Tips voor een vakantie naar Afghanistan

Afghanistan: een introductie

Een vakantie in Afghanistan beleef je in een land dat jarenlang is verscheurd door oorlogen, conflicten en aanslagen. Sinds de invasie van de Sovjet-Unie in 1979 en de tien jaar durende Afghaanse oorlog is het alleen maar bergafwaarts gegaan in dit hectische broeinest, waar grote delen van het land nog steeds worden beheerst door grimmige Talibanstrijders en onderdrukte boerkadragende vrouwen. Ook de geestesgestoorde strijders van Islamitische Staat zorgen ervoor dat de reisadvies voor Afghanistan al jarenlang felrood is gekleurd: het wordt dringend afgeraden vakantie te vieren dit land.

Dankzij de Amerikanen, een grote internationale troepenmacht en veel financiële steun kan een deel van de Afghanen hun dagelijks leven voortzetten, al zijn terreuraanslagen nog aan de orde van de dag. Héél langzaam en met horten en stoten weet het land zich te moderniseren. Het is moeilijk voor te stellen dat Afghanistan in de jaren zeventig nog een populair vakantieland was voor westerse jongeren die de burgerlijke saaiheid in eigen land wisten te ontvluchten. Het land maakte deel uit van de Hippie Trail, voor reizigers die op zoek waren naar vrede, liefde en andere zingeving.

Het is te hopen dat het ooit nog goed komt met Afghanistan, alleen al omdat het land met zijn 3500 jaar oude geschiedenis genoeg bezienswaardigheden heeft voor een fascinerende rondreis. Het is een prachtig land met frisse bergdorpen, boeddhistische plaatsen, oude forten en glanzende heiligdommen. De weinige reizigers die de hoofdstad Kabul bezoeken, zijn verrast hoe het leven er zijn normale gang gaat – ondanks het geweld en de militaire checkpoints. Mocht je echt niet langer kunnen wachten, dan is er een handvol reisorganisaties die soms een avontuurlijke vakantie aanbieden naar het land.

AfghanistanAfghanistan in een notendop

– Oppervlakte: 652.230 vierkante kilometer (16 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 37.466.414 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 57 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Islamitische Republiek;
– Hoofdstad: Kabul;
– Talen: Pashtu, Dari;
– Munteenheid: Afghani (AFA);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2000 (2020).

Informatie over visum Afghanistan

Reizen en vakantie in AfghanistanStaatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Afghanistan. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming of een boeking van een reisorganisatie.

Verder is een uitnodigingsbrief vereist van een organisatie in Afghanistan (een sponsor) waarin staat vermeld wat het doel is je van reis en hoe lang het verblijf duurt. Een toeristenvisum is een maand geldig en kun je aanvragen bij de Ambassade van Afghanistan in Den Haag. Bij de visumaanvraag moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren.

Na aankomst in Afghanistan wordt het aanbevolen je te registreren bij je eigen ambassade, vanwege de onrust in het land.

Bespaar op roamingkosten tijdens je trip naar Afghanistan
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Afghanistan

Bezienswaardigheden in Afghanistan

Afghanistan bezienswaardigheden
Oneindig veel beschavingen hebben hun sporen (en littekens) achtergelaten in Afghanistan. Bezaaid over het land vind je fraaie overblijfselen uit die periodes, van forten en moskeeën tot heiligdommen en mausolea. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Afghanistan

Overnachten in Afghanistan

Afghanistan overnachten
Overnachten in Afghanistan is beperkt tot enkele hotels en guesthouses in de grote steden. Verreweg de meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Kabul, met enkele hotels waar vooral journalisten, diplomaten en hulpverleners verblijven. Lees hier alle tips voor overnachten in Afghanistan

Communicatie in Afghanistan

Internationaal toegangsnummer: +93.
Alarmnummer ambulance Kabul: 112 (vanaf mobiele telefoon), 020-112 (vanaf vaste telefoon).
Alarmnummer politie en brandweer: 119.

Tijdsverschil met Afghanistan

Tijdens onze wintertijd is het in Afghanistan 3,5 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Afghanistan 2,5 uur later dan in Nederland.

Elektriciteit in Afghanistan

De elektriciteit in Afghanistan is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt vooral Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige stekkers, maar op sommige plaatsen kun je nog Britse stopcontacten tegenkomen die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor. Ook kunnen er flinke schommelingen voorkomen in voltage en frequentie door goedkope generatoren die de Afghanen gebruiken.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Afghanistan, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *