Spanje autohuur

Wat te doen in Fuengirola, Spanje: 10 tips!

Door Anouk Pol

Fuengirola wat te doenFuengirola is een verleidelijke badplaats aan de Costa del Sol aan de zuidkust van Spanje. Het is nog geen halfuurtje rijden van bekende plaatsen als Marbella en Málaga. Nog dichterbij liggen het witte dorpje Mijas en de populaire badplaatsen Benalmádena en Torremolinos.

Fuengirola wordt vaak gecombineerd met deze plaatsen tijdens een rondreis door Andalusië, maar je kunt ook prima een week vakantie vieren in Fuengirola alleen. Er is namelijk genoeg te doen in deze badplaats. Uiteraard kun je in Fuengirola zonnebaden op het strand, maar ruim ook wat tijd in voor het spotten van dolfijnen, een bezoekje aan de dierentuin en het flaneren op gezellige pleinen. Ook het Moorse kasteel en de oude Romeinse ruïnes zijn bekende trekpleisters in de stad.

Fuengirola boot

Om te begrijpen waarom het kasteel en de ruïnes zo belangrijk zijn, neem ik je even mee terug de tijd in. Fuengirola is een oud vissersdorp. De stad werd eerst veroverd door de Feniciërs en later door de Romeinen. Toen de Arabieren de stad weer later in bezit namen, noemden ze het Sohail.

Het verhaal gaat dat het kasteel van Fuengirola, nog steeds Sohail genoemd, is vernoemd naar de tweede helderste ster. Deze ster was alleen zichtbaar vanaf kasteel Sohail. Je ziet in Fuengirola nu nog steeds de Romeinse en Moorse invloeden van vroeger terug.

Wil je weten met welke bezienswaardigheden en activiteiten je je vakantie in Fuengirola compleet maakt? Lees dan snel verder voor mijn 10 leukste tips wat te doen in Fuengirola!

Ga een dag naar het strand

Strandliefhebbers zitten in Fuengirola helemaal op hun plek. De meeste toeristen bezoeken de stad namelijk voor zon, zee en − juist ja − strand! Er zijn veel verschillende populaire zandstranden in en rondom Fuengirola te vinden waar je een dag kunt relaxen.

Fuengirola strand

Een van de bekendste baaien is Playa del Castillo en dat komt vooral door de locatie. Dit strand ligt aan de voet van het bekende kasteel van Fuengirola, 2 kilometer lopen vanuit het stadscentrum. Een andere plek die geliefd is voor een dag zonnebaden, is Playa de Los Boliches. Dit strand is bekroond met de Blauwe Vlag, wat betekent dat het strand veilig én schoon is.

Fuengirola strand zee

Het 1700 meter lange strand Playa de Fuengirola ligt het dichtst bij het centrum. Met negen strandtenten is het hier altijd levendig en de zee is kalm genoeg om in te zwemmen. Nog meer aanraders zijn Playa de Carvajal, Playa de Torreblanca en Playa de San Francisco.

Fuengirola stadsstrand

De stranden van Fuengirola zijn ook geschikt voor het beoefenen van verschillende watersporten. Wat dacht je bijvoorbeeld van jetskiën, parasailen of een rit op de bananenboot? Deze activiteiten zijn ideaal voor iedereen die geen fan is van luieren, maar op zoek is naar wat meer avontuur!

Boek hier een watersportactiviteit in Fuengirola

Powered by GetYourGuide

Bekijk het oude kasteel Castillo Sohail

Je mag Castillo Sohail zeker niet overslaan tijdens je vakantie in Fuengirola. Dit is een van de bekendste en tegelijkertijd een van de mooiste bezienswaardigheden in de stad. Dit Moorse kasteel is in de 10e eeuw gebouwd om de kust van Fuengirola te verdedigen. Nu is het een oude ruïne op een 38 meter hoge heuvel, naast de rivier.

Solail kasteel in Fuengirola

Binnen de muren is er helaas niet veel van het kasteel over, maar je hebt er wel een prachtig uitzicht over de stad. Castillo Sohail is van dinsdag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur en op zaterdagen en zondagen van 10.00 tot 18.00 uur. De entree is helemaal gratis. Adres: C. Tartesios, s/n, 29640 Fuengirola, Málaga, Spanje.

Breng een bezoek aan Bioparc Fuengirola

Wat te doen in Fuengirola met kinderen? Neem ze gezellig een dag mee naar Bioparc Fuengirola! In deze dierentuin worden verschillende diersoorten beschermd, zoals Sumatraanse tijgers, orang-oetans uit Borneo, nijlkrokodillen en rode maki’s. Tijdens een bezoek kun je de dieren bekijken en er meer over lezen.

Fuengirola Bioparc

Bioparc Fuengirola is 365 dagen per jaar geopend vanaf 10.00 uur en is gemakkelijk bereikbaar met de auto, trein en bus of gewoon te voet. Vanaf het centrale treinstation in Fuengirola is het bijvoorbeeld maar 8 minuten lopen. Via GetYourGuide boek je vooraf een entreeticket vanaf € 24,50 per persoon. Adres: C. Camilo José Cela, 6, y 8, 29640 Fuengirola, Málaga, Spanje. Website: www.bioparcfuengirola.es

Kom oog in oog te staan met exotische dieren uit Azië en Afrika!
Boek hier alvast je entreetickets voor Bioparc Fuengirola

Wandel over de 7 kilometer lange promenade

Met een van de langste boulevards van de Costa del Sol is er niet alleen op het strand, maar ook langs het strand van Fuengirola genoeg te zien. Restaurants en souvenirwinkels zijn er op de Paseo Maritimo promenade in overvloed. Je gaat je dus niet snel vervelen op de 7 kilometer promenade van Fuengirola.

Fuengirola promenade

Neem tussen het wandelen door plaats bij een strandbar, die door de lokale bevolking ook wel ‘chiringuitos’ wordt genoemd. Dit is de ultieme plek voor een drankje en (lokaal) hapje, zoals tapas of gegrilde sardines. Tijdens zonsondergang is het uitzicht over de zee vanaf de boulevard echt magisch.

Leer meer over de Romeinse ruïnes

Ik noemde in het begin al even de Romeinse invloeden in Fuengirola. Er zijn nog verschillende oude ruïnes te zien uit de tijd dat de Romeinen de stad overnamen. Finca del Secretario is zo’n plek waar je een kijkje moet nemen als je geïnteresseerd bent in deze opgravingen.

Romeinse ruïne in Fuengirola

In 1970 vond men hier een heel ‘openluchtmuseum’ met onder andere een Romeinse villa, een spa en verschillende beelden. Inmiddels kun je via verschillende bruggen langs de opgravingen wandelen om meer te leren over de geschiedenis van de stad. Dit is absoluut een interessant (en gratis!) uitje in Fuengirola. Adres: Av. Nuestro Padre Jesús Cautivo, 71 (interior, 29640 Fuengirola, Málaga, Spanje.

Spot dolfijnen tijdens een boottocht

Vanaf de haven van Fuengirola vertrekken verschillende boten richting zee voor een dagtocht. De leukste trips zijn gericht op het spotten van dolfijnen. Je zou het misschien niet verwachten aan de Costa del Sol, maar ook in de Middellandse Zee spot je deze dieren in hun natuurlijke habitat.

Fuengirola dolfijnen

Via GetYourGuide kun je verschillende excursies boeken of zelf een boot huren om op zoektocht te gaan. Al vanaf € 15,84 ga je mee met een catamaran met een glazen bodem. Aan boord vaar je langs de nieuwsgierige dolfijnen en drink je ondertussen een drankje bij de bar van het schip.

Boek hier een dolfijnensafari in Fuengirola

Powered by GetYourGuide

Pauzeer op Plaza de la Constitución

Er zijn verschillende pleinen waar je tijdens je vakantie in Fuengirola kunt uitrusten en rondkijken. Het bekendste en ook oudste plein is Plaza de la Constitución (het Grondwetplein). Zowel de fontein als de witte kerk zijn echte eyecatchers tussen de moderne gebouwen die op het plein staan.

Fuengirola kerk

Parroquia de Nuestra Señora del Rosario (in het Nederlands vertaald als ‘Parochie van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans’) is een katholieke kerk vernoemd naar de beschermheilige van de stad. Deze is niet te missen als je rondloopt op Plaza de La Constitución. Je kunt hier zo binnenlopen om de mooie zuilen, glas-in-loodramen en het altaar te bezichtigen. Adres: Plaza de la Constitución, 19, 29640 Fuengirola, Málaga, Spanje.

Fotografeer street art in de wijk El Boquetillo

Dit is een van de nieuwste activiteiten in Fuengirola: in oktober 2023 is er een nieuwe street art wandeling (El Paseo de los Murales) gelanceerd in de wijk El Boquetillo. Deze wijk ligt tussen de haven van Fuengirola en de grote weg (A7). De wandeling leidt je langs twintig grote muurschilderingen en dat is dan weer erg leuk voor foto’s!

Fuengirola kunst

Verschillende fondsen zamelden geld in om de wijk op te fleuren en een beter imago te geven. Zo gezegd, zo gedaan. Verschillende kunstenaars lieten hun creativiteit de vrije loop om een ‘Open Air Urban Art Museum’ te creëren. Meer informatie over de wandeling en de betekenis van de verschillende kunstwerken is te vinden via de website van het toeristenbureau: www.turismo.fuengirola.es

Ga winkelen bij de lokale markt of winkelcentra

Iedere dinsdag wordt Recinto Ferial (het Beursterrein) omgetoverd tot een gezellig marktplein. Zowel toeristen als Spanjaarden zelf komen massaal naar de dinsdagmarkt voor het shoppen van kleding, sieraden, keramiek, maar ook groente en fruit. Met ruim 500 kramen is dit een van de grootste en bekendste markten aan de Costa del Sol. De markt begint om 9.00 uur en duurt tot 14.00 uur.

Fuengirola markt

Op zaterdag is er een kleinere vlooienmarkt op ditzelfde plein. Zoek je iets unieks voor in huis of als souvenir voor het thuisfront? Dan moet je dus op zaterdag komen. Welke dag je ook gaat, je moet er hoe dan ook voor zorgen dat je genoeg contant geld meeneemt. Bij de meeste kraampjes kun je namelijk niet pinnen.

Fuengirola vlooienmarkt

Ben je na het bezoeken van de markt nog niet klaar met shoppen? Neem dan ook even een kijkje bij een van de winkelcentra in Fuengirola. El Corte Ingles is een luxe winkelcentrum met merken als Gucci, Cartier, Valentino, Lacoste, en Sephora. Miramar Centro Comercial (www.miramarcc.com) is het grootste winkelcentrum en heeft meer dan 140 winkels, zoals ZARA, H&M, C&A, Jack & Jones, Primark, Rituals en Levi’s. Natuurlijk zijn er ook genoeg restaurants en koffietentjes.

Roetsj van waterglijbanen bij AquaMijas

Breng een bezoek aan waterpark AquaMijas als je wat afkoeling wilt zoeken in Fuengirola. In dit familiepark roetsj je van verschillende glijbanen voor jong en oud. Er is bijvoorbeeld een 17 meter hoge Kamikaze glijbaan, maar ook een zwembad met glijbanen voor kinderen (La Jungla). Een van de leukste glijbanen is wat mij betreft de Wild River, waar je met een band vanaf glijdt.

Fuengirola waterpark

Houd er wel rekening mee dat je soms lang moet wachten op het bemachtigen van een band. Je kunt er ook een huren voor ongeveer € 8 per stuk. De reguliere tickets voor het park kosten € 29,90 per volwassene, € 22,50 voor kinderen van 7 tot en met 11 jaar en senioren en € 16,50 voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Met een familieticket krijg je korting en ook na 15,30 uur betaal je minder. Adres: Autovía del Mediterráneo, Km. 1016, 29651 Las Lagunas de Mijas, Málaga, Spanje. Website: www.aquamijas.com

Wat te doen in Fuengirola: praktische tips

Overnachten in Fuengirola

Het vinden van accommodatie in Fuengirola is geen probleem! Een pas gerenoveerd en betaalbaar hotel is het Leonardo Hotel. Vanaf hier loop je zo naar het strand en 300 meter naar het centrum, dus ook qua locatie zit je goed. En dat is niet alles, want dit 4-sterrenhotel heeft een buitenzwembad, ruime kamers, een goed ontbijtbuffet en uitzicht over de haven.

Leonardo Hotel in Fuengirola

Een ander goed beoordeeld adres is het Solana Hotel. Ook hier zit je lekker centraal, want het is maar 200 meter van het centrum en vier minuten lopen naar het strand. De twee zwembaden zijn ruim en er zijn genoeg strandbedjes. Wat ik vooral mooi vind aan dit hotel, zijn de stijlvolle kamers met houten details en een keuken.

Solana Hotel in Fuengirola

Het appartement Faro’s Fuengirola Beach & City is een goede tip voor iedereen die het liefst zelf kookt tijdens zijn verblijf in Fuengirola. Deze accommodatie is centraal gelegen en modern ingericht. Alles wat je voor vier personen nodig hebt is aanwezig, zoals twee slaapkamers, een zithoek, een terras, airconditioning en een keuken met een kookplaat, magnetron en koelkast.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Fuengirola?
Reserveer hier een hotel of appartement in Fuengirola, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Fuengirola

Al die activiteiten in Fuengirola maken hongerig. Gelukkig zijn er genoeg eetgelegenheden in de buurt. Maar welk eten en drinken is nou typisch Andalusisch? Nou, om te beginnen zijn Spanjaarden gek op koude soep. Je kent misschien wel gazpacho, de koude tomatensoep. Maar ook ajo blanco (knoflooksoep) en salmorejo (romige tomatensoep) zijn erg lekker.

Fuengirola BBQ

Er worden in Andalusië verschillende vleesgerechten gegeten. Soms zijn het kleine gerechten in de vorm van tapas, zoals jamón ibérico (gerijpte ham), maar ook grotere gerechten als migas andaluzas (broodkruim met chorizo en groenten). En heb je al eens gehoord van espetos? Dit zijn vers gegrilde sardientjes van het spit die je met je handen kunt oppeuzelen. Om te drinken bestel je natuurlijk sangria: een Spaanse rode wijn met vruchten.

Fuengirola sardientjes

Restaurant La Farola (www.restaurantelafarola.es) is een populaire plek waar je terechtkunt voor een typisch Spaanse maaltijd. Het restaurant bestaat sinds 1986 en wordt goed beoordeeld om zijn mediterrane keuken met verse, eersteklas ingrediënten. Je kunt hier kiezen voor verschillende gerechten van carne (vlees) of pescado (vis), maar natuurlijk ook gaan voor een pannetje paella.

Fuengirola maaltijd

Wil je de echte Spaanse tapas uitproberen? Dan is Tipi Tapa (www.restaurantetipitapa.com) een aanrader. Dit restaurant staat bekend om de gegrilde ‘dry aged’ vleesgerechten, maar ook de schapenkaas en gehaktballen in tomatensaus zijn goddelijk! Elke dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag is er vanaf 19.30 uur een flamencoshow met een speciaal flamenco-dinner. Reserveren is aan te raden.

Reizen naar Fuengirola

Leuk, al die tips voor een vakantie naar Fuengirola, maar hoe kom je er? Het meest voor de hand liggende vervoermiddel is het vliegtuig. Fuengirola heeft geen eigen luchthaven, maar het vliegveld van Málaga is maar 32 kilometer verderop.

Fuengirola Malaga vliegveld

Vanaf Amsterdam Schiphol, Eindhoven en Rotterdam/Den Haag vlieg je in 3 uur rechtstreeks van Nederland naar Málaga Costa del Sol Airport (AGP). Talloze luchtvaartmaatschappijen vliegen op deze route, waaronder KLM, Transavia, easyJet en het Spaanse Vueling.

Ben je op zoek naar een goedkoop vliegticket naar Málaga?
➽ Boek hier een vliegticket naar Málaga bij KLM, Transavia of Vueling

Vanaf het vliegveld van Málaga kun je gemakkelijk de trein nemen naar Fuengirola. Het station ligt direct tegenover de aankomsthal van het vliegveld van Málaga. Je neemt vanaf daar de Cercanías C1 trein naar Fuengirola en bent ruim een halfuur onderweg.

Fuengirola kust

In de trein geniet je van het mooie uitzicht op de bergen en de kust van plaatsen zoals Torremolinos en Benalmadena. Elke 20 minuten vertrekt er wel een trein en een ticket voor een enkele reis kost maar € 2,65. Kijk voor de dienstregeling en tickets op de website van spoorwegmaatschappij Renfe: www.renfe.com

Een auto huren in Fuengirola

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een auto te huren voor een vakantie in Fuengirola. Dit maakt het makkelijker om meer te zien van de prachtige omgeving van Andalusië. Op het vliegveld van Málaga zijn er verschillende opties om een auto te huren, bijvoorbeeld via Sunny Cars. Je bent dan 24 minuten onderweg naar Fuengirola. Wie liever een auto voor enkele dagen huurt, kan dit ook in Fuengirola zelf doen.

Wil je een auto huren tijdens je vakantie in Fuengirola?
➽ Vergelijk de tarieven bij EasyTerra, Sunny Cars en TUI Cars

Parkeren kan soms lastig zijn, omdat Fuengirola een drukke stad is met veel verkeer. Met een beetje geluk vind je een parkeerplek in een van de zijstraten, maar het is handiger om te parkeren op een van de grotere parkeerplaatsen.

Fuengirola weg

Bij Recinto Ferial (het Marktplein) kun je gratis parkeren, maar wel voor slechts twee uur. De beste tip voor lang parkeren is bij winkelcentrum Miramar. Daar zijn 2700 gratis parkeerplekken, dus er is bijna altijd wel een plekje vrij. Als je een parkeermogelijkheid hebt bij je hotel, zou ik de auto daar laten staan en Fuengirola te voet verkennen.

Voor meer informatie over wat te doen in Fuengirola kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: turismo.fuengirola.es

Over Anouk

Schrijven en reizen: een magische combinatie, als je het mij vraagt! Het liefst ontdek ik zoveel mogelijk nieuwe plekken in Nederland en het buitenland – en daar typ ik dan de leukste (en gekste) verhalen over op Instagram en op mijn reisblog Reisrealiteit.nl. Daarnaast schrijf en redigeer ik teksten als freelancer. Met Anoukschrijft.nl creëer ik content voor bijvoorbeeld SEO-pagina’s, blogs en de socials.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Fuengirola, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com; Flickr.com/Terry Whalebone (CC BY 2.0 DEED) (cropped).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *