Tips voor een vakantie in Guinee-Bissau
Guinee-Bissau: een introductie
Een vakantie in Guinee-Bissau beleef je in een land in het westen van Afrika dat aan zee ligt, vele rivieren heeft, iets kleiner is dan Nederland en net zo vlak is. Het hoogste punt is slechts 300 meter, maar daarmee houden de overeenkomsten wel op. Guinee-Bissau is een arm, tropisch en politiek broeinest met regenwouden, ongerepte stranden, slaperige kustdorpjes en inheemse Afrikaanse stammen. Bekender zijn de militaire coups, staatsgrepen, regeringscrises en gewapende conflicten waardoor het land de afgelopen decennia werd geplaagd.
De voormalige Portugese kolonie kende een dieptepunt tijdens de burgeroorlog in 1998 en 1999, maar sinds een bestand met de rebellen in 2015 is het er relatief rustig. Volgens sommigen is het nu zelfs een ‘Afrikaans pareltje’ met verborgen wonderen en een aanstekelijke charme. Mooie natuur zie je in nationaal park Cantanhez, een uitgestrekt gebied met chimpansees, apen en vele soorten vogels. Ook bijzonder zijn de Bijagós eilanden voor de kust van Guinee-Bissau. Het is een paradijselijke archipel van 88 eilanden en eilandjes waar je in de lagunes op zoek kunt gaan naar de zeldzame dwergnijlpaard die niet vies is van zout water. In de hoofdstad Bissau kun je rondlopen tussen verschoten koloniale Portugese architectuur.
► Reserveer hier online een hotel in Guinee-Bissau
Ingeklemd tussen Senegal en Guinee heeft het land zelfs een uitgesproken Latijns-Amerikaanse sfeer. Het is een van de weinige Afrikaanse landen waar elk jaar in februari carnaval wordt gevierd en de straten in de hoofdstad worden overspoeld met dansers in traditionele kleurige kledij. Weinig mensen vieren nog vakantie in Guinee-Bissau, dat te kampen heeft met ruige wegen en een beperkte infrastructuur. Maar avontuurlijke en ruimdenkende reizigers staat een gastvrij land te wachten dat de wereld nu vooral overspoelt met cashewnoten in plaats van glossy toeristische brochures.
Guinee-Bissau in een notendop
– Oppervlakte: 36.125 vierkante kilometer (iets kleiner dan Nederland);
– Inwoneraantal: 2.026.778 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 56 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Bissau;
– Talen: Portugees (officieel), Crioulo, inheemse talen;
– Munteenheid: CFA-Frank (XOF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1800 (2020).
Informatie over visum Guinee-Bissau
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Guinee-Bissau. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.
Ook dien je te beschikken over een vliegticket voor de terugreis of voor een vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor een verblijf in Guinee-Bissau. Verder moet je een vaccinatie hebben tegen Gele Koorts. Vergeet dus niet het gele vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen als je op reis gaat naar Guinee-Bissau.
Een toeristenvisum kun je aanvragen bij de Ambassade van Guinee-Bissau in Brussel. Neem daarvoor een recente kleuren pasfoto mee, een uitdraai van je e-ticket of je vluchtschema en een recent positief bankafschrift. Een visum is geldig voor een periode van maximaal 30 dagen.
Bezienswaardigheden in Guinee-Bissau top-10
Guinee-Bissau blinkt uit in coups en corruptie, maar wat een verrassende natuur heeft dit West-Afrikaanse land! In Guinee-Bissau stuit je op regenwouden, kronkelende rivieren, hemelse eilanden en weelderige kusten met hagelwitte stranden. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Guinee-Bissau
Overnachten in Guinee-Bissau
Voor overnachten in Guinee-Bissau kun je vooral terecht in de hoofdstad Bissau en op de Bijagós eilanden. In Bissau zijn een aantal goede hotels die aan internationale standaarden voldoen. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Guinee-Bissau
Communicatie in Guinee-Bissau
Internationaal toegangsnummer: +245.
Alarmnummer ambulance: 113.
Alarmnummer politie: 117.
Alarmnummer brandweer: 118.
► Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Guinee-Bissau
Tijdsverschil met Guinee-Bissau
In onze winter is het in Guinee-Bissau 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Guinee-Bissau 2 uur vroeger dan in Nederland.
Elektriciteit in Guinee-Bissau
De elektriciteit in Guinee-Bissau is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor. Het elektriciteitsnetwerk in het land is zeer matig. Buiten de hoofdstad Bissau is elektriciteit amper beschikbaar. In Bissau wordt elektriciteit vooral opgewekt door generatoren.
Handige tips voor een reis naar Guinee-Bissau
Voor het laatst bijgewerkt op 11 november 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Guinee-Bissau, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © Wikimedia Commons.