Wat te doen in Southampton, Engeland: 10 tips!

Door Anouk Pol

Southampton wat te doenSouthampton is een havenstad in het zuiden van Engeland, in het graafschap Hampshire. Het ligt vlak bij de bekende plaats Portsmouth en ten zuidoosten van de hoofdstad Londen. Southampton was tot de jaren ‘30 de belangrijkste havenstad van Engeland en kreeg de bijnaam The Gateway to the World.

Het is de plaats waar de beroemde Titanic vertrok richting New York, waar het nooit aankwam na de dramatische aanvaring met een ijsschots in april 1912 . Je ziet nog steeds verwijzingen naar de Titanic, zoals in het bekende SeaCity Museum. Ook zijn er verschillende gedenkplaatsen voor omgekomen passagiers. Nog altijd is de haven dominant in Southampton. Je ziet er grote cruiseschepen en de scheepvaart blijft belangrijk.

Daarnaast speelt de luchtvaart een belangrijke rol. In het begin van de vorige eeuw telde Southampton maar liefst 26 verschillende vliegtuigfabrikanten. In het Solent Sky Museum ontdek je meer over de luchtvaart in Southampton. Ook als je geïnteresseerd bent in historische gebouwen zit je in deze stad goed! Een gedeelte van de oude stadsmuur en stadspoort staan nog steeds overeind en er zijn verschillende oude gebouwen te zien.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Southampton?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Southampton

Of je nu gek bent op scheepvaart, luchtvaart, kunst, geschiedenis of shoppen: er is in Southampton genoeg te doen. Wil je eens wat anders dan een standaard stedentrip naar Londen? Dan is dit een interessante bestemming voor je volgende vakantie. Wie wil weten wat te doen in Southampton, moet zeker even verder lezen. Dit zijn mijn 10 tips!

Leer meer over scheepvaart in SeaCity Museum

In het noorden van het centrum zit het bekendste museum van Southampton: het SeaCity Museum. Hier draait het sinds de oprichting in 2012 om de Titanic. Heb je, net als ik, de film oneindig vaak gezien en weet je verder nog niet veel over de Titanic en de scheepsramp? Dan ga je hier nog veel nieuwe, boeiende informatie opdoen.

SeaCity Museum in Southampton

Maar ook als je al wel veel over de Titanic weet, moet je op deze plek geweest zijn. Ik vind het vooral erg bijzonder dat hier nog originele objecten van het schip en persoonlijke items en opnames van passagiers aanwezig zijn. Het museum is trouwens niet alleen gericht op de Titanic, maar je leert hier ook meer over de algemene scheepvaart in Southampton. Zo zijn er verschillende modelschepen en archeologische vondsten.

Southampton Titanic

Het SeaCity Museum zit in het witte stenen Civic Centre gebouw. Een ticket kost £ 11 voor volwassenen, £ 8,50 voor kinderen van 5 t/m 16 jaar en £ 10 voor studenten en senioren. Hiermee kun je dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur naar binnen. Adres: Havelock Rd, Southampton SO14 7FY, Verenigd Koninkrijk. Website: www.seacitymuseum.co.uk

Wandel over de Titanic Trail

Wat te doen in Southampton als je nog wat meer wilt leren over de Titanic? Wandel dan met een gids over de Titanic Trail. Je boekt deze vanaf ongeveer € 19 per persoon via GetYourGuide. Terwijl je allerlei verhalen hoort, kom je langs de haven, de Southampton Town Walls (de oude stadsmuur), South Western House (de slaapplek van de bemanning van de Titanic), The White Star Tavern (het hotel waar veel passagiers uit de derde klasse sliepen) en The Grapes (een pub geïnspireerd op de Titanic).

Titanic gedenkteken in Southampton

Onderweg stop je bij verschillende gedenkplaatsen van de Titanic, maar ook van Mayflower. De Titanic is namelijk niet het enige schip met een merkwaardig verhaal. Ook Mayflower is een bekend schip in de geschiedenis van Southampton. In 1620 voeren 102 Engelse kolonisten naar New Engeland in Amerika voor een nieuw, vrij leven.

Southampton Mayflower

De opvarenden waren religieus andersdenkenden en in conflict met Engelse autoriteiten. Na een reis van twee maanden kwamen ze aan in Amerika en richtten er een religieuze, Engelse kolonie op. Een jaar later voer de Mayflower weer terug, maar onderweg werd het schip overvallen en leeggeroofd. De wandelroute van de Titanic Trail kun je hier downloaden.

Leer meer over het beroemdste cruiseschip ter wereld
Boek hier een wandeltour met gids langs Titanic-plekken in Southampton

Bezoek Tudor House & Garden

Tudor House & Garden is een van de bezienswaardigheden in Southampton die je wat mij betreft niet mag overslaan. Tudor House werd gebouwd tussen 1491 en 1518. Het was een bijgebouw van King John’s Palace, een Normandisch huis dat al dateert uit 1180. Het Tudor House en de tuin waren eigendom van Richard Lyster, een van de rijkste mannen in Southampton. Vanaf 1912 werd het een museum en dat is het nog steeds. Het is zelfs het oudste museum van de stad.

Tudor House in Southampton

Van de buitenkant is het oude, witte huis met de houten versieringen al een plaatje en van binnen is Tudor House nog specialer. Je krijgt hier een inkijkje in het leven van de vroegere inwoners in Southampton door de jaren heen. Het is nog steeds ingedeeld als huis, met een feestzaal, slaapkamer, keuken en kelder. Je kunt ook een kijkje nemen in de tuin. Deze was met zijn geometrische paden en heggen vroeger echt een teken van status. Achter in de tuin zie je de overblijfselen van King John’s Palace.

Southampton straatje

Je vindt Tudor House & Garden aan St. Michael’s Square, in het zuiden van de stad en in de buurt van de haven. Het huis en de tuin zijn op maandag tot en met donderdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is £ 7,50 voor volwassenen, £ 6,50 voor kinderen van 5 t/m 16 jaar en £ 7 voor studenten en senioren. Adres: Bugle St, Southampton SO14 2AD, Verenigd Koninkrijk. Website: www.tudorhouseandgarden.com

Boek hier een wandeltour langs de bezienswaardigheden van Southampton

Powered by GetYourGuide

Bekijk luxe jachten in Ocean Village

Neem in Southampton zeker een kijkje bij Ocean Village. Deze haven heeft plek voor 375 boten en ligt in het zuiden van het centrum, aan de Itchen-rivier. Het is een van de meest luxe jachthavens van het Verenigd Koninkrijk. Hoe leuk is het om langs de kade te lopen en te kijken naar alle grote cruiseschepen en privéjachten die hier aanmeren?

Ocean Village in Southampton

In de jachthaven vind je ook het mooiste hotelcomplex van de stad, genaamd Harbour Hotel. Dit hotel met een waarde van £ 50 miljoen heeft de vorm van een groot schip en drijft in de haven. Leuk voor een foto!

Jachten Ocean Village Southampton

Een ander idee voor een uitje, is een avond naar de bioscoop. In Harbour Lights Picturehouse (www.picturehouses.com) draaien elke dag wel een aantal Engelstalige films. Maar ook als je houdt van winkelen of luxe dineren op een van de terrassen aan het water, moet je hier zijn.

Fotografeer oude vliegtuigen in het Solent Sky Museum

Wie interesse heeft in luchtvaart mag een bezoek aan het Solent Sky Museum niet overslaan tijdens zijn vakantie in Southampton. Solent is een zeestraat tussen Engeland en het eiland Wight. De regio hier omheen, waar ook Southampton onder valt, was in de 19e eeuw wereldwijd hét centrum van luchtvaartonderzoek en -ontwikkeling.

Er werden verschillende vliegtuigen gebouwd, waaronder de bekende Supermarine Spitfire. Dit Britse vliegtuig werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de geallieerden. In het Solent Sky Museum zie je twintig oude vliegtuigen. De Spitfire is er daar één van.

Southampton Spitfire

Bezoek het Solent Sky museum en leer alles over de gouden eeuw van de luchtvaart in Southampton. Het museum vind je in de buurt van Ocean Village. Het is iedere dag open: van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt £ 12 voor volwassenen en £ 8 voor kinderen. Voor £ 25 koop je een familieticket. Adres: Albert Rd S, Southampton SO14 3FR, Verenigd Koninkrijk. Website: www.solentsky.org

Loop over de stadsmuren en bekijk de oude poorten

De Southampton Town Walls, oftewel de stadsmuren van Southampton, zijn in de middeleeuwen gebouwd om de welvarende stad te verdedigen. In 1338 werd de stad alsnog overvallen door Franse troepen. De muren moesten verbeterd worden. Dat gebeurde met een 2 kilometer lange muur rondom de stad, inclusief acht torens en 29 poorten. Vanaf de 17e eeuw werd een deel van de muur echter weer gesloopt.

Southampton stadsmuur

Het gedeelte dat nog overeind staat is nu een van de unieke bezienswaardigheden van Southampton. Er loopt een wandelpad over de muur, zodat je er overheen kunt lopen. Dit is een erg bijzondere ervaring!

Southampton stadsmuur wandeling

Bekijk ook de twee stadspoorten Bargate en Watergate. Bargate in High Street was vroeger de hoofdentree van de stad. Het wordt gezien als de mooiste stadspoort van het Verenigd Koninkrijk. The Watergate Ruin, iets verderop in de straat, is een andere ingang van de stad. Hier hielden bewakers toezicht op alle schepen die aan kwamen varen.

Southampton stadspoort

Een andere toren uit deze tijd die nog overeind staat is God’s House Tower. Dit gebouw staat op de zuidoosthoek van de stadsmuren en was vroeger eveneens een toegangspoort. Het is vernoemd naar God’s House Hospital, dat vlakbij lag. De poort was lange tijd een museum, maar is in 2019 is heropend als kunstgalerie (www.godshousetower.org.uk). Ook kun je er meer leren over de geschiedenis van het gebouw. De galerie is alleen in het weekend geopend, maar ook van de buitenkant is God’s House Tower een plaatje.

Spot kunst in de Southampton City Art Gallery

De Southampton City Art Gallery is al sinds het jaar 1939 een geliefde kunstgalerie in de stad. Er wordt gezegd dat het een van de mooiste kunstcollecties van Zuid-Engeland heeft. En dat is zeker niet gelogen, want het museum bezit meer dan 5300 werken uit acht eeuwen: van de renaissance tot nu. Je ziet er vooral Britse kunst van schilders als William Turner, maar ook beeldhouwwerken van de Fransman Auguste Rodin. Southampton City Art Gallery zit in een groot, wit gebouw: het Civic Centre. Dit is het pand waar ook het SeaCity museum zit.

Southampton kunstmuseum

De toegang is helemaal gratis. Geef maar toe: dat vinden wij Hollanders natuurlijk een groot pluspunt. Je kunt op maandag tot en met vrijdag naar binnen van 10.00 tot 15.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Civic Centre, Commercial Rd, Southampton SO14 7LY, Verenigd Koninkrijk. Website: www.southamptoncityartgallery.com

Bekijk een voorstelling in het Mayflower theater

Mayflower is met bijna 2300 zitplaatsen het grootste theater aan de zuidkust van Engeland. Het is vernoemd naar het schip de Mayflower, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Southampton (zoals je hierboven al kon lezen). Het theater heeft een groot podium en meerdere verdiepingen in rood met gouden kleuren. Ik vind het zelf erg lijken op een grote operazaal – het is er echt prachtig!

Southampton theater

In het theater worden musicals opgevoerd, en zijn dansvoorstellingen, comedyshows en operavoorstellingen. Ook worden er verschillende evenementen en workshops gehouden. Er is iedere week wel iets te doen in het Mayflower Theatre.

Koop een ticket voor een van de shows en je hebt een leuke activiteit tijdens je vakantie in Southampton. Op de website van het Mayflower theater vind je de agenda en kun je kaartjes kopen. Adres: 22-26 Commercial Rd, Southampton SO15 1GE, Verenigd Koninkrijk. Website: www.mayflower.org.uk

Plan een uitje naar New Forest National Park

Wie zegt dat je tijdens je vakantie in Southampton geen bezienswaardigheden buiten de stad kunt bezichtigen? New Forest National Park is een beschermd nationaal park net buiten Southampton. Het staat bekend om zijn prachtige paarse heidevelden (in het Engels ook wel ‘moors’ genoemd) en wilde pony’s. Er lopen veel pony’s, dus je moet je best doen om ze niét tegen te komen. Verder leven er herten, slangen en verschillende vogels.

Southampton New Forest National Park

Het is maar een halfuurtje rijden vanuit het centrum van Southampton naar het park. Het gemakkelijkst is om naar de plaats Lyndhurst te gaan. Hier zit het bezoekerscentrum van New Forest National Park.

Southampton park paarden

Je kunt ook drie kwartier meerijden met buslijn 6 van Bluestar. Nog handiger is het boeken van een excursie met Viator. Je wordt tijdens deze privétour opgehaald bij een plek naar keuze in Southampton en wordt rondgeleid door het park en leuke bezienswaardigheden in de buurt. Of boek een wandeling met een boswachter om meer te weten te komen over de flora en fauna in het park.

Ga shoppen in winkelcentrum Westquay

Sluit je trip naar Southampton af met een middag winkelen. Dat gaat in een winkelcentrum met meer dan 75.000 vierkante meter vast lukken 🙂 Westquay heeft ongeveer honderd winkels en is opgedeeld in twee gedeelten: Westquay North en Westquay South. In het noorden moet je zijn voor het winkelen. Je vermaakt je wel met bekende ketens als Zara, H&M, Lush, Foot Locker en KIKO en een aantal typisch Britse winkels, zoals Marks & Spencer en John Lewis.

Southampton winkelcentrum

Het zuiden van het winkelcentrum is de ideale plek om je honger te stillen. Hier zitten namelijk meer dan vijftig restaurants en bars met gerechten van over de hele wereld. Mijn tip is om te eten bij Bill’s Southampton (www.bills-website.co.uk). Dit is een Brits restaurant met veel verschillende vlees- en vegan gerechten. Probeer een traditioneel ontbijt met toast, eieren, worstjes, bacon, tomaten en champignons of ga voor een Engelse fish pie tijdens het diner.

Southampton winkelen

Winkelcentrum Westquay is iedere dag geopend: op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 20.00 uur, op zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Het ligt in het westen van de stad, op loopafstand van de bekende bezienswaardigheden van Southampton. Adres: Harbour Parade, Southampton SO15 1QF, Verenigd Koninkrijk. Website: www.west-quay.co.uk

Wat te doen in Southampton: praktische tips

Overnachten in Southampton

Waar te overnachten in Southampton? Bij mijn tips noemde ik in het stukje over Ocean Village al even het Harbour Hotel. Dit is het mooiste hotelcomplex van Southampton. Dat heeft vooral te maken met de vorm: het ziet er namelijk uit als een schip. Dat ziet er niet alleen leuk uit van de buitenkant, maar ook van de binnenkant is het hotel geweldig. Er is een spa met hottub, zwembad en sauna en er is een fitnesscentrum, een restaurant en een bar.

Harbour Hotel in Southampton

Wie origineel wil overnachten in Ocean Village, boekt een nacht op een boot. Yacht “X” is niet zoals het Harbour Hotel gebouwd in de vorm van de boot, nee, dit is een boot! Dat klinkt misschien een beetje gek, maar alles wat je nodig hebt is aanwezig: een keuken, badkamer, slaapkamers en een zithoek. Hoe bijzonder is het als je ‘s avonds lekker kunt borrelen op het dek onder de sprankelende sterren met uitzicht op het water? Dit is een ervaring om nooit te vergeten!

Southampton jacht

Een andere hoteltip is Moxy Southampton. Deze accommodatie is gelegen in het westen van het centrum, op 6 minuten lopen van Tudor House & Garden. Ik vind vooral de hippe details in het hotel erg leuk. Zo zijn er schommelstoelen, gekleurde neonborden, gitaren waar je op kunt spelen, reddingsboeien als decoratie en bordspellen die je uitnodigen voor een gezellige game night. Moxy is trouwens ook perfect voor een workation, want er is een werkruimte in de lobby.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Southampton?
Reserveer hier een hotel of appartement in Southampton, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Southampton

Southampton is van alle markten thuis als het om eten en drinken gaat. Er zijn genoeg restaurants met verschillende internationale keukens. Maar het is natuurlijk wel zo leuk om tijdens je vakantie in Southampton ook écht typisch Engels eten te proberen. Je begint je dag natuurlijk met een full English breakfast. Na toast met eggs, bacon, sausages (worstjes van varkensvlees), grilled tomatoes, fried mushrooms, baked beans (witte bonen gebakken in tomatensaus) en black pudding (bloedworst) zit je de hele ochtend vol.

Mijn aanrader voor een Engels diner: pie. Dit is een soort hartige taart van deeg gevuld met vlees en groenten. Aangezien Southampton een havenstad is, wordt er veel vis gevangen. Naast de meat pie of de vegetarische variant is ook de fish pie populair.

Fish pie in Southampton

Piecaramba (www.piecaramba.co.uk) is zoals ze zelf zeggen “a bloody good pie shop”. Hier kun je je eigen pie samenstellen met mash potatoes, groente en een saus naar keuze. Heb je veel honger? Doe dan mee aan de piescraper challenge. Als je de grote pie binnen 10 minuten op krijgt, is hij gratis én kom je op de wall of fame.

Bars en tearooms in Southampton

Oxford Street is een gezellige straat in Southampton. Hier zitten veel cocktailbars, zoals Medbar (www.medbars.co.uk): een leuke plek voor een drankje of hapje. Iedere dag tussen 16.00 en 20.00 uur zijn alle cocktails 1+1 gratis en je kunt er zelfs een cocktailworkshop volgen.

Een aanrader in dezelfde straat is ook The London Hotel (www.the-london.co.uk). Dit is een club en restaurant in één. Terwijl jij geniet van je eten, is er meerdere dagen in de week een drag show, drag bingo of drag quiz gaande. Een aanrader op de menukaart is ‘traditional roasts’. Dit zijn verschillende soorten gebraden vlees, roast potatoes, groentes en Yorkshire pudding: een soort vleespasteitjes.

Natuurlijk kun je Southampton niet verlaten zonder dat je een traditionele afternoon tea hebt meegemaakt. Hoewel wij in Nederland vooral de term ‘high tea’ kennen, is dit in Engeland iets anders. High tea is een soort eenvoudige maaltijd met pie, aardappels en vlees voor arbeiders. Het wordt rond het avondeten gegeten aan hoge tafels.

Afternoon tea in Southampton

Wil je een etagère vol zoetigheden tijdens theetijd? Dan bestel je in Engeland geen high tea, maar een afternoon tea. Hierbij horen in ieder geval de traditionele scones met slagroom en jam, cakes en sandwiches. Een tip voor een afternoon tea in Southampton: ga naar Halladay’s Tearooms.

Reizen naar Southampton

Vliegen is de snelste en makkelijkste optie om naar Southampton te reizen. De stad heeft een eigen luchthaven: Southampton Airport (SOU) (www.southamptonairport.com). Het vliegveld ligt 6 kilometer ten noordoosten van het centrum. Met KLM kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol naar Southampton vliegen. Er gaan een paar vluchten per dag en je doet er 1 uur en 10 minuten over.

Een KLM-vliegticket naar Southampton is te koop vanaf € 204
Boek hier een vliegticket naar Southampton bij KLM

Vanaf de luchthaven in Southampton kun je met de taxi of met de trein naar het centrum. Kies je voor de trein? Stap dan op bij Southampton Airport Parkway station. Vanaf daar is het slechts 8 minuten naar Southampton Central. Wil je meer zien tijdens je vakantie in het zuiden van Engeland, dan kun je op het vliegveld een auto huren. Niet vergeten links te rijden!

Met de auto naar Southampton

Je kunt ook met de auto van Nederland naar Southampton rijden. Hiervoor zijn er twee opties: of je gaat met je auto op een ferry of je gaat door de Kanaaltunnel. Voor de veerboot kun je uit talloze plaatsen de overtocht maken naar Engeland. Met Stena Line vaar je vanuit Hoek van Holland naar Harwich. Hier vandaan is het nog 3 uur rijden naar Southampton.

Met DFDS Seaways en P&O Ferries kun je vanuit de Franse plaats Calais naar Dover in Engeland varen. De overtocht duurt slechts 1½ uur. DFDS Seaways verzorgt ook overtochten vanuit het Franse Duinkerken naar Dover (2 uur).

Southampton ferry

Kies je voor de route via de Kanaaltunnel? Dan vertrek je vanuit de Franse havenstad Calais. Vanaf Amsterdam is dat ongeveer 4½ uur rijden. Je rijdt dan door België richting de westkust van Frankrijk. Je auto gaat 35 minuten in een shuttle en je rijdt met een trein naar het zuiden van Engeland. Vervolgens is het nog 2 uur en 40 minuten rijden naar Southampton. Tickets voor de Kanaaltunnel zijn te boeken via LeShuttle.

Met de trein naar Southampton

Een derde optie is de trein. Vanaf Amsterdam Centraal rijdt de Eurostar naar Londen St. Pancras International. Je stapt één keer over op station Brussel-Zuid en bent ongeveer 4 uur en 49 minuten onderweg.

Reis comfortabel met de trein naar Engeland
Boek hier een treinticket naar Southampton bij NS International

Voor de trein naar Southampton moet je in Londen eerst de metro nemen naar Waterloo Station. Hier vandaan is het nog 1 uur en 8 minuten met de South Western Railway (www.southwesternrailway.com) naar Southampton Airport Parkway Railway Station. De totale reis bedraagt ongeveer 7 uur, afhankelijk van je overstaptijd.

Southampton trein

Eenmaal in het centrum zitten de meeste bezienswaardigheden van Southampton op loopafstand. Natuurlijk kun je ook een taxi nemen of de bus (Bluestar) pakken om alle plekken te bekijken.

Ben je met de auto? Het gemakkelijkst is om je auto te laten staan bij je hotel, mits dit een parkeerruimte heeft natuurlijk. Als dit niet het geval is, zijn er in Southampton tientallen parkeerterreinen. Op deze website van de gemeente vind je een handig overzicht met parkeerplekken.

Voor meer informatie over wat te doen in Southampton kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visitsouthampton.co.uk

Over Anouk

Schrijven en reizen: een magische combinatie, als je het mij vraagt! Het liefst ontdek ik zoveel mogelijk nieuwe plekken in Nederland en het buitenland – en daar typ ik dan de leukste (en gekste) verhalen over op Instagram en op mijn reisblog Reisrealiteit.nl. Daarnaast schrijf en redigeer ik teksten als freelancer. Met Anoukschrijft.nl creëer ik content voor bijvoorbeeld SEO-pagina’s, blogs en de socials.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 augustus 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Southampton, Engeland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay/PaulHampshire; Pixabay/TLCOnline; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *