Bezienswaardigheden in Jakarta, Indonesië
Nationaal Museum van Indonesië
Het Nationaal Museum in Jakarta is opgericht in 1778 en is daarmee het oudste museum van Indonesië. In de volksmond wordt het ook wel Gedung Gajah genoemd, het ‘olifantengebouw’, vanwege het bronzen olifantenbeeld voor de ingang dat in 1871 door de koning van Thailand werd geschonken. Lees hier meer over het Nationaal Museum van Indonesië
Nationaal Monument van Indonesië
Midden op het Merdekaplein in het centrum van Jakarta staat het Monumen Nasional, het nationaal monument dat de strijd van Indonesië voor onafhankelijkheid symboliseert. De 132 meter hoge toren is tussen 1961 en 1975 gebouwd in opdracht van Soekarno, de eerste president van Indonesië. Lees hier meer over het Monumen Nasional
Jakarta History Museum
In het Jakarta History Museum kom je alles te weten over de geschiedenis van de Indonesische hoofdstad en de regio, maar het museumgebouw zelf is misschien nog wel boeiender. Het dateert uit 1710 en is tijdens het Nederlandse koloniale bewind gebouwd als het Stadhuis van Batavia. Tegelijkertijd was dit gebouw het administratieve hoofdkwartier van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en later van de Nederlandse regering. Voor het stadhuis zou het 17e-eeuwse Paleis op de Dam in Amsterdam model hebben gestaan (dat immers ook was gebouwd als stadhuis).
Sinds 1974 zit hier het stadsmuseum, met tentoonstellingen over Jakarta die teruggaan tot de prehistorie. De verzameling omvat onder meer oude kaarten en prenten, schilderijen, archeologische vondsten, keramiek en zwaarden. Een hoogtepunt is de collectie antieke meubels uit de 17e tot en met de 19e eeuw van de Betawi, de oorspronkelijke bewoners van Jakarta. Het museum bevindt zich aan het voormalige Stadhuisplein dat tegenwoordig Taman Fatahillah heet. Daarom noemen Indonesiërs het ook wel het Fatahillah Museum. Adres: Taman Fatahillah No.1, Pinangsia, Kec. Taman Sari, Kota Jakarta Barat, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 11110, Indonesië.
Istiqlal-moskee
Zeker de moeite waard is het bekijken van de Istiqlal-moskee, de grootste moskee in Zuidoost-Azië. In de gebedsruimte en op de binnenplaats is plaats voor liefst 120.000 gelovigen. Verwacht geen traditionele eeuwenoude architectuur, want de moskee is gebouwd tussen 1961 en 1978. De moskee heeft daarom een echt jaren ’60 design. Opmerkelijk genoeg is het ontwerp van een christelijke architect uit Noord-Sumatra. Het woord istiqlal is Arabisch voor ‘onafhankelijkheid’ en herinnert aan de Indonesische vrijheidsstrijd.
De grote rechthoekige gebedsruimte wordt bedekt door een massieve koepel met een diameter van 45 meter. Dat verwijst naar het jaar 1945, toen Indonesië de onafhankelijkheid uitriep. Twaalf hoge zuilen ondersteunen de koepel. Er zijn vier rijen balkons die uitkijken op de gebedsruimte. Hier vandaan loop je naar de grote binnenplaats die bekleed is met marmer uit Oost-Java. In de hoek staat de bijna 100 meter hoge minaret waar de oproepen voor gebed vandaan komen.
De Istiqlal-moskee bevindt zich naast het Merdeka-plein in het hart van Jakarta. Buiten de gebedsdiensten mogen niet-moslims gratis een bezoek brengen aan de moskee. Gepaste en bedekte kleding is vereist. Er lopen gidsen rond die je eventueel kunnen rondleidingen. ‘s Avonds is de moskee overigens sfeervol verlicht, dat een fotogeniek plaatje oplevert. Adres: Jl. Taman Wijaya Kusuma, Ps. Baru, Kecamatan Sawah Besar, Kota Jakarta Pusat, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 10710, Indonesië. Website: www.istiqlal.or.id
Kathedraal van Jakarta
Tegenover de Istiqlal-moskee van staat de Kathedraal van Jakarta (Gereja Katedral Jakarta), die een beetje in het niet valt vergeleken met het immense islamitische gebedshuis. De rooms-katholieke kerk werd ingewijd in 1901 tijdens de Nederlandse koloniale tijd. Op dezelfde plek was eerder al in 1829 een kathedraal gebouwd, maar die stortte in 1890 in. Het verhaal gaat dat protestante Nederlanders de oorspronkelijke katholieke kerk verwaarloosd zouden hebben.
De kathedraal is gebouwd in een neogotische stijl met twee sierlijke smeedijzeren torenspitsen van zo’n 60 meter hoog. Boven het hoofdaltaar is nog een derde toren van 45 meter hoog. Van buiten lijkt de kerk gebouwd van natuursteen, maar dat is nep. De kathedraal is in feite gebouwd van dikke rode bakstenen die bedekt zijn met gips.
Binnen zie je onder meer schilderijen van de lijdensweg van Jezus en een gouden kruis boven het hoofdaltaar. Het vroegere koor op de bovenste verdieping is nu een museum waar relikwieën te zien zijn. De kathedraal is nog altijd in gebruik en met Pasen en Kerstmis kan het erg druk zijn met gelovigen. Adres: Jl. Katedral No.7B, Ps. Baru, Kecamatan Sawah Besar, Kota Jakarta Pusat, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 10710, Indonesië. Website: www.katedraljakarta.or.id
Kota Tua (Old Batavia)
Kota Tua – ook bekend als Old Batavia – is het oude koloniale centrum van Jakarta. In deze historische wijk in het noorden van de Indonesische hoofdstad vind je verschillende koloniale gebouwen uit de 17e eeuw, toen Jakarta het hoofdkwartier was van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Destijds heette de stad Batavia. Dwalend door Kota Tua proef je nog iets van het Nederlandse koloniale verleden, al zijn talloze gebouwen wel verwaarloosd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten vele gebouwen beschadigd en na de Indonesische onafhankelijkheid was er niet direct een drang om het kolonialisme in de kijker te zetten. De sfeer is echter totaal anders dan het vele beton en de hoogbouw elders in Jakarta. Je kunt de wijk te voet verkennen, maar ook leuk is het om een ouderwetse fiets te huren.
Voor een drankje of diner schuif je aan in Café Batavia (www.cafebatavia.com) in een pand dat al sinds 1805 bestaat. In het begin was dit een onderkomen voor VOC-officieren. Met het elegante interieur met houten kozijnen en hoge ramen voel je je even in de jaren ’30 van de vorige eeuw. Het café bevindt zich op het centrale plein Taman Fatahillah met uitzicht op het Jakarta History Museum. In de wijk vind je ook kunstgalerieën en andere bezienswaardigheden en musea, zoals het Wayang Museum en het Fine Art and Ceramic Museum.
Meer handige tips voor je trip naar Jakarta
Voor het laatst bijgewerkt op 17 juni 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Jakarta, Indonesië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.