Tips voor een vakantie in Benin

Benin: een introductie

Een vakantie in Benin beleef je in de bakermat van de voodoo, een vriendelijk, veilig en veelzijdig land in West-Afrika dat zich met deze vier V’s steeds meer onder westerse reizigers begint te profileren. Het is een plek met een meeslepende en complexe geschiedenis en het enige land ter wereld waar voodoo een staatsgodsdienst is. Dan weet je meteen al dat een vakantie in het mysterieuze Benin geen gewone zal zijn.

Het langgerekte land met zijn korte kustlijn was 300 jaar het centrum van de slavenhandel, samen met buurlanden Ghana en Togo. Via de slavenroute kun je in de voetsporen treden van degenen die de tragische reis naar Zuid-Amerika en de Cariben moesten ondernemen. Maar gelukkig heeft Benin genoeg bijzondere natuur, cultuur en architectuur die dit duistere verleden overschaduwen.

Bewonder het unieke leven van de lokale vissers in Ganvié, een dorp in een meer dat gebouwd is op bamboepalen en ook wel het ‘Venetië van Afrika’ wordt genoemd. Je kunt leeuwen, olifanten en cheetah’s spotten in twee wildreservaten. In Porto Novo en Ouidah kun je de elegante houten Afro-Braziliaanse huizen bewonderen die door bevrijde slaven zijn gebouwd.

Je kunt zelfs naar Benin voor een ontspannen ‘strandvakantie’. In Grand Popo heb je het schone strand misschien nu nog voor jezelf, terwijl je luierend in een hangmat luistert naar het ruizen van de oceaan. Ga op vakantie naar Benin om een glimp op te vangen van dit spirituele land met zijn fetisjmarken en gastvrije inwoners die hun staatsreligie vieren met energieke dans, verleidelijke drums en fantastische kostuums.

Benin in een notendop

– Oppervlakte: 112.622 vierkante kilometer (drie keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 14.219.908 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 126 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Porto-Novo;
– Talen: Frans (officieel), Fon, Yoruba, inheemse talen;
– Munteenheid: CFA-Frank (XOF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 3400 (2022).

Informatie over visum Benin

Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Benin. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.

Ook moet je in het bezit zijn van een hotelreservering en een vliegticket voor de terugreis of voor de vlucht naar een volgende bestemming. Verder moet je een bewijs kunnen tonen van een vaccinatie tegen Gele Koorts. Zorg dus dat je het gele vaccinatieboekje bij je hebt als je naar Benin reist.

Benin reizen

Een toeristenvisum is geldig voor maximaal 30 dagen en kun je aanvragen bij het Consulaat van Benin in Den Haag of de Ambassade van Benin in Brussel. Je moet twee recente pasfoto’s inleveren, gemaakt tegen een witte achtergrond.

De behandeling van een visumaanvraag duurt bij de ambassade drie werkdagen. Tegen extra betaling is ook een spoedprocedure mogelijk, waarbij je het visum op dezelfde dag kunt afhalen. Het consulaat is niet altijd bemand, waardoor het daar langer kan duren. Bij het Verkeersbureau van Benin kun je terecht voor toeristische informatie over het land.

Bezienswaardigheden in Benin


Er is geen gebrek aan bezienswaardigheden in Benin. Je ziet er de paleizen van de vroegere koninkrijkjes, musea over de slavernij, fascinerende voodoo-markten en prachtige natuurgebieden. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Benin

Overnachten in Benin

Benin overnachten
In Benin is het in de steden geen probleem om te overnachten. In de grootste stad Cotonou en andere steden als Porto Novo en Ouidah is een ruim aanbod van hotels en resorts, in alle prijsklassen. Sommige hotels liggen vlakbij een strand. ► Lees hier meer over de beste hotels in Benin

Reizen naar Benin

Benin reizen
Je kunt niet rechtstreeks vanuit Nederland naar Benin vliegen, maar je kunt het land wel makkelijk bereiken met een overstap in Parijs of Marokko. Over land rijden er bussen vanuit de buurlanden Togo, Ghana en Nigeria naar Benin. ► Lees hier alle tips over reizen naar Benin

Communicatie in Benin

Internationaal toegangsnummer: +229.
Alarmnummer ambulance Cotonou: 30 17 69.
Alarmnummer ambulance Ouidah: 34 10 10.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.

Tijdsverschil met Benin

In de winter is het in Benin even laat als in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het in Benin 1 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Benin

De elektriciteit in Benin is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De meeste stopcontacten zijn geschikt voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen. Het is echter raadzaam toch een wereldstekker mee te nemen. Hou er rekening mee dat niet overal in het land elektriciteit beschikbaar is.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 juni 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Benin, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *