Tips voor een vakantie in Mirissa, Sri Lanka
Door Carmen van Verseveld
Je kent ze wel, die wegdroomplaatjes uit de reisboeken. Die plaatjes waar een heerlijk strand met palmbomen te zien is. Mirissa, in het zuiden van Sri Lanka, is zo’n pareltje. De tsunami van eind 2004 heeft de zuidkust van Sri Lanka flink getroffen, maar gelukkig zijn een hoop strandtenten weer opgebouwd.
In het laagseizoen (juni en juli) is er helaas geen strand bij Mirissa. In december en januari is het strand daarentegen op z’n breedst is. Sit back and relax, of doe één van de leuke activiteiten in en rondom het stadje.
Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Mirissa
Walvissen spotten
Op elke hoek van de straat en op het strand worden boottochten aangeboden waarbij je walvissen en dolfijnen kunt spotten. Informeer van tevoren of het een goede dag is om te gaan, want bij sterke stroming of minder goed weer krijgt negen van de tien mensen last van zeeziekte.
Snorkelen
Snorkelen kun je goed doen bij Polhena Beach. Er is hier weinig golfslag waardoor je vanaf het strand gelijk het water in kunt springen en kunt snorkelen. Het stikt er van de zeeschildpadden. Bijna gegarandeerd dat je er één ziet. Naast zeeschildpadden zwemmen er ook pijlstaartroggen en zijn er heel veel gekleurde vissen te vinden.
De stroming kan wel wat heftig zijn. Het is natuurlijk mogelijk om je eigen snorkelsetje mee te nemen of te huren, maar het is ook leuk om een local als gids mee te nemen. Hij weet precies waar hij naar op zoek is en stuurt je de goede kant op, richting de zeeschildpadden.
Stick fishermen
Je hebt misschien wel eens foto’s gezien van die vissers die op een stok in het water zitten totdat ze genoeg gevangen hebben. Deze stick fishermen zijn op Polhena Beach te vinden. ’s Morgens zijn er veel vissers te zien, maar in de middag is het te heet en zoeken ze beschutting. Langs de zuidkust zijn meer stick fishermen te vinden, maar zij doen dat puur uit commercieel oogpunt en vragen geld als je een foto van ze maakt. De vissers op Polhena Beach doen dat niet.
Sinharaja
Oké, het is een stukje rijden (twee uur), maar dan heb je ook wat. Een heerlijk regenwoud waar je lekker rustig kunt wandelen. Ga op zoek naar apen, slangen, hagedissen en ‘giant squirrels’ (Indiase reuzeneekhoorn). Er zijn verschillende routes en tochten die je kunt doen. Neem een gids mee, want je kunt echt verdwalen! Een tip is om je schoenen en enkels in te smeren met zout, tegen de vele bloedzuigers.
Surfen
In Mirissa kun je goed surfen. Dit wordt echter meer gedaan door de locals dan door toeristen. De beste tijd om te gaan surfen is het hoogseizoen (rond december). De golven zijn dan op hun best. Dit geldt voor alle surfspots.
Als beginner kun je een bezoekje brengen aan Welligama. De golven zijn daar het meest geschikt voor de startende surfers. Je kunt hier ook surfles nemen. Vanuit Mirissa is dit ongeveer een kwartiertje met de tuktuk. Voor 300 roepie per uur (ongeveer € 1,80) kun je al een surfplank huren.
Praktische informatie over een vakantie in Mirissa
Eten en drinken in Mirissa
In het hoogseizoen zie je ’s avonds op het strand heel veel tafeltjes met gezellige lichtjes staan. In het echte laagseizoen is er bijna geen strand te vinden, zodat je aangewezen bent op een plekje binnen. Maar ook daar is het hartstikke gezellig.
De menukaarten zijn vrijwel in alle strandtenten hetzelfde (vaak letterlijk!), maar daar smaakt het niet minder lekker om. Je vindt echt van alles op de kaart. Vooral de vis ontbreekt niet. Voor elke strandtent staat een glazen bak met de vangst van de dag. Waar ook niet aan te ontkomen is: cocktails! Bijna elke tent heeft happy hour, wat dus eigenlijk neerkomt op elke dag een avond lang cocktails slurpen voor de helft van de prijs – wat dus neerkomt op ongeveer € 2 voor een cocktail! Weet je de weg naar huis nog ?;)
Overnachten in Mirissa
Voor een vakantie in Mirissa heb je een ruime keuze uit accommodaties. In het laagseizoen hoef je niet van tevoren te boeken, veel guesthouses hebben nog een plekje over. Let er op dat er door Mirissa een drukke weg loopt, waardoor je het verkeer hoort als je in een hotel zit wat ernaast ligt.
Een tip: Paradise Beach Resort. Dit luxe hotel ligt aan het strand en heeft een heel groot zwembad. De kamers zijn mooi en het eten is ontzettend lekker. ’s Morgens heb je een uitgebreid buffet met uitzicht over de zee, terwijl de schattige eekhoorntjes nog iets te eten proberen te bietsen. Met avondeten ben je ongeveer $85 per nacht kwijt. Iets duurder dus, maar de service is dan ook prima. Dit resort ligt een beetje aan het einde van het strand, zodat je de grootste drukte kunt vermijden.
Vervoer naar Mirissa
Vanuit Colombo rijdt er een trein naar Welligama of Matara. Hier kun je de bus, taxi of tuktuk nemen naar Mirissa. Kom je vanuit Tangalle, dan is de bus een goede manier om te reizen. Beide steden hebben een busstation en je bent in minder dan een uur in Mirissa. Een tuktuk van Tangalle naar Mirissa doet er anderhalf uur over. Een leuke manier om iets van de omgeving te zien. Ook kun je gebruik maken van één van de weinige snelwegen in Sri Lanka, die van Colombo naar Galle.
In heel Sri Lanka rijden lokale bussen en er is een aantal treinverbindingen. Let er op dat er rode en blauwe bussen zijn. De rode bussen zijn van de overheid. Deze rijden over het algemeen wat rustiger en veiliger. De blauwe bussen zijn sneller. Kijk dan niet gek op als er een Sri Lankaanse Max Verstappen achter het stuur zit…
Over Carmen
Hoi! Ik ben Carmen. Leerkracht basisonderwijs en gek op reizen. Deze passie is 6 jaar geleden begonnen tijdens het maken van een wereldreis. Sindsdien kan ik niet meer zonder. Hoewel ik zo’n 40 landen heb bezocht, groeit mijn bucket list nog sneller. Ik hou ervan om andere mensen te ontmoeten, te leren over nieuwe culturen en vreemde talen. Hoe avontuurlijker, hoe beter!
Voor het laatst bijgewerkt op 1 november 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Mirissa, Sri Lanka, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Carmen van Verseveld; Flickr.com/Patty Ho.