Bezienswaardigheden in Djibouti top-10
Djibouti was lange tijd onbekend bij toeristen, maar rukt de laatste jaren op als ‘onontdekte’ bestemming onder backpackers en avontuurlijke reizigers. Djibouti is niet groot en zit weggestopt in een hoekje in de Hoorn van Afrika, maar heeft een schat aan bezienswaardigheden.
Weinig landen van deze grootte hebben zo’n verscheidenheid aan landschappen, van zoutmeren en vulkanen tot stranden en canyons. Je kunt hier snorkelen in prachtige koraalriffen, het nomadische leven in de woestijn verkennen en het buitenaardse landschap bewonderen. Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Djibouti!
Plan hier je trip naar Djibouti
Assalmeer
Het Assalmeer (Lac Assal) is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Dibouti. Dit is namelijk een van de laagst gelegen meren ter wereld, met meer zout dan de Dode Zee op de grens van Israël en Jordanië.
Het honingkleurige kratermeer ligt liefst 155 meter beneden zeeniveau. Dat is niet zo laag gelegen als de Dode Zee (met 430 meter onder de zeespiegel), maar minstens zo indrukwekkend. Het Asssalmeer ligt in een oogverblindend landschap, omringd door wit zand, slapende vulkanen en uitgestrekte lavavelden. Met het barre landschap lijkt het wel alsof je op een andere planeet bent.
Het meer is tien keer zouter dan de zee, en op sommige plekken is de zoutconcentratie zelfs 40 procent. Zwemmen is dus onmogelijk, maar het turkooisblauwe water is wel perfect om in te drijven en in te relaxen. Door het hoge zoutgehalte zou het water ook goed zijn voor het reinigen en revitaliseren van de huid. Het is rijk aan mineralen als magnesium, calcium en sulfaten. Dit is trouwens ook een van de heetste plekken op aarde: in de zomer kan de temperatuur gemakkelijk 55 °C bereiken.
Het Assalmeer is hard op weg een van de grootste toeristische trekpleisters te worden van Djibouti. De regering heeft het natuurwonder in 2015 voorgedragen voor een plek op de Werelderfgoedlijst van Unesco en er bestaan plannen voor de bouw van een bezoekerscentrum en wellness resorts. Het Assalmeer ligt ongeveer 115 kilometer ten westen van de hoofdstad Djibouti, een rit van ruim 2 uur. Je kunt het meer bezoeken via een lokale tour operator in Djibouti of door het regelen van een taxi.
➽ Boek hier een dagtrip naar het Assalmeer vanuit Djibouti-Stad
Djibouti-Stad
Het is ook de moeite waard enkele dagen door te brengen in Djibouti-Stad. De hoofdstad is de perfecte uitvalsbasis voor het regelen van excursies (en om ervan bij te komen), maar heeft op zichzelf ook wel een paar bezienswaardigheden.
Het is een charmante stad met een uitgesproken Arabische sfeer waar je kunt verdwalen tussen 19e-eeuwse gebouwen. Le Marché-Central is de grootste markt, een chaotische plek waar je het drukke stadsleven kunt ervaren. Je kunt hier souvenirs en lokale producten scoren.
Er is een aquarium, een van de beste van Afrika, waar je vissen uit de Rode Zee kunt bewonderen. Andere attracties zijn het presidentieel paleis, kerken en moskeeën. De Hamoudi moskee (Mosquée Al-Hamoudi) is de oudste, die in 1897 werd gebouwd.
De kathedraal van Djibouti (Cathédrale Notre-Dame du Bon-Pasteur de Djibouti) is door de Fransen gebouwd in 1964 en de belangrijkste kerk van de stad (ook al is-ie best smal). Djibouti-Stad maakte een snelle ontwikkeling door met steeds meer moderne en hoge gebouwen, dus het zal niet lang duren voordat de eerste wolkenkrabber te zien is.
➽ Reserveer hier online een hotel in Djibouti-Stad
Tadjourah
Tadjourah is de oudste stad van Djibouti en ook een van de oudste steden aan de Afrikaanse oostkust. Al in de 12e eeuw werd Tadjourah gesticht en eeuwenlang was het een belangrijke havenstad voor de handel in goederen tussen Djibouti en Ethiopië. De stad werd vooral berucht door de slavenhandel waar de heersende sultans hun geld mee verdienden.
Nu is het een relaxte plek om even de drukte van de hoofdstad te ontvluchten. Door de vele witgekalkte huizen en moskeeën staat Tadjourah ook wel bekend als La Ville Blanche (‘De Witte Stad’). Het is een geweldige plek om te wandelen, want vanaf de waterkant heb je een prachtig uitzicht op de Golf van Tadjourah. Overnachten kan in het Gadileh Resort Hotel (www.gadilehresort.com).
Vlakbij liggen enkele stranden, waaronder het bekende Le Sable Blanc. Het is een prachtig strand met wit zand (‘le sable blanc‘ in het Frans) en beschermd door een kleine bergketen. De zee met zijn vissen en koraal is ideaal om te snorkelen en te duiken. Andere activiteiten zijn vissen, waterskiën en windsurfen. Vanaf Djibouti-Stad gaat er een veerboot naar Tadjourah. Website: www.region-tadjourah.dj
Abbemeer
Het Assalmeer is niet het enige zoutmeer van Djibouti. Op de grens met Ethiopië vind je het Abbemeer, dat opvalt door zijn torenhoge kalkstenen ‘schoorstenen’ die voortdurend een mysterieuze zwavelhoudende stoom afblazen. Sommige van deze schoorstenen zijn liefst 45 meter hoog.
Dit geeft het verder vlakke meer een apocalyptische uitstraling. Het is dus niet zo verbazend dat hier de Amerikaanse sciencefictionfilm Planet of the Apes (1968) is opgenomen.
De stoom komt van de Dama Ali, een halfslapende vulkaan aan de noordwestkant van het meer. Het Abbemeer ligt in het midden van de zogeheten Afar-driehoek, een van de heetste en meest verlaten plekken op aarde. Je kunt het meer alleen bereiken met een 4WD en een gids.
Moucha eilanden
Een paar kilometer voor de kust van Djibouti-Stad liggen de Moucha eilanden, een paradijs voor iedereen die houdt van vissen, snorkelen en duiken. De eilanden zelf bestaan vooral uit zand en enkele cactussen, maar ze zijn omringd door schitterende koraalriffen. Er zijn 20 eilandbewoners, al verveelvoudigt het aantal mensen tijdens de zomermaanden.
Op de eilanden zijn een paar bungalows waar je de nacht kunt doorbrengen, met een klein restaurant erbij. Op een heldere dagen kun je de Afrikaanse kust zien liggen en de zonsondergang ‘s avonds is fenomenaal. Vanuit Djibouti-Stad varen geregeld bootjes naar de Moucha eilanden.
➽ Boek hier een 3-daagse tour langs de hoogtepunten van Djibouti
Day Forest National Park
Day Forest National Park laat zien dat er in Djibouti meer te vinden is dan alleen maar dorre woestijn. Het is een van de twee beschermde beboste gebieden in het land, een prachtig bergachtig natuurgebied met zeldzame flora en fauna. Als je geluk hebt, zie je de geheimzinnige Toha Sunbird (een bijzondere zangvogel die in Djibouti voorkomt).
Het bos is ontstaan op de steile hellingen en ravijnen van het Goda-bergmassief, waarbij de hoogste berg zelfs een hoogte heeft van 1783 meter. Day Forest National Park is al opgericht in 1939 en is daarmee het oudste nationaal park van Djibouti. Deze groene oase ligt ongeveer 30 kilometer van de Golf van Tadjourah.
Refuge de Décan
Je kunt een uitstapje maken naar Refuge de Décan als je even het drukke en stoffige Djibouti-Stad wilt ontvluchten. Dit is een klein reservaat ten zuiden van de hoofdstad waar verweesde en verwaarloosde dieren worden opgevangen. Zo komen hier ook dieren terecht die ontdekt zijn in kleine kooitjes voor illegale smokkel. Het opvangcentrum is in 2001 opgericht door een Franse dierenarts die zich bekommerde om dieren die niet langer in het wild kunnen leven.
Refuge de Décan biedt inmiddels bescherming aan meer dan honderd dieren, waaronder gazelles, jachtluipaarden, leeuwen, struisvogels, caracals (een soort kat) en verschillende soorten apen. Ondanks de nabijheid van een grote stad voelt het reservaat aan als een Afrikaanse savanne.
Je kunt er ook overnachten in rustieke stenen chalets in twee eco-toeristische kampen: Djalelo en Assamo. Het reservaat is ongeveer een halfuur rijden Djibouti-Stad. Neem een taxi of huur een 4WD als je in een van de chalets wilt slapen. Website: www.decandjibouti.org
Ghoubbet-el-Kharab
Ghoubbet-el-Kharab is een spectaculaire baai die met een smal kanaal wordt gescheiden van de Golf van Tadjourah. De inham wordt omringd door bergen en kliffen die stijgen tot een hoogte van 600 meter. Ondanks de natuurlijke schoonheid noemen de inwoners van Djibouti het zoutwatermeer ook wel ‘een put van demonen’. Vlak voor de kust ligt l’Île du Diable, letterlijk vertaald het Duivelseiland, waar de duivel zou verblijven. Lokale vissers durven na zonsondergang dan ook niet naar dit eiland te varen.
De veronderstelde aanwezigheid van kwade geesten houdt duikers en wetenschappers niet tegen, want Ghoubbet-el-Kharab is een van de populairste duiklocaties van Djibouti. Duikers komen hier vooral om walvishaaien te spotten, die hier tussen november en februari worden waargenomen.
Ook kun je er terecht voor ander zeeleven, zoals dolfijnen, zeeschildpadden, roggen en 200 soorten koraal. Daarnaast is er een duikspot die bekendstaat als La Faille (‘de breuk’), op het punt waar de tektonische Afrikaanse en Arabische platen samenkomen. Er zijn sterke stromingen richting het kanaal en de inham is ongelooflijk diep, tot bijna 200 meter. Dolphin Excursions (www.divedjibouti.com) organiseert boottochtjes en duik- en snorkeltrips in de baai.
Ali Sabieh en Grand Bara woestijn
In het zuiden van het land ligt Ali Sabieh, de tweede grootste stad van Djibouti. In deze stad van zo’n 150.000 inwoners zijn niet veel bezienswaardigheden, tenzij je hier het authentieke ongerepte Afrika wilt ervaren. Tussen de smalle zanderige straatjes en sloppenwijken vind je hier vele straatmarkten en eetstalletjes. Er zijn een paar plekken waar je kunt overnachten, waarvan Hotel Le Palmaraie de bekendste is.
De voornaamste attractie in de stad zelf is de Ali Sabieh Mountain. De 800 meter hoge berg kijkt uit over de stad. Op een helling van de berg is het nationale embleem van Djibouti gekerfd: een schild met een speer dat omringd is door lauriertakken. De stad ligt op een transportroute naar Ethiopië 10 kilometer verderop, maar richt zich ook steeds meer op avontuurlijk toerisme.
Ali Sabieh is de uitvalsbasis voor een uitstapje naar de Grand Bara woestijn in het zuiden van Djibouti. Het is een groot droog gebied met zoutvlaktes, zandvlaktes en wat schaars struikgewas. Ooit lagen hier meren die opgedroogd zijn tot dorre vlaktes. Aan de rand zijn vulkanische valleien. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot ver boven de 40 °C. Ondanks het onherbergzame klimaat leven hier verscheidene dieren, waaronder gazelles, gekko’s en de Berbera-woestijnrat, die alleen hier voorkomt. Probeer een gids te regelen als je de woestijn in wilt.
Ardoukoba-vulkaan
Ten net oosten van het Assalmeer ligt de 298 meter hoge Ardoukoba-vulkaan, die in november 1978 ontstond uit de ingewanden van de aarde. De vulkaan ontstond na een aardbeving die een diepe spleet creëerde van 800 meter diep. En die aardbeving ontstond weer door de tektonische platen van Afrika en het Arabische schiereiland die tergend langzaam uit elkaar scheuren.
In dit gebied is daarom al 3000 jaar vulkanische activiteit aan de gang. De Ardoukoba zelf was echter niet heel actief, want na een week suste de vulkaan weer in. Door de activiteit ontstond wel een bijzonder landschap van zwarte, glanzende lava.
Klauterend over het kale landschap met de grillige rotsen kunnen de lavastromen nog steeds warm aanvoelen. Voor wetenschappers en geologen is het gebied een ware speeltuin dat ze nauwlettend in de gaten houden. De vulkaan ligt op een halfuur lopen van het Assalmeer.
Handige tips voor een vakantie in Djibouti
Voor het laatst bijgewerkt op 27 november 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Djibouti, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.
1 reacties
Beste,
Zelf dacht ik altijd dat het heetste plekje op aarde de Atacama desert in Zuid-Amerika zou zijn…
maar dit in Djibouti is ook bijzonder! Dus het zoutgehalte is het Assalmeer is er hoger dan in de Dode zee?! lijkt mij dan een uitstekend kuuroord voor mensen met huidaandoeningen zoals exceem en ringworm of psoriasis (zwavel, zout en magnesium)