Kamperen met kinderen: 11 tips!
Kamperen met (kleine) kinderen belooft een vakantie vol avontuur. De frisse lucht en het buitenleven zijn de perfecte remedie om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur van werk en school. Kinderen kunnen de hele dag buiten spelen en de natuur ontdekken. Voor de kids is het een onvergetelijke ervaring om nieuwe insecten te ontdekken, marshmallows te roosteren boven een camping-bbq en ‘s avonds voor het slapen gaan naar de fonkelende sterrenhemel te turen.
Als ouder kun je eindelijk dat boek uitlezen of keuvelen met andere campinggasten, terwijl de kinderen verderop aan het ravotten zijn. Tenminste… als ze je niet uit de tent lokken, heimwee hebben of ruziën wie er nu mag gamen 🙂
Een kampeertrip met kinderen vergt enige voorbereiding en planning, vooral als ze wat jonger zijn. Hoe pak je dat aan, zodat zowel jij als je kroost met een voldaan vakantiegevoel weer terugkeren naar huis? Ga voor een geslaagde gezinsvakantie: hier vind je 11 tips voor kamperen met kinderen!
Zoek een kindvriendelijke camping
Dit is misschien wel de belangrijkste tip: kies voor een kindvriendelijke camping! Niet elke camping is geschikt voor kinderen, dus ga op zoek naar een kampeerterrein dat specifiek gericht is op families. Kies voor een camping met voorzieningen die kinderen aanspreken, zoals een zwembad, speeltuinen, sportvelden, spelhallen of een strand.
Kijk verder naar campings die allerlei activiteiten voor kinderen aanbieden, zoals knutselworkshops, speurtochten of kinderdisco’s. Ook de ligging van de camping is belangrijk en kies er eentje die niet al te ver rijden is. Een camping dichtbij bossen, meren of stranden biedt volop mogelijkheden voor dagtochten en buitenactiviteiten.
Boek bij Yelloh! Village
Een aanrader zijn de campings van Yelloh! Village, met zo’n honderd campings in Frankrijk, Spanje en Portugal. Kinderen worden er helemaal gelukkig, vooral door het grote aantal voorzieningen. Zo ben je hier voor een camping zwembad aan het goede adres, want vele campings in Frankrijk hebben verwarmde en overdekte zwembaden die het hele jaar door open zijn.
Sommige waterparken hebben glijbanen en andere waterattracties. Slecht weer is geen probleem om een dagje waterpret te beleven. Je bent niet afhankelijk van de zomer, want ook in de winter kun je er kamperen. Ook maakt het niet uit als er geen strand is in de buurt: zwembaden zijn er ook in het binnenland en in hoger gelegen gebieden. Op de campings van Yelloh! Village zijn niet alleen kampeerplaatsen, maar ook charmante cottages te boeken.
Ga thuis oefenen met kamperen
Bij de keuze van een camping kun je het tegenwoordig zo luxe maken als je wilt. Ga je eenvoudig kamperen met een tent, iets comfortabeler met een caravan, vouwwagen of camper, of ga je voor ultiem comfort door het boeken van een chalet met alles er op en eraan? Voor een glampingvakantie is het minder noodzakelijk, maar voor een trip met tent of caravan kun je thuis alvast een ‘vooroefening’ houden.
Met name voor een eerste keer is het praktisch om in je eigen achtertuin de tent op te zetten en daar een nachtje te slapen met de kinderen. Zo kunnen ze een beetje wennen aan hun nieuwe tijdelijke slaapomgeving en ervaren dat kamperen heel leuk kan zijn. Dat vermindert de stress als je aankomt op de plek van bestemming. Of ga een nachtje slapen in de caravan die voor je huis staat.
Betrek de kinderen bij de voorbereiding
Je kunt kinderen nog enthousiaster maken voor kamperen als je ze volop betrekt bij de voorbereidingen. Begin al met het gezamenlijk bespreken van de bestemming. Willen ze een camping bij bossen of bergen, of bij de zee of een meer? Laat kinderen meedenken over de activiteiten die ze willen ondernemen en de plekken die ze willen verkennen.
Geef kinderen een rol bij het inpakken en laat zelf hun spullen kiezen die ze mogen meenemen, zoals hun favoriete speelgoed en uiteraard hun lievelingsknuffel (niet vergeten!). En geef kinderen een klusje als je aankomt op de camping. Het vasthouden van haringen, het uitrollen van slaapmatjes of het halen van croissants ‘s ochtends bij de campingwinkel geeft ze een gevoel van verantwoordelijkheid. Zo wordt het een echte gezinsvakantie!
Pak slim in voor een kampeervakantie
Inpakken voor een vakantie geeft altijd al de nodige keuzestress, maar helemaal als je gaat kamperen met kinderen. ‘Minder is meer’ is een beetje de gouden regel bij het opstellen van de inpaklijst. Hou het beperkt tot de spullen die je écht nodig hebt en neem bijvoorbeeld geen spullen mee die je ter plekke kunt kopen (zoals broodbeleg).
De meeneemlijst is natuurlijk afhankelijk van het soort kampeervakantie dat je voor ogen hebt. Voor kamperen met een tent moet je veel meer spullen meenemen dan als je een luxe chalet hebt geboekt, waar al het keukengerei al aanwezig is. Voor een campingtrip moet je natuurlijk kleding meenemen voor enkele dagen. De meeste campings hebben wasruimtes waar je je kleren zelf kunt wassen.
Speciaal voor kinderen is het verder belangrijk om essentiële items in te pakken als zonnebrandcrème met een hoge factor, een verbanddoos met ontsmettingsmiddel en pleisters (met leuke figuurtjes erop), insectenspray en een middel tegen insectenbeten. Voor een trip met peuters zijn luiers en extra ondergoed essentieel. Geef je kind ook een eigen zaklantaarn om in het donker de weg te kunnen vinden op de camping.
Plan kindvriendelijke activiteiten
Kamperen biedt een schat aan activiteiten – maar hou ze kindvriendelijk! Maak met de kleintjes geen urenlange trektochten, maar kies bijvoorbeeld voor een lusvormig pad waarbij je een rondje loopt. Of maak een wandeling naar een waterval in de buurt. Ook vlakbij een camping is al genoeg natuur te vinden waar kinderen zich volledig in kunnen onderdompelen.
Ga samen op zoek naar dieren of vogels, verzamel grappige bladeren of zoek paddenstoelen. Bekijk insecten en planten met een vergrootglas. Leuk is het om je kind een eigen verrekijker mee te geven. Water staat altijd garant voor pret, als je in de buurt bent van een rivier, een meer of de zee. Naast het zwembad op de camping kun je kanoën, vissen of een dam bouwen in een beekje. Op het strand kun je samen met de kids op zoek naar schelpen, zandkastelen bouwen of vliegeren.
Neem wat speelattributen mee voor buiten, zoals een bal, een frisbee of een jeu de boules set. Voordat je het weet, doet de hele camping mee. Al die activiteiten en uitstapjes zijn verleidelijk, maar niet elke dag vol. Kamperen betekent ook genieten van de rust en ontspannen, met of zonder kinderen.
Neem een toiletemmer mee
Tijdens een kampeervakantie met de kinderen wil je ‘s nachts geen gedoe met het toiletbezoek. Midden in je diepe slaap met je peuter meelopen naar het wc-gebouw voor een dringend plasje werkt niet echt ontspannend. De oplossing: neem een plasemmer mee. Zo’n toiletemmer is niet duur en biedt uitkomt bij hoge nood. Een deksel houdt de nare luchtjes tegen.
Wat duurder is het meenemen van je eigen camping toilet. Dat is een kleine draagbare wc die speciaal bedoeld is voor de behoefte van kampeerders. Een chemisch toilet hoef je aan te sluiten op een waterleiding, al moet je wel toiletvloeistoffen meenemen voor de reiniging. Je kunt ook dicht bij een toiletgebouw kamperen, maar dan heb je wel wat overlast van alle campinggasten die hier de hele tijd naartoe lopen. Bij de meer luxe campings, zoals bij Yelloh! Village, kun je een kampeerplaats boeken met eigen sanitair.
Hou rekening met het weer
Het weer kan een spelbreker zijn voor je kampeervakantie. Dagenlange kou en regen dwingen je vooral binnen te blijven in tent, caravan of chalet, die dan opeens toch wel klein aanvoelt. Langdurige extreme hitte is aan de andere kant ook niet relaxed. Het weer is een van de weinige dingen waar je geen controle over hebt, maar je kunt wel voorbereid zijn.
Hou rekening met koude nachten – zelfs als je in de zomer gaat kamperen. Vooral in een tent kan de temperatuur flink dalen, dus neem een warme slaapzak mee voor de kinderen. Kleed je kind overdag in laagjes. Zo kun je wat uittrekken als het warm wordt en wat aantrekken als het weer omslaat. Zorg ervoor dat er genoeg is om te doen als je binnen zit, zoals kleurboeken, kaartspelletjes en leuke leesboeken (naast die smartphone of tablet).
Bij hoge temperaturen kan het erg warm worden in een tent of caravan. Probeer op voorhand al een staanplaats in de schaduw te boeken als je vakantie viert op een warmere bestemming. Handig is het dat er tegenwoordig warmte-werende tenten te koop zijn. Die zijn ideaal voor kinderen omdat ze ook verduisterend werken.
Veiligheid op de camping
Veiligheid heeft een topprioriteit als je gaat kamperen met de kinderen. Neem voor je vakantie al wat basisregels met je kinderen door. Spreek met ze af wat ze moeten doen als ze je caravan, tent of huisje op de camping niet kunnen vinden: blijf op dezelfde plek staan en maak een herkenbaar geluid. Je kunt je kinderen ook een polsbandje geven met jouw contactgegevens en staanplaatsnummer erop. Mochten ze verdwalen, dan kan iemand anders contact met je opnemen.
Zorg ervoor dat je kinderen begrijpen dat ze uit de buurt moeten blijven van open vuur, kokende pannen en scherpe voorwerpen zoals messen. Bij een barbecue of kampvuurtje is het logisch dat de kids op veilige afstand blijven. Het kan handig zijn om een brandblusser of emmer water bij de hand te houden voor het geval er iets misgaat.
Bespreek de ruimte waar de kinderen mogen rondlopen, zodat ze niet op plekken komen waar auto’s rijden. En maak ze bewust van de gevaren in de natuur, zoals giftige planten en stekende insecten. Leer ze om nooit zomaar iets in hun mond te stoppen.
Maak van slapen een avontuur
Slapen op een camping kan voor kinderen erg spannend zijn. Vooral als ze nog niet vaak hebben gekampeerd. Ze horen andere geluiden en zien andere schaduwen in het donker, van bomen die boven de tent of caravan ruisen. Neem in ieder geval vertrouwde items mee van thuis om kinderen op hun gemak te laten voelen voor het slapengaan. De favoriete slaapknuffel mag niet ontbreken, maar je kunt ook het kussen meenemen waar je zoon of dochter op slaapt.
Leg een zaklamp naast het bed van je kind om eventuele angsten in het donker te verminderen. Hou vast aan hetzelfde ritueel als thuis voor het slapengaan. Als je eerst een verhaaltje voorleest of een liedje zingt, doe je dat op de camping ook. Maar je kunt de kampeervakantie ook extra avontuurlijk en speciaal maken door bijvoorbeeld elke avond samen de sterren te tellen of naar geluiden van de natuur te luisteren.
In de zomer kan je kind ‘s ochtends snel wakker worden omdat het vroeg licht wordt. Hang een deken of doek op de tent of het raam om het wat donkerder te maken.
Houd maaltijden simpel en leuk
Een kampeervakantie met kinderen is geen moment om nieuwe culinaire recepten uit te proberen. Houd het eenvoudig en leuk en kies voor maaltijden die snel en eenvoudig te bereiden zijn. Kids zijn natuurlijk dol op hamburgers of pannenkoeken, maar er zijn ook een hoop gezonde eenpansrecepten te maken groente, pasta, rijst of aardappelen. Neem voor overdag wat kant-en-klare snacks mee en wissel dat af met fruit.
Koken wordt nog leuker als je de kinderen erbij betrekt. Laat ze helpen bij het mengen van beslag of het roeren in de pan. Helemaal speciaal wordt het voor kinderen door af en toe bijzondere kampeermomenten rond eten te creëren. Het roosteren van marshmallows boven een vuurtje doet het altijd goed. Of plan een barbecue-avond op de camping om samen herinneringen op te halen. Dat zijn momenten die je kinderen later nooit zullen vergeten.
Voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over kamperen met kinderen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.