Huisdier meenemen uit het buitenland: 10 tips!
Het is zó verleidelijk! Ben je op vakantie op een zonnig Grieks eiland, en zie je die schattige puppy rondscharrelen tussen de witgekalkte huizen. Hoe graag zou je die willen meenemen als huisdier? Of misschien heb je wel je hart verpand aan een snoezige zwerfhond die je tegenkomt tijdens een rondreis in Roemenië. Hoe lief die uit zijn ogen kijkt… Je hebt altijd al een huisdier willen hebben, en dan kom je er zomaar eentje tegen tijdens je vakantie in het buitenland!
Het idee om op vakantie een hond of kat te ‘redden’ kan opwindend zijn. Je kunt je pluizige vriend of harige metgezel echter niet zomaar in een vliegtuig of auto zetten. Er zijn talloze zaken waar je rekening mee moet houden. Je hebt te maken met regels en je moet ervoor zorgen dat de reis veilig verloopt.
Bovendien is het nemen van een huisdier een grote verantwoordelijkheid waarbij veel komt kijken. Of je nu kiest voor een hond, kat, konijn of vogel, er zijn verschillende zaken die je moet regelen voordat je je nieuwe huisgenoot in Nederland verwelkomt. In dit artikel bespreken we alles wat je moet regelen als je een huisdier wilt meenemen uit het buitenland, zodat je goed voorbereid bent op de komst van je nieuwe vriend.
Onderzoek en voorbereiding
Voordat je een huisdier neemt, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over het dier dat je wilt aanschaffen. Verschillende diersoorten hebben namelijk verschillende behoeften en vereisen verschillende verzorging. Lees boeken, zoek informatie op internet en praat met mensen die ervaring hebben met het houden van het specifieke huisdier dat jij wilt. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je de juiste voorbereidingen treffen.
Zoek een betrouwbare verkoper
Neem nooit zomaar een dier mee van de straat. Er is een grote kans dat de hond of de kat bij iemand hoort, ook al leven de dieren op straat. In het buitenland is dat vaak minder duidelijk, vooral in warme landen waar mensen en dieren nou eenmaal veel op straat leven. Maar meestal heeft het dier gewoon een baasje of is er iemand die (op afstand) voor de dieren zorgt.
Als je eenmaal hebt besloten welk huisdier je wilt, kun je het beste een betrouwbare fokker of adoptiecentrum zoeken. Koop nooit een huisdier bij een malafide fokkerij of dierenwinkel, omdat dit kan bijdragen aan dierenleed. Zoek naar fokkers of centra met goede recensies en vraag om referenties. Bezoek de locatie voordat je een huisdier aanschaft om te controleren of de dieren goed worden verzorgd.
Vaccineren en chippen van je huisdier
Een vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) is een belangrijke vereiste voor het importeren van je huisdier. Als je aankomt het met het vliegtuig, wordt dit ook door de douane gecontroleerd. Heeft je hond of kat geen geldig vaccinatiebewijs, dan wordt het dier meteen teruggestuurd naar het land van herkomst. Dit is een strenge wettelijke eis waarmee de Nederlandse overheid wil voorkomen dat dieren en mensen besmet raken met het hondsdolheidvirus.
Je kunt een hond of kat pas laten inenten tegen hondsdolheid als ze minimaal 12 weken oud zijn. De vaccinatie werkt vervolgens pas na drie weken. Puppy’s en kittens jonger dan 15 weken kun je dus sowieso niet meenemen uit het buitenland.
Daarnaast moet je hond gechipt zijn voor aankomst in Nederland, zodat die altijd te vinden is. Voor katten is in 2023 een chipplicht aangekondigd. Haal je een hond uit een land van de Europese Unie? Dan is ook nog een Europees huisdierenpaspoort verplicht, dat je kunt regelen bij de plaatselijke dierenarts. Voor een land buiten de EU is een gezondheidscertificaat vereist.
Zorg voor een probleemloze reis
Denk na over de reis van je huisdier naar Nederland. Ga je de hond of kat meenemen in het vliegtuig of de auto? Dan heb je een speciale transportbench nodig. Dat is een soort kooi waarin je je huisdier kunt vervoeren. Zorg ervoor dat de container groot genoeg is voor je huisdier om te staan, liggen, draaien en zich comfortabel te voelen.
Controleer of de bench voldoet aan de eisen van de luchtvaartmaatschappij, inclusief ventilatie, sluitingen en etikettering. Bedenk ook dat de hond of kat niet gewend is aan zo’n kooi. Waarschijnlijk is het dier gewend om de hele tijd buiten te zijn. Het is belangrijk dat je huisdier gewend raakt aan de bench voordat de reis begint. Laat je huisdier wennen door het maken van korte tripjes op de plek van bestemming. Dit helpt angst en stress tijdens de reis te verminderen.
Richt een veilige leefomgeving in
Voordat je je nieuwe huisdier verwelkomt, moet je ervoor zorgen dat je huis veilig is. Zorg ervoor dat er geen giftige planten, chemicaliën of gevaarlijke objecten zijn waar het dier bij kan komen. Denk ook na over eventuele aanpassingen die je moet doen aan je huis, zoals het plaatsen van een hek in de tuin of het afsluiten van bepaalde kamers.
Schaf de benodigde uitrusting aan
Het is belangrijk om de benodigde uitrusting aan te schaffen voordat je een huisdier in huis haalt. Dit varieert afhankelijk van het soort huisdier dat je neemt, maar kan onder andere bestaan uit een mand of kooi, voerbakken, drinkbakken, speelgoed, een halsband en riem, kattenbakvulling en voer. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt voordat je je huisdier ophaalt in het buitenland.
Breng een bezoek aan de dierenarts
Voordat je je nieuwe huisdier mee naar huis neemt, is het belangrijk om een afspraak te maken bij de dierenarts in Nederland. Die moet je hond of kat registreren en identificeren. Verder kan de dierenarts controleren of het dier gezond is en deze preventieve behandelingen en andere vaccinaties geven. Daarnaast kan de dierenarts je advies geven over de verzorging en voeding van je huisdier.
Regel een huisdierenverzekering
Het hebben van een huisdier kan onverwachte kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld als je huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt. Het is daarom verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een FIGO dierenverzekering. Voor meer informatie kun je terecht bij FIGO. Een goede verzekering dekt de kosten van medische behandelingen en kan je veel geld besparen in geval van noodgevallen.
Het vinden van een goede oppas
Als je eenmaal een huisdier uit het buitenland hebt gehaald, betekent dat natuurlijk niet dat je nooit meer op vakantie gaat. Als je regelmatig weg bent, is het belangrijk om een goede oppas te vinden voor je huisdier. Dit kan een familielid, buurman of professionele oppas zijn. Zorg ervoor dat de oppas betrouwbaar is en goed op de hoogte is van de behoeften en verzorging van je huisdier. Maak duidelijke afspraken en geef alle benodigde instructies.
Het socialiseren van je huisdier
Het socialiseren van je huisdier is essentieel voor zijn welzijn en geluk. Laat je huisdier wennen aan verschillende situaties, geluiden en andere dieren. Neem hiervoor ruim de tijd.
Voor het laatst bijgewerkt op 23 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het meenemen van een huisdier uit het buitenland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.