Caravanverzekering: alles wat je moet weten
Ga je met de caravan op stap? Dan is het fijn als je ‘huis op wielen’ na je vakantie weer ongeschonden terugkeert. Er kan namelijk heel wat gebeuren met je (sta)caravan, vouwwagen of trailer als je op reis bent. Denk bijvoorbeeld aan schade, diefstal, een aanrijding, brand of andere onvoorziene gebeurtenissen. Je caravan kan flinke averij oplopen door hevig noodweer, dat door de klimaatverandering steeds vaker voorkomt. Hoe vaak zijn populaire vakantiebestemmingen niet in het nieuws door overstromingen, stormen of hagelstenen zo groot als golfballen?
Het laat zich raden wat er met je caravan gebeurt als je juist in zo’n gebied op een camping staat. Voor je eigen gemoedsrust is het dan verstandig een caravanverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering beschermt je tegen schade, verlies en diefstal. Je krijgt de kosten vergoed van reparaties of je kunt een nieuwe kopen als je caravan onherstelbaar beschadigd is. Soms biedt een caravanverzekering pechhulp en juridische bijstand als je betrokken raakt bij een juridisch geschil in verband met je caravan.
Een caravan of vouwwagen geeft je veel vrijheid, maar een stukje zekerheid is ook niet verkeerd. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een caravanverzekering en welke polisvoorwaarden kunnen van toepassing zijn? Ga goed voorbereid op vakantie: in dit artikel lees je alles wat je moet weten over de caravanverzekering.
Is een caravanverzekering verplicht?
Nee, een caravanverzekering is niet verplicht, anders dan bij een auto of een camper. In principe is je caravan meeverzekerd met de auto waar die aan hangt. Elke autobezitter is verplicht een WA-verzekering af te sluiten, voor wettelijke aansprakelijkheid. Zo ben je verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt. Die verzekering geldt ook voor schade die je met je caravan bij anderen veroorzaakt. Zo kun je per ongeluk een andere caravan raken bij het manoeuvreren op een camping.
Waarom zou je dan nog een aparte caravanverzekering afsluiten? Omdat schade aan je caravan zelf met de WA-verzekering namelijk niet is gedekt onder je autoverzekering. Hiervoor is het dus handig een caravanverzekering af te sluiten. Anders moet je reparaties zelf betalen. Of nog erger, je spaargeld aanspreken om een nieuwe caravan of vouwwagen te kopen.
Groene kaart en een caravanverzekering
Voor een buitenlandse vakantie met je auto moet je een bewijs meenemen waaruit blijkt dat het voertuig is verzekerd. Zo’n bewijs staat bekend als een groene kaart. Voor de caravan is dit internationale verzekeringsbewijs voor de meeste Europese landen niet verplicht. De groene kaart van je autoverzekering kun je ook gebruiken voor je caravan.
Er geldt een uitzondering voor caravans die zwaarder zijn dan 750 kilo en een eigen kenteken hebben. Dan is een aparte groene kaart verplicht als je op reis gaat naar Duitsland, Polen, Kroatië, Spanje of Portugal. Deze kun je aanvragen bij de verzekeraar waar je een caravanverzekering afsluit.
Vergelijk verschillende aanbieders
In Nederland zijn ongeveer tien verzekeraars die een caravanverzekering aanbieden. Voordat je een verzekering afsluit, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken en de reviews te checken. Elke verzekeraar hanteert verschillende premies en polisvoorwaarden, dus het loont de moeite om uit te zoeken waar je de beste deal kunt scoren. Online vergelijkingstools kunnen je helpen bij het vinden van de meest geschikte opties.
De premie die je kwijt bent, hangt samen met de gekozen dekking en de waarde van je caravan. Je kunt de caravanverzekering zo uitgebreid maken als je wilt, en aanvullende dekkingen afsluiten (hieronder lees je daar meer over). Maar kijk ook naar de serviceverlening en de manier waarop schademeldingen worden afgehandeld. Zo werkt Univé samen met een netwerk van deskundige schadeherstellers en hanteert de verzekeraar een ruime vergoedingsregeling bij schade.
Eigen risico bij een caravanverzekering
Net als bij andere verzekeringen geldt er ook bij een caravanverzekering een eigen risico. Dit is het bedrag dat je sowieso zelf moet betalen bij een claim. Dit bedrag kan variëren tussen verschillende verzekeraars en polissen en ligt meestal tussen de € 0 en € 250. Soms vervalt het eigen risico als de schade aan je caravan wordt hersteld door een caravanbedrijf dat door de verzekeraar is geselecteerd.
Dekking hagelschade
Hagelschade aan caravans zorgt voor een groeiend probleem onder verzekeraars. Door de klimaatverandering worden hagelbuien steeds heftiger en lijken de hagelstenen die uit de lucht vallen alsmaar groter te worden. Door de toenemende schadeclaims is hagelschade tegenwoordig niet meer standaard gedekt bij een caravanverzekering.
