Wat te doen op de Comoren: 10 tips!

De Comoren zijn nog geen gangbare vakantiebestemming, maar steeds meer mensen ontdekken deze afgelegen archipel in de Indische Oceaan. En hoewel het Afrikaanse landje niet groter is dan de provincie Limburg, is er genoeg te doen.

Op de drie eilanden kun je relaxen op tropische witte zandstranden, wandelen rond mysterieuze kratermeren en je onderdompelen in de lokale cultuur. Je kunt er genieten van het uitzicht op de oceaan, zonder lawaaierige strandclubs en wanstaltige souvenirshops. Actievelingen wagen zich aan een trektocht naar ‘s werelds grootste actieve vulkaan. Ga je op vakantie naar dit ‘onontdekte’ eilandenrijk in het zuiden van Afrika? Hier vind je 10 tips wat te doen op de Comoren!

Beklim de Karthala vulkaan

Als je wat actiefs wil doen op de Comoren, kun je een trektocht maken naar de berg Karthala. Dit is de grootste actieve vulkaan ter wereld, die in 2005 voor het laatst tot uitbarsting kwam. De Karthala domineert het eiland Grande Comore en is met zijn 2361 meter ook het hoogste punt van de eilandengroep.

Bovenop heb je een schitterend uitzicht op de lavavelden en het groene landschap van de Comoren. Op rustige dagen kun je afdalen in de enorme krater, die wel tot 4 kilometer breed is. De vulkanische reus is van een ongekende natuurlijke schoonheid, maar hou wel de voorspellingen in de gaten. Je kunt ter plekke een gids huren en voor de 13 kilometer lange trektocht naar de Karthala moet je 6 tot 7 uur uittrekken.

Onderwaterleven op het eiland Mohéli

Mohéli is het kleinste en mooiste eiland van de Comoren, waar de meeste reizigers wel een paar dagen voor uittrekken. Het rustige Mohéli staat bekend om zijn prachtige natuur, ongerepte stranden en rijke onderwaterleven. Aan de zuidkant van het eiland ligt Parc Marin de Mohéli, het enige nationale park van de Comoren.

Dit beschermde zeereservaat is een geweldige plek om zeeschildpadden, dolfijnen, haaien en walvissen te spotten. Elk jaar tussen juli en oktober passeren zo’n duizend bultruggen Mohéli als ze op weg zijn vanuit Antarctica. Een goede uitvalsbasis om het gebied te verkennen is het Mohéli Lake Lodge, een ecolodge midden in het nationale park. Zij organiseren boottochtjes en snorkel- en duiktrips.

Hoofdstad Moroni

De slaperige hoofdstad Moroni wordt vaak overslagen bij een vakantie op de Comoren, maar is toch zeker een bezoekje waard. Moroni straalt een bedwelmende Arabische charme uit, met zijn moskeeën, markten en theehuizen waar oude mannen hun dagen verslijten. De smalle kronkelende straatjes zijn gevuld met leuke winkeltjes en cafés en de lokale bevolking draagt ​​traditionele Afrikaanse kleding.

Een populaire bezienswaardigheid in Moroni is de Grande Mosque du Vendredi (Grote Vrijdagmoskee), die in Arabisch-islamitische stijl rond 1427 is gebouwd. De witte moskee met zijn vierkante minaret mag je niet missen in de stad. Op vrijdag is het altijd extra druk, wanneer veel moslims er komen bidden. Op de markt kun je terecht voor souvenirs, kruiden en handwerk van lokale ambachtslieden.

Verken het eiland Anjouan

Het tweede grootste eiland Anjouan is het ontdekken waard vanwege de Swahili-architectuur in de hoofdstad Mutsamudu. De stad staat bekend om zijn unieke 17e-eeuwse sfeer, met oude huizen in de kronkelende steegjes, bewerkte deuren, een oude citadel en enkele moskeeën. Als je een slaapplek zoekt in Mutsamudu, kun je terecht in het Karama Hotel. Dit 3-sterrenhotel heeft goede reviews van reizigers en beschikt over een restaurant en kamers met airconditioning, gratis wifi en een eigen badkamer.

Op een klein eindje rijden vind je prachtige stranden en adembenemende watervallen. Op Anjouran kom je ook te weten waar de Comoren haar bijnaam ‘de parfumeilanden’ aan te danken heeft. De regio rond het dorp Bambao is de thuisbasis van meerdere plantages waar parfum en etherische oliën worden geproduceerd. De parfumplanten, zoals citroengras, jasmijn, geranium, basilicum en vanille, zijn vroeger geplant door de Franse kolonisten. Ook staan er veel bomen waar ylang-ylangolie uit wordt verkregen.

