Tips voor een vakantie in Kiribati
Kiribati: een introductie
Een vakantie in Kiribati beleef je op een afgelegen archipel van 33 wijd verspreide koraaleilanden in de Stille Oceaan, een kwetsbaar land waarvan de toekomst net zo onstuimig zal zijn als het recente verleden. Kiribati stond als Britse kolonie bekend als The Gilbert Islands, maar heeft zich sinds de onafhankelijkheid in 1979 nooit kunnen ontwikkelen tot een tropisch paradijs met luxe resorts die vakantiegangers op hun bucket list hebben staan. Het is een van de armste landen in de Pacific en volledig afhankelijk van buitenlandse hulp.
Al tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Kiribati de nodige littekens opgelopen, toen de eilanden het toneel waren van hevige gevechtshandelingen tussen de Amerikanen en de Japanners. Tijdens de Koude Oorlog in de jaren vijftig en zestig werden enkele atollen onbewoonbaar door nucleaire testen van de Britten en de Amerikanen. De komende jaren hangt de stijging van de zeespiegel als een donkere wolk boven de eilandrepubliek. Er zijn zelfs al twee kleine onbewoonde atollen onder water verdwenen.
► Vraag een reisvoorstel aan voor je ideale rondreis in de Pacific
Tegelijkertijd heeft Kiribati genoeg eigenschappen die een vakantie de moeite waard maken. Je zult er vooral op het hoofdeiland South Tawara en Christmas Island (Kiritimati) verblijven, plekken met witte stranden van koraalzand en een overvloed aan lagunes waar je vogels kunt spotten. Je er tropische vissen bekijken, dansen in hutjes van kokoshout en duiken naar scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog. En je kunt er als een van de eerste het nieuwe jaar inluiden, want Kiribati ligt het dichtste bij de datumgrens die het oude jaar van het nieuwe scheidt. Ga er snel heen voordat deze paradijselijke atollen door de oceaan worden verzwolgen.
Kiribati in een notendop
– Oppervlakte: 811 vierkante kilometer (helft van provincie Utrecht);
– Inwoneraantal: 113.001 (2021);
– Bevolkingsdichtheid: 139 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Tarawa;
– Talen: Kiribatisch, Engels;
– Munteenheid: Australische Dollar (AUD);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2300 (2020).
Informatie over visum Kiribati
Staatsburgers uit Nederland en België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Kiribati. Daarvoor dien je wel in het bezit te zijn van een paspoort dat bij aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is. Ook moet je beschikken over een vliegticket voor de terugreis of een vlucht naar een volgende bestemming en moet je kunnen aantonen over voldoende financiële middelen te beschikken om je verblijf in Kiribati te kunnen bekostigen.
Zonder visum kun je maximaal 30 dagen in Kiribati verblijven. Ter plaatse kun je verlenging aanvragen, met een maximum van 4 maanden. Voor het aanvragen van een visum voor een langer verblijf of een werkvergunning kun je terecht het Consulaat van Kiribati in Duitsland.
Wat te doen in Kiribati: 10 tips!
Met witte zandstranden en kokospalmen kun je de dagen doorbrengen met zwemmen, luieren en duiken. Maar bekijk ook de overblijfselen uit de oorlog, proef de authentieke cultuur en zonder je af op onbewoonde afgelegen eilanden. ► Hier vind je 10 tips wat te doen in Kiribati
Overnachten in Kiribati
Door de weinige toeristen zijn er nog beperkte mogelijkheden om te overnachten in Kiribati. Op het hoofdeiland Tarawa, op Christmas Island (Kiritimati) en op het atol Abemama vind je enkele hotels, lodges en guesthouses. Lees hier alle tips voor overnachten in Kiribati
Communicatie in Kiribati
Internationaal toegangsnummer: +686.
Alarmnummer ambulance: 194.
Alarmnummer politie: 192.
Alarmnummer brandweer: 193.
Operator (alleen bij noodgevallen): 199.
Tijdsverschil met Kiribati
Kiribati bestaat uit drie uitgestrekte eilandengroepen die zich in verschillende tijdzones bevinden. Op de Gilberteilanden, waar zich ook de hoofdstad Tarawa en de internationale luchthaven bevindt, is het tijdens onze winter 11 uur later dan in Nederland. Tijdens de zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het op de Gilberteilanden 12 uur later dan in Nederland.
Op de Phoenixeilanden is het tijdens de winter 12 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het op de Phoenixeilanden 11 uur later dan in Nederland.
Op de Line Eilanden is het tijdens de winter 13 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd is het op de Line Eilanden 12 uur later dan in Nederland.
Elektriciteit in Kiribati
De elektriciteit in Kiribati is 240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Australische stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met drie pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen.
Handige tips voor een vakantie in Kiribati
Voor het laatst bijgewerkt op 22 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Kiribati, kun je dat laten weten via het contactformulier.