Tips voor een vakantie in Ivoorkust

Ivoorkust: een introductie

Een vakantie in Ivoorkust beleef je in een land van uitersten, met ruige stranden en ongerepte regenwouden, maar ook met energieke metropolen en de grootste kerk ter wereld. Côte D’Ivoire – zoals het land officieel heet – was ooit een van de meest harmonieuze en welvarendste landen van West-Afrika. Na de onafhankelijkheid in 1960 werd de voormalige Franse kolonie groot met de handel en export van ivoor, koffie en cacao. Begin deze eeuw zorgden gewapende opstanden, militaire coups en het Ebola-virus voor de nodige problemen, maar sinds het einde van het conflict in 2011 zijn voorzichtige stappen gezet richting een langdurige vrede.

Door de recente burgeroorlog staat Ivoorkust nog niet hoog op de ladder als een plek om vakantie te vieren, terwijl het land voor avontuurlijke reizigers ongelooflijk veel te bieden heeft. Tai National Park is een van de laatst overgebleven maagdelijke regenwouden in West-Afrika, met bomen van meer dan 50 meter hoog, hangende lianen, snelstromende gorgelende beekjes, dwergnijlpaarden en chimpansees.

In de kustplaats Grand-Bassam zie je elegante Parijse herenhuizen en vervallen koloniale architectuur, wat het een notering heeft opgeleverd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De hoofdstad Yamoussoukro heeft een kerk waarin plek is voor 18.000 gelovigen, waarmee deze basiliek zelfs groter is dan de Sint-Pieter in Vaticaanstad. Abidjan wordt met zijn glimmende wolkenkrabbers en chique restaurants ook wel het ‘Manhattan van Afrika’ genoemd.

Ivoorkust reizen

Op de stranden met zijn koele bries kun je ontsnappen aan de drukte van de steden. Met acht nationale parken, drie Unesco-werelderfgoederen en zestig verschillende stammen is Ivoorkust eigenlijk de ideale plek voor een vakantie. Profiteer van de verbeterde veiligheidssituatie en waag een bezoek aan dit voetbalminnende land dat na het oplossen van de politieke dilemma’s ongetwijfeld als een Afrika’s toeristische juwelen te boek zal staan.

Ivoorkust in een notendop

– Oppervlakte: 322.463 vierkante kilometer (8 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 29.981.758 (2024);
– Bevolkingsdichtheid: 93 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Yamoussoukro;
– Talen: Frans (officieel), 60 inheemse talen;
– Munteenheid: West-Afrikaanse CFA-Frank (XOF);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 5500 (2022).

Ivoorkust visum

Informatie over visum Ivoorkust

Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Ivoorkust. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een hotelreservering en een vliegticket voor de retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming.

Voor een toeristenvisum moet je verder kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken voor een vakantie in Ivoorkust. Voorts moet je een vaccinatie tegen Gele Koorts hebben gehad. Vergeet dus niet het gele vaccinatieboekje in je handbagage te stoppen als je naar het land reist.

Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Ivoorkust in Den Haag. De Ivoriaanse autoriteiten hebben voor de visumaanvraag een website in het leven geroepen die niet uitblinkt in duidelijkheid. Je dient een afspraak te maken via de website www.snedai-visardv.ci. Neem de afspraakbevestiging mee. Je kunt het visum ook meteen betalen via de website. Elektronische betaling bespoedigt de afhandeling. Neem het betalingsbewijs mee naar de ambassade. Bij de aanvraag in persoon moet je twee recente kleurenpasfoto’s inleveren.

Bij het Verkeersbureau van Ivoorkust kun je terecht voor toeristische informatie over het land.

Bezienswaardigheden in Ivoorkust

Ivoorkust bezienswaardigheden
Ivoorkust heeft een gevarieerde mix van bezienswaardigheden, van nationale parken en watervallen tot stranden en koloniale stadjes. Het West-Afrikaanse land mag zelfs aanspraak maken op de grootste kerk ter wereld. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Ivoorkust

Hotels in Ivoorkust

Ivoorkust hotels
Ivoorkust heeft een flink aantal hotels, maar die vind je vooral in de grote steden. De meeste keuze heb je in de voormalige hoofdstad Abidjan en aan het strand in Grand-Bassam. De kwaliteit van hotels loopt erg uiteen. ► Lees hier alle tips over hotels in Ivoorkust

Reizen naar Ivoorkust

Reizen naar Ivoorkust
Je kunt niet vanuit Nederland rechtstreeks naar Ivoorkust vliegen, maar je kunt het land wel bereiken met een overstap. Je kunt dan binnen een dag in Ivoorkust zijn. Vanuit Brussel gaan wel directe vluchten naar Ivoorkust. ► Lees hier meer over reizen naar Ivoorkust

Communicatie in Ivoorkust

Internationaal toegangsnummer: +225.
Alarmnummer ambulance: 185.
Alarmnummer politie: 111 en 170.
Alarmnummer brandweer: 180.

Tijdsverschil met Ivoorkust

In onze winter is het in Ivoorkust 1 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Ivoorkust 2 uur vroeger dan in Nederland.

Elektriciteit in Ivoorkust

De elektriciteit in Ivoorkust is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Ivoorkust, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/jbdodane; depositphotos.com/BLC-James; Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *