Vakantie in Equatoriaal-Guinea
Equatoriaal-Guinea: een introductie
Een vakantie in Equatoriaal-Guinea beleef je in een land dat nét niet op de evenaar ligt, al zaten de Spanjaarden er niet ver naast toen ze Guinea Española in 1778 koloniseerden. Warm, vochtig en tropisch is het in ieder geval in dit land aan de Afrikaanse westkust, dat eigenlijk uit twee delen bestaat. Voor de kust van Kameroen ligt het eiland Bioko, waar je ook de hoofdstad Malabo vindt. Een heel stuk zuidelijker ligt Río Muni, dat deel uitmaakt van het Afrikaanse vasteland.
Equatoriaal-Guinea werd in 1968 onafhankelijk, al is de Spaanse invloed nog overal hoorbaar en zichtbaar. Dit is het enige land in Afrika waar Spaans een officiële taal is en de vele kerken hebben de typische Spaanse architectuur. Op de gotische kathedraal in Malabo heeft zelfs de beroemde Spaanse architect Gaudí zijn stempel gedrukt. Typisch Afrikaans is echter het landsbestuur, dat getekend wordt door corruptie, mensenrechtenschendingen en politiek geweld. Door de vondst van olie in de jaren ’60 is Equatoriaal-Guinea een van de rijkste landen van Afrika, maar de gewone bevolking ziet amper iets terug van deze oliewinst.
► Reserveer hier online een hotel in Equatoriaal-Guinea
Equatoriaal-Guinea is een van de minst bezochte plekken ter wereld, al heeft het land veel in huis voor koene reizigers. Op het eiland Bioko alleen al vind je regenwouden, vulkanen en witte stranden met palmbomen. De jungle op het vasteland is het leefgebied van bosolifanten, chimpansees en gorilla’s. Ook in het continentale gedeelte kun je vakantie vieren op ongerepte en idyllische stranden die eerder aan Bali doen denken. Wees er op tijd bij, voordat de olievoorraden zijn opgedroogd en Equatoriaal-Guinea het toerisme omarmt.
Equatoriaal-Guinea in een notendop
– Oppervlakte: 28.051 vierkante kilometer (ruim de helft van Nederland);
– Inwoneraantal: 857.008 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 31 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Malabo;
– Talen: Spaans (officieel), Frans, Portugees, Fang, Bubi;
– Munteenheid: CFA-Frank (XAF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 17.000 (2020).
Informatie over visum Equatoriaal-Guinea
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Equatoriaal-Guinea. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Voor een toeristenvisum dien je verder te beschikken over een hotelreservering en een vliegticket voor de retourvlucht of een vlucht naar een andere bestemming. De hotelreservering dient een stempel te bevatten van de autoriteiten in Malabo, de hoofdstad van Equatoriaal-Guinea.
Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Equatoriaal-Guinea in Brussel. Je dient twee recente kleuren pasfoto’s in te leveren. Voor een toeristenvisum vraagt de ambassade van de aanvrager ook een ‘Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)’, waarin staat dat je geen crimineel verleden hebt. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 6 maanden. Een Verklaring Omtrent Gedrag kun je aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. De behandeling van een aanvraag duurt gemiddeld 2 tot 4 weken. Bij de ambassade moet je alle gegevens in het Spaans aanleveren.
Een single entry toeristenvisum is maximaal 30 dagen geldig. Bij aankomst moet je kunnen aantonen een vaccinatie te hebben tegen Gele Koorts, dus vergeet niet je gele vaccinatieboekje in je handbagage mee te nemen. Zorg dat er bij de paspoortcontrole bij aankomst en vertrek duidelijk een stempel in je paspoort wordt gezet. Reizigers zijn weleens opgehouden door de autoriteiten omdat er geen duidelijke stempel in het paspoort stond.
Bezienswaardigheden in Equatoriaal-Guinea top-10
Equatoriaal-Guinea heeft ongerepte natuur, volop wilde dieren, geweldige stranden en Spaanse koloniale architectuur. Je kunt chimpansees en gorilla’s spotten in nationale parken of het vliegtuig nemen naar tropische eilandjes. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Equatoriaal-Guinea
Overnachten in Equatoriaal-Guinea
In Equatoriaal-Guinea vind je de meest accommodatie in de hoofdstad Malabo op het eiland Bioko en in de stad Bata op het vasteland. De regering heeft de laatste jaren veel geld geïnvesteerd in de bouw van grote, dure en luxe hotels. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Equatoriaal-Guinea
Communicatie in Equatoriaal-Guinea
Internationaal toegangsnummer: +240.
Alarmnummer La Paz Medical Clinic Bata: 333 083 403 / 333 083 501.
Alarmnummer La Paz Medical Clinic Malabo: 556 666 156 / 556 666 160.
Alarmnummer politie: 113.
Alarmnummer brandweer: 115.
Tijdsverschil met Equatoriaal-Guinea
In de winter is er geen tijdsverschil tussen Nederland en Equatoriaal-Guinea. Tijdens de zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Equatoriaal-Guinea 1 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit in Equatoriaal-Guinea
De elektriciteit in Equatoriaal-Guinea is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land maakt gebruik van Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Hou er rekening mee dat niet overal in het land elektriciteit beschikbaar is.
Handige tips voor een vakantie in Equatoriaal-Guinea
Voor het laatst bijgewerkt op 4 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Equatoriaal-Guinea, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Flickr.com/Embassy of Equatorial Guinea.