Tips voor een vakantie op de Comoren
De Comoren: een introductie
Een vakantie op de Comoren beleef je op een afgelegen archipel van drie eilanden in de Indische Oceaan, genesteld tussen de oostkust van Afrika en Madagascar. Een land dat qua aanzien aanspraak kan maken op de titel ‘tropisch paradijs’, met zijn witte zandstranden, kristalheldere water, kleurrijke koraafriffen en geuren van kruidnagel, nootmuskaat en bloemige ylang-ylangolie. Een lange periode van staatsgrepen en politieke onrust hield toeristen weg van de ‘parfumeilanden’, maar inmiddels is het al jaren redelijk stabiel.
Nog onaangetast door het toerisme en westerse verleidingen zijn de Comoren een fascinerende bestemming voor een vakantie. Het is een land waar Afrikaanse en Arabische culturen samenkomen en waar de vele coups de natuurlijke schoonheid gelukkig ongeschonden hebben gelaten. Grande Comore is het grootste eiland en de thuisbasis van de Karthala, ‘s werelds grootste actieve vulkaan die in 2005 voor het laatst tot uitbarsting kwam. De kleinere eilanden Mohéli en Anjouan zijn de moeite waard vanwege de ongerepte stranden, de mogelijkheden om te watersporten en de tienduizenden zeeschildpadden. Er is nog een vierde eiland, Mayotte, maar diens inwoners kozen ervoor om na de onafhankelijkheid van de Comoren in 1975 bij Frankrijk te blijven.
► Verken de Comoren in 6 dagen, inclusief accommodatie en excursies
Je zal je vakantie waarschijnlijk beginnen in de hoofdstad Moroni, die de sfeer ademt van een lang vergeten buitenpost. Vrouwen in felgekleurde Afrikaanse kledij zullen buitenstaanders schuchter glimlachend begroeten, terwijl mannen in de Arabische wijk thee drinken tegen de achtergrond van witgekalkte huizen – zoals ze al tientallen jaren doen. Laat de slaperige hoofdstad achter je om de rest van de eilandengroep te ontdekken. De Comoren zijn er klaar voor om buitenlandse reizigers de pracht van haar land te laten ervaren.
Comoren in een notendop
– Oppervlakte: 2.235 vierkante kilometer (even groot als provincie Limburg);
– Inwoneraantal: 808.080 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 362 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Moroni;
– Talen: Arabisch (officieel), Frans (officieel), Shikomoro;
– Munteenheid: Comorese Frank (KMF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1600 (2017).
Informatie over visum Comoren
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in de Comoren. Je hoeft dit visum niet voor vertrek aan te vragen, maar kunt het verkrijgen bij aankomst in het land. Daarvoor dien je wel in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is.
Bij aankomst vul je twee visumformulieren in en daarmee ga je naar een douaneloket. Reizigers laten weten dat er ter plekke een pasfoto van je wordt gemaakt en digitaal je vingerafdrukken worden afgenomen. Het visum voor toeristen kost € 30 (anno 2019), dat je contant met euro’s moet betalen. Met het visum kun je maximaal 45 dagen op de Comoren verblijven.
Officieel moet je ook in het bezit zijn van een vliegticket voor de terugreis of voor de vlucht naar een volgende bestemming, maar hier wordt zelden naar gevraagd. Voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je contact opnemen met de Ambassade van de Comoren in Brussel.
Vliegen naar de Comoren
Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks naar de Comoren vliegen. Je kunt de eilanden in de Indische Oceaan wel redelijk makkelijk bereiken met een overstap in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Lees hier alle tips over vliegen naar de Comoren
Wat te doen op de Comoren: 10 tips!
De Comoren zijn niet groter dan de provincie Limburg, maar toch is er genoeg te doen. Op de drie eilanden kun je relaxen op tropische witte zandstranden, wandelen rond mysterieuze kratermeren en je onderdompelen in de lokale cultuur. Lees hier alle tips wat te doen op de Comoren
Overnachten op de Comoren
Op de Comoren zijn beperkte mogelijkheden om te overnachten. De meeste accommodatie vind je in de hoofdstad Moroni op het eiland Grande Comore en in Mutsamudu, de belangrijkste stad op het eiland Anjouan. Lees hier de tips voor overnachten op de Comoren
Communicatie op de Comoren
Internationaal toegangsnummer: +269.
Alarmnummer politie: 773 46 63.
Alarmnummer ambulance: 773 26 04.
Tijdsverschil met de Comoren
In de winter is het op de Comoren 2 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomer, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het op de Comoren 1 uur later dan in Nederland.
Elektriciteit op de Comoren
De elektriciteit op de Comoren is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. De Comoren gebruikten Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor.
Meer handige tips voor een vakantie op de Comoren
Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op de Comoren, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/Chamara Irugalratne.