Bezienswaardigheden in Tadzjikistan top-10

Bergen, meren en valleien: dat zijn de voornaamste bezienswaardigheden in Tadzjikistan. Als je niet van verbluffende landschappen houdt, heb je hier niets te zoeken, want het kleinste land in Centraal-Azië is een eldorado voor natuurliefhebbers en avontuurlijke reizigers.

Tadzjikistan staat bekend om zijn vele bergen, voor het grootste deel meer dan 3000 meter hoog, waar je prachtige trektochten kunt maken. Je kunt er op adem komen aan de oevers van kristalheldere bergmeren met uitzicht op besneeuwde bergtoppen. In de hoofdstad Dushanbe vind je bezienswaardigheden die de grootheidswaanzin van vroegere machthebbers symboliseren, maar ook aangename oosterse markten.

Veel reizigers willen de Pamir Highway – de één na hoogste weg ter wereld – van hun bucketlist schrappen tijdens een rondreis in Tadzjikistan. Vergeet ook niet de overblijfselen uit lang vervlogen tijden, want ooit was Tadzjikistan een belangrijke pleisterplek op de Zijderoute. Wil je een rondreis maken door dit opwindende land? Lees hier meer over de 10 beste bezienswaardigheden in Tadzjikistan!

Iskanderkul

Wil je wat vermakelijke legendes horen over Alexander de Grote? Breng dan een bezoek aan Iskanderkul, een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je rondreis in Tadzjikistan. Dit is een prachtig driehoekig gletsjermeer op een hoogte van 2195 meter in het Fann-gebergte, in het noordwesten van het land.

Tadzjikistan Iskanderkul

Volgens een van de verhalen stopte de grote Griekse veroveraar aan de oevers van het meer tijdens zijn strooptochten in Azië. Zijn favoriete paard Bucephalus zou in het meer gesprongen zijn vanaf een hoge klif. De locals zeggen dat je bij volle maan nog steeds een sneeuwwit paard uit het water ziet komen dat langs het meer gaat grazen.

Tadzjikistan Iskanderkulmeer kamperen

Het meer is dan ook naar de beroemde veldheer vernoemd: Iskander staat voor ‘Alexander’ en kul betekent ‘meer’. De aanwezigheid van Alexander de Grote is nooit bewezen, maar niettemin is het een geweldige plek om te wandelen. Het contrast tussen het kristalheldere turquoise water en de omringende bergen zorgt voor een betoverende sfeer.

Tadzjikistan Iskanderkulmeer

Aan de noordkant van het meer ligt het oude resort Turbaza waar je een boot kunt huren. Iskanderkul is goed te bereiken vanuit de hoofdstad Dushanbe, op een afstand van 134 kilometer.

Boek hier een tour naar Iskanderkul vanuit Dushanbe

Powered by GetYourGuide

Pamir Highway

Avonturiers en wereldfietsers wagen zich op de Pamir Highway, de één-na-hoogste weg ter wereld van de hoofdstad Dushanbe naar Kirgizië. Het grootste deel loopt door het Pamir-gebergte in Tadzjikistan, over het oude traject van de Zijderoute waar ooit karavanen van oost naar west trokken.

Pamir Highway in Tadzjikistan

De weg staat officieel bekend als de M41 en het hoogste punt is de Ak-Baital Pass, die 4655 meter boven zeeniveau ligt. Een groot stuk loopt vlak langs de grens van Afghanistan. Sommigen noemen de Pamir Highway ook wel een ‘snelweg’, maar dat is een beetje overdreven. Grote delen zijn onverhard, wat het ook een van de gevaarlijkste wegen ter wereld maakt.

Tadzjikistan Pamir snelweg

Aardverschuivingen en vallende rotsen zijn een terugkerend fenomeen. Je doorkruist echter een adembenemend en onherbergzaam landschap van ruige kliffen, besneeuwde bergkammen, valleien en winderige en koude hoogvlaktes. Hoewel de Pamir Highway moeilijk begaanbaar is, zal een rit over deze eenzame weg onvergetelijk zijn.

Dushanbe

Dushanbe is een logisch beginpunt voor een rondreis in Tadzjikistan. De hoofdstad van het land heeft genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen. Het is een aangename plek met vergulde paleizen, lommerrijke parken, neoklassieke gevels en het grootste theehuis ter wereld. Ook na een spannende reis over de Pamir Highway is het een fijne stad om even tot rust te komen.

Tadzjikistan Dushanbe

In het centrum van Dushanbe is veel moderne en Sovjet-architectuur te bewonderen, evenals talloze musea, standbeelden en historische plekken die de sterke Perzische invloeden uit het verleden laten zien. Breng een bezoek aan het Rudaki Park, waar je je kunt vergapen aan een gigantische vlaggenmast van 165 meter.

Tadzjikistan Dushanbe vlaggenmast

Tot 2014 was het zelfs de grootste vlaggenmast ter wereld, totdat de Saoedische stad Jeddah er met het record vandoor ging. De mast bevindt zich tegenover het Paleis der Naties, de officiële residentie van de president van Tadzjikistan. Het staat ook wel bekend als ‘Het Witte Huis’.

Tadzjikistan Dushanbe Nationaal Museum

Naast de vlaggenmast vind je het Nationaal Museum van Tadzjikistan, met tentoonstellingen over de geschiedenis, cultuur en natuur van het land. Het is ook leuk om te winkelen in de oosterse bazaars van Dushanbe. Een van de grootste (en modernste) is de Mehrgon Bazaar, met veel groente en fruit, die verrassend stijlvol is ingericht.

Boek hier een tour langs de hoogtepunten van Dushanbe

Powered by GetYourGuide

Karakul-meer

In het noordoosten van Tadzjikistan aan het begin van de Pamir Highway vind je het Karakul-meer. Het meer ligt op een hoogte van 3960 meter aan de voet van het Pamir-gebergte en is zo’n 5 miljoen jaar geleden ontstaan door de inslag van een meteoriet. De felblauwe kleur van het meer is fascinerend, net als de spiegeling van het schilderachtige landschap en de met sneeuw bedekte toppen in het water.

Tadzjikistan Karakulmeer

In de verte zie je bergen van meer dan 7000 meter hoog, waaronder de Leninpiek van 7134 meter. Deze berg op de grens van Kirgizië is populair bij bergbeklimmers. In het ruige landschap rond het meer leven lokale herders, die hun schapen, paarden en kamelen laten grazen op de nabijgelegen weilanden.

Tadzjikistan Karakul

Je kunt hun nomadische levensstijl proeven door een overnachting in een yurt aan de oevers van het meer. Dat geeft je de gelegenheid wandelingen te maken en te genieten van de heldere luchten en de frisse wind. Het Karakul-meer ligt in het Tajik National Park, dat sinds 2013 is opgenomen als Werelderfgoed van Unesco.

Tigrovaya Balka Natuurreservaat

Wil je op safari in Tadzjikistan? Reis daarvoor naar het Tigrovaya Balka Natuurreservaat in het uiterste zuiden, vlakbij de grens met Afghanistan. Het is een woestijnachtig landschap met savanne, steppen en graslanden waar de Vakhsh-rivier en de Panj-rivier samenkomen. In het gebied leven wilde dieren als jakhalzen, wilde zwijnen, wilde katten, grijze wolven, gazelles en gestreepte hyena’s.

Tadzjikistan hyena

Ooit leefden hier ook Kaspische tijgers, maar die zijn al uitgestorven in 1953. Vanwege de grote omvang en de ecologische biodiversiteit wordt Tigrovaya Balka gezien als het belangrijkste natuurreservaat in Centraal-Azië. De hoofdentree ligt 7 kilometer ten zuiden van het dorp Jilikul, zo’n 170 kilometer rijden vanaf Dushanbe. Voor een bezoek is een vergunning nodig, maar als je een tour boekt zit dat inbegrepen in het pakket.

Fann-gebergte

Het Fann-gebergte ligt in het noordwesten van Tadzjikistan en is een van de beste bestemmingen ter wereld om trektochten te maken. Het grillige landschap is spectaculair, waar je ook bent of kijkt. Je bevindt je hier tussen kristalheldere azuurblauwe meren, steile rotswanden, bossen van jeneverbessen en meer dan honderd bergtoppen, waarvan vele de 5000 meter overstijgen.

Fann-gebergte in Tadzjikistan

Ook Iskanderkul (zie boven) ligt in het Fann-gebergte. De gastvrijheid van de lokale herdersfamilies is legendarisch, die je graag zullen verwelkomen met een kopje thee, verse melk en lokale legendes. Je hoeft geen geoefende bergbeklimmer te zijn om van dit landschap te genieten. Er is een grote variëteit aan trekking-routes om uit te kiezen, van korte tot langere afstanden.

Meren Fann-gebergte Tadzjikistan

De populairste paden verbinden de mooiste meren en bergpassen met elkaar, zoals de 4-daagse Lakes Loop. Bedenk wel dat het een afgelegen gebied is van Tadzjikistan met weinig voorzieningen, dus je kunt het beste met een gids gaan.

Wandelen in Fann-gebergte in Tadzjikistan

De beste tijd voor het maken van een trektocht is van eind juni tot half september, wanneer de weersomstandigheden het beste zijn. De ideale uitvalsbasis is de stad Panjakent, dat je kunt bereiken vanuit Dushanbe of Samarkand in Oezbekistan.

Boek hier een trektocht in het Fann-gebergte in Tadzjikistan

Powered by GetYourGuide

Khujand

Khujand (ook geschreven als Choedzjand) is de tweede stad van Tadzjikistan en een van de oudste nog bestaande steden van Centraal-Azië. De stad zou al 2500 jaar geleden zijn gesticht door niemand minder dan Alexander de Grote en was eeuwenlang een belangrijke handelspost op de Zijderoute tussen China en Europa, gelegen tussen Samarkand en de Fergana-vallei in Oezbekistan. Door de latere vaststelling van de landsgrenzen ligt Khujand nu in een rare kronkel in het noorden van Tadzjikistan.

Tadzjikistan Khujand

Door de strategische ligging op een kruispunt van handelswegen hebben talloze volkeren er hun sporen nagelaten. In de 8e eeuw kwamen de Arabieren, in de 13e eeuw kwamen de troepen van de Mongoolse heerser Dzjengis Khan en in 1866 volgden de Russen. Zij herdoopten de stad tot Leninobod, omdat dit de meest geliefde plek van Lenin zou zijn.

Mausoleum in Tadzjikistan Khujand

Kjuhand had daarom ook het grootste standbeeld van Lenin in Centraal-Azië (22 meter hoog), dat in 2011 verbannen is van het centrum naar het Victory Park langs de Syr Darya-rivier aan de rand van de stad. Ondanks de verbanning is het standbeeld nog altijd een toeristische trekpleister, maar door de lange geschiedenis heeft Kjuhand ook vele architectonische monumenten.

Lenin standbeeld Tadzjikistan Khujand

Een van de oudste is het Fort van Khujand van 2500 jaar geleden, dat talloze keren is herbouwd. In een gerestaureerd deel bevindt zich nu het lokale historisch museum. Niet te missen zijn de koepeltjes van het Mausoleum van Sjeik Muslihiddin, een dichter uit de 12e eeuw die ook over de stad heerste. Voor shoppen en het lokale leven kun je een kijkje nemen in de Panjshanbe Bazaar, een van de levendigste markten van Tadzjikistan.

Sarazm

Nog veel ouder dan Khujand is Sarazm, de oudste nederzetting van heel Centraal-Azië. In 1977 ontdekten archeologen de resten van deze stad aan de linkeroever van de Zeravshan-rivier. Vermoedelijk is de nederzetting gesticht rond 3500 jaar voor Christus, dus inmiddels is de stad al 5500 jaar oud!

Tadzjikistan Sarazm

Sarazm betekent letterlijk ‘waar het land begint’ en ligt in een bergachtig gebied waar nomadische herders eeuwenlang hun vee onderhielden. Tijdens opgravingen werden overblijfselen blootgelegd van paleizen, woningen en een tempel van vuur.

Tadzjikistan Sarazm ruïnestad

Archeologen vonden voorwerpen van koper, keramiek, brons, lood, zilver en goud, waaronder sieraden, kruiken, gereedschappen, dolken, messen en versierde schelpen. Dit zou erop duiden dat Sarazm een levendig handelscentrum was. De ruïnestad ligt 15 kilometer van de stad Panjakent in het uiterste westen van Tadzjikistan, een paar kilometer van de grens van Oezbekistan. Unesco plaatste Sarazm in 2010 op de Werelderfgoedlijst.

Warmwaterbronnen Gharm-Chashma

Op de westelijke hellingen van de Shakhdara-bergketen kun je helemaal ontspannen in de warmwaterbronnen van Gharm-Chashma. De bronnen liggen op een hoogte van 2325 meter en zijn al duizenden jaren bekend om de genezende eigenschappen. Het warme mineraalwater komt vanuit het binnenste van de aarde terecht in aquamarijnkleurige poelen die omringd zijn door witte kalkafzettingen.

Gharm-Chashma in Tadzjikistan

Per seconde zou er liefst 5 tot 7 liter troebel water naar boven stromen. De temperatuur van het water varieert tussen de 38°C en 50°C, al is het een stuk heter op de plek waar het uit de grond komt. Een bad zou goed zijn voor huidaandoeningen, maar ook voor de spieren, de zenuwen en het hart- en vaatstelsel. Gharm-Chashma ligt 40 kilometer ten zuiden van de provinciehoofdstad Khorugh in het zuiden van Tadzjikistan, tegen de grens van Afghanistan. Bij de warmwaterbronnen is een hotel en een sanatorium.

Wakhan-vallei

Het kost wat moeite om er te komen, maar dan wordt je wel getrakteerd op een van de mooiste landschappen van Tadzjikistan. Afgelegen in het zuidoosten van het land ligt de Wakhan-vallei, die grenst aan de zogeheten Wakhan Corridor in het noorden van Afghanistan. Het is een smalle landstreek die in 1873 werd gecreëerd tussen het koloniale Groot-Brittannië en het tsaristische Rusland. Het fungeerde als buffer tussen beide landen, die erop uit waren om hun territorium uit te breiden. De vallei was echter ook belangrijk op de Zijderoute tussen het westen en oosten van Azië.

Wakhan-vallei in Tadzjikistan

Het is nu een vredig gebied aan de Panj-rivier met hoge bergen aan beide kanten van het rivierdal. Aan de overkant van de rivier kun je zwaaien naar de Afghanen op hun ezels en in hun lemen huizen. Op de heuvels in de Wakhan-vallei vind je ruïnes die getuigen van een glorieus verleden, van forten, torens, paleizen en stoepa’s. Een van de beste bezienswaardigheden is het Yamchun Fort, dat gebouwd is in 300 voor Christus. Ook vind je er de warmwaterbronnen van Bibi Fatima, genoemd naar de jongste dochter van de profeet Mohammed. Je bereikt de Wakhan-vallei via de stad Khorog (Choroegh), waar accommodatie te vinden is.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 januari 2025. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Tadzjikistan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/kamchatka/LUKASZNOWAK; Shutterstock.com; Pixabay/Makalu; Pixabay/Armonich.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *