Tips voor een vakantie in Guyana

Guyana: een introductie

Een vakantie in Guyana beleef je in het derde kleinste land van Zuid-Amerika, een voormalige Nederlandse en Britse kolonie en het enige land op het continent waar Engels wordt gesproken. Het is een dunbevolkte plek tussen Venezuela en Suriname dat natuurliefhebbers, eco-toeristen en avonturiers ongelooflijk veel te bieden heeft.

Guyana betekent letterlijk The land of many waters, al dekt dat niet helemaal de lading. Het grootste deel van het land bestaat uit tropisch regenwoud, een enorm ongerept natuurgebied met kronkelende rivieren, heuvelachtige savanne’s, 120 indianenstammen en meer dan 2000 verschillende soorten dieren. Hiervóór kom je er vakantie vieren: om een trektocht te maken door de jungle, om schichtige jaguars en reusachtige miereneters te spotten en om bij aangename lodges in hangmatten te luisteren naar de geluiden van de natuur. Een topattractie zijn de Kaieteur watervallen, die met haar 226 meter bijna vijf keer zo hoog zijn als de Niagara watervallen.

Wil je de natuur van Guyana ontdekken tijdens een georganiseerde tour?
Boek hier een meerdaagse tour langs de hoogtepunten van Guyana

Aan de kust lijkt het of je in het Caribisch gebied bent aanbeland, met een Creoolse keuken, hindoe-tempels, kokospalmen en maagdelijke stranden waar zeeschildpadden hun eieren leggen. De hoofdstad Georgetown is de enige stad van betekenis, de Garden City van de Cariben met 19e eeuwse witte houten huizen, oude suikerplantages en straten vol bloeiende bomen. Guyana is een land met een ongetemde wildernis en een kleurrijke inheemse cultuur waar nieuwsgierige reizigers ‘in het geheim’ vakantie vieren – maar hoe lang nog?

GuyanaGuyana in een notendop

– Oppervlakte: 214.969 vierkante kilometer (5 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 737.718 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 3 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Georgetown;
– Talen: Engels, Creools, Urdu, indiaanse talen;
– Munteenheid: Guyaanse dollar (GYD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 8200 (2017).

Guyana vakantie tips

Informatie over visum Guyana

Staatsburgers van Nederland en België hebben geen visum nodig voor een bezoek aan Guyana. Wel dien je te beschikken over een paspoort dat na vertrek uit het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je een retourticket of vliegticket naar je volgende bestemming bij je hebben. Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Guyana in België.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Guyana
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Guyana

Beste bezienswaardigheden in Guyana

In Guyana zijn vele mooie bezienswaardigheden te vinden. Je kunt er spectaculaire watervallen bezoeken, koloniale architectuur bewonderen, zeeschildpadden hun eieren zien leggen en maagdelijke regenwouden doorkruisen. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Guyana

Reizen naar Guyana

Je kunt het makkelijkst per vliegtuig naar Guyana reizen. Er zijn frequente verbindingen naar het Zuid-Amerikaanse land vanuit Suriname en Midden-Amerika. Over land kun je Guyana binnenkomen vanuit Suriname en Brazilië. Lees hier alle tips over reizen naar Guyana

Overnachten in Guyana

Voor overnachten in Guyana kun je vooral terecht in de hoofdstad Georgetown, de enige stad van betekenis in het land. In de uitgestrekte regenwouden in het binnenland van Guyana kun je overnachten in jungle lodges en eco-lodges. Lees hier alle tips voor overnachten in Guyana

Communicatie in Guyana

Internationaal toegangsnummer: +592.
Alarmnummer ambulance: 913.
Alarmnummer politie: 911.
Alarmnummer brandweer: 912.
Telefonische inlichtingen: 092.

Tijdsverschil met Guyana

Tijdens onze wintertijd is het in Guyana 5 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Guyana 6 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Guyana

De elektriciteit in Guyana varieert, van 110 tot 240 volt. Ook worden daarbij beide frequenties gebruikt, van zowel 50 Hertz als 60 Hertz. Het land gebruikt dus verschillende soorten stopcontacten en stekkers. Op veel plaatsen kom je Amerikaanse stopcontacten tegen, die geschikt zijn voor stekkers met twee platte pinnen. Het is dus raadzaam een adapter en een wereldstekker mee te nemen.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juli 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Guyana, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *