Meenemen op vakantie met je hond: 10 tips!
Ga je met je hond op vakantie? Richt je aandacht dan niet alleen op het inpakken van je eigen koffer. Ook voor je trouwe viervoeter moet je van alles meenemen. Er is meer nodig dan een dekentje om de reis voor je donzige vriend zo comfortabel mogelijk te maken. Je hond meenemen op vakantie leuk, maar bedenk wel dat je huisdier gehecht is aan zijn eigen routines, speeltjes en voer. Ook wil je dat Diesel of Kyra fit blijft op reis, dus het is geen slecht idee wat dingen op je inpaklijst te zetten voor de gezondheid van je hond.
De meeste hondenbezitters gaan met de auto op stap. Neem ook de tijd om wat voorbereidingen te treffen voor een aangename roadtrip met je hond. Een hondenrek voor je auto kopen is bijvoorbeeld iets dat je makkelijk vergeet in alle drukte voor je vakantie. Maak een inpaklijst speciaal voor je hond die je elke keer tevoorschijn kunt halen als je de koffers gaat pakken. Zo kunnen zowel jij als je kwispelende viervoeter zorgeloos uitkijken naar een welverdiende trip. Wij helpen je een handje met de essentiële items die niet mogen ontbreken op de inpaklijst. Hier vind je 10 tips wat je moet meenemen voor een vakantie met je hond!
Europees dierenpaspoort
Laten we beginnen met de officiële documenten die je nodig hebt voor een reis naar het buitenland. Zoals jij voor jezelf een paspoort meeneemt, moet je voor je hond een Europees dierenpaspoort meenemen. Dit is verplicht voor alle landen van de Europese Unie. In het dierenpaspoort staan alle vaccinaties die je hond heeft gehad, bijvoorbeeld tegen hondsdolheid. Ook staat hierin het nummer van de chip van je hond (verplicht in Nederland). Een dierenpaspoort is een officieel identificatiedocument dat je alleen kunt krijgen bij een bevoegde dierenarts.
Verzekeringspapieren
Kwispelend van plezier kan je hond op vakantie zomaar iets stuk maken. Denk aan andermans spullen op een camping waar je hond per ongeluk overheen rent. In een aantal Europese landen is een aansprakelijkheidsverzekering voor honden verplicht. Die dekt de schade die je huisdier bij anderen toebrengt. Deze verzekering is in ieder geval nodig voor een vakantie in Denemarken, Frankrijk, Italië, Spanje en bepaalde deelstaten van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Met een gewone reisverzekering hoef je geen dekking te verwachten. Zorg dus dat je de verzekeringspapieren bij je hebt.
Medicijnen voor je hond
Vergeet niet de medicijnen voor je hond mee te nemen als je op vakantie gaat. Voorgeschreven medicijnen zijn in het buitenland nu eenmaal veel moeilijker te verkrijgen. Daarnaast kun je een verbanddoos voor huisdieren meenemen als voorzorgsmaatregel. Hierin zitten spullen als verband en een pincet om glas of steentjes te verwijderen uit de pootjes. Vier je lange tijd vakantie op één plek? Zoek dan voor de zekerheid het adres en telefoonnummer op van de dichtstbijzijnde dierenarts.
Hondenrek voor in de auto
Veiligheid is belangrijk tijdens een lange autorit met je hond. Ook voor jou als bestuurder en voor je medepassagiers. Je hond mag je niet afleiden tijdens het autorijden. Zorg ervoor dat het deel achterin je auto is afgeschermd waar je hond verblijft. Hiervoor kun je een hondenrek installeren in je auto. Zo’n hondenrek is makkelijk te plaatsen en te verwijderen. Voor elk automerk is wel een hondenrek beschikbaar, met speciale afmetingen voor dat voertuig. Ook is deze accessoire erg betaalbaar. Wil je bijvoorbeeld een hondenrek van het merk Suzuki kopen, dan ben je ongeveer € 160 kwijt.
Tabletten tegen reisziekte
Reisziekte is niet alleen vervelende kwaal waar mensen mee te maken kunnen krijgen. Ook honden kunnen last krijgen van wagenziekte als ze lang in de auto zitten. Ze gaan dan kwijlen, braken, nerveus gedrag vertonen of doodstil liggen. Frisse lucht helpt in ieder geval, maar je kunt ook een middel tegen reisziekte aanschaffen. Er zijn speciale tabletten beschikbaar voor honden die misselijkheid en overgeven voorkomen. Het middel dat je zelf tegen reisziekte gebruikt, is in ieder geval niet geschikt voor je hond.
Halsband, tuigje en riem
Een halsband, tuigje en riem behoren tot de standaarduitrusting als je op reis gaat met je hond. Bedenk dat je je hond niet overal los kunt laten lopen, misschien op plekken waar veel wild zit. Als je een hele actieve hond hebt, wil je ‘m niet kwijtraken in onbekend gebied. Ook zijn er landen waar honden van bepaalde rassen verplicht aangelijnd moeten zijn. Aan de halsband kun je een penning of label hangen met je telefoonnummer en adres van je vakantieverblijf. Neem een extra setje mee voor het geval de halsband, het tuigje en de riem kapot of verloren raken.
Tekentang
Heerlijk, om met je hond te gaan wandelen tijdens je vakantie! Honden doen niets liever dan rennen door gras en struiken. Helaas kunnen zich dan ook teken vastklampen aan de vacht van je hond. Deze kleine beestjes nestelen zich vooral in de nek, oren, kop en poten. Het is belangrijk teken binnen 24 uur te verwijderen omdat ze anders ziektes en bacteriën kunnen overbrengen. Een tekentang als dan ook een essentieel item in je bagage als op reis gaat met je hond. Met name tussen april en september moet je alert zijn op de parasiet en de vacht van je huisdier regelmatig controleren.
Voer voor de hond
Het lijkt misschien overbodig: hondenvoer is toch in elke supermarkt in het buitenland te koop? Toch is het raadzaam je eigen voer mee te nemen voor de hele duur van je vakantie. Om darm- en maagklachten te voorkomen is het belangrijk het dieet van je huisdier hetzelfde te houden als je op vakantie bent. Brokken en natvoer in de vorm van rauw of verwerkt vlees is lang houdbaar en kun je prima meenemen op reis. Geef je vers vlees aan je hond? Dan kun je in buitenlandse supermarkten wel terecht voor rauwe vleesproducten, variërend van kip en lam tot kalkoen en konijn.
Favoriete speeltjes
Een hond kan niet zonder zijn favoriete speeltjes, ook niet op reis. Speeltjes van thuis voelen vertrouwd aan voor je viervoeter, maar kunnen ook zorgen voor vermaak op die vreemde buitenlande bestemming. Voor een langere vakantie is het een idee speciaal hondenspeelgoed aan te schaffen, zoals waterspeeltjes als je veel in het zwembad of de zee bivakkeert. Zet daarnaast kauwbotten op je inpaklijst, voor als het baasje ergens rustig wil eten.
Poepzakjes
Poepzakjes dien je tot slot altijd bij je te hebben, waar je ook naartoe gaat. Op steeds meer plekken in het buitenland zijn hondenbezitters verplicht de poep van hun viervoeter op te ruimen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. In Parijs hangen zelfs camera’s in de strijd tegen hondenpoep, om eigenaren te kunnen opsporen. Neem biologisch afbreekbare poepzakjes mee om het milieu te sparen. Ook geen slecht idee is het meenemen van een zaklamp. Op vakantiebestemmingen kan het aardedonker zijn als je je hond ‘s avonds uitlaat buiten de camping of je vakantiehuis.
Voor het laatst bijgewerkt op 11 augustus 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over dingen die je moet meenemen voor een vakantie met je hond, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.