Wat te doen op Mauritius: 10 tips!

Mauritius wat te doenMauritius is een klein paradijselijk eiland in de Indische Oceaan, voor de oostelijke kust van Afrika. Mauritius is de ideale bestemming voor een droomvakantie met de verbazingwekkend witte zandstranden, de kristalheldere zee en de luxe resorts. Het is niet voor niets dat zoveel pas getrouwde stelletjes hier hun huwelijksreis doorbrengen. Maar op dit tropische eiland hoef je echt niet alleen maar op het strand of bij het zwembad te hangen. Er zijn geweldige dingen te doen en te zien op Mauritius!

Ontdek het verbluffend mooie landschap met bergen, bossen en watervallen. Maak een wandeling door de jungle, beklim een bergtop en ga op zoek naar zeldzame Mauritiaanse zangvogels. Vergeet alle stress door het zwemmen met dolfijnen of het maken van een catamarantocht naar een van de eilandjes voor de kust. Daar ontdek je de overtreffende trap van het hemelse paradijs waar Mauritius het synoniem van is. Duik ook in de kleurrijke eilandcultuur, met hindoetempels en sporen uit het Britse en Franse koloniale verleden. Wandel langs gigantische waterlelies in de botanische tuin en laat je geld rollen in de moderne winkels aan de waterkant in de hoofdstad Port Louis.

Wil je vakantie vieren op dit zonovergoten eiland?
Boek een 10-daagse vakantie naar Mauritius vanaf € 1127

Natuurlijk kun je wegdromen bij de rollende golven die op het strand naar je tenen kruipen. Dat is leuk voor een dag of twee. Daarna is het tijd alle bezienswaardigheden van Mauritius te ontdekken. Ben je op zoek naar ideeën om je hotel of resort te verlaten? Hier vind je de 10 tips wat te doen op Mauritius!

Black River Gorges National Park

Je kunt je volledig onderdompelen in de natuur in Black River Gorges National Park in het zuidwesten van het eiland. Dit gebied met heuvels en weelderig regenwoud is het grootste en mooiste natuurreservaat van Mauritius. Het nationaal park is de thuisbasis van de laatste inheemse bossen en verschillende bedreigde soorten planten en dieren. Er leven negen zeldzame vogelsoorten die alleen op Mauritius voorkomen, zoals de Mauritiaanse torenvalk, de roze Mauritiusduif en de grijze Mauritiusbrilvogel. Ook zwerven er zoogdieren rond als makaken, herten en wilde zwijnen.

Mauritius Black River Gorges National Park

Black River Gorges National Park is een geweldige plek om te wandelen door een netwerk van paden van meer dan 60 kilometer lang. Je kunt kiezen voor een uitdagende klim naar een bergtop als je wat actiefs wilt doen. Hier bevindt zich de Piton de la Petite Rivière Noire, met 828 meter hoogte de hoogste berg van Mauritius.

Mauritius Alexandra waterval

Of maak een ontspannen wandeling door de bossen. Een populaire attractie zijn de Alexandra Falls op 700 meter hoogte. Het uitzicht op de watervallen is spectaculair! Draag goede wandelschoenen en neem muggenspray en zonnebrandcrème mee als je gaat wandelen. Je kunt het park op eigen houtje verkennen, maar je kunt ook mee met een georganiseerde wandeling. Er zijn vier hoofdingangen naar de Black River Gorges en de twee informatiecentra bevinden zich in Le Pétrin en Black River.

Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden

De Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanical Garden is een van de bekendste bezienswaardigheden van Mauritius. Deze schitterende botanische tuin in het noorden van het eiland werd al in de 18e eeuw aangelegd door Franse kolonisten. Daarmee is dit de oudste botanische tuin van het zuidelijk halfrond. In de volksmond staat de tuin bekend als de Pamplemousses Botanic Garden.

Mauritius botanische tuin

Bewonder er meer dan 650 soorten tropische planten en 85 verschillende soorten palmbomen die vanuit de hele wereld naar Mauritius zijn gebracht. Pamplemousses is vooral beroemd om de enorme vijver met gigantische waterlelies, met bladeren die tot 3 meter lang kunnen worden. De tuin heeft ook een kruidentuin en een deel met tientallen geneeskrachtige planten.

Mauritius Pamplemousses

Kinderen zullen het leuk vinden dat er verschillende dieren rondscharrelen, zoals herten en schildpadden. Als je alle ins en outs van de tuin wilt weten, kun je het beste een rondleiding boeken. Pamplemousses is een klein stukje rijden vanaf de hoofdstad Port Louis. Website: ssrbg.govmu.org

Port Louis

Wat je zeker moet doen is een dagje naar Port Louis, de hoofdstad van Mauritius. Het is een bruisende stad met een smeltkroes aan culturen waar je makkelijk een dag kunt doorbrengen. Ga bijvoorbeeld shoppen en dineren bij het Caudan Waterfront (www.caudan.com). Dit is een groot winkelcentrum aan de waterkant met cafés, restaurants, bioscopen, een casino, een jachthaven en meer dan 170 winkels.

Port Caudan Waterfront op Mauritius

In het Blue Penny Museum kun je in de voetsporen treden van ontdekkingsreizigers die hun stempel op Mauritius hebben gedrukt. Ook vind je hier de oudste postzegel ter wereld. Voor een vleugje van het lokale Mauritiaanse leven bezoek je de Central Market (ook bekend als de bazaar). Hier kun je zowat alles kopen, van groente en fruit tot sieraden en goedkope kleding. Op de eerste verdieping is een ambachtelijke markt waar je handgemaakte souvenirs kunt scoren. Bij eetkraampjes is streetfood te koop.

Markt in Port Louis in Mauritius

In Port Louis vind je verder Aapravasi Ghat, een van de twee bezienswaardigheden op Mauritius met een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit was een immigratiecentrum dat de Britten in de 19e eeuw hadden opgezet om ‘vrije’ arbeidskrachten uit India te halen en op Mauritius aan het werk te zetten op suikerplantages.

Het was een ‘experiment’ na de afschaffing van de slavernij. Op deze manier kwamen een half miljoen Indiërs naar Mauritius. Daarom heeft zo’n twee derde van de huidige Mauritiaanse bevolking haar wortels in India liggen. Dit voormalige immigratiecentrum is nu een museum. Website: www.aapravasi.govmu.org

Chamarel

Chamarel is een charmant dorpje in het zuidwesten van Mauritius dat vooral bekendstaat om de heuvel met de zeven kleuren. Het Seven Colored Earth Geopark is een golvend landschap met een soort versteende zandduinen die rood, bruin, groen, blauw, violet, paars en geel kleuren. Vooral als zon schijnt kun je de kleuren goed zien en ziet het er spectaculair uit. Waarschijnlijk is een hoge concentratie metalen in de bodem verantwoordelijk voor dit natuurwonder.

Mauritius Chamarel

Na het maken van een paar Instagrammable foto’s zijn er nog een paar andere attracties in dit Geopark. Er is een schildpaddenpark met stokoude schildpadden van de Seychellen die gemiddeld 150 jaar oud worden. De oudste schildpad die hier ooit leefde, bereikte zelfs de leeftijd van 250 jaar!

Chamarel waterval Mauritius

Ook een bezoek waard is de Chamarel Waterfall waarbij het water 100 meter naar beneden klettert. Dit is de hoogste waterval van Mauritius. Verder is er een café en een souvenirwinkel waar je lokaal geteelde koffie kunt scoren. Voor een bezoek aan het Geopark moet je een kaartje kopen. Website: www.chamarel7colouredearth.com

Zwemmen met dolfijnen

Een onvergetelijke ervaring op Mauritius is het zwemmen met wilde dolfijnen. Overal voor de kust wemelt het van deze dartelende tuimelaars, die nieuwsgierig genoeg zijn om een stukje met je mee te zwemmen. Je stapt aan boord van een speedboot die op zoek gaat naar de zeezoogdieren. Als je ze eenmaal hebt gespot, is dat al bijzonder. De speedboot probeert de dolfijnen bij te houden en zodra je in de buurt bent, ga je in groepjes van twee het water in.

Mauritius dolfijnen

Daarna kun je een stukje meezwemmen met deze geweldige dieren, die soms maar een paar meter onder je buik zwemmen. Het is een ongelooflijk moment om de dolfijnen in hun natuurlijke omgeving van dichtbij te zien. Zijn de dieren weer weg, dan klauter je aan boord en doe je later weer een poging. Het kan zomaar zijn dat je tien keer in het water springt. Verschillende tour operators op Mauritius bieden tours aan voor het zwemmen met dolfijnen. Die vinden meestal ‘s ochtends vroeg plaats omdat je dan de grootste kans hebt om dolfijnen te zien.

Duik in de opmerkelijke wereld van deze waterzoogdieren
Boek hier een tour voor het zwemmen met wilde dolfijnen

Le Morne Brabant

Le Morne Brabant is een ruige berg van 556 meter hoog op een schiereiland in het zuidwesten van Mauritius. De ‘Tafelberg’ van het eiland is van een imposante schoonheid, maar figureert ook in enkele donkere bladzijden van de Mauritiaanse geschiedenis. De berg zit vol verborgen grotten die in de 18e en 19e eeuw dienden als schuilplaats voor gevluchte slaven. Beschermd door bossen en ontoegankelijke kliffen wisten ze uit handen van de Franse kolonisator te blijven.

Mauritius Le Morne Brabant

Vanwege die geschiedenis heeft Unesco de berg in 2008 op de Werelderfgoedlijst gezet. Je kunt Le Morne beklimmen voor een adembenemend uitzicht over de Indische Oceaan. Het is een pittige klim, dus voor je eigen veiligheid kun je het beste een gids inhuren. Dan kom je ook meer te weten over de flora en fauna waar je onderweg langskomt.

Strand Le Morne op Mauritius

Na afloop kun je bijkomen op Le Morne Public Beach, een van de mooiste stranden van Mauritius aan de voet van de tafelberg. Hier zijn ook een paar resorts als je hier je strandvakantie wilt doorbrengen.

Geniet van het uitzicht op de groene bergen en smaragdgroene zee
Boek hier een begeleide klim naar de top van Le Morne Brabant

Kratermeer Ganga Talao

In het zuiden van Mauritius op 550 meter hoogte ligt het schilderachtige kratermeer Ganga Talao (ook bekend als Grand Bassin), de heiligste plek van het eiland. De hindoeïstische bevolking komt hier vaak voor de tempels, goden en heiligdommen aan de oever van het meer. Er staat onder meer een 33 meter hoog standbeeld van Lord Shiva, het hoogste van Mauritius. Begin jaren ’70 is water uit de heilige Ganges-rivier in India naar dit kratermeer gebracht. Hierdoor heeft deze plek een grote religieuze betekenis voor de hindoes op het eiland.

Ganga Talao op Mauritius

Als toerist ben je welkom in de tempels en kun je ook laten inzegenen. Er heerst altijd een rustige en serene sfeer. Elk jaar tussen eind februari en begin maart vormt het kratermeer het hart voor een van de grootste hindoefestivals op Mauritius: Maha Shivaratri. Tijdens dat festival lopen duizenden hindoeïstische pelgrims van hun huis op blote voeten naar het meer. Eenmaal aangekomen bij de oever voeren ze gebedsceremonies uit met fruitoffers, wierookstokjes en lichtjes.

Île aux Cerfs

Voor een dagje volledige onthaasting ga je naar Île aux Cerfs, een klein eilandje voor de oostkust van Mauritius. Het weelderig begroeide eiland komt aardig in de buurt van een echt paradijs, met witte zandstranden en turquoise lagunes. Ooit stond dit bekend als Deer Island, maar herten vind je er niet meer. Tegenwoordig kun je er terecht om te zwemmen, te snorkelen of te relaxen op zandstranden die tot de mooiste ter wereld behoren.

Ile aux Cerfs op Mauritius

Er zijn verschillende (dure) restaurants en strandtenten en je kunt zelfs een balletje slaan op de 18 holes Île aux Cerfs Golf Club, een van de mooiste golfbanen ter wereld. Je kunt het eiland vanaf het Mauritiaanse vasteland bereiken per speedboot, catamaran of met je eigen privéjacht. Het is echter veel goedkoper om een tour te boeken naar dit paradijselijke eiland. Populair is het maken van een catamarancruise met BBQ-lunch. Spring in de zee voor een verfrissende duik en snorkel tussen kleurrijke vissen, en klim vervolgens weer aan boord voor een drankje. Website: www.ileauxcerfsleisureisland.com

Geniet van de schoonheid van Mauritius!
Boek hier een catamarancruise naar Île aux Cerfs

Casela World of Adventures

Casela World of Adventures is een combinatie van een dierenpark en een avonturenpark, gelegen tussen de suikerrietvelden in het westen van Mauritius. Er zijn vele activiteiten die je uren kunnen bezighouden. Zo kun je op een Afrikaanse safari, waarbij je in een gekooide bus door het park rijdt en antilopen, witte neushoorns, zebra’s en struisvogels tegenkomt. Of verken het ruige savanne-achtige terrein door met een squad langs de zebra’s te scheuren.

Casela Park op Mauritius

Je kunt wilde dieren van dichtbij ontmoeten, die misschien bij dierenbeschermers de wenkbrauwen doen fronsen. Aai leeuwenwelpjes, maak een ritje op de rug van een kameel of maak een wandeling met een leeuw, met een deskundige dierenverzorger aan je zijde. Sportieve en avontuurlijke types kunnen zich onder meer uitleven in tokkelbanen of de Canyon Swing. Dit is een soort bungeejump waarbij je van 45 meter hoogte in een kloof duikt. Casela World of Adventures is de best bezochte attractie van Mauritius. Ideaal als je wat wilt doen met de kinderen! Website: www.caselaparks.com

De noordelijke eilanden

Je zou het niet verwachten van zo’n kleine republiek, maar Mauritius bestaat in totaal uit bijna 50 eilanden! Naast het hoofdeiland is er een hele trits kleinere eilandjes voor de kust en in de Indische Oceaan. De meeste zijn piepklein en onbewoond. Als je wilt eilandhoppen, moet je het zoeken aan de noordelijke kust. Daar liggen drie fascinerende eilandjes die je kunt bezoeken met een catamarancruise: Gabriel Island, Flat Island en Gunner’s Quoin.

Gabriel Island bij Mauritius

Deze drie noordelijke eilandjes staan bekend om de spectaculaire kustlandschappen, de ongerepte witte zandstranden en de koraaltuinen. Ze zijn allemaal uitgeroepen tot natuurreservaat. Verwacht een dag vol ontspanning, gezelligheid en lekker eten. De catamaran legt in helderblauwe lagunes voor anker zodat je kunt snorkelen of kunt luieren op de zandbank waar Gabriel Island voor een groot deel uit bestaat.

Ontdek de noordelijke eilanden van Mauritius!
Boek hier een dagtocht met catamaran naar de noordelijke eilanden

Aan boord kun je genieten van drankjes en een BBQ-lunch. Op Flat Island staan nog de overblijfselen van het Governor’s House uit de 19e eeuw. Daarin zit nu een restaurant. Boottochten vertrekken vanuit Grand Baie aan de noordkant van Mauritius.

Mauritius catamarancruise

Voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Mauritius, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *