Tips voor een vakantie in San Marino
Een vakantie in San Marino beleef je in de oudste republiek ter wereld, een rijk en bergachtig dwergstaatje dat volledig door Italië is omsloten. Het land werd al gesticht in het jaar 301 en heeft sindsdien op miraculeuze wijze zijn onafhankelijkheid weten te behouden. San Marino doorstond talloze oorlogen, de Napoleontische veroveringsdrang en zelfs de Italiaanse eenwording in 1861. Het zou de eerste grondwet ter wereld hebben, geschreven aan het einde van de 15e eeuw, die nog steeds wordt gebruikt.
Als je vakantie viert in San Marino denk je in Italië te zijn: de San Marinezen spreken Italiaans en hebben hetzelfde gevoel voor mode en eten. Bij het passeren van de grens hoef je niet je paspoort te laten zien. Maar het land heeft wel zijn eigen regering, voetbalteam, euromunten, postzegels, kentekenplaten en een piepklein legertje, wier soldaten opvallen met hun carnavaleske kleurrijke rood-groene uniformen. De inwoners houden van pasta, maar hebben ook een eigen gerecht: de Torta Tre Monti – de ‘cake van de drie bergen’. Het is vernoemd naar de drie toppen van de berg Titano, met daarop de drie prachtige verdedigingstorens Guaita, Cesta en Montale. Bovenop ligt de hoofdstad San Marino, een ommuurde stad met poorten en bastions die een plek heeft gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco. Vanaf de torens kun je de andere dorpen van de republiek zien liggen, de glooiende heuvels van Italië en op heldere dagen zelfs de Adriatische Zee.
San Marino is na Vaticaanstad en Monaco het kleinste land van Europa, dat je gemakkelijk kunt combineren met een vakantie in het midden van Italië. Vanaf de badplaats Rimini is het maar een half uurtje rijden. Met zijn vele souvenirshops lijkt het misschien een tourist trap, maar als je San Marino echt wilt beleven moet je er eigenlijk een paar nachtjes slapen. Midden op de dag kun je ontsnappen aan het winkelend publiek en de toergroepen door een wandeling in de omringende bossen, en ’s ochtends en ’s avonds heb je de stadsstaat met zijn onschatbare architectonische monumenten grotendeels voor jezelf.
San Marino in een notendop
– Oppervlakte: 61 vierkante kilometer (kleiner dan de stad Utrecht);
– Inwoneraantal: 33.285 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 546 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: San Marino;
– Talen: Italiaans;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 65.300 (2016).
Informatie over visum San Marino
Inwoners van Nederland en België die in Italië zijn, kunnen zonder problemen een bezoek brengen aan San Marino. Vanuit Italië kun je vrij reizen naar het land, er is geen douane en er zijn geen grensposten. Toeristen kunnen voor € 5,00 een toeristenvisum gestempeld krijgen in hun paspoort, maar dat is puur als souvenir. Voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van San Marino in België.
Beste bezienswaardigheden in San Marino
San Marino heeft genoeg bezienswaardigheden voor een dagtrip of een minivakantie. Je kunt er wandelen door het middeleeuwse centrum, een klim maken naar de drie torens en eigenaardige musea bezoeken. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in San Marino
Overnachten in San Marino
San Marino is klein, maar toch zijn er genoeg mogelijkheden om te overnachten. Er zijn zo’n 20 hotels als je er wat langer wilt blijven. Ook kun je terecht op een camping en in een hostel en zijn er appartementen te huur. Lees hier alle tips voor overnachten in San Marino
Reizen naar San Marino
Je kunt alleen via Italië naar San Marino reizen. Het bergachtige dwergstaatje is volledig omringd door Italië en heeft geen eigen luchthaven. Vanuit Italië kun je San Marino echter makkelijk bereiken met de bus of de auto. Lees hier alle tips over reizen naar San Marino
Communicatie in San Marino
Internationaal toegangsnummer: +378. Voor mobiele nummers wordt het internationale toegangsnummer van Italië gebruikt: +39.
Alarmnummer: 112 en 113.
Brandweer: 115.
Ambulance: 118.
Lokale politie: 0549-887777.
Pechhulp langs de weg: 116.
Tijdsverschil met San Marino
Er is geen tijdsverschil tussen San Marino en Nederland. San Marino kent ook een zomertijd, van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober.
Elektriciteit in San Marino
De elektriciteit in San Marino is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor 2-polige Nederlandse stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig.
Nog meer handige tips voor een vakantie in San Marino
Voor het laatst bijgewerkt op 20 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in San Marino, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay/Shutterstock.com.