De 10 hoogtepunten van Namibië
Een van de meest spectaculaire landen van Afrika is Namibië, een land met uitgestrekte vlaktes, de oudste woestijn ter wereld, hoge oranjekleurige zandduinen en prachtige nationale parken. Een van de dunst bevolkte landen van Afrika lijkt af en toe wel op een wonderlijke filmset, met een kust die bezaaid is met scheepswrakken en skeletten van uitgedroogde acacia-bomen.
Namibië is een geweldige plek voor een safari, met talloze natuurgebieden waar olifanten, leeuwen en neushoorns huishouden. Je kunt er kennismaken met de inheemse cultuur, maar ook wat meepikken van het recente Duitse koloniale verleden. Je kunt er de één-na-grootste kloof ter wereld bewonderen en meer pelsrobben bij elkaar zien dan waar ook ter wereld. Wil je een rondreis maken door het fascinerende landschap? Hier vind je de 10 hoogtepunten van Namibië!
► Maak een individuele rondreis Namibië bij Van Verre
Etosha Nationaal Park
In het noorden van Namibië ligt Etosha Nationaal Park, een van de meest bijzondere parken van Afrika en een absoluut hoogtepunt in Namibië. Het is een woestijnachtig gebied met een enorme glinsterende zoutpan die zo groot is, dat je die vanuit de ruimte kunt zien. Ondanks de droogte zijn hier wilde dieren in overvloed, die zich hebben aangepast aan het leven in de woestijn.
Je ziet hier olifanten, springbokken, zebra’s, leeuwen, gemsbokken en de zwarte neushoorn, die helaas ernstig wordt bedreigd. Door de schaarse begroeiing kun je de dieren makkelijk spotten. Ook komen ze bij elkaar bij de waterpoelen, waarvan sommige zelfs ’s avonds zijn verlicht. Je kunt zelf een auto huren en op safari in Etosha Nationaal Park. In het gebied zijn verschillende safari camps waar je kunt overnachten. Website: www.etoshanationalpark.org
Sossusvlei
Als je aan Namibië denkt, zie je waarschijnlijk gigantische oranje-rode zandduinen voor je. Die vind je in Sossusvlei, een droge kale pan die omringd wordt door zandduinen die door de stevige woestijnwinden voortdurend van vorm en hoogte veranderen. De kleuren van het zand veranderen door de stand van de zon en zijn het spectaculairst tijdens het opkomen en ondergaan van de zon.
Elke ochtend maakt een groepje avontuurlijke vakantiegangers wel de tocht naar de top van de perfect gevormde Dune 45, de beroemdste zandduin van Namibië. Het beklimmen van deze 80 meter hoge duin is niet makkelijk, maar heb je wel een van de beste plekken ter wereld bereikt om te genieten van de zonsopkomst.
Een beroemd gebied in de Sossusvlei is de deadvlei – ofwel ‘de dode vallei’. Door de verschuivende zandduinen is een droge witte keivlakte ontstaan dat volledig van het water is afgesloten. In de gebarsten zouten kleigrond zie je nog de skeletten van verwrongen acaciabomen. Sommigen hiervan zouden meer dan duizend jaar oud zijn. Als je van fotograferen houdt: dit levert iconische foto’s op! De Sossusvlei ligt bij de westkust in de Namib-woestijn en is absoluut een van de hoogtepunten in Namibië. Website: www.sossusvlei.org
Fish River Canyon
De Fish River Canyon in het zuiden van Namibië is de één na grootste kloof ter wereld, na de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De kloof is 160 kilometer lang, tot 27 kilometer breed en sommige plaatsen bijna 550 meter diep. Het indrukwekkend om te zien hoe deze gigantische canyon zich een weg kronkelt door het landschap. Door de kloof stroomt de Fish River (Visrivier), waar je niet over kunt varen. Dammen blokkeren de toevoer van water en in de droge tijd is de rivier helemaal opgedroogd.
Je kunt genieten van het uitzicht over de diepe kloof, de torenhoge rotswanden en het ruige landschap. Een bezoek is het mooiste bij zonsopgang of zonsondergang. Actievelingen kunnen een 5-daagse wandeling maken door de kloof. Door de canyon loopt een 90 kilometer lang wandelpad, dat alleen toegankelijk is van mei tot en met september. Het is een zware en uitdagende wandeltocht waarbij je de woestijnhitte moet trotseren, en dat je alleen in groepsverband kunt doen. Reserveren is noodzakelijk, kijk daarvoor op de website van Namibia Wildlife Resorts: www.nwr.com.na
Spitzkoppe
In de eindeloze vlakte van de Namib-woestijn springt opeens een hoge granieten berg in het oog die bekendstaat als de Spitzkoppe. De berg wordt ook wel de ‘Matterhorn van Namibië’ genoemd. Dat heeft meer te maken met de spitse piek dan met de hoogte, want de Spitzkoppe is met haar 1784 meter beduidend kleiner dan de wit besneeuwde reus uit Zwitserland.
De berg is ontstaan door het instorten van een gigantische vulkaan meer dan 100 miljoen jaar geleden. Je kunt hier bizarre rotsformaties bewonderen en zo’n 37 rotstekeningen die de Bosjesmannen duizenden jaren geleden hebben achtergelaten. Met enige ervaring kun je de Spitzkoppe ook beklimmen – voor het eerst gebeurde dat in 1946. In de omgeving kun je overnachten in de Spitzkoppen Lodge (www.spitzkoppenlodge.com) of op de Spitzkoppe Camping (www.spitzkoppe.com).
Etosha Pan
Een spectaculair meer in Namibië is de Ethosa Pan. Het is een meer dat reizigers al eeuwenlang fascineert en dat net zo mooi als bedreigend is. ‘Etosha’ betekent letterlijk ‘grote witte vlakte’ en is 100 miljoen jaar geleden al ontstaan. Tijdens de regentijd vult het meer zich met water, maar tijdens het droge en warme seizoen verdampt dit en wordt het een enorme droge witte zoutvlakte die zelfs vanaf de maan is te zien. Het meer ligt in het Etosha National Park waar ook leeuwen, olifanten en neushoorns rondlopen, dus je kunt het makkelijk combineren met een safari in Namibië.
Swakopmund
Wie is op zoek is naar een Duits sfeertje in deze voormalige Duitse kolonie, kan een bezoek brengen aan Swakopmund. Deze kustplaats ligt in het westen van Namibië aan de Atlantische Oceaan en heeft veel Duitse invloeden. Zo vind je er bijvoorbeeld oude Duitse koloniale gebouwen, verscheidene Brauhausen, wordt er veel Duits gesproken en ontbreekt de Bratwurst niet op de menukaart.
Swakopmund is een populaire badplaats onder Namibische gezinnen om vakantie te vieren, maar ook een heerlijke plek om even tot rust te komen tijdens je reis in Namibië. Er heerst een rustige en relaxte sfeer met veel lokale eetgelegenheden en winkels waar je spullen voor je uitrusting kunt komen. Ook zijn er genoeg actieve dingen te doen: je kunt er sandboarden, paardrijden en quadrijden en op een paar kilometer van het centrum is een skydive centrum. Lees hier onze reistips over Swakopmund
Cape Cross
Ongeveer 120 kilometer ten noorden van Swakopmund ligt Cape Cross (Kaap Kruis), de thuisbasis van de grootste kolonie Kaapse pelsrobben ter wereld. Tijdens het broedseizoen in november en december komen tussen de 150.000 en 200.000 zeehonden bij elkaar op deze landtong. Dit gebied is in 1968 uitgeroepen tot natuurreservaat (Cape Cross Seal Reserve) om de Kaapse pelsrobben te beschermen.
Cape Cross heeft zijn naam te danken aan de Portugese ontdekkingsreiziger Diogo Cão, die hier in 1486 langs vaarde met zijn schip terwijl hij op zoek was naar een zeeroute naar India. Hij plaatste een stenen kruis om aanspraak te maken op het grondgebied. Nu kun je nog een replica zien van het kruis (het origineel bevindt zich in een museum in Berlijn).
Je kunt de pelsrobben aanschouwen van een loopbrug en er zijn picknickplaatsen en toiletten. Je kunt overnachten in de Cape Cross Lodge (www.capecross.org), maar hou wel rekening met de onaangename geur die de zeehonden verspreiden. Tussen de vele pelsrobben bevinden zich namelijk ook uitwerpselen en dode zeehonden.
Namib-Naukluft Nationaal Park
Het Namib-Naukluft Nationaal Park is een van de grootste natuurreservaten van Afrika, met een oppervlakte van bijna 50.000 vierkante meter groter dan Nederland of Zwitserland. Het park ligt aan de Atlantische kust in het zuidwesten van Namibië en bestaat eigenlijk uit twee delen: de Namib-woestijn en het Naukluft-gebergte.
De Namib-woestijn is de oudste woestijn ter wereld. Al zo’n 55 miljoen jaar geleden was het één grote droge hete zandvlakte, maar verrassend genoeg weten toch nog wat wilde dieren hier te overleven. In de woestijn kun je mogelijk hyena’s, jakhalzen, gemsbokken en gekko’s spotten. ‘Namib’ betekent letterlijk ‘open ruimte‘ en is de reden waarom dit land nu ‘Namibië’ heet. De duinen van Sossusvlei maken overigens onderdeel uit van dit nationale park.
Een andere attractie is de Sesriem Canyon, een kloof van één kilometer lang en 30 meter diep die in een rots is uitgehouwen. Dit ravijn leidt naar de Sossusvlei. Het gebied wordt aan de oostkant begrensd door het rotsachtige Naukluft-gebergte, met toppen van bijna 2000 meter hoog. In het nationaal park zijn tientallen lodges en safarikampen waar je kunt overnachten.
Skeleton Coast
Het lijkt wel het einde van de wereld aan de Skeleton Coast, de 500 kilometer lange en ruige kustlijn van Namibië die ook bekendstaat als ‘s werelds grootste kerkhof van scheepswrakken. Verspreid langs de kust liggen hier honderden wrakken van schepen die er de afgelopen eeuwen zijn vergaan. Dichte mist, hevige stormen, de onvoorspelbare stromingen en de ruwe zee zorgden ervoor dat veel schepen het niet stand hielden.
Ook grote aantallen walvissen strandden hier aan de kust en lieten het leven. Door hun skeletten en botten werd het gebied waarschijnlijk ‘Skeleton Coast’ genoemd, wat nu een van de bizarre hoogtepunten is in Namibië. Ondanks het vijandige karakter van deze ruige wildernis zijn in het kustgebied vele wilde dieren te spotten, waaronder leeuwen, hyena’s, luipaarden, giraffen, springbokken, olifanten en zwarte neushoorns. Zij speuren de kust af, op zoek naar maritieme maaltijden. De dieren leven vooral in het noordelijke deel, dat is uitgeroepen tot Skeleton Coast Nationaal Park.
Caprivristrook
Door merkwaardig koloniaal gekonkel bezit Namibië een smalle strook land dat ligt ingeklemd tussen Botswana, Angola en Zambia. Deze uitstulping is maar 32 kilometer breed en staat bekend als de Caprivristrook, hoewel de officiële naam sinds 2013 ‘Zambezi Region’ luidt. In tegenstelling tot de droge woestijn in de rest van Namibië is dit een nat en groen gebied, met dank aan de flinke regenval en de grote rivieren die er doorheen stromen.
De Caprivristrook is dan ook het leefgebied van talloze wilde dieren, waaronder grote kuddes olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels, nijlpaarden, krokodillen en antilopen. In de 450 kilometer lange strook vind je nu vier natuurreservaten, waaronder Bwabwata Nationaal Park en Mudumu Nationaal Park. Er zijn echter geen hekken, dus de dieren kunnen zonder problemen de grenzen van de buurlanden oversteken. De Okavango Delta in Botswana is immers vlakbij.
Voor het laatst bijgewerkt op 25 november 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de 10 hoogtepunten van Namibië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/EcoPic; Pixabay; Flickr.com/dconvertini.