Vakantie in Noord-Bohemen, Tsjechië: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Noord-Bohemen vakantieDe betekenis van de Boheemse levensstijl ga je volop begrijpen na een vakantie in Noord-Bohemen. Kunstzinnig, eigenzinnig en vooral vrij en ongedwongen: dat is wat je kunt verwachten! Laat je inspireren en ga zorgeloos dwalen door de magische bergen, de schilderachtige valleien, de dichte bossen en de glooiende wijnheuvels.

Noord-Bohemen ligt in het noordwesten van Tsjechië op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad Praag. De streek wordt begrensd door Duitsland en Polen. Kriskras door de natuurgebieden met poëtische namen als het Boheems Paradijs, het Reuzengebergte en de Besneeuwde Berg, vind je mysterieuze kastelen en oude pittoreske stadjes en dorpjes. Overal hangt nog een echte authentieke sfeer.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Noord-Bohemen?
Reserveer hier online een hotel of vakantiehuis in Noord-Bohemen

Eeuwenoude ambachten zoals glasblazen en borduurwerk worden nog volop uitgeoefend en traditionele muziek klinkt door de dalen als de dorpelingen hun rijke folklore vieren. Het is zowel ‘s zomers als ’s winters een fantastisch mooie streek en er is genoeg te doen om met het hele gezin te genieten van een ontspannen of actieve vakantie in de natuur. Ben je benieuwd geworden? Hieronder vind je alvast 10 tips over bezienswaardigheden en uitstapjes in Noord-Bohemen!

Bezoek de prachtige stad Liberec

Liberec is een goed begin van je vakantie in Noord-Bohemen. Het is de grootste stad van de streek en ligt op een uur rijden van Praag. Veel van de prachtige architectuur dateert uit het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, toen de stad in handen was van Oostenrijk.

Liberec in Noord-Bohemen

Op het stadsplein, Namesti Edvarda Benese, is het ene gebouw nog mooier dan het andere. Zo is het Praha Hotel een prachtig voorbeeld van art nouveau. Bezoek zeker even de lobby van dit historische hotel. Het stadhuis met zijn drie torens lijkt op een gotische kathedraal en heeft een rijk interieur met mooie glas-in-loodramen en een schitterende balzaal. Vanaf de torens heb je een goed uitzicht op de stad en de omliggende bergen. Je kunt een rondleiding boeken bij de lokale VVV in Liberec.

Huizen in Liberec in Noord-Bohemen

Dwaal door de straatjes van het centrum, langs de drie 17e-eeuwse vakwerkhuizen Valdštejnské domky, het kasteel en de theaters die aan Wenen doen denken. Mooi om te zien zijn ook de villa’s in de wijk achter het stadhuis. Hier zijn de meeste musea gevestigd, waaronder het Noord-Boheems Museum (www.muzeumlb.cz) en het Museum voor Schone Kunsten met onder meer Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Museum Liberec in Noord-Bohemen

Hou je van snelle auto’s, bezoek dan het geboortehuis van de beroemde auto-ontwerper Ferdinand Porsche (museum.skoda-auto.com) die in hier in 1875 ter wereld kwam. Het opmerkelijkste gebouw van Liberec is wel de futuristische tv-toren (www.jested.cz) bovenop de berg Ještěd.

Jested televisietoren in Noord-Bohemen

Ga hier heen voor de mooiste uitzichten op het Noord-Boheemse landschap. Je kunt er komen met de auto of de kabelbaan vanaf de Ještěd-parkeerplaats. Wil je langer van het uitzicht genieten, dan kun je er ook overnachten. Website VVV-kantoor Liberec: www.visitliberec.eu

Boek hier een tour of rondleiding in Liberec

Powered by GetYourGuide

Bekijk de rotsbrug in het nationale park Boheems Zwitserland

Aan de grens met Duitsland ligt het uitgestrekte natuurgebied Boheems Zwitserland, oftewel České Švýcarsko in het Tsjechisch. De naam werd gegeven door Zwitserse kunstenaars die in de 18e en 19e eeuw door de regio trokken en diep onder de indruk waren van de schoonheid van het landschap, dat hen deed denken aan hun eigen Zwitserse Alpen.

Rotsbrug in Noord-Bohemen

Naast lieflijke dorpjes en sprookjesachtige kastelen heeft het nationale park vele natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder prachtig geslepen rotsformaties en de watervallen van Kamenice. Het hoogtepunt is de beroemde Pravčická Brána, de grootste natuurlijke zandstenen boogbrug van Europa.

Boheems Zwitserland in Noord-Bohemen

Het is een markant natuurverschijnsel dat miljoenen jaren geleden is ontstaan toen de regio nog bedekt was door een ondiepe zee. De lagen zand die werden afgezet op de zeebodem zijn in de loop van de tijd omgevormd tot zandsteen en door erosie is een enorme boog gevormd. Het is vanaf de parkeerplaats bij de waterval in Hrensko een mooie wandelroute van een uur naar Pravčická Brána. Website: www.ceskesvycarsko.cz

Wandelen in het Boheems Paradijs

Een ander schitterend natuurgebied in Noord-Bohemen is het Boheems Paradijs, Český ráj, op 90 kilometer ten noordoosten van Praag. Het natuurgebied is door Unesco aangemerkt als Geopark. Je kunt hier geweldige wandelingen maken door de dennenbossen en langs wonderlijke rotsformaties, de zogeheten rotsensteden.

Kozakov-berg in Noord-Bohemen

Het Boheems Paradijs is het oudste beschermde natuurgebied van Tsjechië. Het middelgebergte is doorspekt met kastelen en oude dorpjes. De hoogste berg is de Kozákov met zijn 744 meter, vlak bij de middeleeuwse plaats Turnov.

Boheems Paradijs in Noord-Bohemen

Vanuit Turnov kun je vele wandelroutes volgen, bijvoorbeeld langs de rivier de Jizera. Vlak bij Jičín lopen routes naar het 13e-eeuwse gotische kasteel Valdštejn en de Prachov rotsen. Dit zijn bizar gevormde rotsformaties die als naalden metershoog boven bossen uitsteken.

Boek hier een tour naar het Boheems Paradijs

Powered by GetYourGuide

Ontspan in kuuroord Teplice

Wil je een moment van totale ontspanning tijdens je vakantie? Verwen jezelf met een middagje in de spa in Teplice, een van de oudste kuuroorden van Europa. De naam is afgeleid van teplý, wat ‘warm’ betekent in het Tsjechisch. Teplice werd al in de 12e eeuw bekend vanwege zijn geneeskrachtige warmwaterbronnen.

Teplice in Noord-Bohemen

In de 18e en 19e eeuw was de stad een populaire bestemming voor de Europese adel en de elite, onder wie beroemde gasten als Beethoven, Goethe en Chopin. In de stad vind je diverse thermen. De oudste is vernoemd naar Beethoven. Dit spacomplex is prachtig gerestaureerd en gedecoreerd met waterdruppels gemaakt van Boheems kristal en muzieknoten die verwijzen naar de beroemde Duitse componist.

Teplice theater in Noord-Bohemen

Ga ontspannen in het Thermalium van Lázně Beethoven, in de sauna, de zoutgrot en de warme therapeutische baden. Teplice is met zijn kasteel en weelderige botanische tuinen en parken een mooi stadje om te bezichtigen. Website: www.lazneteplice.cz

Bezoek een glasfabriek

Het wereldwijd beroemde Boheems kristal heeft een eeuwenlange geschiedenis. De oudste opgravingen zijn gevonden in Noord-Bohemen rond 1250 na Christus. Het handgemaakte glaswerk varieert van wijnglazen tot kroonluchters en sieraden. Je vindt vele fabrieken, scholen en musea die gewijd zijn aan deze ambachtelijke glaskunst.

Noord-Bohemen glaskunst

Bezoek een museum of een glasblazerij in het Kristaldal (www.crystalvalley.cz) bij Liberec. Ook grote collecties Boheems kristal zijn te zien in de glas- en sieradenmusea in Jablonec nad Nisou en in Harrachov en de musea in Nový Bor en Kamenický Šenov. Bij vele glasfabrieken en glasblazerijen in Noord-Bohemen kun je zelf ook gaan glasblazen, bijvoorbeeld in het dorpje Lindava en rond Nový Bor. Meer informatie: www.visitczechia.com

Ga rodelen in het Reuzengebergte

Zin in wat avontuur? Ga met z’n allen rodelen in het Reuzengebergte in het nationale park Krkonoše tegen de grens van Polen. Het Reuzengebergte is een populair wintersportgebied, maar ook ’s zomers zijn hier veel activiteiten te beleven. Naast klimparcours, fietsroutes en zwembaden zijn er in het Reuzengebergte vier rodelbanen: Špindlerův Mlýn (www.bobovka.cz), Mladé Buky, Harrachov en Pec pod Sněžkou (www.pecpodsnezkou.cz).

Reuzengebergte in Noord-Bohemen

Die van Mladé Buky (www.krkonose.eu) is met zijn 1½ kilometer de langste. Met een topsnelheid van meer dan 40 kilometer per uur glij je de bochten door, over een viaduct en de rivier de Upa. Naast rodelen zijn ook andere leuke dingen te doen, zoals de luchttrampolines en de waterparken bij Mladé Buky en de klimbossen bij de andere drie rodelbanen.

Bewonder de magische kastelen van Noord-Bohemen

In het Noord-Boheemse berglandschap liggen wel meer dan honderd kastelen en burchten. Ga tijdens je vakantie op z’n minst één kasteel bekijken om dieper te duiken in het rijke historische erfgoed van de streek. De kastelen variëren van middeleeuwse forten tot renaissancekastelen en barokpaleizen. Enkele van de meest prominente kastelen zijn die van Děčín, Sychrov, Hrubý Rohozec, Bezděz en Frýdlant, ieder met zijn eigen karakteristieken.

Decin kasteel in Noord-Bohemen

Het 13e-eeuwse kasteel van Děčín (www.zamekdecin.cz) met zijn prachtige rozentuin is een van de grootste kastelen van de streek. De burcht is gebouwd op een hoge klif boven de samenvloeiing van de rivieren de Ploučnice en de Elbe en het was in dit kasteel dat Chopin zijn Děčín Waltz (Op.34 No.1) componeerde.

Frydlant kasteel in Noord-Bohemen

Het kasteel Frýdlant (www.zamek-frydlant.cz) is ook een aanrader om te bezoeken. Dit bouwwerk bestaat uit een middeleeuwse burcht en een renaissancekasteel. Het weelderige interieur bevat een enorme collectie antieke meubels, wapens en kunstvoorwerpen.

Duik in de mijnen van Krupka

Tsjechië kent een lange mijnbouwgeschiedenis. Al vanaf de 13e eeuw werden delfstoffen als tin, lood en koper gewonnen in het Ertsgebergte, de bergketen die de natuurlijke grens vormt tussen Tsjechië en Duitsland. De mijnbouw had enorme invloed op de lokale economie, de werkgelegenheid en de cultuur van de streek.

Krupka in Noord-Bohemen

Een aantal van deze mijnen staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. In Noord-Bohemen zijn dat de mijnen van Krupka, net buiten Teplice. Hier werd voornamelijk tin gedolven. In de 16e eeuw werd er een verborgen zilverschat ontdekt, wat opmerkelijk was omdat zilverwinning niet gebruikelijk was in deze regio.

Krupka mijn in Noord-Bohemen

Ga in Krupka het doolhof van mijngangen in en zie hoe de metalen werden gedolven. Van hieruit zijn een aantal educatieve wandelingen te maken door de natuur die je meenemen in de voetsporen van de mijnwerkers. Ondanks dat er eeuwenlange intensieve mijnbouw is gepleegd, is het Ertsgebergte nog steeds een prachtig natuurgebied om te wandelen of te fietsen. Website: www.visitkrupka.cz

Maak een fietstocht langs de Elbe

Noord-Bohemen is een ideale streek voor een prachtige fietsvakantie. Kies voor fietsroutes door de bergen als je er een sportieve vakantie van wilt maken, zoals de Greenway Jizera (www.greenway-jizera.cz) die langs unieke rotsformaties en sprookjesachtige kastelen loopt. Je kunt eventueel beginnen in Praag, dan is de hele route 172 kilometer lang.

Fietsen in Noord-Bohemen

Een van de populairste fietsroutes is de Labská stezka, beter bekend als de Elberoute. Het is een makkelijke langeafstandsroute van circa 1300 kilometer tussen de bron van de Elbe in het Reuzengebergte tot aan de monding in de Noordzee bij Cuxhaven in Duitsland. Het Tsjechische deel van de route beslaat ongeveer 400 kilometer.

Fietsen langs Elbe in Noord-Bohemen

In Noord-Bohemen kun je deze goed gemarkeerde route over zo’n 170 kilometer volgen en dan kom je langs de kastelen van Děčín en Střekov, het kleurrijke stadje Litoměřice en de wijnheuvels van Mělník. Het is ontspannen fietsen op deze route, want je hebt weinig hoogteverschillen. Onderweg kun je via bruggen of veerpontjes de Elbe over om de overkant te verkennen. Meer informatie over de Elberoute: www.visitczechia.com

Wil je deze mooie Tsjechische streek per fiets ontdekken?
Boek hier een 7-daagse fietsvakantie in Noord-Bohemen

Bier proeven en hop oogsten in Žatec

Nog een plek die in Noord-Bohemen is aangemerkt als Werelderfgoed door Unesco zijn de hopvelden van Žatec. Dit unieke landschap is wereldberoemd vanwege de productie van hoogwaardige hop, een essentieel ingrediënt van veel van ‘s werelds beste bieren, zoals het Ierse Guinness of het Belgische Stella Artois en natuurlijk van het Tsjechische pils.

Hopvelden in Noord-Bohemen

De traditie van de hopteelt bestaat hier al sinds de 11e eeuw en echt alles in Žatec staat in het teken van hop. In het centrum heb je het leuke museum Chrám Chmele a Piva (www.chchp.cz), de ‘Tempel van Hop en Bier’, waar de verschillende stappen van het brouwproces, de rol van hop en de lokale biertradities worden uitgelegd. In het hopmuseum Chmelařství leer je alles over de teelt, de oogst en de verwerking van hop en worden oude gereedschappen en technieken getoond die door de eeuwen heen zijn gebruikt.

Zatec in Noord-Bohemen

Bezoek ook een oude hopdrogerij om te zien hoe hop traditioneel werd gedroogd en bewaard. En vooral… ga bier proeven in een van de brouwerijen van Žatec. Ben je hier op vakantie tussen eind augustus en half september? Help dan mee met het oogsten en stort je aansluitend in het feestgedruis tijdens de bierfeesten in de dorpen.

Vakantie in Noord-Bohemen: praktische tips

Overnachten in Noord-Bohemen

In Noord-Bohemen vind je vele overnachtingsmogelijkheden, van luxe spahotels en kasteelovernachtingen tot natuurhuisjes, vakantieparken en campings. Accommodaties bij de grote bezienswaardigheden kun je het beste van tevoren boeken als je in de zomer op vakantie gaat. Maar het is hier ook goed te doen om op de bonnefooi te reizen en last-minute een accommodatie te vinden.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Noord-Bohemen?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Noord-Bohemen, tegen de laagste prijzen

Er zijn een aantal bijzondere accommodaties in Noord-Bohemen die het waard zijn om te verblijven, al was het maar voor één nacht. Een geweldige ervaring is overnachten in de televisietoren boven op de berg Ještěd in Liberec. Door de panoramische uitzichten door de smalle ramen in de kamers, lijkt het een beetje alsof je in een vliegtuig slaapt. Ben je met je gezin op vakantie? Boek dan de Family Studio voor 4-6 personen.

Jested Hotel in Noord-Bohemen

In de bossen rond de berg heb je ook een bijzondere natuurervaring in een comfortabele en romantische boomhut in het Treehouse Ještěd. Dicht bij de Duitse grens kun je overnachten in het Stará Plynárna Hotel in een voormalige glasblazerij, gelegen in een smalle kloof in Hřensko. Je komt helemaal tot rust in de rustieke kamers tussen de oude stenen, het groen en het geluid van een kabbelend beekje.

Stara Plynarna Hotel Noord-Bohemen

Kamperen in Noord-Bohemen

Wil je kamperen tijdens je vakantie in Noord-Bohemen? Wild kamperen is niet toegestaan, maar er zijn vele campings in de natuurgebieden. Sla je tent op aan de meren van Milada of Most, of zoek een plekje in de bergen. In het Reuzengebergte vind je de meeste campings in de plaatsjes Vrchlabi, Jablonec nad Jizerou en Špindlerův Mlýn.

Ook in het natuurgebied Boheems Zwitserland kun je goed terecht met je camper of je tent. Of ga voor glamping, bijvoorbeeld op camping Trapani House in het leuke dorpje Růžová waar je slaapt in een luxe safaritent en geniet vanuit je een hangmat van het knapperend kampvuur en de mooie natuur.

Trapani camping in Noord-Bohemen

Eten en drinken in Noord-Bohemen

Stevige kost hoort bij bergachtige gebieden, dat vind je ook terug in de keuken van Noord-Bohemen. Veel ingrediënten komen hier direct uit de natuur. De geurige soep kyselo van zuurdesem en wilde paddenstoelen en toetjes met bosbessen staan bijna standaard op de menu’s. Traditioneel zijn ook de kool- en aardappelpannenkoekjes die veel op dorpsfeesten worden geserveerd.

Soep in Noord-Bohemen

De reuzenbergpaddenstoel kuba, ook wel hubník genoemd, heeft zijn vaste plek op het kerstmenu. Andere typische streekspecialiteiten zijn zuurkool, rundergoulash, varkensschnitzel en gemberkoek.

In het restaurant Radniční Sklípek (www.radnicni-sklipek.cz) in Litoměřice proef je in de oude kelders van het stadhuis heerlijke lokale gerechten, waaronder vepřo knedlo zelo, varkensvlees met knoedels en zuurkool. In het nationale park Krkonoše in het dorpje Vrchlabí kun je traditionele gerechten gemarineerd in bier eten in brouwerij Pivovarská Bašta (www.pivovarskabasta.cz).

Streekgerecht in Noord-Bohemen

Naast bier wordt er in Noord-Bohemen ook goede wijn gemaakt, met name rond Litoměřice. Langs de wijnroute Litoměřice zijn een tiental wijnhuizen aan de oevers van de Elbe waar je heerlijke lokale wijnen proeft.

Reizen naar Noord-Bohemen

Als je veel wilt zien tijdens je vakantie in Noord-Bohemen dan kun je het beste met je eigen auto gaan. Het is goed te doen, want Liberec ligt op 900 kilometer rijden van Amsterdam. Via Osnabrück, Hannover en Leipzig kun je het in één dag rijden. Hou er rekening mee dat een digitaal tolvignet verplicht is in Tsjechië. Koop deze alleen via de officiële website. En weet dat tussen 1 november t/m 31 maart winterbanden verplicht zijn.

Noord-Bohemen autorijden

Je kunt ook de trein pakken naar Liberec. Neem bijvoorbeeld vanaf Amsterdam CS de nachttrein European Sleeper naar Dresden (10 uur). Vanaf Dresden rijdt de lokale trein Länderbahn (www.laenderbahn.com) in 2 uur rechtstreeks naar Liberec.

Reis comfortabel met de trein naar Tsjechië
Boek hier een treinticket naar Liberec bij NS International

Een andere optie is om te vliegen naar Praag en daar een auto te huren of de trein of Flixbus te pakken naar Liberec. KLM en Easyjet vliegen meerdere keren per dag in 1½ uur van Amsterdam Schiphol naar Praag.

Van de luchthaven in Praag, Václav Havel Airport Prague (PRG), rijden Airport Express-bussen in 30 minuten naar het centraal station Praha Hlavní Nádraží. Daar kun je een treinkaartje kopen naar Liberec (een treinreis van 2½ uur).

Trein in Liberec in Noord-Bohemen

Je kunt in Praag ook je vakantie beginnen op de fiets. Vanaf de hoofdstad zit je op een kleine 50 kilometer fietsen in het wijnstadje Mělník aan de Elbe, vlak bij de grens van Noord-Bohemen. Vanuit Praag worden er ook dagtochten aangeboden naar de Liberec en andere bezienswaardigheden van Noord-Bohemen.

Voor meer informatie over een vakantie in Noord-Bohemen kun je kijken op de website van het toeristenbureau van Liberec: www.liberec-region.com

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2024.  Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Noord-Bohemen, Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *