Rondreizen Japan

Tips voor overnachten in Japan

Overnachten in Japan zal je niet snel vergeten. Het land heeft enorm veel verschillende soorten accommodatie, met bijzondere slaapplekken die je nergens anders in de wereld tegenkomt. Net als in veel andere Aziatische metropolen kun je terecht in luxueuze torenhoge hotels met een fabelachtig uitzicht vanuit je hotelkamer. Backpackers met weinig budget hebben een groeiend aantal hostels om uit te kiezen. Airbnb en de verhuur van appartementen is een groeiend fenomeen, ideaal als je met meerdere mensen een rondreis maakt in Japan.

Maar je kunt ook overnachten in claustrofobische capsulehotels, love hotels of boeddhistische tempels. De beste lokale ervaring krijg je als je de nacht doorbrengt in een ryokan, een traditioneel guesthouse waar Japanners zelf al eeuwenlang gebruik van maken. Overnachten in Japan is niet altijd wat het lijkt, want een ‘business hotel’ is geen plek waar westerse zakenreizigers zich snel thuis voelen.

Overnachten in Japan kan complex en verwarrend zijn, zeker tijdens een eerste bezoek aan het land (al heb je na terugkomst dan wel weer een paar sterke verhalen te vertellen). Een ding springt er echter uit, in wat voor soort accommodatie je ook verblijft. Overnachten in Japan is niet goedkoop, maar gelukkig wordt je meestal wel rijkelijk beloond.

Hotels in Japan

Hotels in Japan zijn onder te verdelen in twee categorieën: westerse hotels en zogeheten business hotels. Westerse hotels maken hun naam waar: hier kun je ruime kamers met eigen badkamer, televisie, supersnel internet en airconditioning verwachten. De betere hotels hebben een restaurant, spa, zwembad en roomservice en personeel dat perfect Engels spreekt. Deze hotels vind je vooral in de grotere steden en een groot deel is aangesloten bij een Japanse of internationale hotelketen. Dit is de duurste optie om te overnachten in Japan, vooral als je in 4- en 5-sterrenhotels verblijft. In deze hotels krijg je er wel comfort en goede dienstverlening voor terug.

Business hotels

Business hotels zijn veel goedkoper en talrijker, maar met veel minder comfort en voorzieningen dan bij westerse hotels. De kamers zijn superklein, waarbij er nauwelijks ruimte is om je koffer open te doen (of je moet de deur willen blokkeren). De badkamer lijkt uit één stuk plastic te bestaan: de wanden, de vloer, het bad en de wastafel hebben allemaal dezelfde kleur en zijn van hetzelfde materiaal gemaakt. Het bed is een twijfelaar, het maakt niet uit of je er met één of twee personen in slaapt. Aan het hoofdeinde van het bed vind je de lichtschakelaars, de radio en de klok. Soms is er een bureau met een waterkoker, een koelkastje eronder en een tv ernaast.

Business hotels behoren vaak tot een keten en zijn vrijwel identiek, waar je ook verblijft in Japan. Kamers hebben dezelfde grootte, dezelfde indeling, dezelfde badkamer en hetzelfde meubilair. Drinken en eten haal je uit machines. In business hotels overnachten vooral loonslaven en zakenlieden met minder budget, maar kunnen ook voor westerse reizigers een aantrekkelijke optie zijn. Ze zijn fatsoenlijk, schoon, netjes en goedkoop en overal in Japan te vinden.

Hotelketens in Japan

Hotelketens hebben vaste voet aan de grond gekregen en vind je overal in Japan. Je kunt overnachten in hotels van Amerikaanse ketens als Best Western, Hilton, Sheraton en Four Seasons, maar er zijn ook veel Japanse hotelketens. In aanloop naar de Olympische Spelen in 2020 worden er vooral door hotelketens veel nieuwe vestigingen bijgebouwd.

Bekende en populaire hotelketens van business hotels zijn Route Inn, APA Hotel, Toyoko Inn en Super Hotel. Toyoko Inn (www.toyoko-inn.com) is een van de grootste, met meer dan 260 hotels in het land. Alleen in de hoofdstad Tokyo zijn er al 40. Okura Nikko Hotels (www.okura-nikko.com) beheert vooral luxere 4- en 5-sterrenhotels, niet alleen in Japan, maar ook elders in Azië, in Europa en in Noord-Amerika.

Love hotels in Japan

Een apart soort accommodatie in Japan zijn de love hotels. Zoals de naam al zegt, zijn deze hotels bedoeld om de liefde te bedrijven. Je kunt hier ook een kamer overdag huren voor een paar uur (je boekt dan een ‘rest‘). Als je hier de hele nacht wilt verblijven, reserveer je een ‘stay‘. Voor een nacht kun je hier pas na 21.00 of 22.00 uur ‘s avonds terecht. Love hotels richten zich vooral op Japanse stelletjes die enige tijd samen willen doorbrengen en op zoek zijn naar wat privacy.

Love hotels in Japan zijn minder ranzig dan je denkt, het is niet te vergelijken met een bordeel. Hier overnachten ook brave getrouwde koppels en jonge mensen die de benauwdheid van hun krappe appartement en hun familieleden willen ontvluchten. De kamers zijn ruim en hebben een eigen badkamer. Daarboven krijgen gasten talloze erotische speeltjes. Zo kun je kostuums huren of kopen en zijn er bedden die ronddraaien langs een muur met spiegels. Soms hangt er zelfs een camera in de kamer die al jouw hartstochtelijke activiteiten opneemt, en kun je een dvd met de opnames aanschaffen bij het uitchecken.

Je vindt de love hotels vooral in de uitgaanswijken van de grote steden en langs drukke doorgaande wegen. Ze zijn te herkennen aan de kitscherige voorgevel met neonreclame. Veel love hotels kun je niet online boeken. Ook al richten ze zich niet op toeristen, ze kunnen een uitkomst zijn als je laat in de avond in een stad arriveert en niet zo snel een slaapplek kunt vinden. Daarnaast kan het natuurlijk lollig zijn om eens in een love hotel te overnachten tijdens een rondreis in Japan. Een overnachting kost gemiddeld tussen de 8000 en 10.000 yen.

Capsulehotels in Japan

Een ander typisch Japans fenomeen zijn de capsulehotels. Je slaapt in een cel van zo’n twee bij één meter met niets anders dan een bed. In het plastic omhulsel is ook nog een tv, radio, een lampje en een klok. Verder vind je in steeds meer capsules gratis wifi en een oplaadpunt voor je smartphone. De cellen staan in rijen boven en naast elkaar en met een gordijntje sluit je de capsule af. Je bagage kun je opbergen in lockers en de badruimte deel je met de andere gasten. Bij een overnachting zitten een handdoek, een tandenborstel, tandpasta en een stukje zeep meestal inbegrepen.

Dit is een van de goedkoopste manieren om te overnachten in Japan, voor ongeveer 4000 yen per nacht. De capsulehotels zijn echter zeer benauwd en je moet geen last hebben van claustrofobie. De eerste capsulehotels ontstonden in de jaren ’80 in Japan om zakenmannen een goedkope slaapplek te bieden als ze de laatste trein hadden gemist. Je vindt de capsulehotels daarom vooral in de buurt van treinstations in grote steden. Nog steeds zijn op veel plekken alleen mannen welkom, al openen er steeds meer capsulehotels waar ook vrouwen mogen overnachten. Zij worden wel gescheiden van de mannen en slapen op een andere verdieping.

Sommige capsulehotels hebben ook gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een loungeruimte, een restaurant, een game room en een wasserette. Steeds meer toeristen ontdekken de capsulehotels – al is het maar voor één nachtje en om te kunnen ervaren hoe het is om in een soort doodskist te slapen. Websites en de instructies bij het inchecken zijn vaak in het Engels. Het inchecken gebeurt in veel gevallen bij een automaat in de receptie, waarna je de sleutel krijgt tot je kluisje en een nummer van een capsule krijgt toegewezen. De volgende ochtend moet je weer uitchecken. Het is meestal niet toegestaan overdag in je capsule te verblijven, als je dat al zou willen.

Ryokan in Japan

Voor een écht Japan-gevoel zou je zeker een keer moeten overnachten in een ryokan. Dit zijn traditionele Japanse herbergen (of guesthouses) die in het hele land te vinden zijn, van steden tot bergdorpjes. Veel ryokans zijn te vinden bij warmwaterbronnen, waar je als gast uiteraard gebruik van kunt maken. Sommige ryokan zijn al eeuwen oud en bevinden zich in gebouwen uit de Edoperiode, van de 16e tot en met de 19e eeuw.

Meer dan een een plek om te slapen, is een ryokan vooral een kans om de traditionele Japanse levensstijl en gastvrijheid te ervaren. Denk hierbij aan gevlochten tatami-matten op de vloer, hekken van bamboe, futonbedden (matrassen op de grond), baden in Japanse stijl en lokale gerechten. Een verblijf is dan ook populair bij zowel Japanse als buitenlandse toeristen. Er zijn ongeveer 58.000 ryokan in Japan, waarvan slechts een klein deel met enige regelmaat buitenlandse toeristen ontvangt.

Er zijn veel verschillende soorten ryokan, variërend in grootte, kosten en stijl. Sommige ryokan zijn kleine herbergen met slechts een paar kamers die door een familie worden gerund, gebouwd rondom een tuin. In Japan zijn echter ook ryokan te vinden met honderden kamers en uitgebreide voorzieningen, waardoor ze eerder aan een hotel doen denken. Je kunt overnachten in redelijk goedkope ryokan, maar er zijn ook zeer dure en exclusieve guesthouses te vinden die alleen voor de hele welgestelden zijn weggelegd.

De kosten van een overnachting liggen gemiddeld tussen de 12.000 en 20.000 yen per persoon, inclusief twee maaltijden en exclusief belasting en servicekosten. Tijdens festiviteiten gaat de prijs van een overnachting flink omhoog, zoals tijdens Oud & Nieuw en de Gouden Week. Ongeveer 1400 ryokan zijn aangesloten bij de Japan Ryokan and Hotel Association, waarmee ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen. Ze zijn terug te vinden op hun website: www.ryokan.or.jp

Hostels in Japan

Als low budget reiziger kun je ook goedkoop overnachten in een hostel. Bij de Japan Youth Hostel Association (www.jyh.or.jp) zijn ongeveer 300 hostels aangesloten, verspreid over het hele land. Je vindt ze zowel in grote steden als in natuurgebieden en aan de kust, en sommige liggen op prachtige locaties. Daarnaast is er een groeiend aantal onafhankelijke hostels die zich richten op backpackers, en die voornamelijk in de steden te vinden zijn. Bekende ketens van hostels in Japan zijn K’s House Hostels (www.kshouse.jp) en J-Hoppers (www.j-hoppers.com).

Een bed in een slaapzaal heb je vanaf zo’n 2000 tot 3000 yen (circa € 15 tot € 25). Voor een privékamer betaal je ongeveer 5000 tot 8000 yen. Je krijgt korting als je lid bent van de organisatie Hostelling International. In veel hostels kun je ontbijt en avondeten bestellen, waar je extra voor moet betalen. Inclusief deze kosten is een overnachting in een hostel niet veel goedkoper dan in een business hotel. De toiletten en badruimte deel je meestal met andere gasten.

De hostels in Japan zijn in het algemeen schoon en netjes, en vaak spreken de medewerkers een woordje Engels. Je kunt gebruikmaken van een keuken en een wasserette, je kunt er fietsen huren en er is gratis wifi. Bij ongeveer de helft van de hostels is een handdoek inbegrepen bij de overnachting, bij de andere kun je ter plekke een handdoekenpakket huren. Overnachten in hostels is ook de ideale manier om andere reizigers te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Er is een gemeenschappelijke huiskamer waar je ‘s avonds kunt ontspannen.

Nadeel zijn wel de strenge regels die sommige Japanse hostels hanteren. Vooral in landelijk gebied is het niet ongewoon als je tussen 10.00 en 16.00 uur niet aanwezig mag zijn in het hostel, en dat je ‘s avonds vóór 23.00 uur binnen moet zijn. Het kan zelfs voorkomen dat via luidsprekers wordt omgeroepen dat het tijd is om op te staan. Het is raadzaam op tijd te reserveren voor hostels voor de zomermaanden juli en augustus en tijdens feestdagen (zoals rond Nieuwjaar en de Gouden Week). Deze goedkope accommodatie is dan snel volgeboekt, met name in de grote steden en in toeristische gebieden.

Tempels in Japan

Of je nou spiritueel bent of niet, overnachten in een tempel (shukubō) is een bijzondere ervaring. Verspreid over Japan zijn boeddhistische tempels te vinden waar je als toerist of pelgrim de nacht kunt doorbrengen. Ook niet-boeddhisten zijn welkom. De accommodatie is traditioneel en eenvoudig, met futon-bedden die ‘s avonds op tatami-matten op de grond worden gelegd. De badruimte deel je met de andere gasten of monniken. Het is daarentegen een geweldige manier om het leven van boeddhistische monniken van dichtbij te beleven. Gasten worden uitgenodigd bij het ochtendgebed waar je kunt luisteren naar het gezang van mediterende monniken.

Een overnachting in een tempel kost gemiddeld tussen de 6000 en 10.000 yen per persoon. Ontbijt en (vegetarische) maaltijden zijn meestal inbegrepen. Vooral in Kyoto en in het tempelplaatsje Koyasan zijn veel tempels waar je kunt overnachten. Alleen al in Koyasan heb je keuze uit meer dan 50 tempels. Het is wel aan te raden altijd te reserveren. In tempels spreken de meeste monniken alleen Japans, maar in populaire toeristische streken zijn er altijd wel een paar die een beetje Engels spreken. Je kunt een overnachting in een tempel boeken bij een lokale toeristenorganisatie of via websites van bijvoorbeeld Japanican (www.japanican.com) of Japanese Guest Houses (www.japaneseguesthouses.com).

Voor het laatst bijgewerkt op 28 december 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt voor overnachten in Japan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/peaceful-jp-scenery; JYHA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *