Tips voor een vakantie in Iran
Iran: een introductie
Een vakantie in Iran beleef je in een land dat bij velen associaties oproept met extremisme en fanatisme. Bij de islamitische republiek zie je al snel beelden voor je van woedende mensenmassa’s die de Amerikaanse vlag verbranden of een ayatollah die oproept een schrijver te doden. In werkelijkheid is niets minder waar. Afgezien van enkele norse overheidsambtenaren is Iran juist een heel boeiend vakantieland, met vriendelijke mensen, een goede infrastructuur en prachtige bezienswaardigheden.
Ondanks de religieuze dogma’s zullen je de grote steden verrassend modern voorkomen. Vrouwen dragen wel de verplichte hoofddoek, maar ook skinny jeans, make-up en de nieuwste smartphone. Er is een levendige cafécultuur met jongeren die elkaar ontmoeten, zoals dat ook in mediterrane landen gebeurt. De hoofdstad Teheran is een bruisende en eigentijdse metropool, met chaotisch verkeer en uitstekende musea en kunstgalerieën.
Shiraz en Isfahan blinken uit door de perfect onderhouden eeuwenoude moskeeën. Het land is ook de thuisbasis van erfgoed van duizenden jaren oud. Zo mag je tijdens een vakantie in Iran het ruïnecomplex Persepolis niet overslaan. Je ziet er de gave resten van de overwinningsdrang van Alexander de Grote en de glorie van het eens zo machtige Perzische rijk. Trek je dieper het land in, dan tref je kurkdroge woestijnen, vruchtbare valleien, weelderige bossen en met sneeuw bedekte bergtoppen waar je zelfs vanaf kunt skiën.
Een vakantie in Iran was lange tijd voor onverschrokken reizigers die zich lovend uitlieten over de warme gastvrijheid van de Iraniërs. Sinds de komst van een meer gematigde president in 2013 is de relatie met het westen wat meer ontdooid en is het oude Perzië back in business om toeristen te ontvangen. Het ooit zo controversiële land is nu toegankelijker dan ooit voor nieuwsgierige reizigers, al dien je nog steeds rekening te houden met de gevoeligheden die niet één-twee-drie verdwijnen. Het dragen van een hoofddoek, het ontbreken van alcohol en het idee dat veiligheidsfunctionarissen je als toerist continu in de gaten houden, moet je dan maar op de koop toe nemen.
Iran in een notendop
– Oppervlakte: 1.648.000 vierkante kilometer (veertig keer Nederland);
– Inwoneraantal: 86.758.304 (2022);
– Bevolkingsdichtheid: 53 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Islamitische Republiek;
– Hoofdstad: Teheran;
– Talen: Perzisch;
– Munteenheid: Iraanse rial (IRR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 12.400 (2020).
Informatie over visum Iran
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Iran. Daarvoor moet je in het bezit zijn van een paspoort bij het verlaten van het land nog minstens 6 maanden geldig is en twee lege bladzijden naast elkaar heeft. Er mag geen stempel van Israël in je paspoort staan, anders loop je het risico niet te worden toegelaten.
Voorts heb je een uitnodigingsbrief nodig, die je kunt regelen via een reisorganisatie. Het toeristenvisum moet je minstens 6 weken voor vertrek aanvragen bij de Ambassade van Iran in Den Haag. Reken op een ingewikkelde procedure. Voor de visumaanvraag moet je recente pasfoto’s inleveren en een kopieën van de informatiepagina van je paspoort en van de verzekeringspas van je ziektekostenverzekering. De visumkosten bedragen € 50 tot € 75.
Bezienswaardigheden in Iran top-10
Iran is een land vol fabelachtige moskeeën, paleizen en tuinen, met liefst 26 locaties die prijken op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Je raakt er niet uitgekeken raakt op het glorieuze verleden, maar je kunt ook uitstapjes maken naar besneeuwde bergpieken en snikhete woestijnen. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Iran
Tips voor een vakantie in Teheran
Een vakantie in Teheran beleef je in de levendige en chaotische hoofdstad van Iran, al ruim twee eeuwen het politieke, culturele en economische centrum van het land. De vele historische gebeurtenissen van de afgelopen honderd jaar bepalen de ziel en het karakter van de stad. Lees hier meer over een vakantie in Teheran
Reizen naar Iran
Iran is gemakkelijk met het vliegtuig te bereiken. Het land in het Midden-Oosten heeft meer dan 300 vliegvelden. KLM en de Iraanse luchtvaartmaatschappij Iran Air vliegen een paar keer per week rechtstreeks van Amsterdam naar de hoofdstad Teheran. Lees hier meer over reizen naar Iran
Overnachten in Iran
Overnachten in Iran is iets anders dan je gewend bent. Het land heeft genoeg accommodatie voor reizigers, maar het is veel minder makkelijk om online een overnachting te boeken. Hotels vind je in alle steden van het land. Lees hier alle tips voor overnachten in Iran
Communicatie in Iran
Internationaal toegangsnummer: +98.
Alarmnummer ambulance: 115.
Alarmnummer politie: 110.
Alarmnummer brandweer: 125.
Inlichtingen telefoonnummers nationaal: 118.
Inlichtingen telefoonnummers internationaal: 195.
► Bestel hier alvast een lokale simkaart voor Iran
Tijdsverschil met Iran
In Iran is het 2,5 uur later dan in Nederland. Iran kent ook een zomertijd, maar die valt net iets anders dan de zomertijd in Nederland. Hierdoor is het tussen 22 maart en het laatste weekend in maart 3,5 uur later dan in Nederland. Tussen 22 september en het laatste weekend van oktober is het in Iran 1,5 uur later dan in Nederland.
Elektriciteit in Iran
De elektriciteit in Iran is 220-230 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt vooral Europese stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met twee ronde pinnen. Je kunt ook plekken treffen met Britse stopcontacten, die geschikt zijn voor 3-polige stekkers. Het is dus raadzaam voor de zekerheid een wereldstekker mee te nemen. Buiten de steden zijn gebieden waar nauwelijks elektriciteit beschikbaar is.
Handige tips voor een vakantie in Iran
Voor het laatst bijgewerkt op 29 augustus 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Iran, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.