Nizwa, Oman: 10 tips wat te doen!
Nizwa is een aantrekkelijk woestijnstadje in het binnenland van Oman, op zo’n 2 uur rijden van de hoofdstad Muscat. Het staat ook wel bekend als de ‘culturele hoofdstad’ van Oman, en dat is vooral te danken aan de lange geschiedenis. Sultans van verschillende dynastieën bouwden hier forten en kastelen en Nizwa was zelfs even de officiële hoofdstad van Oman.
Tot de bekendste bezienswaardigheden behoort het Nizwa Fort in het hart van de stad, gebouwd door een van de meest heldhaftige Omani’s aller tijden (namelijk degene die de Portugezen uit het land verdreef). Rondom Nizwa vind je het Bahla Fort en het Jabreen Castle, twee imposante kastelen die je zo in een Arabisch sprookjesboek zou kunnen tegenkomen. In de oude stad staan moskeeën die tot de oudste ter wereld behoren, terwijl een paar jaar geleden aan de rand van Nizwa een enorme hypermoderne moskee verrees.
➽ Reserveer hier online een hotel of guesthouse in Nizwa
Breng een bezoek aan de overzichtelijke Nizwa Souk voor dadels, specerijen en Omaanse souvenirs. Probeer de beroemde geitenmarkt op vrijdagochtend mee te pakken, een kleurrijk spektakel van blatende geiten en traditionele Omaanse veehandelaren. En Nizwa ligt aan het voet van het Hadjargebergte, dus is het de ideale uitvalsbasis voor een roadtrip naar valleien, kloven en de hoogste bergen van het land. Voor ons was dit woestijnstadje een van de hoogtepunten tijdens onze reis in Oman. Lees daarom snel verder voor 10 tips wat te doen in Nizwa!
Nizwa Fort
De bekendste bezienswaardigheid is het Nizwa Fort in het hart van de stad. Het is een immens fort met massieve muren met kantelen en een grote ronde verdedigingstoren van 34 meter hoog. Dit verdedigingswerk werd halverwege de 17e eeuw gebouwd door sultan Bin Saif Al Y`aribi, die eeuwige nationale roem verwierf door de Portugezen uit Oman te verjagen. Sommige onderdelen van het bouwwerk dateren echter al uit de 12e eeuw.
Via allerlei trappetjes en doorgangen kun je door het fort dwalen en de traditionele Omaanse architectuur bewonderen. Je wordt regelmatig beloond met mooie uitzichten, maar het meest spectaculaire uitzicht krijg je na een klim naar het platform de ronde verdedigingstoren. Van achter de kantelen zie je de hele stad en de bergen in de verte. Rondom staan nog gaten met 23 kanonnen die de vijand moesten afschrikken.
Dadels en geheime tunnel
In de verschillende kamers zijn bijna 30 tentoonstellingen over de geschiedenis en architectuur van het Nizwa Fort, met antieke wapens, traditionele kleding, geweven manden en andere historische voorwerpen. Je komt onder meer langs de kamer waar enorme hoeveelheden dadels lagen opgeslagen. Uit de dadels kon ook sap worden geperst. Bij een aanval werd het sap gekookt en via zogeheten murder holes over de vijand gegoten.
Ook kom je meer te weten over sluwe trucjes om de vijand te verrassen. Zo hadden trappen houten planken, die weggehaald konden worden bij een bestorming. Soldaten zouden zo in een diep gat vallen. Er was een geheime tunnel aangelegd zodat de sultan zelf kon ontsnappen. Die tunnel is tot op heden echter nooit gevonden.
Café en entree
Op de centrale binnenplaats is een café en een souvenirshop. Het Nizwa Fort is een van de oudste en mooiste forten van Oman die je niet over het hoofd kunt zien tijdens een bezoek aan de stad. Opmerkelijk genoeg heeft Unesco het bouwwerk nog niet tot Werelderfgoed verklaart. Je kunt het fort elke dag bezoeken. De entree is OMR 5 (ongeveer € 12). Neem zonnebrandcrème mee, want je loopt grotendeels in de felle zon. Website: www.nizwafort.om
Nizwa Souk
Breng een bezoek aan de Nizwa Souk als je op zoek bent naar souvenirs uit Oman. Verwacht geen eeuwenoude Arabische markt met smalle stoffige steegjes, maar een moderne marktplaats met verschillende gebouwen die er fris uitzien. Een deel is ingericht voor de Craft Suq waar je terechtkunt voor aardewerk, keramiek, sieraden, zilverwerk en de gebruikelijke toeristische snuisterijen.
Ga je voor een schaal die gemaakt is van kamelenhaar of een khanjar, een traditionele gebogen Omaanse dolk? Let er wel op dat dit een probleem kan opleveren bij de security op de luchthaven. Afdingen is een must. Veel kraampjes verkopen het identieke aardewerk, dus je kunt makkelijk switchen naar een andere verkoper. Voor echte authentieke Omaanse souvenirs moet je trouwens goed zoeken, want het meeste is Made in China.
Voor originele souvenirs uit Oman kun je beter binnen lopen in de centrale markthal, waar beneden onder meer specerijen, dadels, groente, fruit en lokale lekkernijen worden verkocht. De bovenverdieping is voor de Antique Souq, met antiek, lampions en kunst die echt uit Oman komt. De prijzen liggen hier ook een stuk hoger.
Weer andere gebouwen zijn bestemd voor vlees en vis, de Meat Suq en de Fish Suq. Hou misschien even je neus dicht als je die laatste ruimte betreed, waar op de vloer bloedsporen te zien zijn van de vissen die doormidden zijn gesneden. De souk ligt in het centrum van Nizwa, op loopafstand van het fort.
Geitenmarkt van Nizwa
Probeer je trip naar Nizwa zo te plannen dat je hier op vrijdag bent. Dan kun je namelijk een van de hoogtepunten meepakken van heel Oman: de Nizwa Goat Market. Elke vrijdagochtend komen boeren en herders uit de hele omgeving hier samen om geiten, schapen en koeien te verhandelen. Het is een fascinerend spektakel om mee te maken, met mannen in traditionele Omaanse gewaden die schreeuwend tegen elkaar opbieden om de beste geiten binnen te slepen.
Eigenaren rennen rondjes met de aangelijnde blatende geiten langs potentiële kopers, terwijl lokale dorpelingen uit Nizwa het spel vanaf de zijlijn aanschouwen. De geitenmarkt vindt plaats tussen 07.00 en 09.00 uur aan de noordelijke uiteinde van de souk, maar voor de volledige belevenis moet je hier al om 06.00 uur zijn.
Dan komen de veehandelaren met hun pick-uptrucks en binden ze de geiten vast aan hun palen rondom de marktplaats. Geïnteresseerde kopers kunnen dan al een selectie maken van de geiten.
Rond 07.00 uur begint het daadwerkelijke bieden in een klein rond paviljoen. Het is dan een drukte van jewelste en vooral een heel fotogeniek tafereel. Op de geitenmarkt zijn ze toeristen inmiddels gewend, dus je kunt er zonder schroom foto’s maken. Rond 08.00 uur is het eigenlijk wel afgelopen.
Bewonder de oude moskeeën van Nizwa
In de oude wijk van Nizwa ligt de Ash-Shawadhana-moskee, een van de oudste moskeeën ter wereld. Volgens historici begon de bouw al in de 7e eeuw, hoewel de moskee later is herbouwd. Wat je nu ziet, dateert uit de 16e eeuw. De moskee is vrij eenvoudig en rechthoekig van vorm. In tegenstelling tot veel andere moskeeën heeft het gebedshuis geen koepel of minaret.
Direct achter het fort ligt de Al Qala’a-moskee, waarvan de geschiedenis ook teruggaat tot de 7e eeuw. Deze moskee is vrij rechthoekig van vorm, maar heeft wel een koepel en een minaret. Door renovaties ziet het gebedshuis er modern uit. Als niet-moslim mag je niet naar binnen bij beide moskeeën.
Voor een indrukwekkende moskee qua omvang kun je nog even een kijkje nemen bij de Sultan Qaboos-moskee in het zuiden van Nizwa (niet te verwarren met de gelijknamige moskee in Muscat). Deze marmeren moskee met vier spitse minaretten is pas gebouwd in 2009 en biedt plaats aan zo’n 10.000 gelovigen.
Bezoek een museum in Nizwa
Nizwa heeft een paar musea die je een inkijkje geven in de cultuur en geschiedenis van de stad. Om de hoek van het fort vind je het gloednieuwe Nizwa Museum, dat de deuren opende in januari 2024. Met traditioneel handwerk, gereedschappen, aardewerk, antieke wapens, gebruiksvoorwerpen, archeologische vondsten en manuscripten wordt hier het verhaal verteld van het oude Oman.
Een stuk versteend dennenhout is het oudste item, dat dateert van 260 miljoen jaar geleden. In totaal bestaat de verzameling uit 2000 objecten. Je kunt ook een bezoekje brengen aan Gateway Museum of the Past, gevestigd in een traditioneel huis in de oude wijk van Nizwa. Met talloze gebruiksvoorwerpen zie je hier hoe Omaanse families vroeger leefden.
Een hele andere ervaring beleef je in het Oman Across Ages Museum, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Nizwa. Ook dit is een nieuw museum dat open ging in maart 2023. Met de futuristische architectuur en interactieve hightech tentoonstellingen is dit een wereld van verschil met de straatjes in het oude Nizwa. De naam zegt al waar het over gaat: het museumcomplex van 300.000 vierkante meter presenteert Oman door de eeuwen heen.
Falaj Daris
Ongeveer 7 kilometer ten noorden van het centrum van Nizwa ligt Falaj Daris, het grootste traditionele irrigatiesysteem van Oman. Deze irrigatiekanalen hebben een lengte van 7990 meter en zijn in 500 na Christus aangelegd. Archeologisch onderzoek wijst echter uit dat het irrigatiesysteem misschien al in 2500 voor Christus bestond. Mede daarom staat Falaj Daris op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
De fajal zijn aarden, stenen of betonnen gootjes waarmee water vanuit de bergen naar de dorpen werd gebracht. Eeuwenlang was dit de belangrijkste watervoorziening in het droge landschap van Oman. In het land zijn nog altijd 3000 van deze irrigatiekanalen in gebruik.
In Nizwa is een klein deel van de falaj gerestaureerd en omgetoverd tot een park met tropische bloemen en een picknickplaats waar de lokale bevolking graag komt. Van het irrigatiekanaal is zo’n 200 meter zichtbaar voordat het aan beide einden onder de grond verdwijnt.
➽ Boek een tour met koffieproeverij naar Falaj Daris
Bahla Fort
Nizwa kun je goed gebruiken als uitvalsbasis als je wat in de omgeving wilt zien. Zo brengt een ritje van 35 minuten je naar het imposante Fort Bahla, een van de oudste, grootste en meest mysterieuze forten van Oman. Dit fort, dat sinds 1987 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat, is omgeven door legendes en verhalen over djinns (geesten). Zo zou je in een ezel kunnen veranderen als je een bepaalde boom aanraakt in het fort…
Fort Bahla is vermoedelijk gebouwd tussen de 12e en 15e eeuw door de Nabhani-dynastie, die toen de heersers waren van Oman. Die eeuwen was Bahla ook de hoofdstad. Oorspronkelijk was het verdedigingswerk immens groot, met 15 poorten en ruim 130 wachttorens. De muren waren gemaakt van ongebakken klei, dus na hevige regenval moest alles weer worden herbouwd.
Na een restauratie van liefst 20 jaar is het fort in 2012 heropend. Verwacht dus geen ruïne, maar een netjes opgeknapt bouwwerk dat zomaar het decor voor een film zou kunnen zijn. Je kunt er dwalen door verschillende torens en kamers, maar er zijn helaas geen borden met informatie. Bovenop vanaf de kantelen heb je een panoramisch uitzicht over de omliggende bergen.
Jabreen Castle
Vlakbij Fort Bahla ligt Jabreen Castle, nog zo’n groots woestijnkasteel met wachttorens, binnenplaatsen en dikke zandstenen muren met kantelen. Het kasteel lijkt opeens uit de vlakte te verrijzen. Je kunt er heel wat klimmen en klauteren en van bovenaf heb je een schitterend uitzicht over oases met palmbomen en de bergen in de verte. Mede daarom hoort het zeker thuis in het rijtje van mooiste kastelen van Oman.
Jabreen Castle werd in 1670 gebouwd door de lokale heerser imam Bel’arab bin Sultan Al Yarubi. Zijn vader was degene die het Nizwa Fort bouwde en de Portugezen uit Oman wist te verjagen. Eigenlijk is het gebouwd als paleis, want het is gebouwd in vredestijd en nooit aangevallen. Om die reden is het ook zo goed bewaard gebleven.
Dit is een kasteel met twee binnenplaatsen en liefst 55 kamers, dus je kunt er ook echt verdwalen. Het interieur is prachtig met versierde ramen en plafonds, houten balkons en bogen met Arabische kalligrafie.
Beroemd is de zogeheten maan- en zonkamer. Via de bovenste zeven ramen kon maanlicht naar binnen schijnen, terwijl de onderste zeven ramen zo konden worden bediend om zonlicht door te laten. Er waren ook kerkers voor gevangenen, een voor mannen en een aparte voor vrouwen. Website: www.jabreencastle.com
Wadina Water Park
Nizwa is niet alleen een stoffig woestijnstadje vol cultuur. Je verwacht het niet, maar er is ook wat leuks om te doen met kinderen (of om het kind in jezelf naar boven te halen). Ongeveer 8 kilometer ten zuiden van het centrum ligt het Wadina Water Park, een waterpretpark met zwembaden, waterglijbanen en andere waterattracties. Met de Speed Slide glij je steil (en snel) naar beneden en in de Super Bowl draai je rondjes in een donkere buis.
Voor een adrenalinekick ga je in de rij staan voor de Boomerang. Lig ontspannen zwemmend in de Lazy River of laat de kleintjes spetteren in een speciaal kindergedeelte. Het waterpark is geopend tot 18.30 uur en van donderdag tot en met zaterdag tot 20.30 uur. Veel Omaanse families komen hier om even te ontsnappen aan de hitte. Adres: Farq St. 31 Commercial District, Nizwa, Oman. Website: www.wadinawaterpark.com
Jebel Akhdar
Heb je meer tijd, dan kun je vanuit Nizwa een uitstapje maken naar Jebel Akhdar. Dit is een 80 kilometer lange bergketen bergmassief ten noorden van de stad dat ook bekendstaat als de ‘Groene Berg’. De bergtoppen bereiken een hoogte van meer dan 3000 meter. Daartussen liggen wadi’s met terrasvormige boomgaarden waar rozen, granaatappels en abrikozen worden verbouwd.
Een trip naar ‘het dak van Oman’ biedt je spectaculaire uitzichten en koeler weer. Je kunt er wandelingen maken om te genieten van adembenemende landschappen en traditionele bergdorpjes bezoeken. Saiq is een goede plek om Jebel Akhdar te bezoeken. Dit dorp ligt op een rotsachtig plateau 2000 meter hoogte en is omringd door hoge bergen en kloven. Er zijn talloze hotels en guesthouses als je er wilt overnachten.
Vanuit Nizwa is het ruim 1 uur rijden naar Saiq, over een kronkelende weg. Je moet echter wel over een 4WD beschikken om hier te komen. Voorbij het dorp Birkat al Mouz is een politiepost en je wordt teruggestuurd als je een gewone huurauto hebt. Je kunt echter ook mee met een georganiseerde tour, waarbij een gids je meeneemt naar alle (letterlijke) hoogtepunten van Jebel Akhdar.
Boek hier een tour naar Jebel Akhdar
Wat te doen in Nizwa, Oman: praktische tips
Overnachten in Nizwa
Om het beste uit je bezoek te halen, kun je het beste overnachten in het oude centrum van Nizwa. Je bevindt je dan op loopafstand van de bekendste bezienswaardigheden, zoals het fort, de souk en de geitenmarkt. Dit is ook het meest sfeervolle deel van de stad. Parkeren kan lastig zijn, maar sommige hotels hebben eigen parkeerplaatsen voor gasten. Met een huurauto ben je sowieso wat flexibeler en kun je ook een hotel kiezen buiten Nizwa, waar je kunt genieten van het bergachtige woestijnlandschap.
➽ Reserveer hier een hotel of guesthouse in Nizwa, tegen de laagste prijzen
Een aanrader in de oude wijk is de Antique Inn, waar we zelf verbleven. Het hotel bevindt zich in een gerestaureerd traditioneel Omaans huis met veel trappetjes en doorgangetjes. De kamers zijn eenvoudig en koel, ingericht in een Arabische sfeer van de sprookjes van 1001 nacht. Ontbijten of avondeten doe je op het dakterras met uitzicht op de moskeeën en oude huizen van Nizwa. Het hotel heeft een mooi zwembad en een eigen parkeerplaats. Na 2 minuten lopen ben je bij het fort.
Ook goed is Nizwa Heritage Inn, gevestigd in vier gerenoveerde lemen huizen in de oude stad. De kamers zijn authentiek ingericht in oosterse stijl en er is gratis parkeergelegenheid. In het restaurant kun je terecht voor ontbijt en er is een luchthavenshuttle beschikbaar. Het fort en de souk zijn op loopafstand.
Zo’n 20 kilometer buiten het centrum ligt het luxe Golden Tulip Nizwa Hotel. Dit 4-sterrenhotel heeft drie bars, een restaurant, een verwarmd buitenzwembad en uitzicht op het Hajar-gebergte. Dit is de enige plek waar je alcohol kunt krijgen in Nizwa. Ideaal voor gezinnen, maar een huurauto is essentieel.
Eten en drinken in Nizwa
In de wijk rondom het fort en de souk van Nizwa zijn talloze restaurants en eettentjes voor je terechtkunt voor traditionele Omaanse gerechten. Hier kun je bijvoorbeeld shuwa proberen, het nationale gerecht van Oman. Dit is langzaam gegaard lamsvlees dat wordt gemarineerd in een kruidenmengsel, gewikkeld in bananenbladeren en dat tot wel 48 uur in een ondergrondse zandoven wordt gekookt. Soms wordt ook geiten- of kamelenvlees gebruikt. Je eet het met rijst en een pittige tomatensalsa. Omani’s eten shuwa vooral tijdens feestdagen, zoals het Suikerfeest.
Redelijk goede recensies heeft het Al Mandi Restaurant, gevestigd tegenover de geitenmarkt. Hier staan ook visgerechten en kamelenvlees op het menu. Nizwa heeft ook gezellige koffietentjes. Een aanrader is Athar Café, schuin tegenover het fort. Het ligt op de bovenste etage en de ingang is even zoeken. Vanaf het dakterras heb je een prachtig Instagrammable uitzicht op het fort en de moskee. Vriendelijk personeel en er staan lekkere taartjes op de kaart.
Op de souk kun je lokale producten aanschaffen voor thuis, zoals dadels, specerijen, koffie en Omaans snoep. Dit zijn leuke souvenirs om mee naar huis te nemen. Ben je met de auto, neem dan ook een kijkje bij de enorme Lulu Hypermarket in het zuiden van Nizwa. Je hebt waarschijnlijk zelden zo’n grote supermarkt gezien.
Reizen naar Nizwa
Nizwa ligt in het noordelijke binnenland van Oman, ongeveer 2 uur rijden ten westen van de hoofdstad Muscat. Je komt hier het makkelijkst door het huren van een auto. Autorijden in Oman is prima te doen, want de wegen zijn goed en het verkeer is relatief rustig. Bovendien is het huren van een auto niet door en zijn het vrijwel allemaal automaten, wat autorijden nog relaxter maakt.
➽ Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Oman bij Sunny Cars
Hou er rekening mee dat parkeren in de oude binnenstad van Nizwa lastig is en dat de straatjes smal zijn met eenrichtingsverkeer. Zeker op vrijdagochtend met de geitenmarkt is het onmogelijk om een parkeerplek te vinden. Sommige hotels hebben een eigen parkeerterrein voor gasten.
Reizen met de bus naar Nizwa
Zonder eigen vervoer kun je gebruikmaken van een bus van de Omaanse busmaatschappij Mwasalat (www.mwasalat.om) om in Nizwa te komen. Er rijdt twee keer per dag een bus van Muscat naar Nizwa, met een reistijd van zo’n 3 uur. Bussen vertrekken vanaf het Azaiba Bus Station in Muscat.
Een stuk duurder is een taxi, dan ben je tussen de € 120 en € 140 kwijt. Vanuit Muscat worden ook vele georganiseerde tours aangeboden voor een bezoek aan Nizwa en andere bezienswaardigheden, zoals de forten en het gebergte Jebel Akhdar.
Vliegen naar Oman
Vanaf Amsterdam Schiphol kun je niet meer rechtstreeks naar Muscat vliegen. Je kunt bijvoorbeeld overstappen in Dubai, Istanbul of Koeweit. Er gaan ook rechtstreekse vluchten van de Duitse stad Frankfurt naar Muscat met de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa (ongeveer 7 uur vliegen).
➽ Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Muscat
Voor meer informatie over wat te doen in Nizwa, Oman, kun je kijken op de officiële website van het nationale toeristenbureau: www.visitoman.om
Meer handige tips voor je trip naar Nizwa
Plan hier je vakantie naar Oman
Voor het laatst bijgewerkt op 27 juni 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Nizwa, Oman, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com.