Overnachten en hotels in Kirgizië
Voor het overnachten in Kirgizië kom je al snel in een yurt terecht, als je de hoofdstad Bishkek tenminste verlaat om de prachtige natuur van het land te ontdekken. In natuurgebieden zijn deze traditionele ronde nomadententen vaak de enige manier om de nacht door te brengen, al is dit wel een bijzondere ervaring. Hotels vind je vooral in Bishkek en belangrijke steden als Osh, Jalal-Abad, Karakol en Naryn. Daarnaast kun je overnachten in guesthouses, hostels en bij particulieren thuis via de zogeheten homestays.
Hotels in Kirgizië variëren in luxe, comfort en voorzieningen, al moet je niet teveel waarde hechten aan het aantal sterren. Je kunt er het beste één ster aftrekken om een indicatie te krijgen van de hygiëne, dienstverlening en faciliteiten. Bishkek heeft de meeste keuze aan hotels. Het Hyatt Regency Bishkek Hotel is het enige 5-sterrenhotel in de hoofdstad, met 178 kamers en suites en een buitenzwembad dat open is van mei tot en met augustus. In 2019 opent het luxe Radisson Blu Hotel Bishkek zijn deuren. Er is een handvol grote 4-sterrenhotels, die vergelijkbare prijzen rekenen voor een hotelkamer als in het westen. De meeste accommodatie in Bishkek is eenvoudiger. De laatste jaren komen er steeds meer boutique hotels bij, vooral gericht op de groeiende stroom buitenlandse toeristen. Hier kun je overnachten in een tweepersoonskamer voor circa $60 tot $90 per nacht.
De hoofdstad heeft verder nog een paar hotels uit het Sovjet-tijdperk voor de onafhankelijkheid die nog steeds op dezelfde manier worden gerund als tijdens de hoogtijdagen van de Sovjet-Unie. Sommige reizigers willen hier overnachten voor een stukje nostalgie van de vroegere communistische tijd. Ook de meeste andere steden hebben minstens één voorbeeld van zo’n hotel. Afhankelijk van de alternatieven vertegenwoordigen deze hotels best een redelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Voor een tweepersoonskamer ben je tussen de $15 en $30 kwijt. Kirgizië kent in tegenstelling tot veel andere landen niet echt grand hotels met een bijzondere geschiedenis en lange staat van dienst.
In tegenstelling tot in buurland Oezbekistan kun je meestal niet onderhandelen of afdingen op de prijs van een hotelkamer. In de zomer kan de beschikbaarheid van warm water een probleem zijn in hotels, waar zij zelf niet zoveel aan kunnen doen. Het kan zijn dat het waterbedrijf de toevoer van warm water beperkt. In de winter is er juist weer een grote kans op uitval van elektriciteit en stroomstoringen in Kirgizië. De verwarming is meestal niet zo’n probleem, al is het ook weleens voorgekomen dat het land bij een temperatuur van min 20 graden Celsius zonder gas kwam te zitten. Wees dus voorbereid als je tijdens de winter in Kirgizië gaat overnachten.
In de zomer is airconditioning geen overbodige luxe in Bishkek en in het zuidelijke Osh (Oš), waar het in de winter 40 °C kan worden. In sommige steden vind je (in de mindere buurten) ook groezelige hotels die adverteren met een sauna. Dit is vaak een bordeel, waar je een kamer per uur kunt boeken. De ‘service’ krijg je er dan bij.
Yurts en kamperen in Kirgizië
Om iets van de ‘authentieke’ nomadische levensstijl te ervaren, kun je overnachten in een yurt (of jailoo). Je vindt deze ronde nomadententen rond het Issyk-Kul meer, het Song Kul meer, in Tash Rabat en op andere mooie plekken in het land. Er zijn vaak verschillende yurts bij elkaar neergezet, als een Kirgizische versie van een camping, die vooral voor toeristen zijn bedoeld.
De beste yurt camps hebben dan ook voorzieningen die een overnachting zo comfortabel mogelijk maken, inclusief douches met warm water, binnentoiletten en westerse maaltijden. Je slaapt op bedden in plaats van matten en er zijn metalen kachels voor de warmte. Bedenk dat de nachten koud kunnen zijn, dus neem warme kleding mee. Song Kul en Tash Rabat bijvoorbeeld liggen op een hoogte van 3500 meter.
In de natuur leven wolven en beren, maar jagers en stropers zorgen ervoor dat ze niet in de buurt komen van menselijke nederzettingen. De yurts zijn erg populair, die het is verstandig je verblijf in een nomadentent vooraf te reserveren. Dat kan via een lokale tour operator of reisorganisatie. Ook slaap je in een yurt als onderdeel van een trektocht.
Als je echt in een oorspronkelijke yurt wilt overnachten die nog in gebruik is bij nomadische families, kun je in de zomer op de bonnefooi bij een tent ‘aankloppen’ en vragen of ze een slaapplek hebben. Ze zijn dan vaak bereid een extra tent neer te zetten voor de buitenlandse gasten. De prijs van een overnachting is onderhandelbaar, maar ligt zo rond de $ 12. Daar krijg je dan wel een maaltijd bij. Voor de wc ben je aangewezen op een gat in de grond. In de zomer zijn er altijd veel herders en hun gezinnen die hun huizen in valleien verlaten en een nomadentent op een hoger gelegen bergweide neerzetten om hun dieren daar naar hartenlust te laten grazen.
Kamperen is vooral in trek bij bergbeklimmers die een van de hoge bergen van Kirgizië willen bedwingen. Een kampeerplaats of kamp is dan vaak in beheer bij de tour operator die de expeditie organiseert. Daarnaast zijn er genoeg plekken in de vrije natuur waar je je tent kunt neerzetten. Kamperen is te doen van juni tot en met september, als de temperaturen aangenaam zijn. Hou er wel rekening mee dat in juni bergpassen nog dicht gesneeuwd kunnen zijn. Een kampeeruitrusting, zoals een tent, slaapzakken en een gasflesje, is te regelen in steden als Bishkek en Karakol.
Bed & breakfasts en homestays in Kirgizië
Je kunt goedkoop overnachten in een bed & breakfast, guesthouse of homestay, waarbij je bij Kirgiezen thuis slaapt. Op busstations worden backpackers door eigenaren vaak benaderd voor een slaapplek. Onafhankelijke reizigers kunnen sinds enkele jaren terecht bij organisaties die zich in homestays hebben gespecialiseerd. Zo heeft de organisatie Community Based Tourism (CBT) een uitgebreid netwerk van homestays in het hele land. Je kunt hier ook terecht voor fietstochten, trektochten, paardrijtochten en tours. Website: www.cbtkyrgyzstan.kg. Sommige locals bieden hun huis aan via sites als Airbnb.
Kirgizië kent een groeiend aantal hostels, vooral in de hoofdstad Bishkek, die zich richten op backpackers. Een groot deel is zeer eenvoudig en smoezelig, maar er zijn ook hostels die meer kwaliteit en service voor de gasten bieden. Zo zijn reizigers in het algemeen te spreken over Interhouse Bishkek (www.interhouse.life), het grootste en eerste hostel in de hoofdstad dat in 2012 de deuren opende. Er zijn inmiddels ook vestigingen van Interhouse in Karakol en andere landen in Centraal-Azië.
Sommige hostels in Kirgizië bieden ook ruimte om te kamperen, waar vooral lange afstand fietsers gebruik van maken. Daarnaast kun je bij enkele hostels slapen in een yurt die ze in de tuin hebben neergezet.
Voor het laatst bijgewerkt op 4 februari 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Kirgizië, kun je dat laten weten via het contactformulier.