De 10 beste bezienswaardigheden in Egypte
Egypte is befaamd om zijn eeuwenoude beschaving en enkele van de bekendste monumenten ter wereld, waaronder natuurlijk de beroemde piramides. Als je alleen aan het strand gaat liggen en gaat zwemmen in de Rode Zee, heb je echt iets gemist! Je kunt met gemak een maand rondtrekken in Egypte om alle bezienswaardigheden te bezoeken. Sommige springen er met kop en schouders bovenuit. Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Egypte die je absoluut niet mag overslaan.
Piramides van Giza, Cairo
De Piramides van Giza, gelegen in de zuidwestelijke voorsteden van Cairo, zijn de onbetwiste topattractie in Egypte. De indrukwekkende piramides zijn als enige overgebleven van de zeven klassieke wereldwonderen en behoren tot de bekendste en oudste bouwwerken in de mensheid. Het gaat om drie grote piramides en een aantal kleintjes, die tijdens drie generaties werden gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christus. De grootste is de piramide van Cheops, met een ontzagwekkende hoogte van 139 meter en een gewicht van 6,25 miljoen ton. Het is ook de grootste van alle 90 piramides die in Egypte zijn gebouwd. De nabijgelegen piramide van Chefren lijkt hoger, maar dat komt omdat deze op een grotere heuvel is gebouwd. Wandel om de piramides heen tijdens lunchtijd, wanneer alle met bussen aangeleverde groepen toeristen in het restaurant zitten (en het te warm vinden). Haal het uit je hoofd om op de piramides te klimmen, want dat is strikt verboden!
Karnak, Luxor
Hoewel een groot deel uit ruïnes bestaat, is het tempelcomplex Karnak een van de indrukwekkendste plekken van Egypte. Het is het grootste religieuze bouwwerk uit de oudheid ter wereld, waar vele generaties Egyptische bouwers en zo’n dertig farao’s aan hebben meegewerkt. Karnak bestaat uit vier hoofdtempels en talloze kleinere tempels en heiligdommen. Een van de bekendste bouwwerken van het tempelcomplex is een zuilengalerij (de Hypostyle Hall) met 134 massieve zandstenen pilaren die in zestien rijen zijn opgesteld. Sommige zuilen hebben een hoogte van 21 meter. Karnak ligt ongeveer 2,5 kilometer ten noorden van Luxor, langs de rivier de Nijl, en kun je met een taxi bereiken.
Vallei der Koningen, Luxor
De beroemde Vallei der Koningen, verscholen tussen rotsachtige steile hellingen, was van de 16e tot en de 11e eeuw voor Christus de laatste rustplaats voor farao’s en bevoorrechte edelen. De vallei in Luxor bevat 63 graftombes en grafkamers, variërend in grootte van een eenvoudige groeve tot een complex met meer dan 120 kamers. De koninklijke tombes zijn versierd met prachtige muurschilderingen die scènes uit de Egyptische mythologie uitbeelden. Op de muren staan ook teksten die de dode instructies geven op zijn reis naar het dodenrijk. Bij de begrafenis van een farao werd het lichaam bedekt met gouden sieraden en symbolische voorwerpen, die altijd grafrovers hebben aangetrokken. Vrijwel geen enkel koningsgraf is ongeschonden teruggevonden, met uitzondering van het graf van de beroemde Toetanchamon. Er is een roulerend systeem om telkens een beperkt aantal graftombes open te stellen voor bezoekers, om de graven te beschermen tegen vocht en het zweet dat toeristen achterlaten. Je vindt de Vallei der Koningen aan de westoever van de Nijl. Vanuit het centrum van Luxor kun je per bootje de rivier oversteken en er naartoe lopen, of een taxi nemen.
Abu Simbel
Een van de beste bezienswaardigheden in het zuiden van Egypte is Abu Simbel, een rotswand met twee enorme uitgehouwen tempels. De tweelingtempels werden onder het bewind van farao Ramses de Grote in de 13e eeuw voor Christus uit de berg gehakt, als blijvend monument voor zichzelf en zijn koningin Nefertari. Abu Simbel ligt aan de westelijke oever van het Nassermeer, wat in de jaren zestig bijna het einde betekende voor de prachtige grottempels. Door de bouw van de Aswandam dreigden de tempels te overstromen, waardoor het complex tussen 1964 en 1968 in zijn geheel is verplaatst naar een veilige locatie 200 meter verderop. Abu Simbel is beroemd om zijn megalithische proporties. Voor de tempel van Ramses staan vier kolossale beelden die hij van zichzelf liet maken, van 20 meter hoog (waarvan één beeld inmiddels is afgebrokkeld). Binnen is een indrukwekkende zuilenhal die rijkelijk versierd is met muurschilderingen. De tempel van Nefertari is wat kleiner. Abu Simbel ligt ongeveer 260 kilometer ten zuiden van Aswan. Je kunt de tempels bereiken per vliegtuig, per bus of met een georganiseerd tripje van een tour operator.
Aswan
Een van de meest vreedzame steden van Egypte is Aswan, gelegen langs enkele kronkelende bochten van de Nijl. De stad is omringd door oranje getinte duinen een perfecte plek om een paar dagen tot rust te komen en te genieten van de relaxte sfeer. Neem de veerboot naar Elephantine Island en wandel door de kleurrijke straten van de Nubische dorpen in de omgeving.
Maak een tochtje op een kameel naar het woestijnklooster van St. Simeon of drink gewoon eindeloze kopjes thee op een rivierboot, terwijl je de zeilen van de traditionele houten felucca’s voorbij ziet glijden. In Aswan kun je ook op zo’n Arabisch zeilschip stappen voor een tocht over de Nijl naar het noordelijke Luxor, of kies voor een luxer Egyptisch cruiseschip. Het volgen van de loop van deze rivier is haast geen betere manier om de geschiedenis van Egypte te ontdekken. ► Lees hier 10 tips wat te doen in Aswan
Egyptisch Museum, Cairo
Het Egyptisch Museum is na de piramides de beste bezienswaardigheid van Cairo. Het is een schatkamer van de farao’s met minstens 120.000 objecten uit de Egyptische oudheid. Op de begane grond van het roze herenhuis vind je een uitgebreide verzameling papyrus en munten die de oude Egyptenaren gebruikten. Op de eerste verdieping zijn er artefacten uit de laatste twee dynastieën van het oude Egypte en ook veel artefacten uit de Vallei der Koningen te zien. Hoogtepunten zijn de juwelen uit het graf van Toetanchamon en de fascinerende Royal Mummy Room met 27 koninklijke mummies uit de tijd van de farao’s. Eigenlijk zie je in elke hoek van het museum wel een prachtig kunstwerk of beeldhouwwerken dat in ander museum al snel tot de hoogtepunten zou behoren. Het Egyptisch Museum bestaat al sinds 1858 en bevindt zich vlakbij het Tahrirplein in het centrum van Cairo.
Siwa oase
Siwa, midden in de Libische woestijn, is een van de meest geïsoleerde nederzettingen van Egypte. Het is een lieflijke en prachtige kleine oase, omringd door zo’n 200 zoetwaterbronnen, duizenden palmbomen en talrijke dadel-, sinaasappel-, olijf- en citroenbomen. In verschillende bronnen kun je een verkoelend bad nemen, waaronder ‘het bad van Cleopatra’. Volgens een legende zou de Egyptische koningin hier ook een keer hebben gebadderd. Siwa lag op een oude handelsroute waar reizigers even konden bijkomen onder de schaduw van palmbomen en gebruik konden maken van de natuurlijke hulpbronnen. Het dorp ligt rond de ruïnes van een enorme citadel uit modderstenen die het uitzicht domineert. Er wonen nu voornamelijk etnische Berbers in Siwa, dat een ideale plek is om een paar dagen te ontspannen. Het is ook een uitvalsbasis voor tochten in de woestijn. Je bereikt Siwa per bus uit Alexandrië. ► Lees hier 10 tips wat te doen in de Siwa oase
Dahab
Dahab is een aantrekkelijk alternatief als je wilt relaxen, zwemmen en aan het strand wilt liggen, zonder het massatoerisme in badplaatsen als Sharm-el-Sheikh en Hurghada. Dahab ligt ongeveer 85 kilometer ten noorden van Sharm-el-Sheikh aan de Golf van Aqaba. Het was ooit een geïsoleerd kustdorp, maar vanaf de jaren tachtig werd het een ontmoetingsplaats voor hippies en backpackers waar goedkope guesthouses werden gecombineerd met een relaxte levensstijl. Dahab is het Arabische woord voor ‘goud‘ en verwijst naar de gouden stranden. Je kunt er loungen met muziek van Bob Marley op de achtergrond, maar ook windsurfen, snorkelen, duiken of tripjes maken met kamelen en jeeps in de Sinaïwoestijn. Jongeren en individuele reizigers hangen vooral rond in de bohemien wijk Asalah, ongeveer 2,5 kilometer ten noorden van het centrum en ook wel ‘het Goa aan de Rode Zee’ genoemd. In het zuiden rond de lagune vind je ook moderne resorts.
Al-Azhar moskee, Cairo
De Al-Azhar moskee is een van de mooiste religieuze bouwwerken in Cairo. De moskee is voltooid in 972 na Christus en is daarmee een van de oudste nog bestaande moskeeën in de hoofdstad van Egypte. Het is ook een van de oudste universiteiten ter wereld, al in 988 kreeg het die status. Tegenwoordig is de Al-Azhar universiteit nog steeds een van de belangrijkste theologische centra in de islamitische wereld. De architectuur van de moskee bestaat uit verschillende bouwstijlen, beïnvloed door de talloze dynastieën die de scepter zwaaiden in de regio. De afgelopen duizend jaar is de moskee ook flink uitgebreid. Er zijn vijf minaretten, waarvan de oudste dateert uit de 14e eeuw. De prachtige witte marmeren binnenplaats behoort tot de oorspronkelijke inrichting. Daarnaast is er een gebedsruimte van 3000 vierkante meter en zijn er twee madrassa’s (religieuze scholen). Na het achterlaten van je schoenen bij de entree kun je de binnenplaats betreden. De Al-Azhar moskee ligt in het hart van de islamitische wijk in Cairo en is gemakkelijk te bereiken per voet of met de taxi.
Alexandrië
Alexandrië ligt aan de Middellandse Zee en is de één na grootste stad van Egypte, een krioelende metropool van zo’n 5 miljoen inwoners. Hier kom je niet voor schatten van de farao’s, maar voor een onderdompeling in de Griekse oudheid. Alexandrië is in 331 voor Christus gesticht door veroveraar Alexander de Grote, die de stad uitbouwde tot een van de grootste kenniscentra in de mediterrane wereld.
Destijds verrees hier de Bibliotheek van Alexandrië, een grootse bibliotheek met ruim 700.000 papyrusrollen, geschriften en manuscripten. Die bestaat uiteraard niet meer, maar sinds 2002 is er wel een nieuwe variant. De Bibliotheca Alexandrina van 13 verdiepingen heeft miljoenen boeken over de Alexandrijnse, Egyptische, Klassieke en middeleeuwse beschavingen.
Dit opvallende gebouw is van de bekendste bezienswaardigheden van Alex, zoals de inwoners de havenstad noemen. Maar ook de Citadel van Qaitbay uit 1477 is een bezoek waard. Dit islamitische fort hield tot begin 20e eeuw indringers tegen. Voor recente koninklijke geschiedenis ga je naar het Montazapaleis, tot 1952 het zomerpaleis van de Egyptische koningen. En doe als de locals en slenter over de Corniche, de 16 kilometer lange promenade langs de Middellandse Zee. ► Lees hier alle tips wat te doen in Alexandrië
Voor het laatst bijgewerkt op 5 mei 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Egypte, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Pixabay; Flickr.com/jim; Flickr.com/Laura Cuttier.
3 reacties
Ik wil niks verkeerd zeggen,
maar het zijn er maar 9 en niet 10
Wat is geen bezienswaardigheid dan?
Jammer dat er niet veel natuurlijke aantrekkingsfactoren zijn….
Maar voor de rest is het super top 10 lijstje!