Bezienswaardigheden in Somalië
Het bewonderen van de bezienswaardigheden in Somalië is niet zonder gevaar. Er is bijna geen land dat de laatste eeuw zoveel ups en downs heeft gekend als dit land in de Hoorn van Afrika. Na het vertrek van de Britse en Italiaanse kolonisten in de jaren zestig lukt het Somalië maar niet om los te komen van zijn geweldsspiraal. Een zware tol eiste de burgeroorlog die in 1991 begon. Daarna hielden rivaliserende clans, corrupte politici en de islamterroristen van Al-Shabaab het land in de greep.
Toch is er een sprankje hoop aan het einde van de tunnel, met een enigszins stabiele regering en offensieven die extremistische moslims moeten terugdringen. Het Somalische ministerie van Toerisme riep journalisten en influencers in september 2021 zelfs weer op om positiever over het land te schrijven. Aan bezienswaardigheden is dan ook geen gebrek in Somalië. Het land heeft geen Unesco-werelderfgoederen, maar wel een eeuwenoude cultuur, prachtig natuurschoon en een ongerepte kust van 3333 kilometer lang.
Je ziet er overblijfselen van islamitische en middeleeuwse beschavingen, onnoemelijk oude rotstekeningen en wegkwijnende koloniale architectuur. Somalië heeft nationale parken met wilde dieren en ruige bergketens, indrukwekkende watervallen en paradijselijke eilandjes. Het noordelijke Somaliland, een relatief veilig deel met weinig wapengekletter, ontvangst alweer de eerste toeristen. Benieuwd wat je allemaal kunt zien? Hier vind je een overzicht van de 10 beste bezienswaardigheden in Somalië.
Rotsformaties van Laas Geel
Een van de bekendste bezienswaardigheden van Somalië zijn de rotsformaties van Laas Geel. Deze liggen ongeveer 55 kilometer ten noordoosten van Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland. Hier vind je grotten met enkele van de oudste en best bewaarde rotstekeningen in de Hoorn van Afrika. De tekeningen van dieren en mensen zijn vermoedelijk 9000 tot 3000 jaar voor Christus gemaakt.
Ondanks oorlogen, politieke instabiliteit en weersomstandigheden zijn de rotsschilderingen verrassend intact gebleven, met duidelijke contouren en levendige kleuren. De rotsen worden ook wel Laas Gaal genoemd, en dit betekent letterlijk ‘bron van water voor kamelen’.
Hargeisa
Hargeisa is de hoofdstad van Somaliland, en een van de meest vredige en geweldloze plaatsen in het land. Somaliland is een voormalige Britse kolonie en een regio in het noordwesten van Somalië. In 1991 heeft Somaliland zichzelf onafhankelijk verklaard, maar er is geen land in de wereld die deze staat erkent. Door het uitroepen van de onafhankelijkheid controleert Somaliland echter wel zijn eigen grenzen. Daardoor blijft de regio gevrijwaard van alle problemen die het andere deel van Somalië teisteren.
In Hargeisa vind je enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar je kunt de stad ook gebruiken als uitvalsbasis om Somaliland te verkennen. Een opmerkelijke attractie in Hargeisa is het oorlogsmonument op Freedom Square: een MiG-straaljager van de Somalische luchtmacht die in de jaren tachtig is neergestort tijdens luchtbombardementen op de stad. Het toestel staat op een kleurrijke muurschildering met taferelen uit de Somalische burgeroorlog. Ook kun je een bezoekje brengen aan Saryan Museum, een klein museum over de cultuur en geschiedenis van Somaliland.
► Bestel hier de Bradt Travel Guide voor Somaliland
Mogadishu
Zonder krijgsheren, plunderende bendes en terroristische aanslagen zou Mogadishu ongetwijfeld een van de populairste bestemmingen van Somalië zijn geweest. De Somalische hoofdstad met 3½ miljoen inwoners heeft een roemrijk verleden en werd zelfs ooit ‘de witte parel van de Indische Oceaan’ genoemd. De geschiedenis gaat terug tot de 10e eeuw en je ziet hier dan ook vele historische overblijfselen. Dat varieert van de afbrokkelende resten van eeuwenoude vestingmuren en koloniale Italiaanse architectuur tot moskeeën, forten en paleizen.
Het National Museum of Somalia, al in 1933 tijdens de koloniale tijd geopend, geeft een beeld van de turbulente geschiedenis van Somalië. Tot de verzameling behoren traditionele kunstwerken, oude wapens, aardewerk, oude munten en archeologische vondsten. Aan het begin van de burgeroorlog in 1991 werd het museum gesloten en zowel het gebouw als het culturele erfgoed raakten zwaar beschadigd. Na een renovatie met hulp van Unesco vond op 1 juli 2020 de heropening plaats.
De beste aanbieders van een vakantie in Somalië
Een van de andere bezienswaardigheden is The Tomb of the Unknown Soldier (het graf van de onbekende soldaat), een van de weinige monumenten dat nog overeind staat. De obelisk verrees begin jaren ’60 in Mogadishu voor degenen die stierven in de strijd voor de eerste Somalische republiek. Het is goed onderhouden en versierd met blauw betegelde mozaïeken. Souvenirs scoor je op de Bakaara Market, de grootste markt van heel Somalië.
Berbera
Met al het oorlogsgeweld, piraterij en de terreurdreiging zou je bijna vergeten dat Somalië een enorm lange kuststrook heeft. Van Mogadishu tot aan de grens met Kenia liggen talloze prachtige witte zandstranden, beschermd door koraalriffen en een glinsterende Indische Oceaan. Kapotgeschoten gebouwen langs de kust zorgen voor een surrealistische sfeer.
Enkele van de mooiste stranden vind je bij Berbera, de grootste havenstad van Somaliland die relatief eenvoudig vanuit Hargeisa te bereiken is (2½ uur rijden). Het zand is goudkleurig en de blauwgroene zee is ideaal om te snorkelen en te duiken. Verwacht natuurlijk geen resorts en strandbarretjes. Berbera was vroeger de hoofdstad van het Britse protectoraat Somaliland en kent een lang handelsverleden. Al in de middeleeuwen kwamen kooplieden bij elkaar in deze strategisch gelegen stad in de Hoorn van Afrika. Berbera heeft nog enkele kleurrijke huizen uit die tijd, gebouwd van geverfde bakstenen.
Lamadaya watervallen
Een van de indrukwekkendste natuurwonderen van Somalië zijn de Lamadaya watervallen. Die bevinden zich op zo’n 2410 meter hoogte in het Cal Madow-gebergte, een bergketen met dichte bossen in het noorden van Somaliland. Omringd door kliffen zijn er een paar watervallen bij elkaar, waarbij het water in groenkleurige poelen terechtkomt. Bij de hoogste waterval klettert het water meer dan 100 meter naar beneden. Lamadaya betekent in het Somalisch ”niet om naar te kijken”. Dat heeft te maken met de steile kliffen waarover het water vanaf grote hoogte naar beneden valt – niet omdat ze lelijk zouden zijn.
Zeila
Zeila – ook wel geschreven als Saylac – is een van de oudste steden van Somalië. De kustplaats ligt in de verre noordwestelijke hoek van het land (in Somaliland), niet ver van de grens van Djibouti. Al in de eerste eeuw zou hier door de Romeinen een nederzetting zijn gesticht die bekendstaat als Avalites. Rond de 9e eeuw was Zeila de hoofdstad van het vroegere Adal-sultanaat. Nu resteren nog de ruïnes van moskeeën, paleizen en vestingmuren. Overstromingen, het droge klimaat en verwoestingen tijdens de burgeroorlog hebben de monumenten behoorlijk gehavend achtergelaten. Het is een vergeten plek met spookachtige overblijfselen uit een vervlogen tijdperk.
Heuvels van Naasa Hablood
De heuvels van Naasa Nablood behoren tot de meest opmerkelijke bezienswaardigheden van Somalië en zijn eigenlijk behoorlijk Instagrammable. Het zijn twee heuvels van graniet en zand die eruitzien als de borsten van een jonge vrouw. Ze staan dan ook bekend als de Virgin’s Breast Mountain, letterlijk vertaald de ‘maagdenborstenberg’. Om de borsten te zien, moet je er wel vanaf de zijkant naar kijken. De kegelvormige heuvels liggen aan de rand van de stad Hargeisa in Somaliland. Ze zijn in trek bij toeristen, maar waarschijnlijk nog populairder bij de lokale bevolking.
Sa’ad ad-Din eilanden
De Sa’ad ad-Din eilanden zijn zes kleine pittoreske eilandjes voor de noordkust van Somaliland, niet ver van de oude stad Zeila. De laaggelegen en onbewoonde eilanden staan bekend om de prachtige koraalriffen, de ivoorkleurige stranden, de turquoise zee en enorme kolonies broedende zeevogels. In het kristalheldere water leven 99 verschillende soorten koraal en meer dan honderd koraalvissen.
De eilandjes en riffen bieden een enorm potentieel om te duiken en te snorkelen, al zal je zelf een duiktrip moeten regelen. Een oude vuurtoren op het eiland Aibat maakt het betoverende plaatje compleet. Volgens reizigers die er zijn geweest, is deze Zeila-archipel een van de mooiste plekken van Somalië.
Kismayo Nationaal Park
Op safari in Somalië? Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in tijden van vrede en stabiliteit zou je er zelfs wilde dieren kunnen spotten. In het zuidwesten van Somalië ligt Kismayo Nationaal Park, ooit een van de populairste wildreservaten van het land. Het is een prachtig natuurgebied waar veel Afrikaans wild rondloopt, zoals leeuwen, olifanten, luipaarden, zebra’s, giraffen en impala’s. Uniek is dat hier ook inheemse dieren voorkomen als het Somalische schaap (wit met een zwarte kop) en de bedreigde Somalische wilde ezel.
In dit reservaat vond de afgelopen jaren massale stroperij plaats, dus het is de vraag hoeveel dieren nog leven. Ook ligt het park vlakbij de stad Kismayo, tegenwoordig een bolwerk van de terreurbeweging Al-Shabaab. In het hele gebied vinden gevechten plaats tussen deze gestoorde terroristen en regeringstroepen, waardoor het voorlopig een no-go area is.
Lag Badana National Park
Ook in het uiterste zuidwesten ligt Lag Badana National Park, het eerste beschermde natuurgebied van Somalië. Het is opgericht in 1989 met het doel om het toerisme te stimuleren. Met de koraalriffen voor de kust, de nabijgelegen eilanden en de goudkleurige stranden met palmbomen waan je je bijna in het paradijs. Ware het niet dat extremisten hier nu de dienst uitmaken, nadat de eerdere burgeroorlog ook tot verwaarlozing heeft geleid. Van een toeristische infrastructuur is dan ook niet veel terechtgekomen. Het gebied is vooral rijk aan planten (916 soorten) en vogels (659 vogels). In het gebied zijn verschillende wilde dieren gespot, waaronder leeuwen, luipaarden, apen, hyena’s en nijlpaarden.
Handige tips voor een vakantie in Somalië
Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Somalië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © mbrand85/Shutterstock.com; Dave Primov/Shutterstock.com; Homo Cosmicos/Shutterstock.com; Wikipedia; Somali Airlines.