Wat te doen in Kortrijk, België: 10 tips!
Door Elisa van Hengstum
Een weekendje Antwerpen of Gent is ideaal wanneer je er even tussen uit wilt. Maar ook de minder bekende steden worden steeds populairder. Ben jij bijvoorbeeld wel eens in Kortrijk geweest? Deze stad in West-Vlaanderen biedt de ideale mix tussen geschiedenis en moderniteit. Aangezien de stad in het Nederlandse deel van België ligt, wordt de naam Kortrijk het vaakst gebruikt. De Franstalige benaming is Courtrai.
Dwars door de stad stroomt de rivier de Leie. Kortrijk wordt daarom ook wel de Leiestad genoemd. Maak een wandeling langs het water of geniet van een drankje op een van de terrassen aan de rivier. De stad heeft veel moeten doorstaan tijdens verschillende oorlogen. Gelukkig zijn er nog een aantal historische gebouwen bewaard gebleven of opgeknapt. Voorbeelden hiervan zijn de Broeltorens, het Belfort en het Begijnhof. Dit zijn dan ook druk bezochte plekken. De stad is daarnaast voornamelijk groot geworden dankzij de laken- en vlasindustrie.
► Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Kortrijk
Tegenover de rijke historie van de stad staat het moderne leven. Kortrijk is een studentenstad waar veel cafés en restaurants zijn te vinden. Daarnaast kun je hier goed terecht voor een dagje shoppen. Je vindt hier dan ook het grootste binnenstedelijke winkelcentrum van West-Vlaanderen. Ga jij binnenkort naar Kortrijk, maar heb je geen idee wat je hier allemaal kunt doen? Lees hier dan 10 tips over wat te doen in Kortrijk!
Bezoek de Broeltorens
Waan je in de middeleeuwen bij het bezoeken van de ‘Speyetoren’ en de Ingelborchtoren’. Deze twee vormen samen de Broeltorens. De torens hadden beide een andere functie. De Speyetoren werd namelijk gebruikt als versterkte omheining van het grafelijk kasteel. Daarnaast werd hiermee het scheepvaartverkeer op de rivier de Leie gecontroleerd. De noordelijke Ingelborchtoren diende als wapenopslagplaats. De torens dateren ongeveer uit de jaren 1385 en 1413 en zijn gemaakt van zand- en kalksteen.
Samen met met de Artillerietoren zijn de Broeltorens de enige overblijfselen van de middeleeuwse stadswallen die om de oude binnenstad lagen. De Artillerietoren is waarschijnlijk rond 1300 gebouwd. Eerst diende deze als drinkwatertoren, maar rond 1400 werd de toren in gebruik genomen om buskruit en munitie aan te maken en op te bergen.
De Broeltorens liggen aan de Broelkaai en Verzetskaai en tussen beide torens zit de Broelbrug. Deze is oorspronkelijk gebouwd in 1385, maar is daarna meerdere malen vernield en heropgebouwd. Alleen onder begeleiding van een gids kunnen de torens worden bezocht. Neem plaats aan een van de terrasjes aan de verlaagde Leieboorden en geniet van het uitzicht op de torens. Adres: Broelkaai, 8500 Kortrijk, België.
► Ontdek Kortrijk met dit gezellige & interactieve Stadsspel
Leer meer over het jaar 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Onze-Lieve-Vrouwekerk werd in 1199 in Kortrijk gebouwd. Deze is vervolgens in 1382 grotendeels verwoest door de slag bij Westrozebeke en vervolgens weer heropgebouwd. Daarnaast is hier in 1370 een Gravenkapel tegenaan gebouwd. Dit was op initiatief van Graaf Lodewijk van Maele die de kapel als mausoleum voor zichzelf wilde gebruiken en ter ere van de Heilige Catharina. Deze graaf is uiteindelijk echter begraven in de Franse stad Lille.
De kerk heeft onder andere prachtige glas-in-loodramen met daarop afgebeeld de graven van Vlaanderen en een indrukwekkend beeld van de Heilige Catharina. Ook vind je hier het schilderij de Kruisoprichting van Antoon van Dijck.
Wanneer je de Gravenkapel bezoekt, kun je ook een kijkje nemen bij de virtuele beleving 1302. Tijdens dit bijzondere klank- en lichtspel leer je aan de hand van animaties meer over de bloei van het Graafschap Vlaanderen en de aanleiding van de Guldensporenslag. Met de 12 meter lange interactieve tafel duik je de geschiedenis in en leer je meer over de slag. Adres: Deken Zegerplein 1, 8500 Kortrijk, België.
Wandel door het Begijnhof Kortrijk
Ontdek nog meer middeleeuwse overblijfselen bij Begijnhof Kortrijk. Dit is een van de oudste begijnhoven in de Benelux. Begijnen waren alleenstaande vrouwen die niet bij een kloosterorde hoorden, maar wel als geestelijke leefden. Zij legden slechts de geloften van kuisheid en gehoorzaamheid af en deze golden slechts zolang de vrouw begijn wilde blijven. Hierdoor twijfelden sommigen aan de oprechtheid van de vrouwen en werden zij vaak juist als ongehoorzaam gezien.
De begijnen woonden samen in een begijnhof. De laatste begijn ter wereld, Marcella Pattyn, woonde in Kortrijk en is in 2013 overleden. Sindsdien is er een einde gekomen aan het begijnenleven. In de begijnenhuisjes in Kortrijk wonen nog steeds mensen. Dit zijn vooral ouderen. In 1998 werden dertien Vlaamse begijnhoven, waaronder Begijnhof Kortrijk, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een van de huizen in het Begijnhof dient nu als kijkwoning. Hier kun je zien hoe de vrouwen hier vroeger leefden. Adres: Begijnhofstraat 2, 8500 Kortrijk, België. Website: www.kortrijk.be
Bekijk het Stadhuis vanaf de Grote Markt
Middenin de binnenstad ligt het belangrijkste plein van de stad: de Grote Markt. Hier vinden vaak evenementen en feesten plaats. Op maandag wordt hier de wekelijkse markt opgetuigd. Daarnaast is dit de ideale plek voor een koud drankje op het terras in de zomer. Aan het plein staan verschillende historische panden. Zo heb je vanaf hier zicht op het Stadhuis. Het Stadhuis heeft prachtige glasramen en muurschilderingen. Op de voorgevel zie je beelden van de Graven van Vlaanderen. Binnen in het stadhuis bekijk je de mooie schepenzaal en raadzaal met 16e-eeuwse schouwen.
Op de Grote Markt staat ook het Belfort. Deze 14e-eeuwse toren was vroeger onderdeel van de Lakenhalle en staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op de spits van de toren staat een beeldje uit 1712 van Mercurius. Dit is de Romeinse god van de handel. Aan de voorkant slaan de figuurtjes Manten en Kalle het uur. Daarnaast hangen er 48 klokken in de toren. Je kunt de Belforttoren alleen onder begeleiding van een gids bezoeken. Adres: Grote Markt, 8500 Kortrijk, België.
Loop langs het Baggaertshof
In 1638 werd de Baggaertshof opgericht door Joossine Baggaert. Het Baggaertshof bestaat uit 13 huisjes. In deze huisjes woonden arme en behoeftige vrouwen. Bij de 13 huisjes hadden de vrouwen de beschikking tot een waterpomp, een gemeenschappelijk toilet en een kruidentuin. Hier kwam in 1981 een medicinale kruidentuin bij. Meer dan 200 kruiden werden in de kruidentuin geplant. Daarnaast staat hier een kapel. Sinds 1939 wordt de Baggaertshof beschermd als monument. De Baggaertshof wordt ook wel het tweede begijnhof van Kortrijk genoemd. Adres: Sint-Jansstraat 37, 8500 Kortrijk, België.
Vermaak jezelf op het Buda-eiland
Wil je graag wat cultureels doen in Kortrijk? Dan ben je op het Buda-eiland op de juiste plek. Deze wijk ligt tussen de twee rivierarmen van de Leie en is al eeuwenoud. Wist je dat het Buda-eiland een van de oudste wijken van Kortrijk is? De wijk maakt dan ook deel uit van de historische binnenstad. Sinds 1454 is het onderdeel van de Belgische stad Kortrijk. De naam Buda is echter pas in de 18e eeuw ontstaan. Deze is afgeleid van de Hongaarse hoofdstad Boedapest.
Dit hippe eiland is rijk aan eet- en drinkgelegenheden en culturele en creatieve plekken. Pak bijvoorbeeld een filmpje in de Budascoop. In deze artistieke cinema kijk je naar niet-commerciële en alternatieve films. Daarnaast kun je in het Buda Kunstencentrum terecht voor theater- en dansproducties en filmvoorstellingen. Hou je van beeldende kunst? Bij BuBox bewonder je de eigenzinnigheid van verschillende kunstenaars. Als je even bij wilt komen van alle culturele activiteiten kun je het beste naar de Budastraat gaan. Hier zijn de beste eet- en drinkplekjes. Adres: Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk, België. Website: www.buda.be
Struin door de Rozentuin
Maak een rustige wandeling en geniet ondertussen van de prachtige rozen in de Rozentuin. Het kasteel naast de tuin is al gebouwd in 1834. Rond 1840 is hierbij het park aangelegd. Een stuk later, pas in 1959, werd de Rozentuin aangelegd. Hierna werd de tuin opgedeeld in drie delen: een demonstratietuin, een proeftuin en een historische tuin. Wanneer je een wandeling maakt door de tuin kom je maar liefst 200 verschillende soorten rozen tegen. Naast de mooie kleuren geniet je hier ook van de heerlijke rozengeur.
De plantencollectie rozen in de tuin is onderverdeeld in de ‘snijrozentuin’, de ‘Gouden Roos-tuin’, de ‘Engelse tuin’ en de ‘Franse tuin’. Jaarlijks vindt er een rozenkeuring plaats waarbij een internationale jury de ‘Gouden Roos’ prijs uitreikt aan de kweker met de beste roos. Daarnaast vindt om het jaar het Rozenfeest plaats in de tuin, waarbij ook een publieksprijs voor de beste roos wordt uitgereikt. Ben jij van plan om de Rozentuin te bezoeken? Van eind juni tot eind september is de tuin op z’n mooist. Adres: Doorniksesteenweg 218, 8500 Kortrijk. Website: www.inagro.be
Ontdek en leer in het Texture Museum
Als jij van musea bezoeken houdt, kun je misschien langs het Texture Museum gaan. In dit museum leer je meer over de evolutie van de teelt van vlas en de bewerking en verwerking hiervan tot linnenweefsel. Dit alles wordt gekoppeld aan de ontwikkeling van de Leievallei. Vlasnijverheid was lange tijd een belangrijke economische activiteit in West-Vlaanderen.
Toen deze sector door een zware crisis ging, besloot men diverse educatieve tentoonstellingen op te zetten over vlasnijverheid. Dit was het begin van het Vlasmuseum begin jaren zestig. In 1998 werd dit het Kant- en Linnenmuseum en in 2009 het huidige Texture Museum. Adres: Noordstraat 28, 8500 Kortrijk, België. Website: www.texturekortrijk.be
Ga een dagje shoppen
Shoppen in een onbekende stad is altijd een feestje. Kortrijk heeft een ontzettend groot woon- en winkelcentrum genaamd K in Kortrijk. Hier zijn maar liefst 80 winkels op een oppervlakte van 34.000 vierkante meter. Daarmee is dit het grootste binnenstedelijke winkelcentrum in de provincie West-Vlaanderen.
Naast alle grote ketens vind je hier ook lokale handelaren. Extra leuk dus wanneer je niet uit de buurt komt. Ook vinden hier vaak verschillende evenementen plaats. Daarnaast zijn in de stad ook nog genoeg winkelwandelstraten en vind je aan de rand van de stad nog een winkelcentrum genaamd Ring Kortrijk. Genoeg te shoppen dus! Adres: Steenpoort 2, 8500 Kortrijk, België. Website: www.k-in-kortrijk.be
Geniet van het groen in de stad
Mocht je een park willen bezoeken in de Belgische stad Kortrijk, dan kun je bijvoorbeeld naar het Groeningepark. Dit park wordt vooral bezocht vanwege het Groeningemonument. Dit met goud omhulde standbeeld werd opgericht naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag. Deze slag werd gevochten in 1302 tussen milities uit het graafschap Vlaanderen en het Franse leger. De Fransen ondergingen hier een nederlaag. In 1906 was het standbeeld klaar en werd het onthuld. Adres: Groeningelaan 58, 8500 Kortrijk, België.
Een ander prachtig park in de stad is het Gebroeders Van Raemdonckpark. Dit park is vernoemd naar twee Vlaamse broers die zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog. In het park ligt een grote vijver met een schiereilandje waar vaak veel broedende vogels zitten. De vele verschillende soorten bomen en struiken maken het park een aangename plek voor een wandeling.
Wat te doen in Kortrijk: praktische tips
Overnachten in Kortrijk
Wanneer je een weekendje in Kortrijk wilt verblijven, hoef je je geen zorgen te maken om een slaapplek. De stad heeft genoeg verblijfplaatsen! Bijvoorbeeld Hotel Damier. Dit luxe 4-sterrenhotel dateert uit 1769 en is te herkennen aan de statige historische voorgevel. De locatie is ontzettend centraal omdat het gebouw aan de Grote Markt ligt. De kamers zijn van alle gemakken voorzien met onder andere een flatscreen-tv en eigen badkamer. Daarnaast beschikt het hotel over zowel een restaurant als een bar. ► Boek een overnachting in Hotel Damier vanaf € 127
Hotel Messeyne bevindt zich ook in het centrum van Kortrijk. Dit 4-sterren boetiekhotel ligt op korte afstand van het Belfort. Je wordt in dit hotel goed in de watten gelegd. Zo biedt het hotel een sauna, stoombad en fitnessruimte. De mooie kamers hebben tevens allemaal een minibar. Voor een goede maaltijd kun je terecht bij het restaurant van het hotel. Hier worden zowel traditionele als moderne Franse gerechten geserveerd. Een Franse wijn erbij op het terras maakt het helemaal af. ► Boek een overnachting in Hotel Messeyne vanaf € 134
► Reserveer hier een hotel of bed & breakfast in Kortrijk, tegen de laagste prijzen
Eten en drinken in Kortrijk
Eet- en drinkgelegenheden zijn er genoeg in Kortrijk. Van het ontdekken van een nieuwe stad krijg je natuurlijk honger, dus dan strijk je het liefst neer in een restaurant met heerlijk eten. Denk bijvoorbeeld aan Nude Kortrijk (www.nude-kortrijk.be). Deze Midden-Oosterse bistro en cocktailbar biedt heerlijke kleine hapjes. Het idee is dat je hier samen met je tafelgenoten de gerechtjes deelt en van alles proeft. Hou je juist van de klassieke Belgische keuken? Ga dan naar Restaurant Vincent (www.vincentkortrijk.be). Op de Oude Markt geniet je hier van de klassieke gerechten.
Om de avond af te sluiten kun je bij genoeg kroegen terecht voor een laatste drankje. Café ‘t Fonteintje is een van de oudste cafés van Kortrijk. Deze bruine kroeg heeft een terras aan de Leie. Sluit jij de avond het liefste af in stijl? Drink dan een zorgvuldig bereide cocktail bij Sprezza (www.hoteldamier.be). Deze high-end cocktailbar biedt de meest bijzondere drankjes.
Reizen naar Kortrijk
Kortrijk ligt in het zuiden van de Belgische provincie West-Vlaanderen, niet ver van Frankrijk. Vanaf Amsterdam duurt het zo’n drie tot vier uur om de Belgische stad te bereiken met de trein. Je kunt eerst de Thalys nemen van Amsterdam CS naar Antwerpen (1½ uur). Daar stap je over op de intercity naar Kortrijk (nogmaals 1½ uur). Vanuit de Belgische hoofdstad Brussel vertrekt elk halfuur een intercity naar Kortrijk (ongeveer 1 uur en 15 minuten). Vanaf het treinstation loop je zo het centrum in.
► Boek hier je treinticket naar Kortrijk bij NS International
Ben je van plan om met de auto te komen? Dan rij je in 2½ uur vanuit Utrecht naar Kortrijk. Als je vanuit Amsterdam vertrekt, duurt dit een half uur langer. Je kunt tegen een lage prijs gemakkelijk je auto in een van de parkeergarages van Kortrijk parkeren.
Voor meer informatie over wat te doen in Kortrijk kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.toerismekortrijk.be
Meer handige tips voor je trip naar Kortrijk
Voor het laatst bijgewerkt op 22 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Kortrijk, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Flickr.com/visitflanders; Booking.com.