Bij de meeste verzekeraars kun je een extra dekking afsluiten om hagelschade aan je caravan vergoed te krijgen. Of kunt kiezen ervoor kiezen om een hogere premie te betalen of een hoger eigen risico te nemen. Heeft je caravan een hagelbestendig dak? Dan is geen extra dekking nodig of betaal je een lagere premie. Nieuwe caravans hebben gelukkig steeds vaker een hagelbestendig dak. Overigens valt hagelschade aan een vouwwagen of stacaravan wel vaak onder de standaarddekking van een caravanverzekering.
Dekking in het buitenland
Als je van plan bent om met je caravan naar het buitenland te reizen, zorg er dan voor dat je caravanverzekering dekking biedt in het land of de landen die je wilt bezoeken. Controleer ook of er beperkingen of vereisten zijn met betrekking tot de dekking in het buitenland. Bij de meeste verzekeraars geldt de dekking alleen in Europa en in niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee, zoals Marokko, Tunesië, Israël en Turkije.
Soms kun je kiezen voor een beperktere dekking die alleen geldig is in de Benelux en Duitsland. Dan betaal je minder premie. Let er ook op dat je met een caravan maximaal 6 maanden aangesloten in het buitenland mag zijn.
Nieuwwaarderegeling
Bij het afsluiten van een caravanverzekering kun je kiezen voor een nieuwwaarderegeling. Hiermee is je caravan voor een bepaalde periode verzekerd voor de waarde op het moment van de aankoop. Bij diefstal, verlies of onherstelbare schade krijg je dan het bedrag terug waarvoor je de caravan in de showroom hebt gekocht.
Het uitkeren van de volledige nieuwwaarde geldt meestal voor een maximale periode van 5 jaar. Dit doe je natuurlijk alleen voor gloednieuwe caravans, omdat je er ook meer premie voor betaalt. Bij een tweedehands of gebruikte caravan kun je kiezen voor een aanschafwaardegarantie. Dan krijg je een paar jaar de aanschafwaarde terug als je je caravan als verloren kunt beschouwen.
Kies je niet voor zo’n regeling, dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd als je caravan total loss of gestolen is verklaard. Die dagwaarde is flink lager dan de nieuwwaarde of aanschafwaarde – dat spreekt voor zich.
Diefstalpreventie
Diefstal is standaard gedekt bij een caravanverzekering. Maar uiteraard moet je wel maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat een kwaadwillende er met je caravan vandoor gaat. Verzekeraars kunnen dan ook eisen stellen aan diefstalpreventie, zoals het gebruik van goedgekeurde sloten of beveiligingssystemen.
Een wielklem voor je caravan is een effectief middel voor diefstalpreventie. Of je kunt kiezen voor een disselslot: een kap op de dissel zodat dieven je caravan niet aan een voertuig kunnen koppelen en kunnen wegslepen. Zorg dat je kunt bewijzen dat je de sloten hebt aangeschaft, bijvoorbeeld door de rekening te bewaren.
Vervangend verblijf
Als je caravan total loss raakt, bijvoorbeeld door hevig noodweer of een overstroming, kun je bij een caravanverzekering rekenen op een vervangend verblijf. Ook bij diefstal regelt de verzekeraar dit voor je. Zo kun je je vakantie voorzetten, al ben je wel je spullen kwijt die in de caravan lagen. Waarschijnlijk wil je eerder zo snel mogelijk naar huis als zoiets gebeurt.
Mogelijk is een vervangend verblijf noodzakelijk om allerlei dingen te regelen voordat je de terugreis kunt ondernemen. Een tijdelijk verblijf geldt voor een maximaal aantal dagen en met een maximale vergoeding per dag. Ook zorgt de verzekeraar voor andere hulpverlening, zoals het bergen en ruimen van een toegetakelde caravan.
Dekking voor accessoires
Hou er rekening mee dat waardevolle accessoires die je bevestigt aan je caravan, niet standaard onder de basisdekking vallen. Denk hierbij aan een luifel, de voortent, zonnepanelen, een fietsenrek of de mover (rangeerhulpmiddel). Je kunt een aanvullende dekking afsluiten om deze zaken mee te verzekeren. Dan betaal je natuurlijk wel iets meer premie.
Dekking bij caravanstalling
Je caravan staat waarschijnlijk het grootste deel van een jaar in een stalling, tenzij je ‘m verhuurt aan anderen. In principe geldt je caravanverzekering ook als je vouwwagen of caravan in een stalling staat. Dan kunnen er immers eveneens calamiteiten optreden, zoals brand of een storm. Meestal gelden er dan geen voorwaarden voor diefstalpreventie, als de caravanstalling tenminste goed beveiligd is. Check hiervoor de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden. Vaak is stalling over de grens in België of Duitsland geen probleem.
Voor het laatst bijgewerkt op 15 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het afsluiten van een caravanverzekering, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.