Bezienswaardigheden in Fez, Marokko

Leerlooierij van Chouara

De leerlooierij van Chouara is niet te missen tijdens je vakantie in Fez. Op deze plek in het hart van de medina wordt al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer geproduceerd, waarmee dit de oudste leerlooierij is ter wereld. Lees hier meer over de leerlooierij van Chouara

Al-Karaouine Universiteit en moskee

De Al-Karaouine Universiteit in Fez e-Bali is de oudste nog bestaande universiteit ter wereld, die in 859 door de rijke Tunische Fatima Al Fihri (een vrouw!) werd opgericht. Door de eeuwen heen hebben verschillende islamitische heiligen en geleerden hier hun religieuze kennis vergaard en nog steeds geldt de Al-Karaouine Universiteit als een van de leidende spirituele en educatieve centra van de moslimwereld. De moskee heeft een gebedsruimte die plaats biedt aan 20.000 gelovigen. De moskee wordt beschouwd als de heiligste plek van Marokko, maar is niet toegankelijk voor niet-moslims. De bibliotheek is echter in 2016 gerenoveerd en wel geopend voor het publiek. Ook de bibliotheek behoort tot de oudste bewaard gebleven ter wereld. De collectie omvat 30.000 zeldzame boeken, waaronder een koran uit de negende eeuw. Bij een bezoek kun je een glimp opvangen van de indrukwekkende en handgemaakte tegels uit die tijd. Je kunt ook een uitstekend zicht krijgen op de moskee en de binnenplaats vanaf de daken van nabijgelegen restaurants in de medina.

Madrassa Bou Inania

Vlakbij de ingang van de oude medina ligt Madrassa Bou Inania, een voormalige religieuze school voor islamitische intellectuelen. Het is tussen 1351 en 1356 gebouwd door sultan Bou Inan en is een van de weinige religieuze gebouwen in Fez waar niet-moslims welkom zijn. Madrassa Bou Inania is een architectonisch juweeltje, met prachtige mozaïeken, gebeeldhouwde houtwerk en stucwerk, indrukwekkend grote deuren en een binnenplaats met een fontein. Volgens sommigen is dit het mooiste gebouw van heel Marokko. Tot de jaren zestig was het een goed functionerende religieuze school. Na die tijd is de madrassa grondig gerestaureerd, waardoor de muren weer zijn bekleed met traditionele Marokkaanse zellige tegels en het zijn oorspronkelijke schoonheid heeft teruggekregen. Het is ook de enige madrassa in Fez met een minaret en wordt nog steeds als moskee gebruikt.

Al-Attarine Madrassa

De Al-Attarine Madrassa is niet heel groot, maar wel een van de mooiste Koranscholen in Fez. De islamitische school werd in 1324 gebouwd door een sultan van de Meriniden, een Berberse moslimdynastie die van de 13e tot en met de 15e eeuw over Marokko heerste. Het is vernoemd naar de nabijgelegen kruiden- en parfummarkt, de Attarine souk.

Fez Al-Attarine Madrassa

De Madrassa wordt beschouwd als een van de beste voorbeelden van architectuur uit de tijd van de Meriniden. Vooral de binnenplaats is schitterend, met een marmeren fontein, een mozaïeken vloer, sierlijk houtsnijwerk en gedetailleerde inscripties en geometrische patronen op de muren. Ook in andere ruimtes kom je prachtig houtsnijwerk en strucwerk tegen.

Interieur Fez Al-Attarine Madrassa

De binnenplaats komt uit op een vierkante gebedsruimte. Op de tweede verdieping zijn 30 kamertjes waar ooit zo’n 60 studenten theologie studeerden. Klim naar boven en je hebt een geweldig uitzicht over de huizen van Fez. Je kijkt onder meer uit op het groene pannendak van de naastgelegen Al-Karaouine-moskee. De Al-Attarine Madrassa ligt in de oude medina en is een oase van rust tussen de rumoerige straatjes. Adres: Rue Talaa Kebira, Fez, Marokko.

Dar Batha Museum

Dar Batha ligt in de medina en is een voormalig paleis dat in 1915 werd omgebouwd tot een museum met een verbazingwekkende verzameling traditionele kunstvoorwerpen. Je vindt er fraai houtsnijwerk, Marokkaanse tegels, borduurwerk, tapijten en sieraden. Het hoogtepunt is de keramische collectie uit de 14e eeuw, met keramiek uit Fez dat beroemd is om zijn kobaltblauwe kleur.

Fez Dar Batha Museum

Ook fascinerend is de verzameling astronomische instrumenten die gemaakt zijn door geleerde Arabieren. Ze zijn niet alleen functioneel, maar zijn ook prachtig gedecoreerd, met ingewikkeld bewerkte metalen en ingezette juwelen. Dar Batha heeft een mooie Andalusische tuin bij de ingang, met verschillende soorten planten, aroma’s en geluiden, plus mozaïeken en een fontein.

Tuin Dar Batha Museum Fez

De binnentuin is met zijn schaduwrijke bomen en hoge palmen een oase in de stad. Dar Batha werd in de 19e eeuw gebouwd en was eerst een paleis van de Marokkaanse sultans Hassan I en Moulay Abd el Aziz. Het museum ligt tegenover de Madrassa Bou Inania. Adres: Oued Fejjaline، 5 Ave du Batha, Fez, Marokko. Website: www.fnm.ma

Jnan Sbil-tuinen

De Jnan Sbil-tuinen bieden de broodnodige ontsnapping als je even genoeg hebt van de gekmakende drukte in het historische centrum van Fez. Deze tuinen zijn een van de weinige groene enclaves in de oude stad en liggen tussen Fes el-Bali en Fes el-Jdid, de twee delen van de medina. Je kunt er wandelen tussen de fonteinen en bloembedden, luisteren naar het kwetteren van de vogels of bijkomen in de schaduw van bomen. Vooral bij zonsondergang wordt het druk, als ook locals hier de rust opzoeken.

Jnan Sbil-tuinen in Fez

De tuinen, die ook bekendstaan als Bou Jeloud, werden eind 19e eeuw aangelegd door sultan Moulay Hassan I. Deze heerser van Marokko liet toen ook wat zomerpaleizen bouwen in het gebied. De tuin werd in Franse stijl aangelegd met meer dan 3000 soorten bomen en planten, waaronder reuzenbamboe, pijnbomen en palmen. Er zijn speciale tuinen met planten uit Mexico en Andalusië. Aan de zuidkant ligt een grote vijver.

Bou Jeloud-tuinen in Fez

In het begin mocht alleen de koninklijke familie en de adel genieten van de Jnan Sbil-tuinen, maar in 1917 zijn ze geopend voor het publiek. Eind mei of begin juni zijn de tuinen een van de locaties van het 10-daagse muziekfestival Festival des Musiques Sacrées du Monde (www.fesfestival.com). Op maandag zijn de tuinen gesloten.

Voor het laatst bijgewerkt op 23 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden in Fez, Marokko, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *