Slaapstoornis en reizen: hoe pak je dat aan?
Reizen is een geweldige ervaring. Een nieuwe omgeving ontdekken, nieuwe mensen leren kennen en je grenzen verleggen: een goede reis is absoluut een geweldige investering. Je maakt herinneringen die je levenslang zullen bijblijven.
Als je last hebt van een slaapstoornis, heeft dit helaas ook een negatieve invloed op je mooie reis. In dit artikel onderzoeken we hoe slaapstoornissen invloed hebben op je reiservaring en hoe je ervoor kunt zorgen dat je ondanks je slaapstoornis toch een geweldige reis kunt maken.
Slaapstoornis: een onwelkome gast tijdens het reizen
Een reis is op zich al best vermoeiend. Je bent niet op je eigen comfortabele plek, je moet vaak lang reizen, je hebt te maken met tijdsverschillen en de slaapomstandigheden kunnen ook niet al te comfortabel zijn. Dat is natuurlijk voor niemand fijn, maar al helemaal niet als je normaal gesproken ook al moeite hebt met slapen.
Tijdens het reizen kunnen de symptomen van je slaapstoornis verergeren. Voordat je op reis gaat, kan het helpen om jezelf al voor te bereiden op de reis die komen gaat. Probeer je slaapschema voordat je vertrekt al langzaam aan te passen naar je nieuwe schema voor je reis. Dan is het makkelijker om tijdens je reis te wennen aan dit nieuwe schema.
Zoek accommodatie met een comfortabel bed
Hoeveel je ook van reizen houdt, niets slaapt zo lekker als je eigen bed. Tijdens je reis moet je wennen aan een nieuwe slaapomgeving en een ander bed. Thuis heb je natuurlijk goed nagedacht over de belangrijke keuze van een matras, maar op reis heb je daar minder invloed op.
Als je een hotel gaat boeken, probeer dan te kijken naar de recensies. Als mensen aangeven dat het bed niet heel comfortabel is, dan moet je misschien even verder zoeken. In het algemeen hebben duurdere hotels betere matrassen en kussens, van toonaangevende merken. Check van tevoren of er een boxspring zit onder het matras, dat slaapt sowieso beter. Boek je een goedkoop guesthouse of een hostel, dan hoef je niet al te veel verwachten van het bed.
Reis je met z’n tweeën, zoek dan een hotel, appartement of vakantiehuis met twee aparte bedden. Die kun je tegen elkaar aan schuiven. Samen op één matras liggen is niet bevorderlijk als je slecht slaapt. Elke beweging van de ander kan je wakker houden.
Neem je eigen kussen mee
En hoewel je niet overal invloed op hebt, zijn er ook dingen die je wel in de hand hebt. Maak van je hotelkamer een zo gerieflijk mogelijke plek met de middelen die je hebt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen slaapkussen meenemen. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je gewoon een kussen meenemen in het vliegtuig. Ga je met je eigen auto, dan kun je een kussen altijd wel ergens tussen de bagage proppen.
Jetlags en tijdverschillen: doe rustig aan
Ligt je bestemming in een andere tijdzone? Dan krijg je te maken met een jetlag: je lichaam heeft wat tijd nodig om te wennen aan dit andere schema. En dit kan best even pittig zijn als je al last hebt van een slaapstoornis. Geef jezelf daarom de tijd om hier even aan te wennen.
Doe de eerste paar dagen even rustig aan en plan niet al gelijk je hele dag vol met intense activiteiten. Neem je tijd om even uit te rusten en dan kun je echt gaan genieten van alles wat je prachtige bestemming te bieden heeft.
Nog beter is het om niet in één keer naar de andere kant van de wereld te reizen als je last hebt van een slaapstoornis. Het feit dat je biologische klok ontregeld raakt, is juist een oorzaak van slecht slapen. Deel de reis in stukjes op als je een verre bestemming voor ogen hebt. Zo kun je langzaam wennen aan een tijdsverschil.
Hou vast aan de routine van thuis
Een gezonde levensstijl is essentieel voor een goede nachtrust – óók tijdens het reizen. Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken, beperk het gebruik van cafeïne en vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan. Probeer op een andere bestemming zoveel mogelijk vast te houden aan de routine van thuis. Als je gewoonlijk een kopje kamillethee drinkt en een boek leest voordat je in bed kruipt: doe dit ook op reis. Neem desnoods je eigen kamillethee mee.
Daarnaast kan regelmatige lichaamsbeweging helpen om je slaapcyclus te reguleren, dus probeer wat lichte oefeningen te doen, zelfs als je onderweg bent. Denk aan yoga, meditatie of eenvoudige ademhalingsoefeningen. Of boek gewoon een yoga retreat als je last hebt van een slaapstoornis! Dé perfecte manier om beter in slaap te komen 🙂
Vermijd stress voor het reizen
Je kunt natuurlijk niet echt genieten van al het moois als je doodmoe bent. Stress is ook een trigger voor een slaapstoornis. Probeer daarom zo min mogelijk te stressen over je reis. Ja, het kan best spannend zijn, maar jij kan dat makkelijk aan. Zorg dat je je goed voorbereid zodat je weet wat je kan verwachten en probeer vervolgens gewoon te genieten van het onbekende. Je leeft maar één keer, toch?
Gelukkig blijkt uit verschillende onderzoeken dat reizen ook nog eens gezond is. Het heeft een positieve invloed op zowel je fysieke als je mentale gesteldheid. Je vertoeft vaker in de buitenlucht, waardoor je gelukkiger wordt. Misschien slaap je juist wel beter op vakantie. Ben je eindelijk van die slaapstoornis af!
Voor het laatst bijgewerkt op 22 januari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een slaapstoornis en reizen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.