Gezond op reis: dit moet je meenemen in je koffer
Reizen is gezond, maar het is ook belangrijk om gezond op reis te gaan. Wat moet je allemaal meenemen in je koffer als je gezond wil blijven tijdens het reizen? In het buitenland heb je sneller te maken met een andere temperaturen en andere eetgewoonten. Hier kan je lichaam nog niet aan gewend zijn. In verre landen kun je tegen ziektes en virussen aanlopen die in Nederland nauwelijks voorkomen. En wat dacht je van de natuur? Insecten en kruipend gedierte kunnen een serieuze bedreiging zijn voor je gezondheid.
Vergeet niet dat het reizen zelf vermoeiend kan zijn. Soms moet je lang wachten op een luchthaven of treinstation en wellicht eet je op onregelmatige tijden. Natuurlijk kun je op reis ook last krijgen van alledaagse kwaaltjes die thuis weleens de kop opsteken. Denk van tevoren na wat niet mag ontbreken op je inpaklijst om fit en energiek te blijven op vakantie. Ga gezond op reis: hier geven we 10 tips wat je moet meenemen in je koffer!
#1 Vitaminen en mineralen
Voor veel mensen is een buitenlandse reis ontspannend en leuk: lekker de zon opzoeken en je onderdompelen in vreemde culturen. Maar ongemerkt heeft een vakantie ook invloed op je weerstand. Grote kans dat je die gezonde lifestyle van thuis even aan de wilgen hangt als je op vakantie bent. Even geen bezoekjes meer aan de sportschool! Het is een goed idee om toch wat vitaminen, mineralen en andere voedingssupplementen in je koffer te stoppen. Hiermee kun je je weerstand op peil houden. Zo is zink ideaal om je immuunsysteem een boost te geven.
#2 Medicijnen tegen hoofdpijn
Hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal als je op reis bent. Veel mensen hebben vooral de eerste dagen van hun vakantie last van hoofdpijn. Het is een bekend fenomeen dat komt door de abrupte overschakeling in je levensritme. Drukke dagen op het werk met de nodige stress verruil je opeens voor dagen met ontspanning en luieren, waardoor er minder adrenaline wordt aangemaakt. Begin tijdig met het inpakken van je koffer om stress vlak voor vertrek te voorkomen. Maar neem ook een doosje paracetamol mee. Misschien is er geen drogist op je vakantiebestemming die dit verkoopt.
#3 Zoutoplossing tegen diarree
Je darmen kunnen flink van streek raken op vakantie door het vreemde exotische eten. Ook is het eten niet altijd even hygiënisch klaargemaakt. In niet-westerse landen is het kraanwater bovendien niet betrouwbaar. Maagklachten en diarree kunnen je parten gaan spelen. Stop wat zakjes met zoutoplossing in je koffer voor de momenten dat je naar het toilet moet rennen met waterdunne ontlasting. Deze zakjes voorkomen dat je uitdroogt en helpen om het verlies aan water, suikers en zouten aan te vullen.
#4 Melatonine
Ga je vliegen naar een ver land? Als je richting het oosten of het westen vliegt, heb je de eerste dagen te maken met een jetlag. Probeer zo snel mogelijk de nieuwe tijdzone aan te houden, zodat je biologische klok zich aanpast. Een handig hulpmiddeltje is echter melatonine, een stof die helpt om de klachten van een jetlag te verminderen. De eerste paar dagen kun je makkelijker in slaap komen, al werkt het bij de een beter dan bij de ander. Het is vooral effectief als je vijf of meer tijdzones bent gepasseerd. Een potje melatonine-pillen kun je kopen bij elke drogist.
#5 Wondpleisters en verband
Een ongelukje is zo gebeurd, ook op vakantie. Je kunt struikelen over een steen tijdens een trektocht, of je vinger verwonden tussen de deur van je kampeerbusje. Een stel wondpleisters en verband hoort dan ook standaard in je koffer te zitten als je op reis gaat. Het weegt bijna niets en je kunt hierdoor meteen ‘eerste hulp’ verlenen als je onverhoopt een wondje hebt. Minder fijn is het om met een bloedende vinger op zoek te gaan naar een apotheek in een land waar je de weg niet kent.
#6 Tekentang
Verblijf je op vakantie veel in de natuur? Het meenemen van een tekentang (of tekenpincet) is dan erg handig. Struinend door gras, struiken en bossen kan een teek je te grazen nemen. Een tekenbeet kan in het ernstigste geval leiden tot de ziekte van Lyme, waar nog geen goede behandeling tegen bestaat. Het kleine zwarte beestje kun je echter makkelijk verwijderen met een tekentang. Je pakt de teek bij zijn kop zo dicht mogelijk bij de huid en trekt ‘m er langzaam uit, Een tekenpincet is voor een paar euro te koop.
#7 Tabletten tegen reisziekte
Als je niet op reis gaat, heb je er waarschijnlijk weinig last van: reisziekte. Het vervoer per auto, bus of boot kan leiden tot wagenziekte of reisziekte door het geschommel, waardoor je evenwichtsorgaan verstoord raakt. Je bent bepaald niet de enige als je dan last hebt van een misselijk gevoel en je moet overgeven. Tabletten tegen reisziekte kunnen de symptomen onderdrukken, al helpt het ook om frisse lucht op te zoeken en je te concentreren op een punt in de verte.
#8 Blarenpleisters
Je moest eens weten hoeveel je wandelt als je op reis bent. Kijk de stappenteller op je smartphone er maar eens op na als je ‘s avonds je bed in duikt! Je hoeft niet eens een lange trektocht te maken om kilometers te vreten. Ook tijdens een stedentrip leg je al heel wat meters af, lopend van de ene bezienswaardigheid naar de andere. Je voeten hebben tijdens je vakantie veel meer te verduren dan op dagen dat je thuis of op kantoor zit. Stop wat blarenpleisters in je bagage als je met een blaar te maken krijgt. Dit is een soort kussentje onder je voetzool dat helpt bij het genezen van de blaar.
#9 Muggenspray
Muggen en zoemende insecten zijn altijd al irritant, maar op reis is dat nog een tandje erger. Met muggenspray hou je ze op afstand en kun je ‘s avonds nog even buiten zitten. Voor een vakantie in tropische gebieden is het meenemen van muggenspray zelfs een must. Muggen kunnen daar allerlei virussen en parasieten overbrengen, waardoor je besmet kan raken met ziektes als malaria, knokkelkoorts (dengue) en westnijlkoorts. Behoorlijk effectief is een muggenspray met DEET. Daarnaast zijn er ook steeds meer natuurlijke varianten te koop.
#10 Malariapillen
Malariapillen mogen niet ontbreken als je naar een malariagebied reist. Malaria is een levensbedreigende ziekte die vooral voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika, het zuiden van Azië en Afrika beneden de Sahara. Je kunt besmet raken door een mug die de malariaparasiet met zich meedraagt. Door de inname van malariapillen kun je de kans verkleinen dat je malaria oploopt. Deze pillen kun je alleen krijgen van de GGD of een vaccinatiecentrum. Zorg dat je voldoende voorraad bij je hebt voor je hele vakantie. In het buitenland kun je malariapillen zelden krijgen.
Voor het laatst bijgewerkt op 2 juni 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over gezond op reis en meenemen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.