Op reis met een beperkte mobiliteit: 8 tips!
Met een beperkte mobiliteit kun je nog steeds op reis. Sterker nog, je kunt best een groot deel van de wereld zien als je gehandicapt bent, in een rolstoel zit of niet zo mobiel meer bent. Zo’n 2 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere last van een fysieke beperking. Die hoeven heus niet allemaal aan huis gekluisterd te zijn!
Wie op reis wil met een beperkte mobiliteit, stuit natuurlijk wel op de nodige hindernissen. De wereld lijkt vooral te zijn ingericht op valide reizigers die niet kampen met een handicap. Een vakantie vergt meer voorbereidingen, en ook op de plek van bestemming zijn waarschijnlijk enkele aanpassingen nodig. Neem de tijd en je kunt opvallend ver komen, of je nou kiest voor een roadtrip in Europa of een safari in Afrika. Hier vind je 8 tips om op reis te gaan met een beperkte mobiliteit!
Kies een gespecialiseerde reisorganisatie
Je kunt het jezelf makkelijk maken en alles uit handen geven aan een gespecialiseerde reisorganisatie. Zoek in Google bijvoorbeeld op ‘gehandicaptenreizen’ en je komt reisagenten tegen die aangepaste vakanties aanbieden voor mensen met een beperkte mobiliteit. Zij regelen alles voor je, zodat de accommodatie toegankelijk is en het vervoer probleemloos verloopt.
Het goede nieuws is dat dit soort reisorganisaties steeds meer bestemmingen aanbieden. Je kunt relaxt vakantie vieren aan een Spaans strand, maar ook een avontuurlijke rolstoelrondreis maken in India. Hou wel rekening met het reisgezelschap. Als je op vakantie gaat met kleine kinderen en jij bent de enige die in een rolstoel zit, zijn dit soort reizen minder geschikt. Dan kun je beter zelf je reis samenstellen.
Op vakantie met de auto
Als je op reis gaat met een beperkte mobiliteit, is het vervoer naar de bestemming altijd een uitdaging. De meeste flexibiliteit heb je als op vakantie gaat met je eigen auto. Tegenwoordig zijn aangepaste auto’s beschikbaar waarmee mindervaliden veilig en comfortabel naar hun vakantiebestemming kunnen rijden. Je kunt precies die aanpassingen aanvragen die zijn afgestemd op je handicap.
Denk aan draaibare stoelen, instapbeugels en kofferbakliften. Wil je een scootmobiel meenemen? Ook dat is geen probleem. Met aluminium oprijplaten voor scootmobielen is het inladen van dit hulpmiddel een stuk eenvoudiger. Daarvoor moet je wel een personenauto hebben met een verlaagde bodem, of een busje.
Vliegen met een beperkte mobiliteit
Wil je met een handicap naar een eiland of wat verder weg op reis? Dan ben je aangewezen op het vliegtuig. Je kunt gewoon een vliegticket boeken, want luchtvaartmaatschappijen en luchthavens zijn verplicht hulp te bieden aan passagiers met een beperkte mobiliteit. Ze moeten je helpen bij het inchecken van je bagage, bij de verplaatsing naar de gate en bij het in- en uitstappen van het vliegtuig.
Je krijgt voorrang bij het instappen, maar je bent ook de laatste die het vliegtuig weer verlaat. Zorg dus dat je voldoende tijd hebt als je moet overstappen. Neem minstens 48 uur voor vertrek contact op met de luchtvaartmaatschappij om te vertellen welke assistentie je nodig hebt. Zo kunnen vliegtuigmaatschappijen opvouwbare rolstoelen regelen die aan boord in de gangpaden passen. Alleen als het vliegtuig te klein is of de veiligheid in het geding is, mag een luchtvaartmaatschappij je weigeren.
Reizen in de trein met een handicap
Het maken van een treinreis wordt de laatste jaren steeds makkelijker voor passagiers met een lichamelijke beperking. Vooral in westerse landen zijn perrons op treinstations steeds beter bereikbaar door liften, hellingbanen en roltrappen. En net zoals op luchthavens kun je rekenen op assistentie bij het in- en uitstappen van de trein.
Bij de NS kun je bijvoorbeeld online via een app zogeheten ‘Reisassistentie’ aanvragen, ook voor nachttreinen. Een rolstoel, scootmobiel of aangepaste fiets mag mee in de trein. De assistent gebruikt speciale rijdbare bruggen om de trein te komen. Voor de hulpmiddelen gelden wel maximale afmetingen, dus informeer dit van tevoren bij de spoorwegmaatschappij.
Taxi’s en transfers met beperkte mobiliteit
Of je nou de trein of het vliegtuig neemt, uiteindelijk moet je toch een stukje verder reizen om bij je accommodatie aan te komen. Om dat te regelen, kun je op Google zoeken naar ‘taxi limited mobility‘ of ‘wheelchair taxi‘, samen met de plek van bestemming. Of bel een lokaal taxibedrijf en vraag in je beste Engels of ze speciale taxi’s beschikbaar hebben voor reizigers met een beperkte mobiliteit.
Voor een vakantie in Frankrijk kun je bijvoorbeeld een speciale taxi bestellen via de app van G7. Dit taxibedrijf heeft 200 rolstoelvriendelijke taxi’s rondrijden in Parijs en andere Franse steden, uitgerust met oprijplaten voor rolstoel of scootmobiel. Uiteraard kun je ter plaatse ook de metro nemen. Metrostations zijn in het algemeen rolstoelvriendelijk. Het nemen van een lokale bus is een stuk lastiger als je niet zo mobiel bent.
Accommodatie voor mindervaliden
Qua accommodatie is er nog een lange weg te gaan, want de meeste hotels zijn (nog) niet aangepast aan reizigers met een beperkte mobiliteit. Toch is er een verandering gaande en beseffen veel hoteleigenaren dat ook mindervaliden recht hebben op een vakantie. Zo staat de Scandinavische hotelketen Scandic Hotels bekend om de rolstoelvriendelijke kamers, die ruim zijn en geen drempels hebben. In Botswana worden safari’s aangeboden in luxe en mobiele safaritenten die geschikt zijn voor mensen met verschillende handicaps. Bij Booking.com heb je de optie om te zoeken naar ‘toegankelijke’ hotels en vakantiehuizen in de hele wereld.
Attractieparken voor bezoekers met een handicap
Grote attractieparken spannen zich steeds meer in om attracties toegankelijk te maken voor bezoekers met een lichamelijke handicap. Zo kun je bij Disneyland Parijs in aanmerking komen voor een Priority Card. Hiermee kun je via een speciale ingang in de attractie plaatsnemen. Je moet dan altijd een begeleider bij je hebben die je helpt om je van een rolstoel naar het karretje over te hevelen. Om in aanmerking te komen voor deze voorrangskaart moet je een medische verklaring hebben van maximaal 3 maanden oud en een invalidenparkeerkaart. Legoland heeft een soortgelijk beleid en biedt ritpassen aan voor bezoekers die niet in de rij kunnen staan.
Parkeren met een gehandicaptenkaart
Dat is het grote voordeel als je met een handicap met je eigen auto op vakantie gaat: je kunt altijd dichtbij parkeren! Tenminste, als je beschikt over een gehandicaptenparkeerkaart. Bij de aanvraag in Nederland krijg je een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Deze is geldig in alle landen van de Europese Unie, en daarnaast in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.
Je kunt dan dichtbij parkeren op een invalidenparkeerplaats, meestal te herkennen aan een blauw bord met een rolstoel erop. Plaats de parkeerkaart duidelijk zichtbaar achter je voorruit. Let er wel op dat de regels per land kunnen verschillen. Informeer van tevoren of vraag het ter plekke bij een parkeerwacht.
Voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over op reis gaan met een beperkte mobiliteit, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.