Relaxen op het strand Mitsamiouli

Veel reizigers komen naar de Comoren vanwege de mooie stranden. Een plaats die hierom bekendstaat, is Mitsamiouli in het uiterste noorden van het hoofdeiland Grand Comore. In Mitsamiouli vind je uitgestrekte witte zandstranden met wuivende palmbomen die je op sommige dagen bijna helemaal voor jezelf kunt hebben. Het strand van Mitsamiouli behoort tot de mooiste van Afrika en kan met gemak wedijveren met exotische oorden als de Malediven.

De badplaats heeft goede duikfaciliteiten en de overblijfselen van een koninklijk paleis dat dateert uit de tijd van de sultans. Er zijn een paar bars en restaurants waar weleens Comorese dansers hun kunsten laten zien.

Kratermeer Dziani Boundouni

Het eiland Mohéli is niet alleen bekend vanwege het rijke onderwaterleven, maar ook om het kratermeer Dziani Boundouni. Dit prachtige zwavelkatermeer ligt in het midden van het eiland is en te bereiken via een dagwandeling vanuit de hoofdstad Fomboni. Het 400 meter brede meer is omringd door tropisch regenwoud, waar je mogelijk de zeldzame ringstaartmaki’s kunt spotten.

Fomboni zelf is een schilderachtig vissersdorp met één hoofdstraat en bescheiden locals die je vriendelijk welkom zullen heten. Aan de kust kun je zien hoe locals nog steeds met de hand houten zeilboten in elkaar timmeren.

Zoutwatermeer Lac Salé

In het noordoosten van het eiland Grande Comore vind je het kleine en pittoreske kratermeer Lac Salé, dat volgens een lokale legende geen bodem zou hebben. In 1978 probeerden enkele professionele duikers het meer te verkennen, maar ze kwamen nooit meer naar de oppervlakte. De lokale bevolking gelooft sindsdien dan ook dat het meer heilig is. Er is een kleine heuvel achter het meer die je kunt beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de omgeving.

Lac Salé op de Comoren. Foto © Flickr.com/John Crane.

Duiken op Grande Comore

Met het heldere water en ongerepte koraalriffen bieden de Comoren volop mogelijkheden om te duiken, als je wat onder water wilt doen. La Trou du Prophète, Niumashuwa Bay en Pamanzi zijn bijzonder mooie locaties, vaak bezocht door grijze rifhaaien, barracuda’s en zelfs roggen.

La Trou du Prophète ligt in het noorden van Grande Comore, vlakbij Mitsamiouli. In het Frans betekent dit ‘het gat van de profeet’. De lokale bevolking zal je vertellen dat profeet Mohammed hier landde en tussen de twee grote rotsen aan de kust zat. Vroeger was dit een favoriete plek voor zeilers om in de beschermde baai voor anker te gaan. Voor het maken van duiktrips op de Comoren kun je onder andere terecht bij het duikcentrum Comores Plongée (www.comores-plongee.com).

Bezoek de oude hoofdstad Iconi

Iets ten zuiden van Moroni ligt Iconi, de eerste hoofdstad van de Comoren. Al in de 12e eeuw werd hier een handelspost gevestigd en het was ooit de hoofdstad van het sultanaat van Bambao. Er staan nog ruïnes van oude paleizen en vestingwerken en enkele oude gebouwen met prachtig houtsnijwerk. Ook het graf van prins Said Ibrahim, de laatste sultan van de Comoren, bevindt zich hier. Het verhaal gaat dat vrouwen in de 17e eeuw van de kliffen van Iconi de dood tegemoet sprongen om te voorkomen dat ze gekidnapt zouden worden door piraten.

Eilandhoppen naar Mayotte

Als je tijd over hebt, is het de moeite waard om vanaf de Comoren de oversteek te maken naar het eiland Mayotte. Dit eiland hoort officieel bij Frankrijk, nadat de inwoners in 1975 niet wilden aansluiten bij de onafhankelijkheid van de Comoren. Mayotte is een heerlijk vakantie-eiland met mooie stranden, prachtige koraalriffen en uitstekende duikfaciliteiten.

Er is genoeg te doen op Mayotte. De parel van het eiland is de Sulu-waterval, die rechtstreeks in zee stort. Mayotte heeft vermoedelijk de grootste lagune ter wereld, die je per kano kunt verkennen. Natuurliefhebbers zullen ook genieten van het beboste eiland Pamanzi (Petite-Terre), op 5 kilometer van de kust. De stad Dzaoudzi heeft enkele oude vestingwerken die het bezoeken waard zijn. De rederij SGTM (www.sgtm.com) organiseert veerdiensten tussen Grande Comore en Mayotte.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op de Comoren, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/urf; Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *