Koffers en reistassen
Voor een kortere reis of een stedentrip hoef je natuurlijk niet per se een rugzak mee te sjouwen, maar kun je ook een koffer of een reistas meenemen. Vooral als je op een en dezelfde plek verblijft of als je een huurauto hebt, is een koffer handig. Tijdens het vervoer onderweg, op het vliegveld of het treinstation, loop je er nog mee te zeulen, ook al bieden trolleys, wieltjes en uittrekbare handvatten wat verlichting.
Eenmaal op de plek van bestemming heb je daar geen last meer van. In een koffer blijven al je kleren en spullen ordelijk en kreukvrij bij elkaar. Dat kan vooral van belang zijn als je nette kleren meeneemt. Ook biedt het een betere bescherming dan rugzakken, die toch wat kwetsbaarder zijn.
Koffers en vliegen
Kleine koffers kunnen ook als handbagage mee in het vliegtuig. Check bij de luchtvaartmaatschappij wel welke maximale afmetingen zijn toegestaan, daar kunnen flinke verschillen in zitten. De ene vliegtuigmaatschappij is ruimhartiger is het toestaan van handbagage dan de andere.
Bij KLM is de maximale afmeting van je handbagage 55 (hoogte), 35 (breedte) en 25 (dikte) centimeter. Bij Transavia mag je koffer niet groter zijn dan 55 x 40 x 25 centimeter als je deze in de cabine wilt meenemen. Het is vervelend dat je er bij de gate achter komt dat jouw rolkoffer of trolley toch niet mee mag.
Let bij de aanschaf van grote koffers op het gewicht, als je vaak gaat vliegen. Bij veel traditionele luchtvaartmaatschappijen mag je in economy class meestal niet meer dan 20 kilo meenemen. Is het meer, dan moet je bijbetalen. Bij low budget maatschappijen en chartermaatschappijen betaal je voor het gewicht. Hoe zwaarder je bagage, hoe meer geld je kwijt bent voor je vliegticket.
Koop dus een lichtgewicht koffer, zodat je genoeg spullen mee kunt nemen zonder dat je extra hoeft te betalen. De Britse kofferfabrikant IT Luggage heeft een assortiment van talloze lichtgewicht koffers die minder wegen dan 2 kilo.
Tip: koop ook een koffer die opvalt door een opvallende lichte kleur of door een specifiek kleurenpatroon. Die kun je gemakkelijker herkennen op de bagageband bij aankomst op een vliegveld dan de vele zwarte en donkere koffers en reistassen die voorbij komen. Of plak er gewoon een opvallende sticker op. Er zijn ook koffers te koop met een slot erop, maar dat is vrij zinloos als je in het vliegtuig stapt. De douane wil je koffer kunnen openmaken en controleren, ook nadat je hebt ingecheckt. Als ze er niet bij kunnen, wordt je slot gesloopt.
Reistassen bieden iets minder bescherming, maar zijn flexibeler, als je bijvoorbeeld veel bagage in de achterbak van je huurauto wilt proppen of als je je bagage in het bagagerek van een trein wilt leggen. Een koffer in een bagagerek leggen, is vrijwel ondoenlijk.
Lees hieronder verder voor nog meer handige informatie over koffers:
De 9 voordelen van een harde koffer
Een van de eerste vragen is altijd: wordt het een harde of een zachte koffer? De harde koffer is echter bezig met een comeback. De koffer ontdoet zich van zijn ‘logge’ imago en blijkt toch onder veel reizigers populair te zijn. Hier zetten we de 9 voordelen van een harde koffer voor je op een rij
Wat niet mag ontbreken op de inpaklijst voor je stedentrip
Voor een stedentrip heb je natuurlijk minder bagage nodig dan voor een langere vakantie of een wereldreis. Je hebt een kortere variant nodig van je inpaklijst en probeer vooral niet teveel mee te nemen. Lees hier wat niet mag ontbreken op de inpaklijst voor je stedentrip
De ultieme inpaklijst voor het strand
Een zomervakantie is niet perfect zonder een dagje strand. Er zijn in de wereld genoeg stranden waar je uit kunt kiezen, maar wat moet je allemaal meenemen? We helpen je graag een handje! Hier vind je de ultieme inpaklijst voor het strand, met 10 dingen die je zeker moet meenemen
Voor het laatst bijgewerkt op 26 augustus 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van koffers of reistassen voor op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/scanrail.