de passagiers in het toestel.
14.30 uur: het toestel van Aegean Airlines staat nog altijd op de grond. De piloot roept om dat de bagage eruit wordt gehaald van passagiers die er nog niet zijn. Door een tekort aan bagagepersoneel duurt dit ook weer een halfuur.
➤ Tip voor Schiphol: neem meer bagagemedewerkers aan en zorg voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.
15.00 uur: eindelijk vertrekt het vliegtuig van Aegean Airlines naar Athene, met een vertraging van 3 uur. Dat puur te wijten is aan de chaos op Schiphol. Nu wachten tot het cabinepersoneel langskomt met koffie!
18.00 uur: we landen op de luchthaven van Athene. Koffie werd niet aangeboden aan boord. De vervolgvlucht naar Rhodos hebben we uiteraard gemist. Wel dus alle tijd om op het vliegveld een cappuccino te bestellen, als ware het een begin van een nieuwe relaxte dag.
Wat zie je als je ‘Schiphol’ intikt in Google? ‘Je reis begint goed vanaf onze luchthaven‘. Zucht… 🙁
Handige reisartikelen voor je vakantie
Foto's © Wereldreizigersclub.