Tips voor een vakantie in Haïti

Haïti: een introductie

Een vakantie in Haïti beleef je in het meest bergachtige land van het Caraïbisch gebied, een plek met een prachtige natuur die maar moeilijk kan meekomen met de andere paradijsjes in de regio. Haïti deelt het door Columbus ontdekte eiland Hispaniola met de Dominicaanse Republiek, en beide landen zijn dus ook gezegend met witte zandstranden, groene bergen, een turquoise zee en levendige cafés waar je een koud biertje kunt drinken. Maar terwijl de westerse grote broer elk jaar miljoenen toeristen trekt voor een zonovergoten vakantie, laten de meeste mensen Haïti links liggen.

De voormalige Franse kolonie heeft inderdaad de nodige beproevingen doorstaan, sinds de onafhankelijkheid in 1804. Haïti maakte toen naam als de eerste zwarte republiek ter wereld, maar werd sindsdien geteisterd door politieke instabiliteit, zeventig verschillende dictators en natuurrampen. Door een verwoestende aardbeving in 2010 lieten meer dan 300.000 mensen het leven en raakten anderhalf miljoen mensen dakloos. Langzaam krabbelt Haïti weer op en komen voorzichtig de eerste reizigers om op het strand te liggen en de duizelingwekkende bergketens te verkennen, met Pic la Selle als hoogste berg die de 2680 meter aantikt.

Het land verrast vakantiegangers ook met zijn fascinerende cultuur, waarbij getalenteerde muzikanten de bars en clubs in de hoofdstad Port-au-Prince innemen met pakkende Afrikaanse, Europese en Caribische beats. Straten zijn het toneel van flamboyante dansers en theatermakers en Haïti is zelfs het enige land ter wereld waar voodoo als officiële religie is erkend. Ondanks de armoede en misdaad zijn Haïtianen trots om hun land aan de buitenwereld te tonen, misschien wel de laatste plek in het Caraïbisch gebied die nog niet door het toerisme is bezoedeld.

HaïtiHaïti in een notendop

– Oppervlakte: 27.750 vierkante kilometer (twee derde van Nederland);
– Inwoneraantal: 10.646.714 (2017);
– Bevolkingsdichtheid: 384 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Port-au-Prince;
– Talen: Frans, Creools;
– Munteenheid: Gourde (HTG);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 1800 (2016).

Informatie over visum Haïti

Reizen en vakantie in HaïtiStaatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Haïti. Wel dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming.

Zonder visum kun je maximaal 90 dagen in het land verblijven. Voor een visum voor een langer verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Haïti in Brussel.

Bespaar op roamingkosten tijdens je vakantie in Haïti
Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Haïti

Bezienswaardigheden in Haïti

Haïti bezienswaardigheden
Haïti is de thuisbasis van prachtige stranden, bergen, watervallen en historische monumenten. Je kunt er de oude forten bezoeken die revolutionaire zwarte slaven bouwden of wandelen tussen de restanten van de Franse koloniale tijd. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Haïti

Overnachten in Haïti

Voor een vakantie in Haïti heb je steeds meer keuze om te overnachten. Vanzelfsprekend vind je de meeste hotels in de hoofdstad Port-au-Prince, maar ook langs de kust verrijzen de laatste jaren talloze strandhotels en resorts. Lees hier meer over overnachten in Haïti

Communicatie in Haïti

Internationaal toegangsnummer: +509.
Alarmnummer ambulance: 118.
Alarmnummer politie: 114.
Alarmnummer brandweer: 115.

Tijdsverschil met Haïti

In Haïti is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Haïti heeft ook een zomertijd, maar die wijkt af van de zomertijd in Nederland. Daardoor is het tussen de tweede en de laatste zondag in maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november in Haïti 5 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Haïti

De elektriciteit in Haïti is 110 volt, met een frequentie van 60 Hertz. Het land gebruikt Amerikaanse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee of drie rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor, dus neem ook een zaklantaarn mee.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Haïti, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/ml12nan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *