Reizen per motor

Reizen per motor geeft je enorm veel vrijheid. Je kunt op snelwegen voortrazen, maar ook op binnenweggetjes rijden waar auto’s nauwelijks kunnen komen. Je kunt snelheid maken, je waait met je kop in de geuren die het land voort blaast, je staat nooit in de file en je kunt het ding makkelijk overal parkeren. Met een motor kun je waarschijnlijk het snelste de afstand tussen bijvoorbeeld Rotterdam en Peking overbruggen, als je die paar stenen gooiende kinderen in moslimlanden onderweg op de koop toe neemt.

Maar ook als je niet de snelheidsduivel in den vreemde wil uithangen, kom je met een motor snel van A naar B. Het voordeel boven een fiets is dat je toch dat hotelletje in de volgende stad weet te bereiken en niet in the middle of nowhere hoeft te overnachten, terwijl je net als de fietser makkelijk in aanraking komt met de mensen en de andere culturen. Het voordeel boven een auto is dat je met de motor makkelijk op schepen, boten en veerponten kunt komen om rivieren, meren en oceanen te overbruggen. Een enkele reis van Den Helder naar Sydney is met een motor makkelijker te doen dan met de nieuwste four wheel drive.

De nadelen van reizen per motor

Het reizen per motor is echter niet alleen een kwestie van flierefluiten. Je moet altijd alert blijven om ongelukken te voorkomen. Je bent kwetsbaar voor alles wat er om je heen gebeurt. In het buitenland krijg je te maken met gaten in de wegen, plotseling overstekende mensen of dieren en als een maniak rijdende vrachtwagenchauffeurs. In niet-westerse landen zijn motorrijders nog een zeldzaam verschijnsel en weten andere verkeersgebruikers niet altijd hoe ze met deze groep vrijbuiters om moeten gaan.

In sommige landen, bijvoorbeeld Brazilië, ziet men een motorrijder als een rijke playboy en is het voertuig kwetsbaar voor diefstal. De mate waarin mensen in den vreemde je met je motor accepteren, hangt voor een groot deel af van de houding die je uitstraalt. Daarnaast zijn het weer en de temperatuur kritieke factoren. Als je de hele dag onder de hete zon rijdt, ben je sneller vatbaar voor uitdroging of een zonnesteek. Door de snelheid voel je een verkoelend briesje, maar de zon doet ongemerkt haar werk…. Hier kun je je op voorbereiden door bij zonneschijn en hoge temperaturen niet midden op de dag of niet langer dan een paar uur te rijden.

Wil je mooie motortoertochten maken in Nederland?
Bestel het ANWB Motorboek Nederland, met 30 spannende motortochten

Reisverzekering voor je motorvakantie

Voor het reizen per motor in het buitenland is het verstandig een reisverzekering af te sluiten. Een motorvakantie is avontuurlijk, maar een ongelukje kan zo gebeuren. Je kunt onderuit glijden op die bochtige weg, je motor kan beschadigd raken en dieven kunnen er zelfs met je stalen ros vandoor gaan. Als motorrijder over de grens ben je niet altijd gewend aan het drukke verkeer of de haarspeldbochten op onbekende wegen.

Een standaard reisverzekering met basisdekking verschilt niet veel van andere soorten vakanties. Je bent dan gedekt voor onvoorziene kosten, zoals voor opsporings-, bergings- en reddingsacties, extra kosten die je moet maken bij ziekte of een ongeval, repatriëring en de reis naar huis als een familielid ziek wordt of overlijdt. Ook verlies, diefstal of beschadiging van je bagage zit meestal in de dekking van je reisverzekering, tot een maximumbedrag.

Schade of diefstal van de motor zelf is in principe gedekt als je in Nederland een casco of allrisk WA-verzekering hebt afgesloten. Je moet daarvoor dus je WA-verzekering hebben uitgebreid. De standaard WA-verzekering, die verplicht is, dekt alleen de schade die je aan anderen veroorzaakt. De WA-verzekering is ook geldig in Europa. Daarvoor moet je op reis je groene kaart meenemen, een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat je goed verzekerd bent. Als je met je motor buiten Europa wilt reizen of een wereldreis wilt maken, is een verzekering tegen schade of diefstal een stuk lastiger.

Bovenop de WA-verzekering kun je bij de meeste verzekeraars een extra module afsluiten voor pechhulp in het buitenland. Als je met je motor met pech langs de kant van de weg komt te staan, kun je rekenen op assistentie ter plaatse, transport van het voertuig naar een garage en vervangend vervoer. Eventueel wordt je motor naar Nederland getransporteerd. Pechhulp voor je motor kost een paar tientjes per jaar, en geldt meestal alleen voor Europa.

Verkeersregels voor motorrijders in het buitenland

Als je met je motor een toertocht in het buitenland gaat maken, kun je te maken krijgen met andere verkeersregels dan in Nederland. Zo hebben landen verschillende eisen wat je als motorrijder verplicht bij je moet hebben. Ook kunnen de regels anders zijn dan voor automobilisten. Hieronder zetten we de belangrijkste verkeersregels op een rij voor enkele populaire Europese landen.

België

  • Bescherming: verplicht dragen van een valhelm, handschoenen, jas met lange mouwen, lange broek en schoeisel dat de enkels beschermt.
  • Meenemen: reflecterend veiligheidshesje bij pech.
  • Motorrijders moeten overdag hun dimlicht aan hebben.
  • Anders dan automobilisten mogen motorrijders in België de busbaan gebruiken.
  • Bij langzaam of stilstaand verkeer mogen motorrijders tussen twee files of rijstroken rijden.

Duitsland

  • Bescherming: verplicht dragen van een valhelm.
  • Meenemen: reflecterend veiligheidshesje bij pech.
  • Motorrijders moeten overdag hun dimlicht aan hebben.
  • In Duitsland is het niet toegestaan tussen de file door te rijden. Je riskeert een boete of je kunt te maken krijgen met automobilisten die je de toegang proberen te versperren.

Frankrijk

  • Bescherming: verplicht dragen van een valhelm en handschoenen.
  • Meenemen: alcoholtester en reflecterend veiligheidshesje bij pech.
  • Motorrijders moeten overdag hun dimlicht aan hebben.
  • In Frankrijk moeten motorrijders sinds 2016 verplicht een fluorescerend vest of jas dragen. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete van € 11. Ook moet je motorhelm voorzien zijn van vier reflecterende stickers: aan de voorkant, aan de achterkant en een aan elke zijkant.

Spanje

  • Bescherming: verplicht dragen van een valhelm.
  • Meenemen: reflecterend veiligheidshesje bij pech. Als je brildragend bent, moet je een reservebril bij je hebben.
  • Motorrijders moeten overdag hun dimlicht aan hebben.
  • Anders dan automobilisten mogen motorrijders in Spanje de busbaan gebruiken.
  • Kinderen onder de 12 jaar mag je niet achterop een motor meenemen.

Een wereldreis op de motor: 8 tips!

Motor wereldreis
In zo’n zes maanden zou het moeten kunnen: het maken van een wereldreis op de motor. Hoe heerlijk is het om alle continenten één voor één met een motor te doorkruisen? ► Lees hier onze tips voor het maken van een wereldreis op de motor

Wat meenemen voor een motorreis: 10 tips!

Motorreis meenemen
Zorg dat je goed bent voorbereid voor een motorreis! Het meenemen van de juiste uitrusting en benodigdheden kan het verschil maken tussen een zorgeloze reis en een motorvakantie vol hindernissen en ongemakken. ► Lees hier wat je moet meenemen op een motorreis

Vereniging van motorrijders

In Nederland is een vereniging van actieve motorrijders, de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV), die toertochten en allerlei andere activiteiten organiseert. De leden kunnen deelnemen aan bijzondere motorreizen, van een weekend door de bochtige Eiffel tot een langere motorvakantie in exotisch Marokko.

De vereniging is bedoeld voor mensen met een sportieve of toeristische rijstijl, niet voor degene die af en toe op zondag een rondje rond de kerk rijdt. Op de website van de KNMV vind je meer informatie: www.knmv.nl

Motorreizen

Talloze reisorganisaties zijn gespecialiseerd in het aanbieden van georganiseerde motorrondreizen in alle delen van de wereld. Ook voor een reis op maat kun je als motorrijder hier vaak terecht. Hieronder een lijst van deze reisorganisaties.

  • Ikzoekeenmotor.nl
    Online motormagazine met tips, tricks, video’s, motorverhalen en hulp bij het zoeken van een motor.
  • Horizon Motor Reizen
    Begeleide groepsreizen en individuele reizen voor motorrijders in heel Europa.
  • Motor Trails
    Avontuurlijke motorreizen in Afrika, Azië, Europa, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.
  • Motortours
    De mooiste motorreizen in Europa voor groepen en individuele rijders.
  • Ride-on Motortours
    Avontuurlijke motorreizen in Europa, Azië, het Midden-Oosten, Rusland en Marokko.
  • Route 66 Reizen
    Motorreizen en fly & bike arrangementen in Canada en de Verenigde Staten.
  • Travelmoto
    Motorreizen en tourtochten in Andalucía, Spanje.
  • USA Motorreizen
    Gespecialiseerd in motorreizen in de Verenigde Staten van Amerika.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 september 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen per motor, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/ljsphotography; Pixabay/tethoa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *